részletes keresés

Dell Latitude E6430 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:58:56
Létrehozva: 2013-10-03 04:06:29

A laptopok igáslovainak számító üzleti szériát célozzuk meg következő tesztünkkel. A Dell Latitude E6430-as noteszgépe a felső kategóriában próbál kiemelkedő lenni, mint az látni fogjuk, sikerrel.


A tesztben szereplő Dell Latitude E6430-as notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönjük!


Áttekintés


Legújabb tesztünkben egy ízig-vérig üzleti gépet, a Dell Latitude sorozatának E6430-as modelljét tettük a nagyító alá. Ebben a kategóriában már jogosan várhatunk csúcsminőséget, nem árulok el nagy titkot mikor azt mondom: ilyen hamar még egyetlen laptopot sem kedveltem meg, pedig megfordult már a kezeim között jó néhány.


Dell Latitude E6430 teszt


A doboz tartalma


Dell Latitude E6430 teszt


Nem fogunk elveszni a kiegészítőkben, szokásos töltő és kábel, valamint némi papíros olvasnivaló lapul a dobozban. Egy dokkolót esetleg egy táskát én még el tudtam volna képzelni gép mellett, igaz, ár/minőség szempontjából ez egy nagyon finoman szabott termék, tehát ebben az esetben még megbocsátható bűnnek számít ez a hiány.


A külső


Gyakorlatilag egy szóval lehetne jellemezni a külsőt: minőség. Az optikai meghajtó alján kívül horpadást előidézni nem tudtam. A fedlap felülete szálcsiszolt anyag, szélein bordázott, horpadásra még véletlenül se gondoljunk ellentétben a konzumer gépekkel. A zsanérok feszesek, a kijelzőt masszívan tartják a pozícióban, valamint képesek a kijelzőt teljesen vízszintes pozícióba is hátrahajtani. A brutalitás jegyében itt és még a hátoldalon is látható néhány szépen megcsiszolt csavar fedetlenül, jól áll a gépnek, meg kell hagyni. A ház merevségéről magnézium ötvözet váz gondoskodik, a felhasznált anyagok önmagukban is nagyon erősek, az összkép mindenképpen meggyőző. A belső borítás puhább, gumírozott érzést nyújtó anyaggal van borítva, nagyon kényelmes, talán a legjobb anyag amit egy notebook kaphat a csuklótámasz borításhoz.


Dell Latitude E6430 teszt


Az extráktól már ez a viszonylag szerényen felszerelt model sem szűkölködik. A csuklótámaszban, vagyis az alatt érintkezés nélküli kártyaolvasót találunk, bal oldalon van Secure Card olvasó, TPM chipet és ujjlenyomat olvasót is kapott a masina. Ezekkel gyakorlatilag minden létező biztonsági protokoll lefedhető. Kapunk trackpointot, dupla mikrofonos webkamerát, a fedlapon kívülről is látható akku, bekapcsolás és merevlemez aktivitást jelző ledeket valamint egy mozdulattal kivehető DVD olvasót, amit akár egy 4 cellás akkumulátorra is cserélhetünk. Ez nagyon impozáns lista, a gép alján dokkoló csatlakozó várja a bevetést, a merevlemez védelem, a fejlett BIOS beállítások és különféle magas tápellátást biztosító USB aljzatok pedig a végletekig csiszolják a gép által kínált extrák repertoárját.


Portok, ergonómia és beviteli eszközök


Dell Latitude E6430 teszt


Elöl kártyaolvasó és a két szélen a hangszórók hangját fokozó rács található.


Dell Latitude E6430 teszt


Jobb oldalon Express Card olvasó, retesz rádiók ki és bekapcsolásához, DVD író, 2db USB3.0, ebből az egyik extra tápellátással valamint eSata/USB kombó sorakozik.


Dell Latitude E6430 teszt


Bal oldalon egy 2.0-ás USB, VGA kimenet, kombi csatlakozó hang ki/bementhez


Dell Latitude E6430 teszt


Hátul Ethernet, töltőcsatlakozó, Kensington zár és HDMI kimenet várja az eszközöket.


Billentyűzet


A billentyűzet külön numerikus rész nélkül (ekkora méretben nem is férne el) terül el, elegendő helyet hagyva a csuklótámasznak is. Dedikált gombokat a hangerőhöz és némításhoz jobb oldalon találunk, ez is remek. A sokszor hiányolt Caps Lock állapotjelzőt a gomb szélénél helyezték el. Kapunk továbbá trackpontot is hozzá tartozó kisebb gombokkal, amik véleményem szerint nem érik el a régebbi Thinkpadek finomságát és nagyon kellemes mozgását, de használhatónak bizonyult. Talán a középső scrollozó gomb esik nagyon furán a szóköz billentyűjéhez, többször nyomtam meg véletlenül, mert nem állt kézre. Ha rövidebb úton járna, ez elkerülhető volna.


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


Maga a billentyűzet viszont az egyik legjobb, amit kapni lehet laptopokban. Kellemes, klasszikus finom “csattanásokkal” nyomatékosítják a lenyomásokat, a hagyományokat tiszteletben tartva mellőzik a szigetes kiosztást és kikapcsolható, egyébként 4 fokozatban állítható háttérvilágítást is kaptak. A kurzormozgató nyilak teljes méretűek, ellentétben a trendekkel, amikor is leginkább csak dísznek kerülnek oda, használatuk sokkal nehézkesebb. A lefogatás szintén jól sikerült, nincs mozgás és hullámzás a billentyűzetben. Nagyjából 2 nap összeszokás után már bátran mertem vakon is gépelni, ami már önmagában is jelzés, hogy ez bizony nem egy átlag és hirtelen megkonstruált darab. Összegezve: egy billentyűzetnek ezt a szintet kellene hoznia minden hordozható számítógépben.


Touchpad


Egy átlagos méretű padot kapunk, kétujjas oldalazással és egyéb multi-touch funkciókkal támogatva. Anyaga kellemes, mérete lehetne nagyobb talán, a gombjai viszont nagyon kellemesek, 3mm utat tesznek meg és puhán kattannak, mindig lehet érezni a nyomáspontot. Itt egy erős közepesnek ítélném az összképet.


Dell Latitude E6430 teszt


Hang


Különleges logót és jelzést nem találunk a hangrendszer szállítójától, ez nem az a kategória, ahol ilyesmire szükség van vagy erre lenne igény. 2 csipogót találunk elöl, amik egészen korrekt hangzást adnak. Filmezéshez és Skype csevegésekhez maximálisan elegendőek, egy tömörített állományból lejátszott zenét is megfelelő minőségben adnak vissza.


Kommunikáció


Gigabites LAN, N-es Wi-Fi, kiépített 3g rendszer (opcionálisan rendelhető HSDPA modemmel) várja az adatokat be és kiáramlását. A jelerősség pedig kiváló a jól megtervezett antennaelvezetéseknek köszönhetően.


Kijelző


Klasszikus TN panelt kapunk, egy alap 1366*768 felbontással. A kijelzőt fedő réteg matt, a fényerő is meglehetősen erős, a kültéri munka, vagy beltérben erősen világító fényforrások nem jelentenek komolyabb problémát. A háttérvilágítás homogén, maga a kijelző viszont egy teljesen átlagos darab. Invertálódás és kiégés szépen megfigyelhető minden oldalról. Szerencsére a notebook hasonló árban kapható 1600*900-as felbontású kijelzővel, ott mindenképpen kellemesebb lenne a látvány. Ez így csak egy átlagos tizenkettő egy tucat színvonal, ami nem illik a többi paraméterhez.


Dell Latitude E6430 teszt


Bővíthetőség


A bővíthetőség üzleti gépnél nem kérdéses. Ha a portok elfogynak, vagy csak nem szeretjük a folyamatos periféria oda-vissza csatlakoztatást akkor dokkoló csatlakozó áll rendelkezésünkre. Ezen felül néhány csavar eltávolítása után szinte minden főbb alkatrészhez hozzáférünk. A ram bővítés, a WWAN kártya beépítése (antennák és kábelezés gyárilag kiépítve) processzor hűtő és ventilátor takarítása gyerekjáték. Érdemes megfigyelni a sötétebb szürke részeket. Ez a gép főbb vázát alkotó magnézium ötvözet, ami hihetetlenül merev és masszív, ez védi meg a notebook sérülékenyebb részeit és tartja minden burkolatát hihetetlenül stabilan.


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


Tápellátás


Egy átlagos méretű 65W-os tápegység “eteti” a noteszgépet, téglalap formában, kis visszajelzővel a működésről a felső részén.


Garancia


3 év, bővíthető, helyszíni garancia jár a géphez:



A helyszíni garancia röviden annyit jelenti, hogy ha elromlik az előbb említett Dell noteszgépek egyike, akkor az ügyfél felhívja +36 80 016-157-es telefonszámot, ahol egy diszpécser a felveszi az adatait. Adatfelvétel után a Dell a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebbi hivatalos Dell szervizt kiértesíti, majd a szervizes bepattan gépjárművébe és egyeztetett helyszínen (akár a fogyasztó lakásában) megtörténik a hibajavítás 24 órán belül.



Teljes cikkünk a garanciális szolgáltatásokról itt található. Ennél többet és jobbat nem is lehetne kívánni support terén.


Használatba vétel


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


Windows 8 operációs rendszert választottam, természetesen a teljes Windows 7 támogatás is jár a géphez. A driverek feltelepítése után több igen hasznos szoftvert is kapunk. Ilyen például a Smart Settings, ahol különféle profilokhoz tudjuk a gép több paraméterét és viselkedését is hozzárendelni. A Battery Information pedig az akkumulátort és a töltést képes használattól függően változtatni. Akkumulátor kímélő funkció és extra gyors töltés is elérhető a választékban. Igen hasznos program. A System Update segítségével pedig a számítógéphez elérhető frissítéseket érhetjük el egyszerűen.


Processzor


A gép lelke az Intel® i3-as processzora 3110M jelöléssel az Ivy Bridge szériából. 2 fizikai mag és HT támogatás jellemzi, mindezt 2.4GHz maximális órajelekkel. Ez egy viszonylag falánkabb processzor a maga maximálisan 35W-os TDP osztályával, az akkumulátoros üzemidőn mindenesetre ez nem nagyon látszott meg, ez mindenképpen jó pont.


Dell Latitude E6430 teszt


Rendszer teljesítmény


Gyárilag 7200fordulat/perces merevlemezt kapunk 500GB-os méretben, cseréje pedig igen egyszerű. Teljesítménye az SSD-k sebességétől messze elmarad, hangja a többi ilyen nagysebességű HDD-hez képest egészen csendes, ez a gumikeretezésnek is köszönhető amiben az egység “fekszik”.


Dell Latitude E6430 teszt


Grafikus kártya, játék teljesítmény


Dell Latitude E6430 teszt


Üzleti gépekhez ritkán mellékelnek külön grafikus egységet, itt is a HD4000-es grafikus gyorsítóval kell beérnünk. Flash, HD videók, kisebb vagy régebbi játékok gond nélkül futtathatóak. A mai nevekből is elfut néhány, az integrált grafikus processzor tehát a legtöbb egyszerű igényt kielégíti ilyen téren is, de nem ez az elsődleges felhasználási kör.


Hőmérsékletek, melegedés, zaj


Átlagos használat mellett a laptop alig melegszik, hangja szinte nincs, a finoman surrogó merevlemezt hallani egyedül. Terhelésre és komolyabb munkára fogva a háttértárat növekszik a hangszint, viszont továbbra is hűvös marad a gép felülete, és a ventillátor is halkan teszi a dolgát. Külön érdekesség a Visszafogott üzemmód, amit az Fn + B kombinációval kapcsolhatunk. Ebben az esetben a gép elnémul, minden létező fénykibocsátó led és világítás elsötétül, leáll a ventillátor, és kikapcsol a képernyő. Emellett a rádiókat is deaktiválja. Mindenképpen érdekes funkció, esetenként igen hasznos is lehet ez a “lopakodó” üzemmód.


Dell Latitude E6430 teszt


Értékelés


A végeredmény és értékelés elég nehéz feladat, hiszen ebben a kategóriában az apróbb hibák is felróhatóak lennének, viszont a konkurensekhez képest még mindig nagyon jól állta a sarat a Dell noteszgépe.
Negatívumként a kijelzőt tudnám felhozni, illetve a doboz tartalmát, amiben néhány kiegészítőt még el tudtam volna képzelni. Ide sorolhatjuk még talán a hardverhez képest elég borsos árat, amit viszont kiválóan ellensúlyoz a rengeteg extra szolgáltatás és a minőség. A felhasznált anyagok minősége, az összerakottság, a csatlakoztatható extrák és kiegészítők, valamint a szoftveres háttér és garancia mind-mind olyan apró részletek amik szükségesek ahhoz, hogy egy laptop tényleges munkaeszköz legyen és ne mi legyünk a gépért, hanem az értünk.


Dell Latitude E6430 teszt


Dell Latitude E6430 teszt


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt Dell Latitude E6430 teszt


 


Mulder


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...