részletes keresés

Fujitsu LifeBook AH552 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:15
Létrehozva: 2013-06-24 05:20:55

Újabb Fujitsu a tesztpadon, ezúttal a LifeBook AH552


Mint mindig, a tesztelt Fujitsu LifeBook AH552 készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.


Bevezető


A hírhedt Fujitsu-Siemens nevet elfeledtetve ismét kezdjük az ismertetőnket egy kis történelemmel.


2010-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt, különvált. A mobil üzletágat mára a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. A régi Fujitsu-Siemens Lifebook név jól csengett a piacon, ugyanis termékeik a minőség, megbízhatóság és a korszakalkotó, újító technológiákról voltak híresek. Vele szöges ellentétben a Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat állt, mely például a Magyar köztudatban elkönyvelődött, mint rossz gyártó. Ennek az volt az oka, hogy Fujitsu-Siemens Amilo és Esprimo sorozat ára és hardverkonfigurációja miatt a legversenyképesebb, legkeresettebb gyártó volt, mely úgymond „alkalmazkodott” a közép – kelet európai átlag keresetekhez. Arányait tekintve viszont minél több fogy egy adott termékből annál nagyobb a meghibásodási arány és mivel a hazai eladások többségét a Fujitsu-Siemens termékek tették ki nem nehéz kitalálni, hogy ez mit eredményezett. Az átlagnál több meghibásodást, és mint tudjuk, a rossz hír gyorsabban terjed, mint a jó. 







































































Termék megnevezése Fujitsu LifeBook AH552
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor – 3210M – 2,5/3,1 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel® HM76
Memória Hynix 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6″ HD (1366×768) fényes
Grafika Intel® HD Graphics HD4000
Merevlemez WDC 500GB HDD
Optikai meghajtó DVD író/olvasó
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 3 db USB 2.0, 1 db USB 3.0 audio ki/és bemenet, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 720p
Akkumulátor kapacitása 48 Wh Lithium-Ion, 6 cellás
Méret 378 x 252 x 25,4 mm
Tömeg 2,2 kg
Operációs rendszer Windows 8
Fogyasztói ár (2013.06.) Operációs rendszer nélküli verzió: 174.900Ft
Garancia 24 hónap Fujitsu “hozom-viszem” garancia

 Anyaghasználat


Sokat dob a LifeBook AH552-őn, hogy a fedlapja alumíniumból készült, az ez által sugárzott masszavitást sajnos semmilyen műanyag borítás nem tudja kárpótolni és az is bizony igaz, hogy tartósság tekintetében sem lehet a két anyagot összehasonlítani. Kissé sajnálatos a tény, hogy amíg a külső borítás esetében ez a szempont figyelmet kapott, addig kissé elhanyagolták a belső térben. Sőt! Nem elég, hogy belül műanyag borítással kell szembenéznünk, itt-ott még lakkozott felülettel is találkozunk. A szépség, mint megannyi minden relatív, ebben az esetben viszont a legtöbben valószínűleg nem tudnák ezzel a jelzővel illetni az AH552-est, bár igaz az is, hogy az igazi nagy meglepetést az okozná, ha nagyon tetszetős modellel rukkolna elő a Fujitsu a jelenlegi termékpalettát elnézve. 


Egyéb tekintetben teljesen rendben van a noteszgép. Az összeszerelés kifejezetten jónak mondható, nem találkozhatunk illesztési problémákkal és idegeinket borzoló zajokkal, mint az ebbe az árkategóriába eső többi készülék esetén. 


Csatlakozók, bővíthetőség


Bal oldalon láthatjuk a D-sub kimenetet, HDM-t, LAN csatlakozót, 1 db USB 3.0 portot, valamint az audio ki/ -és bemeneti csatlakozót, jobb oldalon pedig az egymás mellett 3 db USB 2.0 portot és egy optikai meghajtót. A minimum elvárásokat ezen a téren így ki is pipálhatjuk az AH552 tesztlapján. 


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


Maga a Fujitsu LifeBook modellek híresek a könnyű bővíthetőségükről, ugyanis néhány csavar eltávolításával máris hozzáférhetünk a memóriákhoz és a háttértárhoz is, így könnyedén válthatunk SSD-re, hogy akár ötszörös sebességgel mozgathassuk adatainkat. Felmerülhet azonban a kérdés, mért is olyan könnyű bővíteni a LifeBook széria tagjait? A legtöbb esetben a noteszgépek olyan csavarokkal kerülnek összeszerelésre, melyek 1-2 szétszedést követően máris roncsolódnak és a takarólemezek is könnyen törnek. Nem úgy a Fujitsu esetében, ahol ezek elkerülésére odafigyelnek.


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


A fentiekkel kicsit szembe megy az a tény, hogy az akkumulátort viszont csak a teljes aljzat eltávolítását követően tudjuk kivenni. Bár ezt problémát csak 3-4 év masszív használat után kell számottevőnek nevezni, miután elhasználódott az erőforrásunk.


Kijelző, zsanér


A zsanér körülbelül 130 fokban nyitható és meglehetősen erősen, holtjáték nélkül tartja a kijelzőt. Borításuk ugyan műanyag, de a szerkezete úgy van kialakítva, hogy valószínűleg sokáig hű társunk fog maradni.


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


A LED háttérvilágítású kijelző 15,6 hüvelykes, 1366x768p natív pixelfelbontással. Sajnos a panel nem mattosított, hanem fényes borítást kapott, ennek hatására világosabb helyen illetve a szabadban tükröződni fog. Az utóbbi esetben gyógyírt jelenthet a problémára a tény, hogy egészen magas tartományba is felküzdhetjük a fényerőt. Bár a színhűség teljesen átlagosnak nevezhető, a vertikális betekintési szöget sajnos hagynak némi kívánni valót maguk után, ennél egy fokkal könnyebben emészthető a horizontális látástartomány. Ez azonban szinte igaz minden TN+film technológiás LCD kijelzővel szerelt noteszgépről. Aki, viszont kicsit jobban bele szeretne merülni a kijelzőpanelek világába, annak ajánljuk a „laptopkijelzőkről nagy általánosságban” című olvasmányunkat.


Billentyűzet és érintőpad


Tesztjeim mindig úgy készülnek el, hogy egy-két hét erejéig sajátomként használom az adott készüléket. Ezt azért fontos itt megjegyeznem, mert a legtöbb esetben a billentyűzetet külön kell megszokni, majd a próbajáratot követően egészen megkedvelhető. Eleinte a hajamat téptem a rendkívül rövid távon járó billentyűzettől, viszont a többnapos gépelés után rájöttem, vagyis megfigyeltem, hogy nem hagyok annyi helyesírási hibát, mint a hasonló billentyűzetekkel. Azt nem állítom, hogy minden álmom egy ilyen billentyűzet, de mégsem annyira rossz mint azt első felindulásra mertem volna állítani. Sokkal inkább fájlalom a tényt, hogy a billentyűzetet körbeölelő felület fényes borítást kapott, ezt némileg feledteti a minőségi összeszerelés és az ergonomikus alátámasztás.


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


A legtöbb kritikámnak áldozatul esik az aktuális tesztalany érintőpadja. Nos, ebben az esetben sincs ez másképp, hiszen még a tesztidőszak alatt sem voltam képes teljesen hozzászokni. Nehezen használható, kicsi, felszíne recés, a legtöbb esetben pontatlan és a több ujjas mozdulatokkal sem úgy dolgozik, mint ahogy elvárható lenne (elég döcögős a dupla ujjas görgetési funkció). Ez azonban nem volt elég, a gombok nehezen benyomhatóak, hangosan kattognak és természetesen csodálatos műanyag borítást kaptak.


Hardver


Tesztalanyunkban egy Intel® 3. generációs, Ivy Bridge kódnévre hallgató Core™ i5-3210M processzor foglal helyet. A processzor fizikailag 2 maggal rendelkezik, azonban a Hyper Threading technológiának köszönhetően 4 szálon fut, továbbá az alap 2500 MHz-en járó magokat a TurboBoost technológia segítségével 3100 MHz-ig is fel tudja húzni. A processzor benchmark eredménye megtekinthető a notebookcheck.net oldalán, bár azt tudni kell, hogy számítógépünk sebessége nem a processzoron, hanem a háttértáron múlik. Aki igazán nagy sebességbeli különbséget szeretne érezni noteszgépén, azoknak ajánljuk a “Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!” című írásunkat.


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


A processzor tartalmaz még egy Intel® HD4000 integrált grafikus vezérlőt is (IGP), melynek játékos képességeit megtekinthetjük a notebookcheck.net oldalán. 


Hangzás


Kevés noteszgép az ami az általa nyújtott hangzásra büszke lehet. Az AH552 is az átlagot erősíti, sőt mi több, ha nem lett volna már a tesztpadon Fujitsu noteszgép korábban, az első kérdés ami eszembe jutna a “MI EZ?” lenne. Nem kell tehát sokat várnunk, leginkább csak gyengécske, dobozszerű hangokat melyek talán a filmezéshez elegendő élményt szolgáltatnak, de valószínű, hogy a vájt fülűeknek fájdalmas élményben lesz részük.


Tesztpad (zajszint, hűtéshatékonyság, üzemidő)


Amit kispóroltak hangszóró tekintetben, legalább hűtés formájában pótolták a mérnökök. Burkolata szinte egyáltalán nem melegszik, emellett alapjáraton teljesen halk mely csend csak terhelés hatására vész oda, ám még ekkor is hűvös marad a felület.


Az akkumulátoros üzemidő is pozitívumokkal kecsegtet, mivel a minimális fényerő és terhelés mellett az AH552 közel 7 óráig bírta egyetlen feltöltéssel, filmnézéssel közepes fényerőn pedig 5 óra 20 percet üzemelt.






































































































































Fujitsu LifeBook AH552 – tesztpad
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor – 3210M
Grafikus vezérlő   Intel® HD Graphics HD4000
Akkumulátor használat   minimum játék film
Üzemidő   6 ó 50 p N/A 5 ó 20 p
Hardver terhelés mértéke   alap játék terhelt
Zajszint   halk N/A hangos
CPU hőmérséklet   50-51°C N/A 82°C
GPU hőmérséklet   50-51°C N/A 82°C
Burkolati hőmérsékletek (alap)
billentyűzet   aljzat
27,1°C 25,1°C 24,4°C   24,5°C 25,3°C 26,8°C
31,3°C 31,9°C 26,4°C   26,8°C 28,1°C 27,5°C
29,8°C 33,1°C 28,1°C   29,1°C 30,7°C 30,6°C
Burkolati hőmérsékletek (terhelt)
billentyűzet   aljzat
27,6°C 24,4°C 23,4°C   22,5°C 22,9°C 22,7°C
32,7°C 32,1°C 24,9°C   23,8°C 26,8°C 25,4°C
26,3°C 31,4°C 30°C   31,1°C 23°C 26,3°C

Értékelés


Maga a noteszgép tetszett. Ezt az elismerést nem csak az remek összeszerelésnek és az egészen jónak mondható anyaghasználatnak köszönheti, hanem mert nem feledkezhetünk meg a készülék mögött levő első osztályú szervizről sem. Halksága mellett is kellő hűtésről gondoskodik, mely szavatolja számunkra a megbízható működést hosszú távon. Vannak árnyoldalak is, mint az érintőpad, a hangszórók vagy a fényes felületek és a szintúgy fényes kijelző. 


Összegezve annyit mondhatok, hogy egy közepes érdemjegyet adhatok a LifeBook AH552-re, számolva azzal a ténnyel, hogy jobb és rosszabb noteszgépekkel is találkozhatunk ebben a kategóriában. Amennyiben az árcédula egy kicsit még vékonyabbá válna, gyorsan javíthatna eredményein. A biztonsági játékosoknak tudom elsősorban ajánlani, akik számára az elsődleges szempont a megbízhatóság.


Techkalauz
Fujitssu LifeBook AH552 – Tetszett!



























Fujitsu LifeBook AH552 – Értékelés
Előnyök + Alumínium fedlap
Jó anyaghasználat
Viszonylag könnyű és vékony
Kellő számú csatlakozó
Könnyű bővíthetőség
Jó szervizháttér
Erős zsanérok
Halk működés
Kiváló burkolati hőmérsékletek
Jó akkumulátoros üzemidő
Hátrányok Fényes kijelző
Nem túl jó billentyűzet
Nehezen használható érintőpad
Dobozszerű hangszórók
Alternatívák  

Dell Inspiron 5521/3521
Dell Vostro 2520
Acer Travelmate TMP453
Lenovo IdeaPad G580/Z580
Toshiba Satellite L850/C855
Acer E1-571
Acer Aspire V3
Asus K55/X550



 














































































Fujitsu LifeBook AH552
Dizájn 6/10 pont
Anyaghasználat 8/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 9/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 8/10 pont
Kijelző 5/10 pont
Zsanér 9/10 pont
Billentyűzet 5/10 pont
Érintőpad 2/10 pont
Játékos teljesítmény 4/10 pont
Hangrendszer 2/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 10/10 pont
Akkumulátor 9/10 pont
Ár/érték arány 5/10 pont
Összegzés 66,87%

Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt Fujitsu LifeBook AH552 teszt


Fujitsu LifeBook AH552 teszt 


 


Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...