részletes keresés

Digitális diéta – mit tegyek, ha probléma az internetfüggőség?

Frissítve: 2018-12-01 01:01:02
Létrehozva: 2018-11-30 10:51:21

Az információs technológia felpörgette a világot és ezzel együtt megváltoztatta a mindennapjainkat. Az új életritmus mellett a digitalizáció a személyes érintkezések erodálását, egyben a kibertérben...


Az információs technológia felpörgette a világot és ezzel együtt megváltoztatta a mindennapjainkat. Az új életritmus mellett a digitalizáció a személyes érintkezések erodálását, egyben a kibertérben kialakuló kapcsolatok kialakulását segíti elő. Az előbb említett a két hatásnak az árnyékában olyan, minden generációt érintő kultúrális átalakulás zajlik, amelynek eredménye egyelőre nem belátható.

A most következő írás a modern mindennapok szervezéséhez kíván sorvezetőt szolgáltatni.


Digitális diéta

Miről van szó?


Digitális diéta – mindkét szó közismert, azonban kettő együttes alkalmazásából létrehozott fogalom a magas fordulatszámra kapcsolt életvitel miatt került megalkotásra. Értelmezése pofonegyszerű, a diéta ebben az esetben nem a fizikai, hanem a mentális értelemben vett ételek minőségére és milyenségére utal. A mentális jólétet pedig nagyban befolyásolja, hogy a kibertér folyamatos bővülésével együtt járó információáradatból mit (és mikor) fogyasztunk el, valamint mit (és mikor) teszünk félre. A digitális tartalom fogyasztása során a különböző okoskütyük (telefon, tablet, óra, számítógép, stb.) az evőeszközeink, amelyeket ha nem kellően kiegyensúlyozott táplálkozásra használunk, akkor ez is egészségkárosodáshoz vezethet. További problémát jelent, hogy a mentális emésztőrendszerünkről nem állnak rendelkezésre a megfelelő tapasztalatok. Miért jelenthet ez a tapasztalatlanság problémát? A válaszra csak egy analógia tud igazán plasztikusan rávilágítani: egyetlen csecsemő emésztőrendszere sem képes egy jó tatárbifsztekkel megbirkózni. Azonban a kijfelett és jól működő emésztőrendszert is sokkolhatja a torkosság, vagyis a kontroll nélküli fogyasztás. Mentális emésztőrendszerünk esetében pontosan ugyan erről van szó, vagyis a digitális függőség ártalmai kézzel foghatóak és tetten érhetőek már napjainkban is.


Digitális diéta

A függőség

A különböző kutatások eredményként ma már nem vitatéma, hogy a túlzott internethasználat a droghoz hasonló függőséget eredményez. Erre hazánkban a Nemzeti Agykutatási Program keretében Janszky József neurológus professzor is felhívta a figyelmet, és a “torkosság”, vagyis a digitális függőség veszélyeire figyelmeztetett. A kártékony dózis eredményeként nem csak a szokásaink alakulnak át, hanem a neuroplaszticitásnak köszönhetően az agyunk újraprogramozza magát.


A függőség jelei

Hosszú idő után leülsz könyvet olvasni, de az első sor elolvasását követően eszedbe jut, hogy egy órája nem csekkoltad az üzeneteidet? Csupán annak gondolatától szorongás tölt el, hogy egy napra le kell tenned az okostelefonodat (és elveszted a kapcsolatot a világhálóval)? Hiányoznak a mindennapos Facebook posztok, Twitter üzenetek, pletykák, események? Percenként ellenőrzöd, hogy hányan lájkolták a friss-ropogós szelfidet? Rossz érzéssel tölt el, ha a születésnapodon csak százan köszöntenek fel, holott négyszáz ismerősöd van? Az órát nem ismerve kényszeresen ellenőrzöd a magán és a munkajellegű üzeneteidet és azonnal reagálsz azokra? Telefonnal a kezedben fekszel le, kelsz fel, WC-zel, reggelizel, ebédelsz, vacsorázol? A társadalmi interakcióid középpontjában valamelyik okoskütyüd áll? Amennyiben ezekből a kérdésekből többre is igennel tudsz válaszolni, akkor számodra is javasolt a digitális diéta.


Digitális diéta – gondold újra

Különösen felnőtt emberek szájából lehet gyakran hallani a következő mondatot: nincs időm. Ez egy viszonylag nehezen megfogható, de nagyon könnyen elhihető kifogás, mely mögött tartalom a legritkább esetben található. Azoknak, akiknek nincs idejük, valahogy mégis találnak 1-2 pásztorórát naponta, amit a kibertérben tudnak eltölteni. Ez – a sokszor csak céltalan – szörfözés akár egy teljes hónapot is elvehet évente az életünkből. Gondoljunk bele, hogy mennyi mindent lehetne kezdeni plusz egy hónappal az adott évben.


Digitális diéta – töltsd újra

Az újragondolást követheti az újratöltés. Ebben a fázisban a diétázó határozottan félreteszi a digitális világ örömeit. Ez lényegében nem is diéta, hanem sokkal inkább böjt. Gyakorlatilag teljes mértékben el kell zárkózni az okoseszközöktől, ami sok esetben túlmutat az önkontroll képességein. Ez az időszak nagyon fontos, hiszen a függőség tárgyától kell teljes mértékben elszakadni. Ezt az üresjáratot érdemes valódi tartalommal feltölteni, legyen az akár csak egy kiadós séta, sport, családdal, barátokkal eltöltött idő, satöbbi. Erre a böjtre érdemes legalább egy teljes napot szakítani, de akik valóban eltökéltek, akár 3 – 5 nappal is próbálkozhatnak.


Digitális diéta – kapcsolódj újra

A böjtöt követheti az újrakapcsolódás. Ebben a fázisban kontrolláltan visszacsepegtetjük a technológiai vívmányokat a mindennapjainkba. Ilyenkor érdemes elvégezni a tavaszi app-nagytakarítást is, vagyis letörölni mindazokat az alkalmazásokat, amelyek csak az időnket rabolták, de hozzáadott értéket nem adtak a napjainkhoz.


Digitális diéta – az egyensúlyra való törekvés

Manapság szinte teljesen irracionális elvárás, hogy hosszabb időre elszakadjunk a különböző technológiai elemektől. Egy Magyarországhoz hasonló országban ez a megállapítás hatványozottan igaz. Emiatt hosszú távon csak abban bízhatunk, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyi állapotot, ami a lehető legkímélőbb digitális étrendet biztosítja számunkra. Ehhez első sorban önuralomra lesz szükségünk. A tömegközlekedési eszközökön, vagy egy-egy étteremben körbenézve sajnos sokszor szembesülünk a következő gyakori látvánnyal.

KÉP

Ennek ellenére a digitális-ellenállók úszhatnak az árral szemben.


Digitális diéta – Paul Miller példája

Paul Miller a Wired magazin egyik hajdani munkatársa, akit már tizenkét évesen beszippantott a digitális világ. A Wired kötelékében eltöltött évek azonban elkezdték megváltoztatni, amelynek eredményeként egy teljes évre hátrahagyta az internet világát és offline kapcsolta magát. Itt érdemes megállni egy mondat erejéig és hangsúlyozni: ennek a döntésnek a súlya hatalmas volt, hiszen Paul a korábbi életét szinte teljesen újrakezdte, a kibertérben növesztett gyökereit pedig teljesen kitépte. Ehhez a radikális döntéshez azonban szükség volt arra a felismerésre, mely szerint az élete nem a legjobb irányba tartott, nem rendelkezett megfelelő önértékeléssel, emailek és tweetek halmazában tudta csak értelmezni magát.


Egy év internet nélkül

A fenti példa alapján Paul a lehető legradikálisabb lépésre szánta el magát azzal, hogy egy évre hátrahagyta az internetet. Ebben az új, offline világban az első amit megtapasztalt, az unalom volt. A digitális világból érkező információ-áradat hiányában kénytelen volt a saját kreativitására hagyatkozni, és ezzel elszórakoztatni magát. Ezt követhették azok a dolgok, amelyeket korábban elhanyagolt, noha mindig is szeretett volna ezekkel foglalkozni. Eközben a valóban fontos emberi kapcsolatai megerősödtek, miközben a többi felületes ismeretség szinte lekopott a mindennapjairól. Mindezek ellenére mégsem tűn hosszú távon fenntartható állapotnak az offline-lét.


Visszakapcsolódás

Azok, akik a nyaralást komolyan veszik, a legritkább esetben csekkolják a leveleiket abban az 1-2 hétben. Ebben az időszakban százával halmozódnak fel a levelek a munkahelyen és a privát fiókban egyaránt. Egy év elteltével ezek a levelek már tíz ezres nagyságrendre rúgnak, és ezt kellett Paulnak is megtapasztalnia az újra kapcsolódás során. Ez gyakorlatilag olyan sokk-élményt jelentett, ami azonnal visszarázta főhősünket a digitális hétköznapokba. Ennek ellenére a böjt-időszak nem múlt el nyomtalanul, hanem segített Paul-nak megtalálni azt az arany középutat, amelyhez ma is ragaszkodik.


undigitaze.me

Lior Frenkel neve legalább annyira ismeretlenül cseng, mint a fentebb említett Paul Milleré. Munkássága mégis úttörőnek számít a maga területén, hiszen egyike azon keveseknek, akik a kibertérből való “hazatérést” sürgetik. Története egy webfejlesztő workshopon kezdődött, ahol az előadó éppen a letehetetlen-app muníciójával kívánta feltölteni a hallgatóság eszköztárát. Lior visszaemlékezéseiben sokszor utal erre a sorsfordító pillanatra: közel 80 ember szomjúhozta ezt a tudást, amikor rádöbbent, hogy nem egy újabb appra van szükség, hanem kapcsolatra az offline világgal. Ez a kapcsolatteremtés azonban nem történhet meg egyik pillanatról a másikra, hanem csak egy hosszabb folyamat végeredménye lehet. A folyamat különböző állomásai pedig számos kihívást rejtenek magukban, emiatt sokaknak jelenthet mankót az általa vezetett blog, ami segítséget nyújt a digitális függőségben szenvedőknek.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...