részletes keresés

Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla

Frissítve: 2017-07-19 09:59:20
Létrehozva: 2013-06-02 11:05:36

Hamarosan érkeznek az Intel® negyedik generációs processzorával szerelt mobil eszközök. Ennek apropóján készítettünk egy áttekintést, mik is a Haswell erősségei.


2013.07.04.: Pontosítások és teszt a Lenovo IdeaPad Y510p tesztünkben


A tavalyi év nagy slágere volt az Intelnél a harmadik generációs CPU-k forgalomba bocsátása, melyek már 22 nm-es csíkszélességgel készültek. Emellett jóval kevesebb energiával is beérték mint az elődjeik, de ez nem ment a teljesítmény rovására. Az Ivy Bridge mellett még mindig kaphatóak a második generációs Sandy Bridge processzorok is, de felhasználók és a szakemberek nagyrésze már a negyedik generációs processzorokat várják, amelyek a Haswell kódnevet viselik. A sorozatgyártás és az értékesítés megkezdése ezen a héten kezdődött, megpróábáljuk röviden összefoglalni, mit is érdemes tudni az új lapkákról.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Honnan ismerjük meg a Haswell-t?


Az érthetőség kedvéért a második generációs Sandy Bridge CPU-któl kezdőden az Intel® egy extra számjegyet helyezett el a modellszámokban, melyek a generációkat jellemzik. Így jöttek ki azok a megnevezések, mint például az Intel® Core™ i3 Processzor-2310M vagy éppen az Intel® Core™ i3 Processzor-3110M. A jó hagyományon nem változtattak, következésképpen a Haswell processzorokat a “4”-es számról fogjuk megismerni, ami a család után kezdődő pontos verzió megjelölésnél lesz látható (pl.: Intel® Core™ i7 Processzor-4650U).


A mai világban jóformán csak mobil eszközök mellett töltjük az időnket, így elengedhetetlen azok megfelelő teljesítménye és főképp üzemideje. A kettő kombinációja miatt várják annyira az Intel® processzorokat. A Haswell “U” jelzésű CPU-i, még az Ivy Bridge-nél is kevesebb energiát (15 Watt) igényelnek majd, míg a teljesítményük ennek ellenére nagyobb lesz.


Megjegyzés: Az “U” végződésű processzorok a Low Voltage megnevezésre utalnak, így azok az átlagosnál kevesebb eneregiát fogyasztanak, ezzel növelve az akkumulátor üzemidejét. Ennél kevesebbet az “Y” jelzésűek kérnek, amelyek jellemzően tábla vagy hibrid eszközökben kapnak helyet.


Ahogy a bevezetőnkből kitűnik, jobbára a mobil számítási egységekről beszéltünk. Az új, Haswell lapkák természetesen megtalálhatóak lesznek desktop és AIO gépekben is, de az igazi előnyüket a laptopokban, ultrabookokban, tabletekben és a hibrid eszközökben tapasztalhatjuk majd meg.


Üzemidő


Az emberek többségének általában ez a második/harmadik kérdése egy-egy mobil eszköz vásárlása előtt. Mit szeretnének? Egy erős gépet, ami hosszú, legalább 5 óra üzemidőt képes produkálni. Manapság e kettő kombinációja adja a legnagyobb feladatot a mérnököknek, mivel évről-évre olyan processzorokat kell produkálniuk, amelyek maximálisan eleget tudnak tenni a felhasználók igényeinek.Az Intelnél ezt a kérdéskört nagyon komolyan veszik, és jellemzően már a friss hardverek kiadása előtt számokkal próbálják meg alátámasztani, hogy a megfelelő döntés az cégük. Ennek megfelelően a legújabb, Haswell CPU adatait is nyilvánosságra hozták, az érthetőség kedvéért összehasonlítva egy tavalyi Ivy Bridge adataival. Ráadásul nem is aprózták el, mivel két felső kategóriás, jellemzően ultrabookokban lévő processzort állítottak szembe egymással: Intel® Core™ i7 Processzor-3667U vs. Intel® Core™ i7 Processzor-4650U.


Tavaly az Intel, a Sandy Bridge processzoraihoz képest mintegy húsz százalékkal erősebbként aposztrofálta az Ivy Bridge lapkákat. Ez nagyjából igaznak is bizonyult, de ami emellett a habot jelentette azon a bizonyos tortán, hogy jóval kevesebb energiát kért. A mérnökök nem lustultak el, hiszen a Haswell terén még egy lapáttal rá tudtak erre tenni. A cég állítása szerint az újdonság közel hússzor energiatakarésabbra sikerült. Így, a HD videók lejátszásának időtartama 50%-kal hosszabb tarthat, valamint kettő, két és félszer annyi idő lehet a tétlen vagy alvó állapot, mint előtte. A tesztet 50 Wattórás akkumulátorral végezték.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Érdekes, hogy ezt az eredményt ugy érték el, hogy a Haswell CPU-k ugyanazzal a 22 nm-es készültek, mint az Intel® Ivy Bridge-i. Hol a turpisság? A mérnökök elmondták, hogy a lapka szerkezetén hajtottak végre módosításokat. Így, az egész energia menedzsment szabályozását már nem sok-sok szabályzónak kell végeznie, mivel mindent egyetlen vezérlőben integráltak. Ez a kontroller a teljesítmény függvényében, dinamikusan képes növelni és csökkenteni a feszültséget. Az egy vezérlő miatt kisebb a hőtermelés, és persze a sok kis alkotóelemmel szemben sokkal gyorsabban tudja ezt végrehajtani.


Azt már többször megfogalmaztuk, hogy a Haswell kevesebb energiát kér majd, de még nem számszerűsítettük azt. AZ eddigi Ivy Bridge “U” jelzésű processzorok 17+3 Wattos TDP-vel rendelkeznek, amiből a 3 Watt a chipset-hez tartozott. Ezzel szemben a negyedik generáció már egyben beéri 15 Wattal.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Ezek nagyszerű eredmények, de vajon lehet még tovább fokozni a “spórolást”? Az Intel® reményei szerint igen, de ehhez szükség lesz a monitor gyártókra is. Ha tehetik, sokan úgy használják laptopjukat, hogy egy külső kijelzőt is használnak, például kiterjesztett asztalként. Ezzel az a baj, hogy ezek az eszközök akkor is használják az IGP/GPU kettős valamelyikét, ha éppen ott nem is történik semmi, mivel a képfrissítésnek meg kell történnie. A kaliforniai cég azt szeretné elérni, ha többi gyártó kezdje el használni a Panel Self Refresh technológiát, ami biztosítani tudná, hogy a monitorok tétlen állapotukban el tudják végezni ezt a műveletet, és ezt közölni tudják a hardverrel, így energiát spórolva.


Vékonyabb gépek


Mindez azt jelentheti, hogy a laptop és tablet házak vékonyabbak lehetnek, és kisebb akkumulátor is elegendő lehet a megfelelő üzemidő eléréséhez, ezzel tovább növelve a mobilitást.  Persze ne felejtsük el azt sem, hogy igazán nyerni szeretnénk az új processzorokkal, akkor a gyártóknak érdemes lehet a mostani kiépítésbe szerelni az új lapkákat, hiszen ezzel extra órákat nyerhetnek.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Grafika


Ez az egyik sarkalatos pont a laptopoknál. A felhasználók zöme azért keres laptopot, hogy kiváltsa az adott esetben régi, otthoni PC-jét. Ez nem szokott problémát jelenti, ha feltételezzük, hogy a folyamatok 95-100%-a nem lépi túl az általános multimédiás használatot. Természetesen, a felhasználó nem mindig van tisztában azzal a ténnyel, hogy komoly játékok futtatására szükség van egy komolyabb VGA-val rendelkező gépre, ami nem mindig jelenti azt, hogy keveset fogyaszt és vékony lesz.


Habár az IGP-k fejlődésének köszönhetően, ma már azok is alkalmasabbak tudnak lenni játékok futtatására, de nyilván ezeknél a gépeknél nem e tevékenységek élveznek prioritást. Mégis, az Intel® nagy erőket mozgósít az Intel® HD Graphics vezérlők fejlesztésére. Már az Ivy Bridge-knél használt 4000-es széria is biztató eredményeket produkált, de a Haswell-nél használt HD Graphics 5000 grafikai teljesítménye több mint az elvárt. Ezt bizonyítja a lenti táblázat is:


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


A fenti adatok egy emeltebb TDP-jű processzoral jöttek ki, ami az Intel® Core™ i7 Processzor-4558U (28 Watt) volt. Az Iris Pro-t ennél erősebbnek prezentálja a gyártó, de ehhez természetesen már nem lenne elegendő az “U” végződésű CPU, így egy új alkategória kerül bevezetésre az eddigi “U”, “Y” és “M” mellett. Ezek a “H” végződésű modellek lesznek. Ezek TDP-je több, mint háromszorosa lesz a 15 Wattos “U”-khoz képest: 47 Watt. A gyártó szerint, a maximumot egy diszkrét kártyával kombinálva tudjuk kihozni az Iris Pro-ból, bár hozzátették, hogy ha külön nézzük, akkor az Iris már most versenyre tudna kelni a tavalyi Nvidia GeForce GT 650M-mel. Mivel hivatalos benchmark eredmény erről még nincs, így ezek pusztán szavak. Nehezünkre esik elhinni, hogy ekkora grafikus teljesítményt képesek integrálni egy ekkora lapkára, így kíváncsian várjuk majd a fejleményeket ezzel kapcsolatban.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Még jobb ultrabook-ok


Ha végigolvastuk a teljes cikket, akkor érezhetjük, hogy a Haswell összes pozitívuma az ultrabook-oknál csúcsosodik ki. A már eddig is figyelemre méltó üzemidővel és vékonysággal rendelkező mobil eszközök újabb generációja azt jelentheti, hogy valamikor megéri ultrabook-ot venni, akkor az a Haswell megjelenését követő időszakban lesz esedékes. Amellett, hogy jobb teljesítményt kapunk, az üzemidőnk, kb. 50%-kal növekedhet, ráadásul az új technológiának köszönhetően a hideg indítás és az alvó állapotból való felébredés is rekordokat döntögethet majd.


Intel® Haswell: ezt érdemes tudni róla


Zárásképpen még egy-két gondolat. Akik most állnak új eszköz vásárlása előtt, azoknak két tanácsunk van. Az egyik, hogy ha jó áron szeretnének hozzájutni korrekt teljesítményű mobil eszközhöz, akkor nekik érdemes lehet Ivy Bridge processzorral szerelt gépekbe fektetni, mivel ezeknek a hardverelemeknek az árában esés következhet be az elkövetkező 2-3 hónapban. Másfelől, a Haswell-ben rejlő lehetőségek függvényében mikor, ha nem most éri meg leginkább új laptopot venni. Az extra üzemidő és a nagy teljesítmény miatt mindenképpen megfontolandó.


 


Bazsa


Háttéranyag: Intel, The Verge


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...