részletes keresés

Dell Inspiron 7537 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:58:55
Létrehozva: 2013-10-12 02:46:19

A Dell Inspiron sorozatának legújabb és egyben legjobban várt tagját egy exkluzív teszt keretében tárjuk a nagyközönség elé.


A tesztben szereplő Dell Inspiron 7537-es notebookot és a Samsung 840 Pro SSD-t a Laptopszalon biztosította, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 


Laptopszalon Buda


Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111


Áttekintés


Hetek óta várunk már erre a pillanatra, a Dell Inspiron sorozatának immáron Haswell processzorokat tartalmazó laptopjairól, azon belül is az egyik legjobban várt 7537-es modellről tudhatunk meg mindent. Felvont szemöldökből nem lesz hiány, valamint csodálkozó tekintetek is sűrűn előfordulhatnak, ezt garantálhatom.


Dell Inspiron 7537 teszt


A doboz tartalma


Dell Inspiron 7537 teszt


Lássuk tehát mit rejt a doboz. A szokásos papíros olvasnivalókon kívül egy helyreállító DVD és egy az eddigiektől eltérő formával rendelkező tápegység került a gép mellé.


A külső


Az első képek kikerülése óta sokunknak izgatta a fantáziáját, hogy vajon tényleg lehetséges, hogy egy Inspiron szériába tartozó noteszgép teljes alumínium házat kapjon, hiszen ez a jóval drágább gépek sajátja volt eddig. Aki bízott benne, az jól tette, ugyanis az alsó takarólapot és kijelző kávát kivéve mindenhol ezzel az anyaggal találkozunk. A minőségre így nem lehet panaszunk, a kijelző és fedlap hihetetlenül merev, a zsanérok tartanak, a billentyűzet magabiztosan trónol az alumínium házban, a tapintás roppant kellemes és az összekép is igen kellemesnek hat. Kívülről a legszembetűnőbb a szellőzőnyílások, illetve ezek hiánya. A szellőzéshez a képernyő tövében találjuk meg a rostélyokat eltérően a megszokottaktól.


Portok, ergonómia és beviteli eszközök


Dell Inspiron 7537 teszt


Elöl mindösszesen az akkumulátor állapotát és a lemezaktivitást jelző ledeket találjuk.


Dell Inspiron 7537 teszt


Jobb oldalon SD kártyaolvasó, kombinált hang ki/bement, 2db USB3.0-ás csatlakozó (ebből a második töltéshez optimalizált), HDMI kimenet és egy Ethernet csatlakozó található.


Dell Inspiron 7537 teszt


Bal oldalon újabb 3.0-ás USB csatlakozók, töltőcsatlakozó és egy Kensington zár helyezkedik el.


Dell Inspiron 7537 teszt


Hátul lecsukott fedlapnál csupán a szürke alumínium ház tárul elénk.


Billentyűzet


Kellemes tapintású, teljes méretű billentyűzetet kapunk, numerikus résszel és háttérvilágítással. Kialakításából adódóan a gombok stabilan állnak. Nyomáspontjuk nem túl rövid, de nem is hosszú, az arany középutat választották a mérnökök.


 Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Kapunk 2 fokozatban állítható és kikapcsolható háttérvilágítást is, ez szintén piros pont. A gépelési élmény kellemes, a teszt megírásának felét ezen végeztem, a szokottabbnál talán szélesebbre húzott kiosztás és az Enter kurtított formája jelentette mindösszesen.


Touchpad


Jól használható, kellemes anyaggal borított hatalmas méretű touchpad jár a noteszgéphez, a beállítható multi-touch képességek sora szinte végtelen. Használat közben sem volt rá panasz, tette a dolgát, az alsó részen a kattintásért felelős mechanika is halk kattanással dolgozik, ez így nagyon rendben van.


Dell Inspiron 7537 teszt


Hang


Az alumínium ház további jelentősége, hogy kevésbé lesz bödönszerű és torz a hangzás. A hangerő és a tisztaság is megfelelő, a szeteró hangszórók jól szólnak. Filmnézéshez, Skype-hoz, zenehallgatáshoz maximálisan elegendőek. A káva felső részében egy webkamerát kapunk HD felbontással és visszajelző leddel, a kis nyílások mögött pedig a mikrofon található.


Kommunikáció


Gigabites LAN, N-es Wi-Fi és 4.0-ás Bluetooth áll rendelkezésre. Mindegyik megfelelően működik, a jelerősség is kellően erős, megkapunk mindent ami kellhet.


Kijelző


A tesztelt gépben egy átlagos TN paneles 1366×768-as felbontásra képes kijelző dolgozott. A betekintési szögek átlag felhaszálásra minden bizonnyal elegendőnek bizonyulnak. Fényerőben nincs hiány, amire szükség is lesz, mivel fényes felületű a kijelző. A zsanérok viszont nagyon jók, szinte nulla holtjáték mellett tudjuk állítani a megjelenítőt, ami dícséretes.
Az igazi csemege azonban a multi-touch képességekkel felvértezett FullHD felbontású csúcsmodell. Akinek fontos a nagyobb felbontás, valamint az érintőképességek használata, annak feltétlen ajánlott az a verzió. Értesüléseink szerint a képminőség a Lenovo Y510p FullHD kijelzőjéhez mérhető majd.


Dell Inspiron 7537 teszt


Update: Idő közben befutott a FullHD IPS kijelzővel szerelt modell, akinek fontos a kiváló képminőség, az mindenképpen ezt válassza, kiváló színek, szinte 180 fokos betekintési szögek jellemzik.


Dell Inspiron 7537 teszt


Bővíthetőség


Mindöszesen 4 darab csavar eltávolítása után máris bővíthetjük gépünket, a memóriák valamint a merevlemez is könnyen cserélhetőek. Külön érdekesség, hogy az akkumulátor -szemben a legtöbb hasonlóan vékony géppel- 3 csavar oldása után ugyanúgy cserélhető, mint egy átlagos gépben. Különösen jó a ventillátor szerelhetősége, ami takarításoknál igencsak jól jön majd. Tesztünkben ezúttal SSD-vel is elvégeztük a mérések többségét, így kiváltképpen örültem az egyszerű szerelhetőségnek.


Update: A memóriák bővítésére DDR3L modulokat, vagyis alacsony feszültségű változatokat használjunk kizárólag, ellenkező esetben bekövetkező hibákért a gyártó nem vállal felelősséget!


Dell Inspiron 7537 teszt


   


Tápellátás


Egy igen szép formájú 90w-os tápegységet kapunk, a hozzá tartozó tápkábel is egyedi formát kapott, mindenképpen értékelendő, hogy még erre is odafigyeltek.


Garancia


3 év szervizgarancia jár a gép mellé, az esetleges egyéb bővítésekről és megoldásokról alábbi cikkünkben foglalkozunk.


Használatba vétel


Dell Inspiron 7537 teszt  Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Előretelepített Windows 8 operációs rendszer található a merevlemezen, így gyakorlatilag semmilyen dolgunk nem marad, mint bekapcsolni a laptopunkat és követni az utasításokat. A Dell és Intel® is bőséges bánt a beállításokkal, az akkumulátor használatot képesek vagyunk a felhasználáshoz igazítani, így mindenki képes megtalálni a számára megfelelőt.


Processzor


A legfrisebb Intel® processzorcsaládból kapunk egy alacsony fogyasztású Core™ i5-ös példányt, ami már a Haswell kódnév alatt fut. A 4200U jelzésű egység mindösszesen 15W-os TDP osztályban versenyez, ami meglehetősen kevés, ennek is köszönhető talán a hihetetlenül jó üzemidő. A HT támogatással is felvértezett, tehát virtuálisan 4 magos processzor 2.6GHz-es maximális órajelet képes elérni 1 magos felhasználásnál, valamint  2.3GHz-et 2 magra optimalizált programok esetében. Az maximális órajel ha minden szálat és lehetőséget kihasználunk 1.6GHz. Alapjárati fogyasztásról szinte beszélni sem érdemes, régebbi notebookok alvó üzemmódban is többet fogyasztottak, mint a legújabb Haswell processzorok, nagyon jól sikerült az optimalizálás, ez jó hír minden notebook felhasználónak és leendő vásárlónak.


Dell Inspiron 7537 teszt 


Rendszer teljesítmény


Gyárilag 5400fordulat/perces merevlemezt kapunk 500GB-os méretben a Seagate-től. Sebessége átlagos, tesztünkhöz azonban kaptunk egy Samsung 840 Pro SSD-t is, amivel valóban sokkal nagyobb élmény a használat, az esetleges extrák közül ezt raknám a lista elejére, egészen más karaktere lesz tőle egy hordozható gépnek, amiben a lassú 2.5″-os HDD a szűk keresztmetszet a legtöbb esetben.


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


A háttértárakkal játszadozva viszont megérthetjük miért javasolt nagyon erősen a HDD-k cserélése SSD-re. Bátran számolhatunk kétszeres sebességekről betöltéseknél és másolásoknál is. Amennyiben csak adatokat mozgatunk, ez az érték sokkal hajmeresztőbbé válik, ezután mindenki döntse el mi a fotnosabb: egy jóval erősebb processzor vagy egy SSD háttértár.


Dell Inspiron 7537 teszt


Grafikus kártya, játék teljesítmény


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


A processzor annyira új, hogy még a programok sem képesek minden paraméterüket helyesen kiolvasni, ilyen a grafikus vezérlő is. Az integrált egység egy HD Graphics 4400-as valójában, ami a legtöbb igényt eleve kielégíti, alsó-középkategóriás különálló grafikus processzorok teljesítményét eléri, sőt, esetenként meg is haladja. Azonban került mellé egy GeForce 750M-es gyorsító is, ami a játékosoknak remek hír. Gyakorlatilag mindent képesek vagyunk natív felbontásban a legmagasabb részletességgel futtatni, esetenként akár FullHD-ban is. De beszéljenek a számok, kezdetnek egy 3DMark teszt:


Dell Inspiron 7537 teszt


Majd pedig egy 10 játékból álló csokor, az első oszlopban a képernyő natív felbontásában (1366×768) a másodikban pedig ugyanez FullHD felbontásban (1920×1080). A grafika részletességek minden esetben maradtak ugyanazon a beállításon, kivétel a Metro Last Light, ahol a nagyobb felbontásban már játszhatatlan volt. Legtöbb esetben azonban láthatjuk, hogy akár nagyobb monitorra kikötve is tudunk játszani, fps érzékenyebbek medium beállításokon biztosan.


Felbontás:


1366×768 (HD)                                                                  1920×1080 (FHD)


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt 


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


A felszisszenésre sincs okunk, gyakoraltilag a felbontás váltása nem okozott drasztikus különbségeket, jelenleg szinte minden játék elfut közel maximális részletességgel FullHD felbontásban is. Találkoztam viszont CPU limittel, ami azt jelenti, hogy ez az alacsony fogyasztású processzor már nem képes maradéktalanul kihajtani egy ilyen erős videokártyát. Egy külön cikkben hamarosan részletesen is bemutatjuk miként jelenik ez meg és hogya kerülhető el.


Update: Több olvasónk is jelezte, hogy nem egészen tudja levetíteni a gyakorlatra ezt a processzor limitet, mint fogalmat, illetve, hogy ez mit jelent a valóságban. Jelen esetben egy hasonlóan erős grafikus kártyát egy i7-es processzorral hajtva átlagosan 5fps növekedést tudtam előcsalogatni, ami nem sok, bár mutatja, hogy a limit valóban megvan. Jelenleg a piac a takarékos processzorok felé igyekszik, ami hozza magával, hogy egy ilyen erős grafikus egységet nem lehet mindig maximálisan kihajtani, főleg ha ezt mondjuk magas felbontásban és részletességgel szeretnénk. A grafikonok jól mutatják, hogy majdnem maximális részletességben FHD felbontásban is megállja a helyét az Inspiron 7537, így aggódnia senkinek sem kell, lesz erő a laptopunkban később is. A hasonló kérdésekre pedig gyorsabb választ nyújt a már készülőben lévő fogalomtár, ami segít megérteni a hasonló fogalmakat és eseteket.



Hőmérsékletek, melegedés, zaj


Dell Inspiron 7537 teszt


Internetezés és filmézés közben teljes a némaság, az időnként felsurrogó merevlemezt hallani mindösszesen, egyébként néma csend uralkodik. Egészen a teljes terhelésig ez nem is nagyon változik, keményebb szintetikus tesztek esetében beszélhetünk egyedül kellemetlen hangszintekről. Mindenképpen érdemes megemlíteni az akkumulátoros üzemidőket, amik minden eddigi számokat és arányokat átírnak. Döbbenetesen jó az energiamenedzsment, ide jár egy nagyon vaskos piros pont.


 



Értékelés


Eltekintve néhány negatívumtól, a Dellnek sikerült megalkotnia egy szinte tökéletes notebookot. A hihetetlenül erős akkumulátoros üzemidő, a jól megválasztott anyagokból épített ház és az erős belső garantálják, hogy egy ideig vetélytársak nélkül uralkodhasson ebben a kategóriában. Bővebb kommentárt nem igényel, ez a gép tarol a szegmensben, csak ajánlani tudom mindenkinek.


Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt


 


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt Dell Inspiron 7537 teszt


 


 


Mulder


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...