részletes keresés

Lenovo IdeaPad G575 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:50
Létrehozva: 2012-01-07 06:55:26

Nálunk járt a Lenovo legolcsóbb, de kiváló 15.6″-os notebookja. A Lenovo IdeaPad G575 már 103.000ft alatt kapható a szaküzletekben, így ezen árkategóriában nincs vetélytársa, ugyanis tesztünkben sokkal jobban szerepelt, mint konkurensei.



Bevezető


Már egy ideje kapható hazánkban a Lenovo Ideapad G575, melyet a Laptopszalon bocsátott a rendelkezésünkre, ahol ez a típus már bruttó 102.900Ft-tól elérhető. Ezt a sorozatot INTEL és AMD verzióban is megkaphatjuk. Érdekes módon a gyártó nem csak hardveres, hanem külső különbségeket is tett a két különböző platformra épülő G57x sorozata között. Az Ideapad G575, végén jelölendő “5”-ös szám alapján AMD platformos, míg az Ideapad G570, végén “0”-ás számmal jelölve Intel® platformos.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Külső jegyeit tekintve a G575 szinte mindenhol matt, recés borítást kapott, ami a későbbi használatból eredő “elhasználódást” hivatott megakadályozza. A G570 viszont belül alumínium borítással, tetején pedig fekete lakkos borítással rendelkezik.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Ismerkedjünk meg jobban a G575 sorozattal. Mint már említettem az egész notebook a kijelzőjén kívül matt, recés borítást kapott. Alkotói fekete színű, lekerekített, áramvonalas formákkal látták el, mely igazán tetszetős. Az egész notebook kifejezetten jó anyaghasználattal rendelkezik, sehol sem ropog, mocorog, vagy horpad.


A notebook kategóriáját tekintve bőven el van látva a mai igényeknek megfelelő portokkal és csatlakozókkal. Örültem neki, hogy még az e-Sata port is megtalálható benne, bár a HDMI csatlakozót hiányoltam.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Elölről nézve: univerzális SD kártyaolvasó, apró ledek, WiFi kapcsolásáért felelős gomb


 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Jobbról nézve: audio ki / be menet, optikai meghajtó, 1xUSB 2.0, táp csatlakozó


 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


balról nézve:  biztonsági zárfoglalat, hő kivezető nyílás, D-sub, LAN, e-Sata, 2xUSB 2.0


 


Hardver >


BREAK 


 Hardver


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Processzor


Még 2011. januárjában debütált hazánkban az AMD új processzor családja. Valójában nem szimpla CPU-król (processzor) hanem APU-król (Accelerated Processing Unit) beszélünk, mely lényegében egy CPU és egy GPU (video processzor) egybeintegrálódását jelenti, mondhatni fúzióba lépve kapcsolódnak egymással. Innen ered az AMD Fusion kifejezés is. Az AMD “E” processzorcsalád nem egy Athlon vagy Phenomon vetélytárs, hanem egy erősebb és fejlettebb Intel® Atom™ Processzor riválisa.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


A Lenovo IdeaPad G575-ben egy AMD E450-es processzor foglal helyet, mely az úgynevezett “Bobcat” architektúrára épül és “Zacate” kódnéven fut. Az AMD (Zacate) APU-ja 40nm-es csíkszélességgel és 75mm2 alapterülettel rendelkezik, maximális fogyasztása (TDP) pedig 18W. A Processzor teljesítményét illetően minden hétköznapi feladatra elégnek bizonyul. A processzorcsalád nagy előnye, hogy teljesítményéből és fogyasztásából adódóan egyáltalán nem melegszik, még terhelés hatására sem. Ennek eredményeként ez az architektúra pozitív hatással van az akkumulátoros üzemidőre, valamint kisebb a meghibásodás kockázata, ugyanis a notebookok legnagyobb ellensége a meleg.


 


videokártya


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Az E450 mellé integrált AMD Radeon 6320M grafikus vezérlő (VGA), 80 számolóegységgel rendelkezik és bőven elegendő gyöngébb 3D-s játékok futtatására alacsony felbontáson és alacsony grafikai beállítássokkal. Gyönyörűen elfutott rajta a Sims 3 nevű 3D-s játék és a 720p HD tartalmú filmekkel is könnyedén megbirkózott. Sajnos már az 1080p HD tartalmú filmek elég szaggatósan játszhatóak le vele, de az interneten kutakodva ez csak beállítás kérdése, melyre én nem igazán jöttem rá.


 


Merevlemez 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


A notebookban egy igen gyorsnak mondható, 5400-as fordulatszámú WesternDigital BlueScorpio merevlemez (HDD) foglal helyet.


 


Használhatóság, extrák >


BREAK 


Használhatóság, extrák 


Kijelző


Az Ideapad G575 kijelzője egyszerű TN+film technológiás panelt kapott, melyet a gyártó VibrantView fantázianévvel illetett. A fényes kijelzők nagy hátránya, hogy erős fényben tükröződnek, mint az a fényképfelvételen is látszódik. Régebben csak matt felületű kijelzővel ellátott notebookok voltak kaphatóak a piacon, de a fényes kijelzők szebb kontrasztja és színhűsége miatt gyorsan elterjedtek és a consumer szegmensből szinte teljesen kiirtották vetélytársaikat. Hátrányként ezt azért nem említeném meg, mert ebben az árkategóriában csak a HP 630 jeleskedik matt felületű kijelzővel. Előnyére váljék konkurensével szemben, hogy az IdeaPad jobb anyaghasználattal büszkélkedik.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Nagy megelégedéssel szemléltem a kijelző kitűnő betekintési szögeit, nagyszerű kontrasztját és színhűségét. Úgy látszik a kijelző gyártója így próbálta kompenzálni a fényes felület hátrányát, mely véleményem szerint elég jól sikerült.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Multimédia 


A hangszórók átlagosak voltak, olyan notebookos, kissé dobozszerű hangzással. Ettől függetlenül lehet rajta zenét hallgatni vagy filmet nézni de hallottam már szebben szóló hangszórót. Az viszont megint csak előnyére váljék, hogy ebben az árkategóriában az összes notebook hasonló hangélményt nyújt.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


A különálló kezelőfelület elég szegényes de a billentyűzet multimédiás funkcióival minden egyéb dolog elérhető. Balról haladva találunk rajta egy nagy bekapcsoló gombot, recovery gombot a rendszer visszaállításhoz, valamint caps lock és num lock visszajelző ledet.


 


Billentyűzet 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Mostanság szinte az összes gyártó szigetes billentyűzettel szereli fel notebookjait, hogy kövesse az éppen aktuális, divatos fromát. A billentyűzet kialakítása miatt a billentyűlapkák nyomáspontja rövid de ennek köszönhetően halkan járnak és még kényelmes is. Az alátámasztás és a billentyűlapkák minősége is nagyon korrekt. A gépelési felület is csak nagyon erős nyomás hatására hajlik meg minimálisan befelé. A billentyűzet egyedüli hátránya, ha egyáltalán hátránynak lehet nevezni, hogy az enter billentyű keskeny, pont mint a MacBook gépein és a jobb oldalon található shift billentyű be van passzírozva a kurzorgombok közé. A funkció billentyűk az “fn + f1-f12” kombinációkkal érhetőek el. A kijelző fényerejét és a hangszórók hangerejét az “fn + kurzor” gombokkal tudjuk állítani. Összességében a billentyűzet kiváló és ebben az árkategóriába nincs vetélytársa.


 


Touchpad 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


A Touchpad átlagos méretű, matt felületű. Jól használható, kellően érzékeny és pontos. A gombok nagy méretűek, kellemes tapintásúak és halkan járnak. A billentyűzet után ismételten meglepett a Lenovo, ugyanis ebben az árkategóriában a gyártók rossz minőségű, kattogós touchpadot szoktak használni. A Lenovonál ez a tendencia hála istennek nem mutatkozott meg, köszönjük, szép volt!


 


Tesztek >


BREAK 


Tesztek


Sebesség


A CPU sebességét illetően nem éppen egyenrangú ellenfelekkel mértem össze a tudását de a hétköznapi használat során a különbség nem észrevehető. Természetesen az Inel Penryn és SandyBridge magos processzorai sokkal jobban teljesítettek de árkategóriájukat tekintve ez +30-40.000ft-os költséggel jár ami viszont nem biztos, hogy megéri, főleg egy átlagfelhasználó számára.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


A notebookban egy igen gyorsnak mondható, 5400-as fordulatszámú WesternDigital BlueScorpio merevlemez (HDD) foglal helyet, mely a szintetikus tesztek során az átlagosnál jobb eredményeket hozott. A WestrenDigital merevlemzekre, főleg a BlueScorpio szériára alapvetően jellemző, hogy közel 7200-as fordulatszámú HDD-k sebességével dolgozik. Hőmérséklete jó pár óra használat után, a teljesen korrekt 35 fokos üzemi hőfokra helyezte magát.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Mint ahogy azt a hardverkonfigurációból eddig is sejthettük a notebook leggyöngébb eleme a CPU és a VGA, mely gyorsaságához mérten kapta pontszámait a Windows 7 élményindexétől.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Hőmérséklet és zaj


Az E450-es Brazos processzor nagy előnye a kis fogyasztás. Ebből kifolyólag átlag használat mellett 43-44 fokon üzemelt a processzor maghőmérséklete.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Az Aida64 rendszer stabilitási teszt után igen meglepő eredmények születtek. A több mint 15 percig tartó 100%-os terhelés eredménye egy 58-59 fokos CPU hőmérséklet lett ami több mint jó eredmény.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


A 15 percig tartó 100%-os terhelés után stopperórával mértem a visszahülés mértékét.


15 másodperc – 50 celsius fok


30 másodperc – 49 celsius fok


60 másodperc – 47 celsius fok


120 másodperc – 46 celsius fok


A notebook lényegében 2 perc alatt visszahűtötte magát a kezdeti értékekre, ami igen jónak mondható. A másik ugyancsak meglepő eredmény a burkolat hőmérséklete, melyet infrás hőmérőszenzor segítségével mértem meg. 1 óra alapszintű felhasználás után a notebook jóformán minden részén hideg volt. Hűtőventillátora is alacsony, alig hallható fordulaton pörgött.


 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Az Aida64 100%-os terhelése során a ventillátor azért hallható de egyáltalán nem zavaró fordulatszámon pörgött. Érdekes módon a terhelés után a burkolati hőmérsékletek sok helyen csökkentek vagy minimálisan nőttek, úgy látszik a hűtés magasabb fordulatszámon történő pörgése még jobban lehűtötte az amúgy is hideg burkolatot. 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Akkumulátor


A notebookban elhelyezkedő 6 cellás 4400 mAh-ás Li-Ion akkumulátor hozta a tőle elvárható teljesítményt. Kapacitása ugyan nem a legnagyobb de az alacsony fogysaztású APU-nak köszönhetően ideális párost alkottak. 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Az akkumulátort minimális fényerővel, office és internet használata közben teszteltem, mely több mint 5 órán át üzemelt. Az akkumulátor üzemidejének mérése elég szubjektív dolog ugyanis a gyártó által megadott értékek minimális fényerővel és szinte 0 processzorhasználattal értendőek. A G575-ből elvileg 6 és fél órás üzemidőt is ki lehet sajtolni, viszont az 5 órás üzemidő tényleges használat közben született.


 


Support >


BREAK 


Support 


Lenovo IdeaPad G575 teszt


Az egyik legfontosabb dolog a support avagy szerviz és egyéb szolgáltatások. Ha már oly sok pénzt költünk egy ilyen számítástechnikai eszközre, akkor elvárható, hogy ne romoljon el, vagy ha el is romlik akkor gyorsan megjavítsák. Egyes gyártók a költségcsökkentés érdekében külföldre helyezik a szervizhálózatukat így a szervizelési idő lényegesen hosszabb lesz, akár hónapokig is eltarthat. Ezen gyártók mindegyik terméke „pick up and return” garanciával rendelkezik avagy „hozom és viszem” garanciával. A futár házhoz jön, elviszi a központba, ott tovább adják egy másik futárnak, aki elviszi a külföldi szervizbe. Ha kész a notebook akkor ugyanez a folyamat megy visszafelé is. A „hozom és viszem” garanciával az a probléma, hogy ha önnek egy nem megismétlődő problémája van (pl.: óránként elhomályosodik a kép) és ez a szervizelési tesztfázisban ez nem jelentkezik, akkor gépet egyszerűen visszaküldik önnek az adott hiba kijavítása nélkül. Éppen emiatt javasoljuk, hogy válasszon olyan gyártót melynek hazai szervizhálózata van, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására. 


A Lenovo az egyik legjobban kiépített szervizhálózattal büszkélkedik Magyarországon így lényegében semmilyen hátrány nem ér minket.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


Értékelés >


BREAK


Értékelés


Számomra hatalmas pozitív csalódás volt a Lenovo G575. Miért is? Én nagyon régóta csak üzleti kategóriás notebookokat használok, főként azokhoz tudom viszonyítani. Azt kell mondjam nagyon helytállt a Lenovo G sorozata, 100.000ft-os kategóriában egyszerűen nincs párja. Anyaghasználat kiváló, a kijelzőn kívül mindenhol matt felülettel rendelkezik. Meg merem kockáztatni, hogy ha a gyártó matt felületű kijelzőt szerelt volna ebbe a modellbe, simán belefért volna a belépőszintű üzleti kategóriába. A CPU és a GPU nem egy erőbajnok de otthoni, átlag feladatokra tökéletesen megfelel, cserébe viszont halk és hűvös üzemmódot kapunk, nagy akkumulátoros üzemidővel. A billentyűzet kényelmes, jó alátámasztással és csöndes gépelési élménnyel. Ugyan ilyen jól használható a touchpad is. Ha ezt a sok pozitívumot kiegészítjük még egy kiváló szervizháttérrel is, akkor elmondható, hogy ebben az árkategóriában a Lenovo G575-nek nincs vetélytársa.


Lenovo IdeaPad G575 teszt


 


A laptopkalauz a Lenovo IdeaPad G575-öt a különösen ajánlott kategóriába sorolta. 


A notebookot a Laptopszalon bocsátotta rendelkezésünkre.


 


Pucu 


2012-01-07


 


 


< Support



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...