részletes keresés

HP Pavilion G6 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:50
Létrehozva: 2012-01-18 12:00:00

Nálunk járt a HP Pavilion G6, mely az AMD Llano mobil Sabine platformjára épül. A HP ezt a sorozat otthoni felhasználók számára tervezte és tesztünkben is hősiesen állta a sarat.



Bevezető


Most a nagy múltra visszatekintő HP Pavilion sorozatának egyik tagjával ismerkedünk meg, mégpedig a HP G62-es széria utódjával, a HP Pavilion G6 AMD Llano mobil Sabine platformjára épülő notebookjával, mely a Laptopszalonnál már 130.900Ft-tól elérhető. A Hewlett Packard ezt a szériát inkább otthoni felhasználásra és igényekre tervezte. Megjelenésében és anyaghasználatában észrevehető, hogy ez a modell az olcsóbb árkategóriát képviseli. Egyszerű színek, egyszerű forma, lakkos borítás, nem túl erős műanyag elemek. Sajnos nem találunk fém borítást, nincs matt kijelző és magnéziummal erősített vázszerkezet, ellenben kifejezetten olcsó, nagy teljesítményű hardverrel rendelkezik és 2 év teljes körű háztól-házig garanciával kapható a termék. 


HP Pavilion G6 teszt


 


Felülről nézve: lakkos, szürke borítás, jobb sarokban diszkrét HP logo-val.HP Pavilion G6 teszt


 


Jobb oldal: ODD, 1xUSB 2.0, töltő csatlakozó, biztonsági zárfoglalatHP Pavilion G6 teszt


 


Bal oldal: D-Sub port, hő nyílás, LAN, HDMI, 2xUSB 2.0, audio ki/be menet, SD-MMC kártyaolvasó, ledekHP Pavilion G6 teszt


 


Hátulról nézve: 2db fém zsanér, akkumulátorHP Pavilion G6 teszt


 


Alulról nézve: gumitalpak, hűtő bevezető nyílás, akkumulátorHP Pavilion G6 teszt


Hardver >


BREAK 


Hardver


Az AMD még 2006 nyarán vásárolta fel az ATI Technologies-t 4,2 milliárd dollárért. Ezt követően rohamos fejlődésnek indult a cég és sikert sikerre halmozott, bár a processzorok tekintetében mindig is az Intel® mögött kullogott. Ez a tendencia 2011 nyarán kezdett megdőlni, legalább is a mobil processzorok piacán, ugyanis az AMD piacra dobta a Llano mobile Sabine platformját. 


HP Pavilion G6 teszt


 


Processzor


Az AMD esetén már nem csak szimpla CPU-król, hanem APU-król beszélünk (Accelerated Processing Unit) ami egy GPU (video processzor) és egy CPU (processzor) egybeintegrálódását jelenti és Llano kódnéven fut. Az AMD Fusion név is innen ered, mivel a GPU és CPU úgymond fúzióban egyesülnek egymással. Ezt a technológiát még az Intel® kezdte el, mely igazán az Arrandale magos porcesszorainál aratott hatalmas sikert. A nálunk lévő HP Pavilion G6-os sorozatában egy AMD A6-3400M processzor, avagy APU foglal helyet, mely 4 aktív CPU maggal és egy integrált Radeon 6520G grafikus vezérlővel rendelkezik. A VGA 320 számolóegységgel van ellátva és 400MHz-es GPU órejeln pörög. 


HP Pavilion G6 teszt


A következő oldalon szereplő tesztek alapján arra a következtetésre jutottam AMD vs Intel® fronton, hogy az AMD a grafikus vezérlő tekintetében, míg az Intel® a processzor tekintetében erősebb. Az AMD új processzor családja  fejlett energiagazdálkodással rendelkezik, miszerint a processzor órajelét alacsonyan tartja, és csak akkor emeli meg azok órajelét a TurboCore technológiának köszönhetően, ha az alkalmazás azt igényli. A processzor ezen tulajdonsága kedvező hatással van a fogyasztásra és a melegedésre is. 


HP Pavilion G6 teszt


 


Videokártya


A processzorba integrált Radeon HD6520G, tehát 320 számolóegységgel rendelkezik és a GPU 400MHz-es órajelen jár. Ez a jelenleg kapható legerősebb integrált grafikus vezérlő az AMD A8-ba szerelt grafikus vezérlője után. A Radeon HD6520G alap 3D-s játékok futtatására is bőven elegendő és röhögve megbirkózik bármilyen Full HD-s filmmel. De itt még korán sincs vége a történetnek, ugyanis az AMD ezt a videó teljesítményt megfejeli még egy Radeon HD6470-el, mely 1GB különálló GDDR3-as, 900MHz-en járó memóriákkal rendelkezik és mindezt 160 számolóegységgel és 64 bites BUS-on teszi 750MHz-en járó GPU órajellel. A Crossfire technológiának köszönhetően az integrált Radeon HD6520G és a dedikált Radeon HD6470 egyesül és Radeon HD6540G2 néven teszi tovább a dolgát. A tesztek alapján ez körülbelül 5%-os teljesítménynövekedést jelent.


HP Pavilion G6 teszt


Használhatóság, extrák >


BREAK 


Használhatóság, extrák


 Kijelző


A HP Pavilion G6-os sorozata a notebookonál már jól megszokott TN+film technológiás, LED háttér világítású kijelzőt kapta. Ezt a 15.6 hüvelykes, 1366×768-as felbontású panelt fényes kijelzővel látták el, melyet a gyártó BrightView fantázianévvel illetett meg. 


HP Pavilion G6 teszt


A kijelző színhűsége, kontrasztja és betekintési szögei egész jók. Igaz én a matt kijelzők híve vagyok, de ez tényleg nem rossz. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy ebben az árkategóriában a matt kijelező olyan, mint Tibetben a Kalapácsfejű tyúk.


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Zsanér


A zsanér meglepően erősen tart, holtjátéka közel a nulláva egyenlő. Felülete is fém borítású, így vélhetően nem kell attól félnünk, hogy eltörik. 


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Billentyűzet


A notebook egyik gyenge pontja a billentyűzet de az is viszonylag tűrhető. A billentyűzet gombjai hosszú úton járnak, nyomáspontjuk egyenletes, és mindezt halkan is teszik. Ami nem igazán tetszett az a dizájn, elrendezés és az alátámasztás. Erősebb nyomás hatására minimálisan hajlik befelé. Azért nem kell megijedni, ugyanis ez nem olyan drasztikus befelé hajlás. Talán ezt az átlag felhasználó észre sem venné, ugyanis nem mérlegként fogja használni. A billentyűzet lapkák minőség érzetre is inkább alsó mint középkategóriás hatást keltenek. 


HP Pavilion G6 teszt


 


Touchpad 


A touchpad a csuklótámasz közepén helyezkedik el. Nincs besüppedve vagy kitüremkedve, egyszerűen a palmrest-el egybe van építve. Felülete viszont recés pontokkal van ellátva, ami kifejezetten kellemes tapintást biztosít és mindenképpen előrelépés a HP G62 érintőpadját illetően, ahol semmi sem választotta el a palmrest-et az érintőpadtól. A jobb felső sarokban láthatunk egy apró gödröcskét, ami az érintőpad letiltásáért felelős, ezt egy gyors dupla kattintással be is tudjuk kapcsolni, melyet narancssárgán világító led jelez számunkra. 


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Hangszórók 


A HP Pavilion G6-os sorozatban a notebook-os viszonylatban jónak mondható SRS Premium Sound hangszórók vannak. Zene hallgatásra és filmnézésre egyaránt alkalmasak.  Eszméletlenül hangosan tudnak szólni és mindezt tiszta hangzással. Semmilyen doboz hang effektust nem véltem felfedezni. 


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Webkamera 


Ezen eszköz beépítése során nem estek túlzásba a HP mérnökei, ugyanis a 0,3 megapixel nem éppen az éles, tiszta képéről híres. Használható ugyan, de egy 720p felbontású webkamera igazán elfért volna egy otthoni felhasználásra szánt notebook-ban. 


HP Pavilion G6 teszt


Tesztek >


BREAK


Tesztek


A CPU és RAM sebességét az AIDA 64 nevű tesztprogrammal mértem meg, melyet össze is hasonlítottam az Intel, AMD-hez méltó Core™ i3-as processzorával. A különbség melyben az Intel® Core™ i3 Processzor jobban szerepelt csak szintetikus mérések során észrevehető, átlag használat mellett semmilyen különbséget nem vettem észre. Az AMD viszont lényegesen erősebb grafikus tekintetben, mert  a HD6520G megveri teljesítményben az Intel® HD3000-es integrált grafikus vezérlőjét.


HP Pavilion G6 teszt


A kis Pavilion gépünkben egy 750GB-os, 7200 rpm-es WesternDigital merevlemez foglal helyet. Sebessége átlagos, üzemi hőmérséklete viszont jónak mondható.


HP Pavilion G6 teszt


 


Windows 7 élményindex


HP Pavilion G6 teszt


 


3Dmark 2011


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Akkumulátor


Az akkumulátort minimális kijelző fényerővel, office és internet együttes használata közben teszteltem. A 3%-os kritikus töltöttségi szint elérését követően stopper órám 4 óra 05 percet mutatott. Ez az eredmény átlagosnak mondható egy 6 cellás, 47 WH-s Li-Ion akkumulátortól. 


HP Pavilion G6 teszt 


Hőmérséklet, zaj >


BREAK


Hőmérséklet, zaj 


 




A bal oldali hőmérsékleti értékekek 1 óra alapszintű használat után születtek. A processzor 36 fok környékén mozgott, ami igen jónak mondható. A jobb oldali képen pedig a 15 perc stressz teszt, 3Dmark11 és 3 játék tesztelése utáni hőmérsékletek láthatóak, miszerint a processzoból 73 fokos, míg a videokártyából 64 fokos maximális hőmérsékleteket sikerül kisajtolni. A program jelez még egy 73 fokos GPU-t is. Ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis az AMD APU-ja (CPU-ba integrált GPU) felelős ezért, ami lényegében csak a CPU. Ezt a program viszont külön hardverként kezeli. Ezek a hőmérsékletek nagyon jók és a processzor tekintetében sokkal, de sokkal jobbak az Intel® fejlesztésénél.

HP Pavilion G6 teszt


A következő pozitív csalódás az Aida64 stressz tesztje után mutatkozott meg, miszerint a CPU-t 15 percig 100%-os terheléssel bombázta. Az eredmény ismételten hihetetlen, ugyanis a 64 fokos határt nem igazán tudtuk átlépni.


HP Pavilion G6 teszt


A visszahűlés mértékét és hatékonyságát stopperrel, míg a ventilátor hangosságát zajszintmérővel mértem. Átlag használat során a notebook az alig hallható 11db-es zajszinten mozog.  A 15 percig tartó stressz teszt 64 fokos CPU-t és maximális 17db-es zajszintet eredményezett, mely halknak mondható. A 19db-es értéket csak a 3D mark11 tesztelése során hallhattam meg rövid időre, mely vélhetően a CPU 70 fok környéki elérése során lép életbe. És nézzük a visszahűlést:


15 másodperc – 48 fok


30 másodperc – 46 fok – 11db zajszint


60 másodperc – 43 fok


120 másodperc – 41 fok


180 másodperc – 39 fok


 


Burkolat


A burkolat hőmérséklete is jónak mondható, alap használat mellett mind felül, mind pedig alul maximum 30 fokos hőmérsékletet mértem az infrás hőmérőszenzor segítségével. 


HP Pavilion G6 teszt

A 15 perces stressz teszt és 3Dmark11 lefuttatása után érezhetően csak a burkolat bal oldala és közepe melegedett elfogadható értékhatárokig. 


HP Pavilion G6 teszt


Játék >


BREAK


Játék


A játékok grafikai beállításait nem a magas vagy közepes grafikai részletesség irányába vittem, hanem a játszhatóság irányába. A beállításokat úgy állítgattam, hogy a játékok elfogadható FPS értékekkel menjenek. Jó volt azt tapasztalni, hogy a Radeon HD6540G2 megbirkózik natív, 1366×768-as felbontáson és közepes részletességgel a legnépszerűbb játékok többségével. 


Call of Duty: Modern Warfare 3 (1366×768)


MEDIUM


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


 


 


Colin Mcrae: DIRT 2 (1366×768)


MEDIUM


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


 


StarCraft II (1366×768)


MEDIUM


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


HP Pavilion G6 teszt


Support >


BREAK


 


 


Support


HP Pavilion G6 teszt


A HP notebookok supportja kiemelkedően jónak mondható a nagy számú szervizpartner és kellő alkatrész ellátottság miatt, viszont a Pavilion sorozat egyfajta kivételt képez. A Pavilion sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy legyünk bárhol az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 napon belül és vissza is szállítja tulajdonosának. Ennek a szolgáltatásnak az előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat de leterheltség esetén a szervizelési idő meg is hosszabbodhat. Továbbá ha egy nem megismétlődő hibajelenséggel van dolgunk, akkor nem biztos, hogy kellő eredmény születik, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására. Ilyenkor a problémánkkal csak az ügyfélszolgálatos kisasszonyt vagy urat tudjuk zaklatani, esetleg leordibálni, aki aztán az egészről semmit nem tehet. Összességben és tapasztalataim alapján ez a rendszer azért jól működik. 


Értékelés >


BREAK


Értékelés


Őszintén szólva negatív előérzettel fogadtam a HP Pavilion sorozatának új üdvöskéjét, a G6-os szériát. Formavilága és anyaghasználata nem igazán nyerte el a tetszésemet de használat közben egymást követték a pozitívumok. Az AMD mind hardveres, mind pedig használhatóságot tekintve ötösre vizsgázott nálam. Az AMD Fusion tényleg igazán jól sikerült! A VGA-ra semmi panaszom nem volt, nem melegedett és elégnek bizonyult a top játékok játszása során is. A kijelző igaz tükröződik de színvilága, kontrasztja és betekintési szögei jónak mondhatóak. A zsanér bivaly erős és fém borítással rendelkezik, remélhetőleg hosszú és megbízható társ lesz. A billentyűzet, mint a Pavilion G6 gyengepontja nem nyerte el a tetszésemet de a kényelmes touchpadja kárpótolt ezért. A hangszórók erősek és gyönyörűen szólnak, viszont a webakmera igen gyöngécske. Az akkumulátor átlagosnak mondható, bár én többet vártam volna tőle. A melegedés és zajszint több mint kiváló, mely leginkább az AMD okos és jól megtervezett platformjának köszönhető.


HP Pavilion G6 teszt


 A HP Pavilion G6-ot a HP hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.


 


Pucu


 < Support



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...