részletes keresés

Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)

Frissítve: 2017-08-08 15:39:34
Létrehozva: 2013-10-05 02:04:57

Tiszteletét tette a szerkesztőségünkben a ‘kisebbik’ G500-as modell is, amely a belépő kategóriában kíván hódítani – vajon méltó utódja lesz-e a nagy sikerű G580-nak?


Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.


Bevezető


Megérkezett szerkesztőségünkbe a Lenovo G500-as modelljének az olcsóbbik kiadása is, amely az alsóbb árszegmensben fogja váltani az elmúlt év során méltán népszerű G580-ast. A gépet természetesen most is a Laptopszalon bocsátotta rendelkezésünkre, hogy mélyrehatóan tanulmányozzuk.
A teszt során számos alkalommal utalunk majd a G580-ra, mert elkerülhetetlen a két gép összehasonlítása.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Anyaghasználat és összeszerelés


Ahogy a G580, úgy a G500 is két változatban lesz elérhető (és itt most nem a vékonyított ‘s’ változatról van szó), a korábbiak szerint most is létezik egy fémes, illetve egy műanyag borítású változat. A tesztalanyunk ezúttal a műanyag borítású variáns, mely az elődmodellel ellentétben meglehetősen kellemesre sikerült. Első sorban azért, mert fekete, matt borítást kapott a készülék teljes egészében, másrészt a felhasznált műanyag is kellemes tapintású, a kosszal szemben ellenálló, és egyáltalán nem olcsó hatású. Az összeszerelés minőségére sem lehet panasz, hozza a kategóriának elvárható szintet. A zsanérok – bár kinézetre nem a legstrapásabbak – kellően stabilan tartják a kijelzőt, kevés holtjátékkal. Itt kell megemlíteni, hogy a kijelző ugyan továbbra is fényes, de a kerete végre matt, akárcsak a notebook többi része, tehát nem kell attól tartanunk, hogy meglátszódnak az ujjlenyomataink a kijelző nyitásakor, zárásakor, és takarítás közben sem fogjuk hajszálkarcokkal csúfítani gépünket.


A készülékház formaterve úgy egészében a Z500-as ‘összecsukott könyv’ formájára emlékeztet, csupán vastagabb ahhoz képest. A vonalvezetése letisztult, egyéb dizájnelemekben nem bővelkedik – kivételt képez ez alól a fedlap finoman recézett felülete és fémes Lenovo felirata, továbbá a billentyűzet és a kijelző közötti sáv, ahol két oldalt a hangszórókat találjuk. A bekapcsoló gomb és a One Key Recovery szokás szerint a bal oldalra került.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Csatlakozók


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Bal oldalon találjuk a Kensington zárat, a hűtés kivezető nyílását, és a csatlakozók zömét: D-SUB, Fast Ethernet (10/100), HDMI, 2db USB 3.0 és az Audio kombó csatlakozó.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Jobb oldalon az optikai meghajtót, egy USB 2.0-t és a töltőcsatlakozót láthatjuk.


A Fast Ethernet egy visszatérő hiányosság sok belépő notebook esetében, így jogos a felvetés, hogy lehetne akár Gigabites is, amit a NAS-t használók biztos örömmel fogadnának.


Az elrendezéssel kapcsolatban örömteli (legalábbis jobbkezesek számára), hogy a gép jobb oldalára viszonylag kevés port került (és a hűtés is balra tekint), így az egerészést nem fogják zavarni a kilógó kábelek, eszközök. A gép elején egyedül a kártyaolvasót találjuk.
Ahogy a G580-nál és a Z500-nál már találkozhattunk a koncepcióval, úgy itt is már kombinált audio ki- és bemenetet alkalmaztak a Lenovo mérnökei. Sokaknak ez kényelmetlen lehet, de szerencsére elérhető áron lehet találni elosztókat.


A töltőcsatlakozót (képen sárga, téglalap alakú) érdemes jobban szemügyre venni, ezzel ugyanis egyre gyakrabban találkozhatunk majd a jövőben a Lenovo gépeken.


Beviteli eszközök


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


A billentyűzet nem változott sokat, így továbbra is csak áradozni lehet róla, kategóriájának a legjobbja. A gépelési komfort egyedülállóan jó a konkurenciához képest, halk működés, kellően hosszú leütési út, tiszta nyomáspont és stabil alátámasztás – nagyjából így lehet leírni. Föl lehet hozni ellene, hogy az Enter, a Backspace és a Shift billentyűk az átlagnál kisebbek, és a numpad nincs elválaszta – a kurzormozgatók viszont teljes méretűek.


Ami viszont megosztó lehet az új kiosztással szemben, az az Fn funkciók és az F1-12 billentyűk ‘felcserélése’. Alapértelmezett állapotban ugyanis Az F gombok dedikált vezérlő billentyűkként működnek, hangerő, fényerő állítására, wifi és kijelző kapcsolására, ablakok közti váltásra alkalmasak.
Az F4 helyén lévővel érdemes vigyázni, mert hasonlóan működik, mint egy Alt+F4, azaz bezárja az éppen megnyitott ablakot, az F5 pedig a frissítésre használható.
Ahhoz, hogy az F1-12 billentyűket elérjük, az Fn gombot is nyomva kell tartanunk, ami véleményem szerint kellemetlen lesz azok számára, akik rendszeresen és megszokásból használják őket.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


A billentyűzet alatt egy méretes touchpad foglal helyet (különálló gombokkal), mely anyagában folytonos a csuklótámasz kellemes műanyag felületével, annál viszont kevésbé érdes, jobban csúszik rajta az ujj.
A működése kellően pontos, a kétujjas görgetés nagyon szépen működik, a nagyítás már nem annyira, szerecsére ez a kevésbé lényeges pont.
Gépelés közben kikapcsol, hogy meggátolja a nem kívánt ‘félrekattintásokat’, majd ha abbahagytuk a gépelést, nagjyából 1 másodperccel később reagál újból. Kifejezetten hasznos funkció, de amíg nem jöttem rá a működésére, néha azt hittem, hogy a touchpad nem, vagy csak késve működik.
A gombok tapintása kellemes, jól érezhető, bár kicsit kemény nyomásponttal rendelkeznek, a hangjuk viszont kissé hangos, kellemetlen.


Kijelző


Szokás szerint a kijelző gyenge pontja a készüléknek, ami továbbra is a TN+film technológiának és a HD felbontásnak köszönhető. Az átlagnál semmivel sem rosszabb, de a színek ettől függetlenül kissé fakók, a kontraszt relatíve gyenge, és a betekintési szögek sem tágak. Ha kényesek vagyunk a kijelző minőségére, akkor mindenképp ajánlott egy jobb, így lehetőség szerint fHD panel után nézni – erről az alábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Fényereje beltéri használatra bőven elegendő, de a szabadban már kevés lehet, és ezen a fényes felülete sem segít. A zsanérok nagyjából 130°-os nyitást tesznek lehetővé, ami az ölben való használathoz is éppen elég.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Hangszórók


Hangzás tekintetében már jobb a helyzet, a hangszórókra (amiket mellékesen Dolby Advanced Audio v2 fantázianéven emleget a Lenovo) nem lehet sok panasz, tisztán szólnak, nem recsegnek, kellően hangosak, és ha nincsenek nagy elvárásaink basszust illetően, akkor nem fogunk benne csalódni!


Hardver


A G580-nal ellentétben hardveres téren már nem alkot maradandót a G500, se CPU-t, se GPU-t illetően nem történt előrelépés. Változás azért volt, a G500 már csak Ivy Bridge CPU-val érkezik (esetünkben egy 2,4GHz-s Core™ i3-3110M Processzor), GPU-ban pedig váltott a Lenovo, és az AMD-re tette le a voksát, pontosabban egy Radeon HD8570M-re. Ehhez az alap modellben 4GB memória társul, egy modulban, így ha bővíteni szeretnénk, könnyű dolgunk lesz!


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


A grafikus magot alávetettük szintetikus és valós játékteszteknek egyaránt:


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


A tesztprogramok furcsán működtek együtt az AMD féle váltható grafikus rendszerrel, a Furmark pládul csak a HD4000-t volt hajlandó használni, a 3DMark programok pedig csak a HD8570M-et, végül a Radeon letiltásával (ez a BIOS-ban lehetséges), futtattam a tesztprogramokat HD4000-rel is, hogy minden kétséget kizárjunk azzal kapcsolatban, hogy a HD8570M működött – ezeknek az eredményét ITT és ITT lehet megtekinteni, tehát ijedelemre semmi ok.


Játékok terén viszont nem volt probléma a Radeon használatával, profilban történő állítással (energia takarékos vagy nagy teljesítmény) meg tudtam győződni a dGPU használatáról. Íme néhány játékteszt:


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


A Crysis 3-hoz már úgy tűnik, hogy gyenge volt a GPU teljesítménye, én úgy sejtem, hogy a 64 bit-es memóriabusz okolható ezért leginkább. A többi játék élvezhető minőségben futott alacsony (vagy közepes) beállítások mellett.


Háttértár


Tárhely tekintetében nem lehet panasz, az 1 TB-os HDD csak a legelvetemültebb igényeket nem fogja kiszolgálni. Ha azonban a sebesség szemszögéből nézzük, akkor már SSD-ért kiált a gép. Hiába a gyors CPU, ha valamit meg szeretnénk nyitni, programot szeretnénk indítani, arra bizony várnunk kell.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Üzembe helyezés, karban tartás:


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Gépünkhöz jár egy drivereket tartalmazó DVD (Windows 8-hoz), ahol egyesével végigvezet minket szépen sorjában a telepítendő illesztőprogramokon. Közöttük újraindításra egyszer volt csak szükségem, illetve arra kellett odafigyelni, hogy az Intel® HD Graphics drivere hamarabb kerüljön fel, mint a dedikált GPU-é (egy újraindítással elválasztva).


Ha valaki a BIOS-ba szeretne belépni, vagy a boot sorrenden változtatni (esetleg a One Key Recovery programot használni), akkor azt a ‘Novo’ gomb segítségévvel teheti meg, kikapcsolt állapotból ezzel kell indítani a gépet.


Ha HDD-t vagy RAM-ot szeretnénk cserélni, akkor ezeket könnyen elérhetjük a hátlap levétele után (ehhez csúsztatnunk kell), melynek csavarjait az akkumulátor takarásában találjuk – ügyes megoldás. Miután eltávolítottuk, lehetőségünk nyílik a hűtést is kitakarítani, azonban ha újra szeretnénk pasztázni, itt is javasolt szakszerviz felkeresése! Ennek a fontosságát már korábban kifejtettük.


Hőmérséklet, melegedés, zaj


Az alábbi értékeket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a szobában, ahol a teszt futott, csak 19-20°C volt, de ennek ellenére is mondhatom, hogy kitűnően vizsgázott a G500-as. Hosszan tartó, teljes terhelés során sem sikerült 34 fok fölé kúsznia a burkolatnak, miközben a CPU 65°C-on, a GPU pedig 57°C-on tetőzött. A zajszint eközben az alig hallható alapjárati suhanáshoz képest már megerősödött, de koránt sem ért el zavaró szintet, és a hangszíne sem volt kellemetlen.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Értékelés


Nehéz helyzetben állunk, amikor a műanyag borítású G500-ról kell véleményt mondani. Egyrészt a lakkos G580 verziókhoz képest hatalmas ugrás mind minőségben, mint teljesítményben. Nincsenek fényes felületek, kényelmesebb a touchpad, és nem kell attól tartani, hogy esetleg HDMI sem lesz a gépen. Önmagában nézve tehát a G500 egy jó gép, azonban ha a hasonló áron futó alumínium borítású elődjét vizsgáljuk, rögvest nem ilyen egyértelmű a helyzet. A műanyag borítás jelen esetben nem viszalépés, hiszen jó minőségű a felhasznált matt plasztik, és a kijelző keretére is jutott belőle. Viszont ha tovább haladunk, és azt nézzük, hogy ennyiért (netán olcsóbban is) eddig GT635M-mel szerelt G580-ast kaptunk, már elgondolkozhatunk, hogy ez valóban fejlődés-e. A gyengébb hardver cserébe kisebb hőtermeléssel jár, tán a hűtésen is csiszoltak, és ez bizony meglátszik a hőfokokon is, dícséretesen jó hűtést sikerült tervezni hozzá.


Minden összevetve egy szerethető gépet ismertem meg a G500-as képében, mely bátran ajánlható, hogy ha valaki egy multimédiás gépet keres, letisztult dizájnnal, jó hűtéssel, kiváló billentyűzettel, és esetleg alkalom adtán játszani is szeretne.


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M) Lenovo IdeaPad G500 teszt (Core™ i3 / Radeon HD8570M)


Andrew


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...