részletes keresés

Lenovo IdeaPad G580 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:44
Létrehozva: 2012-08-16 11:17:02

Teszteltük a Lenovo legújabb belépőszintű noteszgépét. Az IdeaPad G580 belső fémborítással és játékra való videokártyával már igen kedvező áron elérhető a nagyérdemű számára



2013.08.01.: Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a “Lenovo IdeaPad G580 noteszgépek különböző külsővel” című írásunkat.

 

Bevezető

 

A Lenovo IdeaPad G580 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, mely már akár 119.900Ft-tól elérhető.

  

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Mint már sokadjára az IdeaPad G580 noteszgépnél is megemlítjük, hogy a Lenovo szervizfolyamata megváltozott. Erről még március elején írtunk is egy rövid kis cikket (katt). Előnye, hogy sokkal kényelmesebb, mivel csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös ingyen hívható telefonszámot, elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatos kollégának, aki másnapra küld nekünk egy futárt, hogy bevigye rosszalkodó noteszgépünket a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja. Lakhatunk bárhol az országban a futár ingyen házhoz jön így mentesülünk a jelenlegi magas benzin és tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. A Lenovo elmondása szerint 10 napos határidővel dolgozik, de ez általában a fele szokott lenni. Ugyan a márciusi szervizátállást követő 1-2 hónapon belül voltak hosszas szervizügyintézések, de 2012. május hónap óta a Lenovo kelet-európai szervize már átlagosan 4-5 napos határidővel dolgozik. Hátrányként pedig, mint minden „pick up and return” garanciával rendelkező notebook esetén a nem megismétlődő hiba jelensége és a szervizessel történő személyes kontaktus hiánya róható fel. Ha a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik a hiba (pl.: óránként elhomályosodó kijelező), akkor a notebook a hiba kijavítás nélkül érkezhet vissza. Ilyenkor sajnos nincs esélyünk az asztalra csapni és élni jogos szervizkövetelésünkkel, hanem újra szervizbe küldeni egy részletes hibaleírással, melyet a Lenovo telefonos diszpécserének lehet nyomatékosan elmagyarázni. Persze mindezt megelőzhetjük azzal, ha már ez első szervizbeküldés esetén részletes hibaleírást adunk a diszpécsernek.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Mivel a Lenovo IdeaPad G580 az egyik legolcsóbb noteszgép a piacon logikus dolog volna, hogy összeszerelésének minősége vagy anyaghasználata rossz volna. De nem! Az IdeaPad G570-hez képest még előrelépés is történt, ugyanis a teteje lakkos műanyag helyett nagyon jó minőségű szálcsiszolt alumínium hatását keltő műanyagból készült. Ilyen jó minőségű műanyag fedéllel eddig csak a Lenovo IdeaPad Y570 és Samsung NP300V noteszgépeknél találkoztam.  

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

A notebookot kinyitva ismerős látvány tárul elém, ugyanis a G580 kísértetiesen hasonlít elődjéhez, csupán pár apró változás történt. A belső burkolat alumíniumborítást kapott és kellemesen hideg. De magára az egész burkolatra is elmondható, hogy jól össze van rakva. Forgatom, nyomkodom, és azt kell megállapítanom, hogy a notesz árához képest nagyon jó anyaghasználattal és összeszereléssel rendelkezik.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Csatlakozók

 

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Jobb oldal: töltő csatlakozó, USB 2.0, optikai meghajtó, kombinált audio ki – és bemenet (mikrofon funkció csak az arra alkalmas eszközzel érhető el)

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Bal oldal: kensington zár, hőkivezető nyílás, D-Sub, LAN, HDMI, 2xUSB 3.0

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Szemből: működést jelző ledek, kártyaolvasó

 

Beviteli eszközök

 

A billentyűzet szerencsére nem változott semmit, továbbra is briliáns. Szigetes kialakítású ráadásul van numpad is melyet én nagyon hasznosnak tartok. A gépelési élmény kiváló, mivel a gombok kényelmesek, viszonylag rövid úton járnak és halkak, továbbá az alátámasztása is nagyon rendben van. A bekapcsoló gomb mellett megtalálható még a szokásos „one key recovery” gomb, mely biztosítja a felhasználót, hogy akár egy gombnyomással újratelepítse noteszgépét, ugyanis a rejtett partíción lévő Windows 7 és az integrált driverek szakember segítsége nélkül automatikusan feltelepülnek.  

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Az érintőpad elődjéhez hasonlóan mattos recés borítás kapott. Viszont az eszközt vezérlő „ELAN Pointing Device” szoftver elkövet néha 1-2 huncutságot, amit nekünk kell ezt orvosolni. A függőleges görgetés jól működik, csak kicsit lassúra van állítva, ezért az érzékenységet célszerű majdnem a legérzékenyebbre rakni. A vízszintes görgetést viszont azonnal kapcsoljuk ki, mert szörfözés közben össze-vissza dobálja az oldalakat. Roppant idegesítő dolog még a „húzás és ejtés funkció”, mely egyujjas dupla kattintást követően növelhető szöveg kijelölő funkciót indít el és csak egy újabb egyujjas duplakattintást követően hajlandó kikapcsolni. Ezért ha nem akarjuk idegeinket kinyírni, pipáljuk be a szoftvert az „elengedés ujj felemelés után” lehetőségre. Ezeket beállítva szinte újjászületett és ez által kellemesen használható lett a G580 érintőpadja.  A teljes komfortérzetemet már csak az zavarta, hogy a hüvelykujjam gépelés közben néha-néha bele-bele lógott az érintőpadba, így a kurzor sokszor elmászott az éppen gépelni kívánt területről, bár ezt napok múltán megszoktam. A touchpad gombok pedig átlagosak, igaz lehetne puhább és nagyobb nyomáspontja, de összességében jól használható.

 

Kijelző

 

A zsanérok körülbelül 150°-os forgatást engednek és erősen tartják a 15.6 hüvelykes kijelzőt holtjáték nélkül. A panel natív felbontása 1366×768, fényes borítású és LED háttér világítású. A színek, kontrasztok és betekintési szögek viszont átlagosak.  

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Egyéb

 

A Dolby® Advanced Audio Sztereo hangszórók a notebookokhoz képest korrekt élményt nyújtanak, viszont a 0,3 megapixeles webkamera nem a legjobb választás. Ezt az IdeapAd G570-nél sem értettem. Belépőszint ide vagy oda ez egy otthoni felhasználásra szánt notebook és nem hiszem, hogy egy 1,3 megapixeles webakmera beépítése annyival megnövelte volna a készülék árat.

 

BREAK

 

Hardver

 

A nálunk lévő Lenovo IdeaPad G580-ban egy második generációs Sandy Bridge architektúrás processzor található, melyről már korábban cikkeztünk (katt), de azok közül is a Pentium B sorozat egyik legerősebb tagja a B960. Mind a Core™ i processzorok, mind pedig a Pentium B sorozatú processzorok 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek. A két CPU között csupán annyi különbség van, hogy míg az Intel® Pentium B960 2 fizikai maggal rendelkezik, addig az Intel® Core™ i3 Processzor ugyancsak 2 fizikai maggal rendelkezik, de támogatja a Hyper-Threading technológiát, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására képes. Egyébként az IdeaPad G580 elérhető lesz majd szeptember környékétől a 3. generációs Ivy Bridge architektúrás Intel® Core™ i mobil processzorokkal is melyet a korábbi Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben már kielemeztük.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Mivel az Intel® Pentium B960-as processzort a korábbi IdeaPad G570 tesztünkben összemértük más processzorokkal is, most ugyanezt nem fogjuk megtenni, de a teljes összehasonlító táblázat megtekinthető a Laptopszalon CPU teszt oldalán. 

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Az Intel® Pentium B960 processzor rendelkezik még egy úgynevezett Intel® HD Graphics 2000 integrált grafikus vezérlővel is, mely a notebookban elhelyezett Nvidia GT 630M dedikált VGA-val és az Nivida Optimus technológia segítségével képes automatikusan váltani a videokártyákat annak függvényében, hogy a felhasználónak mire van szüksége. Az Nvidia GT630 részletes játéktesztje megtalálható a korábbi Lenovo IdeaPad Z580 tesztünkben.

 

Sok vásárló vélhetően azért beszéli le magán erről a konfigurációról, mert a videokártyához kevésnek találja a processzort. Ez viszont téves gondolat! Mint már azt korábban mi is leírtuk az Intel® Pentium B960 lényegében egy Hyper Threeding nélküli Intel® Core™ i3 Processzor processzor, melyeket korábban összehasonlítva minimális különbséget tapasztaltunk. Ha a Pentium B960 közel azonos teljesítmény nyújt egy Core™ i3-as processzorhoz képest, valamint figyelembe vesszük a notebookcheck.net tesztjét, akkor úgy gondolom, hogy B960-as processzor bőven elegendő egy Nvidia GT630-as videokártya kihajtásához.

 

HD Tune Pro 5.0

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Hőmérséklet és zaj

 

A notebook már közel kettő hete van nálam és mivel saját gépem jelenleg nincs, szinte sajátomként használom. Csak internetre, filmnézésre és office alkalmazások futtatására használtam, de a ventilátor hangját alap felhasználás során még egyszer sem hallottam. Igaz ma egy hűvösebb nap van, de a processzor 40-44°C-nál magasabb tartományokba nem igazán mozgott és mindezt néma működés mellett teszi. Az IdeaPad G580 ezt az előnyös tulajdonságát a „Smart Fan Noise Control”-nak köszönheti. Ez az okos kis technológia visszaveszi a processzor órajeleit, de csak oly mértékben, hogy az ne okozzon lassulást. 

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Meglepő módon a notebook még terhelés közbe is halk maradt, majdnem, hogy hasonló zajszintet produkált, mint más notebookterhelés nélkül. A processzor hőmérsékletét az Aida 64 100%-os terhelése mellett mértem meg, mely 73°C-os maximális processzorhőmérsékletet produkált, bár többségében 65°C-on mozgott.

 

Ezután a notebookot alávetettem egy kis játéknak a DIRT 3 személyében, ami viszont már 78°C processzorhőmérsékletet eredményezett, a zajszint pedig 23dB értékre ugrott, ami azért már hallható.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

 

A burkolat, terhelés nélküli állapotban felül, avagy a billentyűzet körüli részen végig hűvös maradt, csupán az alján, középtájon volt egyetlen melegebb pont.

 

Játék során, viszont a billentyűzet körüli rész azért már jóval melegebb lett, melyet a bekapcsolt dedikált videokártyának köszönhet a notebook. Igaz a 42-44°C-os hőmérséklet nem olyan vészes, de láttam már sokkal jobb eredményeket is.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

 

Akkumulátor

 

Az akkumulátor 6 cellás 4100mAh-as (10.8V). Minimális fényerővel, minimális fogyasztással 7 óra 10 percet üzemelt. Közepes fényerővel és hanggal, DivX film lejátszása közben, viszont már soványabb 4 óra 30 percet ment az IdeaPad G580. Összességben jó az üzemidő, de mostanság láttunk már itt is sokkal jobb eredményeket. 

 

BREAK

 

Értékelés

 

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Közel kettő hétig volt nálam a Lenovo legújabb belépőszintű, otthoni felhasználókat megcélzó modellje. 130.000Ft-os árkategóriája és erős Nvidia GT630 videokártyája miatt jelenleg a legjobb ár/érték arányú notebook a piacon. Jelenleg ilyen áron, ha csak a minőséget és használhatóságot nézzük nincs más alternatíva, egyszerűen torony magasan vezeti a piaci mezőnyt. Ha pedig figyelembe vesszük azt, hogy találunk benne még egy Nvidia GT630-as videokártyát már a jellemzés előtt kiemelhető, hogy ez a notebook egy különösen ajánlott példány lesz. A dizájntól, mely szubjektív dolog ugyan nem voltam elájulva, de az anyaghasználata annál jobban tetszett, főleg a belső alumíniumborítás. Komolyan mondom, a notebook egyetlen porcikájáról se tudok rosszat mondani. Természetesen nem közelíti meg az üzleti notebookok minőségi precizitását, viszont azokhoz képest az ára is jóval alacsonyabb. A szerviz jó is meg nem is. Tapasztalatom szerint a szervizelt gépek a kezdeti nehézségek ellenére (március) már 4-5 nap alatt megfordulnak Magyarország és Lengyelország között, ráadásul lakjunk bárhol az országban, házhoz jön a futár. Viszont a szervizessel történő személyes kontaktus, ami szerintem nagyon fontos dolog, sajnálatos módon teljesen kiesik a képből. De hát feltételezzük a legjobbakat, notebookunk nem romolhat el, így haladjuk szépen sorjában. A kijelző fényes borítást kapott, mely a tükröződő felület miatt néha megnehezíti a látást erősebb fényben, viszont a zsanérok kellően erősek. A billentyűzet tökéletes, jó volna, ha minden notebookban ilyen kiváló billentyűzet lenne. Halk, jó a nyomáspont és érezhetően jó minőségű bevonattal és kiváló alátámasztással bír. Az érintőpad szoftvere viszont kisebb kozmetikázásra szorul, ugyanis be kell állítani és ki is kell kapcsolni rajta bizonyos funkciókat, hogy használható legyen, valamint a touchpad gomboktól se voltam elájulva, de összességében nem rossz. A zajszint és a hűtésrendszer alap felhasználás során rendkívül hatékony és csendes, játék közben viszont már jóval zajosabb és melegebb, de még bőven a jó kategóriába sorolható. Az akkumulátoros üzemidő viszont átlagos, láttunk már jobbat és rosszabbat is. 

 

Igaz alacsony árkategóriájú notebookról beszélünk, de mivel a Lenovo otthoni felhasználásra alkottam meg az IdeaPad G580-at, sajnáljuk, hogy csak 0,3 megapixeles webkamera került ebbe a noteszgépbe. Értékelésünk zárásaként szeretném megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy csak egy Pentium B960-as processzor van a noteszgépben és 5400 fordulatszámú merevlemez, eszméletlenül pörgősen fut rajta a Windows 7. Egyszer sem tapasztaltam lassulást vagy bármilyen hibaüzenetet. Ezt valószínűleg a Lenovo kiváló driverezésének köszönheti a notebook.

 

Lenovo IdeaPad G580 teszt

 

Mint minden notebook, a G580 sem hibátlan. Összességében viszont nagyon tetszett nekem a kiváló anyaghasználata, jó használhatósága, erős videokártyája és alacsony ára miatt, ezért a Lenovo IdeaPad G580 a Laptopkalauz-tól különösen ajánlott minősítést kapott. 

 

 

Pucu

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...