részletes keresés

Dell Vostro 3360 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:18
Létrehozva: 2013-06-09 03:41:05

Górcső alatt ezúttal: a Dell üzleti szférának szánt (majdnem) ultrabookja, a Vostro 3360


A tesztelt Dell Vostro 3360 noteszgépet a Laptopszalonnak köszönhetjük. 


Bevezető


Már korábban is volt róla szó, hogy aki 200.000 forint magasságában kíván vékony és könnyű noteszgépet vásárolni három lehetőség közül választhat. A már korábban tesztelt Samsung NP530, a Fujitsu LifeBook UH552 és jelenlegi tesztünk főszereplője a Dell Vostro 3360. Véleményünket most is tartjuk: minden tényezőt (szerviz, anyaghasználat, használhatóság) megvizsgálva a legutóbbit, vagyis a Dell Vostro 3360-at tudjuk leginkább javasolni. És hogy mért is nem nevezhetjük ultrabooknak ezt a noteszgépet? Lentebb megtudhatjuk.


Dell Vostro 3360 teszt


Két pontban bukja el az ultrabook titulust a Vostro 3360, lássuk mik is ezek. Ahhoz, hogy egy noteszgép ehhez az “elit” klubhoz tartozhasson jó néhány kritériumnak meg kell, hogy feleljen. Az egyik ilyen a 13.3 hüvelykes képátló esetén a 18 mm-ben meghatározott legnagyobb vastagság egy másik pedig, hogy a háttértár adatátviteli sebessége legalább 80 MB/s kell legyen. A Vostro 3360 legnagyobb vastagsága 19.2 mm, a megkívánt adatátviteli sebességet pedig csak akkor érhetjük el, ha SSD-vel fejlesztjük (melyet egyébként is javaslunk, a már más tesztjeinkben is hangsúlyozott okoknál fogva). 


Anyaghasználat


Nagyon elégedett vagyok a készülék anyaghasználatát illetően. Kívül a teljes burkolat fém borítással rendelkezik, melynek köszönhetően kézbe véve roppant masszív érzetet kelt. A pérmium érzetet még tovább fokozza az a tény, hogy nincsenek illesztési problémák, illetve a készüléket kinyitva gumiszerű, nagyon kellemes tapintású belső fogad. Az egyetlen problémám a billentyűzetet körbeölel fényes felülettel van, mely inkább csak a „szép érzetemet” bomlasztja.


Csatlakozók


Bal oldalon láthatjuk a töltő csatlakozót, 2 db USB 3.0 portot melyből az egyik töltő funkcióval is rendelkezik (vagyis ha noteszgépünk nincs bekapcsolva, ezen keresztül tölthetjük USB csatlakozóval rendelkező eszközeinket), HDMI-t, jobb oldalon pedig a LAN-t, SD/MMC kártyaolvasót, valamint még egy darab USB 3.0 portot és végül egy kombinált audio ki/ és bemenetet. Üzleti noteszgép révén dokkoló portot nem találhatunk rajta, ezt pedig akár hiányosságnak is elkönyvelhetjük, bár az USB 3.0 megjelenésével és az ahhoz csatlakoztatható dokkoló portok miatt talán értelmét is vesztette. Áruk viszont jóval drágább mint a sima dokkolóknak. A kis Vostro-n találunk még ujjlenyomat azonosítót is, így az ujjunkon lévő daktiloszkópia nyomok alapján azonosíthat minket készülékünk.


Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt


A tesztek során mindig örvendetes olyan alannyal találkozni, mely könnyen szerelhető. Részben ez a Vostro 3360-ra is igaz tekintve, hogy egyetlen egy csavar és a zárólemez eltávolítását követően máris bővíthetjük a RAM kapacitást és kihasználhatjuk az mSata csatlakozót SSD bővítésre. HDD-t cserélni/eltávolítani azonban csak az egész noteszgép szétszedését követően tudunk.


Dell Vostro 3360 teszt


Szerviz és garancia


Vizsgálhatjuk bármilyen megközelítésből a Dell noteszgépek mellé nyújtott garanciális és szerviz szolgáltatásokat, a végeredmény mindig ugyan az lesz: a legjobb hazánkban! Különösen igaz ez az üzleti szférának szánt (Latitude, Precision és Vostro a 2520 kivételével), valamint a prémium kategóriát (XPS) vásárlóknak, hiszen három éven belül bármilyen probléma jelentkezik noteszgépünkben a Dell (jó eséllyel) 24 órán belül bárhol az országban elhárítja a hibát akár azotthonunkban. Ezzel kapcsolatban már született egy cikkünk: „Dell helyszíni garancia, avagy hibaelhárítás 24 órán belül” néven.


Dell Vostro 3360 teszt


Kijelző és zsanér


A zsanér az előzetes elvárásainknak megfelelően akár 160 fokig is kinyitható és kellő magabiztossággal tartja a 13.3 hüvelykes kijelzőt, valamint az fém borítású. A panel 1366x768p natív felbontással és az üzleti noteszgépeknél elvárt matt borítással rendelkezik, mely nem tükröződik. 


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


A kijelzőről nagyon nem tudok mit mondani, a kép fakó a betekintési szögek rosszak, de hát ez igaz az összes alacsony felbontású TN+film panelra. A kijelzőkről korábban már készítettünk egy összefoglaló írást a „A laptop kijelzőkről nagy általánosságban” néven.


Billentyűzet és érintőpad


A billentyűzet első ránézésre elég kommersznek tűnik, de mihelyst elkezdtem rajta gépelni komolyan megszerettem. A gombok kellemes tapintásúak, nagyon halkak és a noteszgép vékonyságához képest egész jó nyomáspontjuk van bár egy kicsivel azért járhatnának még hosszabb úton. Hiányoltunk viszont a háttérvilágításos billentyűzetet, melyet a korábbi Dell Vostro 3350 noteszgépekben megtalálhattunk.


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


Az érintőpad kellemes tapintású, pontos és azoknak gombjai gumírozottak, viszonylag hosszú úton járnak és némák. Nos, pont ilyen az ideális touchpad. Persze mint mindig itt is szeretnénk kötekedni egy picit, miszerint lehetne nagyobb az érintőfelület, tovább a többujjas mozdulatok se működnek valami jól. Ha funkcionális szempontból nem is, legalább érzetre sikerült eltalálniuk ezt a beviteli eszközt.


Hardver


A készülékben az Intel® 3. generációs Ivy Bridge kódnévre keresztelt processzora található meg melynek pontos típusjelölése Core™ i5-3337U. A típusszám végén elhelyezkedő „U” jelölés, avagy „Ultra Low Power” a processzor energiatakarékos mivoltára utal (TDP 35W helyett csak 17W). Az Intel® Core™ i5 Processzor-3337U fizikailag 2 maggal rendelkezik, támogatja a Hyper Threeding technológiát így kétszer annyi párhuzamos programszál futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor. Az órajele 1,8 GHz, viszont a TurboBoost technológiának köszönhetően akár 2,7 GHz-en is tudja azt járatni. Minden egyes cikkünkbe kihangsúlyozzuk, hogy hétköznapi használat során nem a processzor, hanem inkább az SSD miatt lesz noteszgépünk sokkal gyorsabb. Erről egyébként a „Turbózd fel Laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban részletesen ki is térünk és mivel a Vostro 3360 használható egyszerre HDD-vel és mondjuk egy 32GB-os SSD-vel az mSata foglalatnak köszönhetően nem is kell olyan sokat áldoznunk arra, hogy esetenként ötszörös sebességet is el tudjunk érni. Akik viszont a benchmark-ok szerelmesei azoknak ott van a notebookcheck.net oldalán található benchmark list.


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


A processzorban találunk még egy integrált grafikai vezérlőt is (IGP), mely az Intel® HD4000 típusjelölést kapta. Játékon kívül szinte mindenre alkalmas, bár a notebookcehck.net szerint régebbi játékokkal azért könnyedén elboldogul.


Hangzás


A hangszórók kifejezetten hangosan tudnak szólni és még a legmagasabb hangtartományban sem recsegnek, viszont túlságosan dobozszerűen szólnak, a mély hangokat pedig teljesen el is felejthetjük. Örültünk volna kicsivel jobb hangszóróknak, viszont egy üzleti gépnél pont akkora jelentősége van a jó hangszóróknak mint a gamer gépen az ujjlenyomat azonosítónak.


Tesztpad


A Vostro 3360 által keltett zajt vizsgálva vegyes érzelmekkel lettünk gazdagabbak. A noteszgép alapvetően halknak nevezhető, ha azonban valamilyen terhelésnek köszönhetően megdolgoztatjuk a hűtést, kifejezetten zajosnak tűntek a ventilátorok. Itt érdemes megjegyezni azért, hogy mi komoly stressz alatt dolgoztattuk meg a készüléket, ilyen terhelést átlag felhasználótól nem gyakran fog kapni. 


A hőképhez túl sok mindent nem tudunk hozzátenni: csak terhelve melegszik a burkolat, de ez is szinte elhanyagolható. Az üzemidő viszont kifejezetten figyelemre méltó, közepes fényerővel és hanggal 6 óra 40 percen keresztül lehet filmet nézni, ha viszont minimális fényerővel szöveget gépelünk akár 9 óra 30 percig is üzemelhet az akkumulátor.


Dell Vostro 3360 teszt


Értékelés


Már a teszt elején hangsúlyoztuk, hogy a súlycsoportban három esélyes indul, a Samsung NP 530, a Fujitsu LifeBook UH552 és a Dell Vostro 3360. Az ott tett megállapításunk, miszerint az utóbbi a legbölcsebb választást most is tartjuk. Mért is ragaszkodunk ehhez? Régebbi olvasóinknak talán ismerős lesz a következő analógia: a (1) support (2) anyaghasználat (3) használhatóság.


Support: Tud-e bármelyik gyártó versenyezni egy olyan garanciális szolgáltatással, mely lényegében bejelentéstől számított 24 órán belül a fogyasztó által megválasztott helyszínen (akár az ügyfél otthonában) elhárításra kerül? Nem!


Anyaghasználat: Külső alumíniumborítás, HDD rázkódásvédelem, cseppálló billentyűzet, fém zsanér, ez a Vostro 3360. Ezeknek csak töredékét tudja a fentebb említett két gyártó ultrabookja.


Használhatóság: Matt, tükröződésmentes kijelző, kényelmes, minőségi billentyűzet, kényelmes érintőpad, hatékony hűtésrendszer alapjáraton halk ventilátorzajjal. Míg a LifeBook a billentyűzetnél, addig a Samsung az érintőpadnál vérzik el és akkor még sem említettük a Vostro akkumulátorának hihetetlen teljesítményét.


Vagyis ha sorrendet kívánunk felállítani, akkor egyértelműen első helyen végez a Dell Vostro 3360, amit szorosan követ a Samsung NP530, aminek a nyomában kullog a Fujitsu LifeBook UH552. Ezen triumvirátussal, ebben az árkategóriában sajnos a többi gyártó érdemlegessel még nem rukkolt elő, persze azért gyöngébb próbálkozások akadnak.


Végeredményként pedig különösen ajánlott plecsnivel jutalmazom a Dell Vostro 3360-at, melynek ugyan vannak hibái és hiányosságai, de arányait tekintve a legjobb noteszgép ebben az árkategóriában.


Dell Vostro 3360
Laptopkalauz – különösen ajánlott!


Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt Dell Vostro 3360 teszt


Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...