részletes keresés

HP EliteBook 8470p teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:42
Létrehozva: 2012-10-10 09:16:14

A HP EliteBook 8460p után újra nálunk járt egy fantasztikus notebook, a HP legújabb felső kategóriás üzleti noteszgépe, az EliteBook 8470p. Az új EliteBook elődjéhez képest külsőleg semmit nem változott, viszont belsőleg annál inkább



Bevezető


Nálunk járt egy újabb fantasztikus noteszgép, a HP EliteBook 8470p. Sajnos, nem sajnos a legújabb 14 hüvelykes EliteBook semmiben sem változott elődjéhez, az EliteBook 8460p-hez képest, amit egyébként korábban már teszteltünk.











































































Termék megnevezése HP EliteBook 8470p
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-3360M 2,5/3,1 GHz
Lapkészlet Intel® QM77
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 14.0″ HD (1366×768) Antiglare LED
Grafika Intel® HD Graphics 4000
Merevlemez Toshiba 320GB 7200rpm
Optikai meghajtó DVD író/olvasó
Interfészek 2 db USB 3.0, 1 db USB 2.0 (töltős), eSATA, DisplayPort, audit ki- és bemenet, D-Sub, FireWire
Kommunikáció WiFi b/g/n, LAN, Bluetooth 4.0, Expressz kártya
Extrák Webkamera 1,3 MP, kártyaolvasó
Akkumulátor kapacitása 6 cella (11,1V) 62Wh Li-Ion
Méret 33,8 x 23,1 x 3,4 cm
Tömeg 2,07 kg
Operációs rendszer Windows 7 Professional – 64bit
Fogyasztói ár (2012.10.) 340.000Ft
Garancia 36 hónap HP garancia

 


Mi lehet az oka annak, hogy az EliteBook 8470p semmit sem változott? Talán a Hewlett Packard elégedett volt ezzel a sorozattal, bár lehetséges, hogy mentesíteni akarta magát egy újabb modell megalkotásának költsége alól. Sokakban felmerülhet az a kérdés is, hogy ez a notebook miért ilyen drága? A magyarázat az, hogy ennek notebook minden egyes porcikája a legújabb, legminőségibb anyagokból van felépítve.


HP EliteBook 8470p teszt


A notebook teteje letisztult, platina színű magnézium borításon, alja pedig fekete festékkel bevont magnézium burkolaton alapszik. Az EliteBook sorozata rengeteg biztonság és minőségi funkcióval kápráztat el minket. Megfelel a MIL-STD-810G katonai követelményeinek mely a leejtés, rezgés, por, páratartalom, magasság és magas hőmérsékletű tesztek során eredményesen szerepelt. Megtalálható benne a HP 3D Drive Guard, mely egy fizikális rázkódás merevlemez védelem, a TPM 1.2-es biztonsági modul és az ujjlenyomat azonosító. A HP DuraCase Magnézium ötvözetű kijelző burkolat, a HP DuraFinish, avagy karcállóbb műanyag elemek és a HP DuraKeys cseppmentes és kopásállóbb billentyűzet olyan összképet teremt az EliteBook-okról, melyek a piac egyik legminőségibb darabjává teszik ezt a sorozatot.


Csatlakozók


Csatlakozók tekintetében az EliteBook modellek az egyik legnagyobb sztárok, mivel szinte az összes port és csatlakozó megtalálható rajtuk. Szemből láthatóak a működést jelző ledek, nyitó mechanika, jobbról az audio ki – és bemenet, e-SATA,USB 2.0 (töltő funkcióval), DisplayPort, hőkivezető nyílás, kensington zár,  balról a töltő csatlakozó, firewire, 2x USB 3.0, kártyaolvasó, optikai meghajtó, expressz kártya, hátulról pedig a 2 db fém zsanér, akkumulátor, LAN és D-Sub port. Érdemi dolgot a notebook alján láthatunk a dokkoló port lévén, továbbá lentebb a könnyű szerelhetőséget is szemléltetjük.


HP EliteBook 8470p teszt


Szerelhetőség


A 70-es EliteBook sorozat esetén is gondoskodtak a könnyű bővítéséről a tervezők, mivel a hátlapot olyan egyszerű levenni, mint egy mobiltelefon hátlapját lepattintani. A HP itt főleg a felhasználóknak próbált kedvezni, így egy esetleges hardverelem cseréje miatt nem kell szakszervizbe vagy szakemberhez vinni készülékünket.


HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt  


Beviteli eszközök


A billentyűzet szigetes kialakítású, alacsony nyomásponttal és minőségi, halkan járó billentyűzet lapkákkal van ellátva, melynek felületét a már jól bevált HP DuraKeys technológiával vontak be, mely az ujjbegyből származó piszkok és olajok fényesítő és koptató hatását hivatott megakadályozni. Az eddig elhangzottak elismerésre méltóak, viszont hiányoltam a háttér-világításos billentyűzetet, amit mondjuk az EliteBook 8470p-ben elhelyezett és egyben használhatatlan kislámpa soha nem fog pótolni. Legalább annak fényerejét tudták volna olyan erősségűre tervezni, mint a ThinkPadok-ét. De ha már a ThinkPad-oknál járunk, akkor a trackpoint-ról is vehettek volna példát, mely nem rossz, de nem is olyan jó, mint a Lenovo megoldása. A billentyűzetet egyébként úgy tervezték meg, hogy akár egy pohár vizet is el tudjon vezetni az apró elfolyók segítségével a notebook alá, továbbá az EliteBook 8470p „lélegző” billentyűzettel rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a hűtéshez szükséges levegőt a billentyűzet közül szívja be és nem a notebook alján keresztül. Ennek több előnye is van, az egyik, hogy a notebookot bátran használhatjuk ágyban és ölben is mert a hűtéshez szükséges levegőt felülről a billentyűzet közül szívja be. A másik nagy előny pedig az, hogy általában alulról megy be a legtöbb szösz, por, szőr, ami eldugítja a rézlamellákat. Ha rézlamellák eldugulnak, akkor a notebook hűtéshatékonysága csökken és szeretett gépünk hamarabb elromlik.


HP EliteBook 8470p teszt 


HP EliteBook 8470p teszt


Az érintőpad hatalmas, hihetetlenül kényelmes, pontos és ugyancsak HP DuraKeys-el van bevonva. Mint rengeteg EliteBook és most egy MacBook tulajdonosaként elmondhatom, hogy ezen két modellnek van a legjobban használható érintőpadja és pont !!!


Kijelző


A zsanérok külső borítása fémből van és annak ellenére, hogy erősen, holtjáték nélkül tartják a 14 hüvelykes kijelzőt meglehetősen kecsesen járnak. A tesztpéldányban található 1366×768-as TN+film technológiás panel az elődhöz képest ugyancsak nem változott semmiben. A betekintési szögek minősége teljesen átlagos, mely legalább matt borítást kapott, így nem tükröződik a fényes kijelzőkkel ellentétben. Akit érdekel az alap HD és a HD+ kijelzők közötti különbség az megtekintheti a HP EliteBook 8460p tesztünkben az 1600×900 felbontású panelt is.


HP EliteBook 8470p teszt


Egyéb


Az SRS Premium Sound hangszórók kellően erősek és tisztán szólnak, viszont a sztereó hatás kissé furának hat a szinte egymás mellé elhelyezett hangszórók miatt. Ettől függetlenül azért szépen szólnak, bár túl sok mély hangra nem kell számítanunk. Webkamera esetén viszont nem lehet okunk panasz, ugyanis a 720p felbontású kamera gyönyörű és tiszta képet ad egy videobeszélgetés alkalmával. A webkamera mellett találunk még egy kipattintható LED-et, mely a korlátozott látási viszonyok között segít nekünk, hogy lássuk a billentyűzetet. A kislámpa fényereje viszont inkább nevetséges, mint hasznos. Már a billentyűzet elemzésénél is kifejtettem véleményemet, hogy 2012-ben már illik háttér-világításos billentyűzetet szerelni a notebookokba ilyen árkategória esetén, de ha nem, akkor legalább kétszer ekkora fényerejű lámpát illett volna belerakni a 8470p-be.


HP EliteBook 8470p teszt


Hardver


A HP EliteBook 8470p 2012-es modelljében már az új Intel® Ivy Bridge Core™ i5-processzora Processzor foglal helyet, melynek pontos típusjelölése Core™ i5-3360M. A processzor alapjáraton 2,5GHz-en üzemel, támogatja a Turbo Boost technológiát, ami alkalmazástól függően felemeli a processzor órajeleit akár 3,1GHz-re, továbbá támogatja a Hyper Threeding technológiát is, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor. Az Intel® Ivy Bridge processzorok két jelentősebb újítása a csökkenő csíkszélesség és az erősebb IGP. A 32nm-ről 22nm-re csökkent csíkszélesség alacsonyabb fogyasztást, kisebb hőtermelést és olcsóbb előállítást eredményez, továbbá az új Intel® HD4000-es IGP elődjénél sokkal fejlettebb és gyorsabb. A lenti tesztek során és a korábbi, EliteBook 8460p terheléses tesztjét figyelembe véve az EliteBook 8470p esetén kisebb hőtermelést nem igazán tapasztaltam, bár a tesztkörnyezet hőmérséklete eltérő volt.


HP EliteBook 8470p teszt


Az Intel® 3. generációs Ivy Bridge kórnévre keresztelt architektúráját egy korábbi cikkünkben kicsivel részletesebben már kielemeztük. A processzor és videokártya erőssége megtekinthető a www.notebookcheck.net CPU teszt és VGA teszt oldalán, továbbá az Intel® HD4000 grafikus vezérlő játékos teljesítményéről, ugyancsak a  www.notebookcheck.net oldalán lehet olvasni. A készülék egyébkén elérhető még a 3. generációs Intel® i7-processzort Processzorípusaival is, továbbá ha valaki keveslené az Intel® HD4000 grafikus vezérlő teljesítményét, akkor az EliteBook 8470p kapható még az 1GB különálló GDDR5 memóriákkal ellátott AMD Radeon HD7570M-el is, melynek játékos képessége megtekinthető  a  www.notebookcheck.net oldalán. Rossz pont viszont, hogy ha a dedikált grafikus verzióval szerelt modellt választjuk le kell mondanunk a váltható VGA-ról, melyet a HP a kompatibilitási problémákkal magyarázott még korábban.


“A videokártyák között nem lehet váltani, mivel a HP “b” “p” “w” szériájú notebookok üzleti felhasználók számára lettek tervezve, és ebben a szegmensben a HP vállalja a támogatást még továbbra is a Windows XP és VISTA operációs rendszerekre. A régebbi operációs rendszerek a VGA-k közötti váltás során összeakadhatnak, lefagyhatnak így a HP csak az alacsonyabb kategóriájú “s” szériás Probookokban alkalmazza ezt a technológiát.”


Ezt 2011 elején még nagy nehezen elnéztem, de 2012 végén, amikor már a Vista kifutott, a Windows 7 kezd kifutni és megjelenik a Windows 8, kit érdekel egy 11 éve kiadott operációs rendszer? A nagyobb energiaveszteség és az ezzel járó csökkentett üzemidő, valamint magasabb hőmérsékletek sokkal negatívabb hatással vannak a notebookra, mint egy 11 éves operációs rendszerre gyártott szoftver esetleges hiánya.  Persze ezt felfoghatjuk azzal is, hogy rendes dolog a gyártótól, hogy gondol másokra is.


Háttértároló


A HP EliteBook 8470p-ben egy 7200 RPM fordulatú TOSHIBA merevlemez található, mely 74,1 MB/s olvasási sebessége alapján nem a leggyorsabb merevlemezek közé sorolható. Ilyen olvasási sebességet tapasztaltam már korábban egyes 5400 RPM fordulatú HDD-k esetén is.


HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt


Hőmérséklet, zaj


A processzor alapfelhasználás során tapasztalt hőmérséklete 43°C környékén ingadozott, de ez a számadat lehet kicsivel felette és alatta is a mért értéknek, ugyanis a processzor alaphőmérsékletét nagyban befolyásolja a tesztkörnyezet hőmérséklete is. A notebookban elhelyezett Intel® Core™ i5 Processzor processzor ugyebár támogatja a TurboBoost technológiát, ami jelen esetben annyit tesz, hogy a processzor 2,5GHz helyett 3,1GHz-en pörgött. Ez nagyobb fogyasztást és nagyobb hőtermelést is jelent, ami az Aida 64 rendszer-stabilitási tesztjénél tapasztalt maximális 82°C láthatóan igazolt.


HP EliteBook 8470p teszt


Őszintén szólva körülbelül 15%-al kisebb értékekre számítottam, de az érték még így is elfogadható. A HP EliteBook 8470p előnyére váljon, hogy a burkolat viszont alig melegedett. Érdekes módon mind az 1 órás játék, mind pedig az alaphasználat során kísértetiesen hasonló  burkolat-hőmérsékletek születtek, ezért szeretnék adni egy nagy piros pontot a HP mérnökeinek.


Burkolati-hőmérsékletek “alap”


HP EliteBook 8470p teszt


Burkolati-hőmérsékletek “játék”


HP EliteBook 8470p teszt


Zaj tekintetében se tudok rosszat mondani a notebookról, mivel alapfelhasználás során nagyon halk, susogó hanggal teszi dolgát, ezzel biztosítva magának a folyamatos hűtést. Terhelés közben azért hallható a ventilátor, de közel se sorolnám a hangos tartományba.


Üzemidő


Az EliteBook 8470p-ben egy 6 cellás 62Wh Li-Ion akkumulátor található, melynek üzemideje egész korrekt. Minimális fényerő és minimális terhelés alatt az akkumulátor pontosan 7 órát üzemelt, ami jóval kevesebb a gyári adatok szerint elképzelt 9 óra 15 perces üzemidőnél, de ezt akár be is tudhatjuk annak, hogy a készülék egy nem végleges kiadású demó verzió. Közepes fényerő és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont 6 órát mértem. A két teszt alatt keletkezett üzemidő egymáshoz viszonyítva nem éppen logikus, de vélhetően erre a kezdeti illesztőprogramok és a notebook demó mivolta lehet a magyarázat.


Értékelés


Az értékelést illetően könnyű helyzetben érzem magamat, ugyanis az elődmodell EliteBook 8460p majdnem fél évig volt a tulajdonomban és mivel a 8470p a processzort és grafikus vezérlőt leszámítva az ég adta világon semmiben nem különbözik, hasonló véleménnyel vagyok róla, mint az elődmodell kapcsán. Imádom!


A dizájn egy szubjektív dolog. Nekem külsőre nagyon tetszik a notebook, viszont az ellenkező nem képviselője csak annyit mond rá, hogy „túl kocka”. Az anyaghasználatot illetően azt kell mondjam, hogy majdnem tökéletes. Ha az oldalsó keret és a nyitó gomb nem műanyagból volna akkor akár tökéletes is lehetne.


Mivel üzleti notebookról beszélünk hatalmas előny a support, melyet nagyon részletesen kiveséztünk már egy korábbi írásunkban, de eleve már a jól kiépített szervizhálózat, melyről ugyancsak írtunk már és az alap 3 év garancia, valamint különböző szervizszolgáltatások opcionális választéka is már magáért beszél.


A kijelző csalódás is meg nem is. Csalódás, mert csak egy szimpla TN+film technológiás, alacsony betekintési szögekkel ellátott, nem túl színérzékeny kijelzőről beszélünk és nem csalódás, mert ilyen kategóriában egyik gyártó se büszkélkedik jobb panellel. Egyébkén sokkal jobban járunk ha az 1600×900 felbontású modellt választjuk, ugyanis nagyobb a munkafelület, jobbak a betekintési szögek és szebbek a színek.


Ha az EliteBook-ok beviteli eszközeiről beszélek mindig elismerően nyilatkozok, ami itt is állja a helyet. Az egyetlen gond csupán azzal van, hogy a 2012 végén járunk, ami szerintem egy háttér-világításos billentyűzet beépítését nagyon is elvárta volna. Az érintőpadra viszont egy rossz szavam sincs, mivel az egyik legjobb! Elég hosszúra sikeredett a jellemzés ezért már csak nagy vonalakban említeném meg a nagy kapacitású akkumulátort, az alacsony zajszinttel de mégis folyamatosan járó ventilátort és a kiváló hűtésrendszert.






























Jellemzés HP EliteBook 8470p
Előnyök Üzleti dizájn
Kiváló anyaghasználat, kívül belül fém
3 év garancia, hazai szervizhálózat
Matt kijelző
Erős, fémburkolatú zsanér
Kiváló, lélegző billentyűzet
Hatalmas, pontos, kényelmes érintőpad
Alacsony zajszint
Jó hűtésrendszer
Sok csatlakozó
Jó hangszórók
Kiváló akkumulátoros üzemidő
Hátrányok 1366×768-as kijelző
Értelmetlen kislámpa
Háttér-világításos billentyűzet hiánya
Magas árkategória
Alternatívák Lenovo Thinkpad T430
Dell Latitude E6430




























































Pontozás Dizájn 5/5 pont
Anyaghasználat 5/5 pont
Szerviz és garancia 5/5 pont
Kijelző 4/5 pont
Zsanér 5/5 pont
Billentyűzet 5/5 pont
Érintőpad 5/5 pont
Zajszint 5/5 pont
Hűtésrendszer 5/5 pont
Játékos teljesítmény 2/5 pont
Csatlakozók 5/5 pont
Hangrendszer 4/5 pont
Akkumulátor 5/5 pont

A HP EliteBook 8470p noteszgépet a HP hazai képviselte bocsátotta rendelkezésünkre, mely egy igazán impozáns és szinte tökéletes notebook. Magas árkategóriája és apró hiányosságai miatt, viszont csak ajánlott minősítést tudunk neki adni. Ha olcsóbb lenne, megtalálható volna a háttér-világításos billentyűzet, akár opcionálisan és szebb kijelzőpanelt kapott volna, akkor simán megkaphatná a  különösen ajánlott minősítést is.


 HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt


HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt HP EliteBook 8470p teszt


HP EliteBook 8470p teszt


 


Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...