részletes keresés

Lenovo IdeaPad G585 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:08
Létrehozva: 2013-07-31 06:25:36

Tiszteletét tette nálunk a Lenovo olcsó otthoni célra gyártott laptopja, az IdeaPad G585


A Lenovo IdeaPad G585 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel tesztelésre.


Áttekintés


Igen nagy az érdeklődés és a kereslet az olyan noteszgépek iránt, amik a hétköznapokban képesek kielégíteni az egyszerűbb igényeket, nem kerülnek sokba és nem rendelkeznek nagyobb bosszantó hibákkal és hiányosságokkal. Lássuk tehát, hogy teljesül-e minden kívánságunk. A jelen teszt alanya nem más tehát, mint az asztali notebookok egyik belépőmodellje, az alig 84900 forintba kerülő Lenovo Ideapad G585A típusú gép.







































































Termék megnevezése Lenovo Ideapad G585A
Processzor AMD E1- 1200
Lapkészlet AMD K14
Memória 1x 2048MB DDR3- 1600MHz
Kijelző 15.6” HD (1366×768) fényes LED
Grafika Radeon HD 7310
Merevlemez Seagate 320GB SATA 2.5” /5400RPM
Optikai meghajtó DVD Super Multi, kétrétegű +/- DVD-író és olvasó
Protok és csatlakozók 2 db USB 3.0 és 1db USB 2.0, HDMI, Ethernet, audio ki- és bemenet, D-Sub
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 0,3 MP, kártyaolvasó
Akkumulátor kapacitása 6 cella 4400 mAh 10.8V
Méret 376x245x34.3mm
Tömeg 2,58 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) 84.900 Ft
Garancia 2 év Lenovo háztól-házig futáros garancia

A doboz tartalma


A gépet szépen lezacskózva, a kijelzőt a csuklótámasztól és billentyűzettől védő textillel kapjuk meg. Ezen kívül egy akkumulátor, töltő, némi papíros olvasnivaló és egy driver CD Windows 7 driverekkel megrakva lapul a dobozban. Utóbbi jó pont, akinek nincs második gépe, és az esetleges Windows telepítés során nem települ fel a WiFi vagy Ethernet vezérlő, az könnyen telepítheti a számára megfelelő változatot. Emellett persze kényelmesebbé is válik a telepítés.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


A külső


Lássuk tehát milyen borítást kapunk ehhez a notebookhoz. Ennyi pénzből mindenki azt gondolhatná, hogy a létező legegyszerűbb anyagokat és összeszerelési minőséget kapjuk meg, bármiféle merevítés nélkül. Nos, ez meglepetésre nem igaz. A külső a szemnek nagyon tetszetős metál szemcsével kevert, lakkos bevonattal ellátott nagyon mély kávébarna-fekete színű, jó minőségű műanyag, alul és oldalt pedig matt feketében találkozhatunk ezzel az anyaggal. Sajnos ennek a szépségnek megvan az ára, a felület erősen ujjlenyomat és porgyűjtő, emellett kényesebb is, a karcok sokkal könnyebben meglátszanak, és ezeket gyűjti is szép számmal. Kinézetben, formavilágban illeszkedik az Inteles társakhoz, minimális a változás. Ez vonatkozik az összeszerelésre is, a gép teljesen egyben van, hozza az elvárható szintet, a zsanérok a kategóriában tapasztalható enyhe kilengést hozzák, de egyébként tartják a kijelzőt stabilan.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


További probléma lehetne a billentyűzet nem megfelelő rögzítése, aminek hatására kellemetlen lenne a gépelés és erős horpadást is tapasztalhatnánk. Ismét jó hírrel kell szolgálnom, a billentyűzet közepén erős nyomás hatására is maximum 1-2mm süllyedést tapasztaltam, ami mindenképpen dicséretes. Egyedül a numerikus rész környékén található meg nagyobb mértékben ez a jelenség, ez szerencsére ritkábban van használva, eltekintve a speciális feladatköröket.
A visszajelző ledeket elől találhatjuk, a bekapcsolást, akkumulátor és Caps Lock állapotát láthatjuk rajtuk, este enyhén zavaró a fehér fényük. Az akkumulátor fehér ledje pirosra vált, ha fogyóban van a töltés, ezt már ismerhetjük.


Portok, ergonómia és beviteli eszközök


Elöl egy kártyaolvasót találunk ami SD és MMC formátumokat képes kezelni, egy dummy kártyával gyárilag, így talán kevesebb por jut be idővel az olvasóba.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Jobb oldalon kombinált hang ki és bemenet, egy minden DVD és CD formátumot kezelő DVD író, USB 2.0 és töltőcsatlakozó kapott helyet. 


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Baloldalon a Kensington zár nyílása, szellőző rostélyok, D-Sub kimenet, 10/100-as LAN, HDMI és kettő darab USB3.0 sorakozik.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


A hátsó traktuson nem találunk portokat és szellőzőnyílást sem, a kis processzornak elegendő egy kisebb vágás is a levegőzéshez. 


Lenovo IdeaPad G585 teszt


A kijelző felső káváján találjuk a webkamerát amely 0.3MP felbontással rendelkezik, jutott mellé visszajelző fény is, ez is mindenképpen pozitívum. Maga a kamera a használhatóságot éppen súrolja, egy jobb darab azért elfért volna ebben a kategóriában is.


Billentyűzet


A billentyűzet teljes méretű, numerikus részt is tartalmaz. Nyomáspontja kellemes, nem járnak túl hosszú úton a billentyűk, megfelelően vannak rögzítve és enyhén ívesen vannak kialakítva az egyes gombok. Hang, fényerő, wifi ki és bekapcsolás állítására az fn és funkcióbillentyűk együttese, valamint az fn és kurzormozgató billentyűk kombinációi szolgálnak.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Touchpad


A touchpad balra eltolva található, érdes felülettel, mérete közepesen nagy, rendelkezik jobb oldalt külön scrollozó résszel, és multitouch képes is, a kicsinyítés-nagyítás a 2 ujjas módon elérhető, driverből rengeteg beállítási lehetőséget kapunk. A gombok picit keményen kattannak, szokni kell. Maga a pad a mindennapokban megszokás után jól használható, bár elválasztás nincs, így könnyen lecsúszunk a felületről, valamint a felület erősen gyűjti az ujjunkról a piszkot is.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Egyéb említésre méltó talán a OneKey Rescue gomb a bekapcsoló gomb mellett, amivel a gyári szoftverrel tudunk mentést és visszaállítást készíteni a rendszerről.


Hang


Sztereó hangszórókat kapunk a gép alján, elég hangosnak éreztem, de 80% felett már bizony torzítanak, elegendő lett volna egy kisebb hangerejű, de jobb rendszer is. Fülhallgatóval viszont kellemesebb az élmény, filmezéshez zenehallgatáshoz bőven elegendő.


Kommunikáció


A vezeték nélküli kapcsolatot az Atheros N-es szabványt is támogató kártyája biztosítja, LAN-ból 10/100-as Realtek vezérlő jutott, ami ha valakinek nincs extrém gyors internete, esetleg nem akar hálózaton sokat másolni gigabites gépre, elegendő. Kapunk Bluetooth-t is, 3.0-as szabvánnyal.


Kijelző


LED háttér világítású TN panelt kapunk, ami 15.6”-on 1366×768 pixelnyi maximális felbontást tud felmutatni. A képarány 16:9, tehát a kategóriaátlagot eddig hozza a Lenovo gépe is. Végső borítása fényes, tükröződő lett, ami a színeknek jót tesz, a fényben való láthatóságnak viszont már kevésbé. Fényereje elég magas, 15 osztásban állíthatjuk, 12-esnél erősebben sohasem használtam, kültéren sajnos a legmagasabb fokozat sem segít, a nyári erős fényben nappal szemben használható egyedül, megkötésekkel. Betekintési szögei átlagosak, a LED-es világítás vezérlője lehetne jobb, egyes oldalakon zavaróan vibrált a kép. A háttérvilágítás is lehetne homogénebb, de a kategóriatársak sem jobbak ennél.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Bővíthetőség


A gép alján egyszerű mozdulattal, 2 csavar oldása után levehető az ajtó a cserékhez. Itt a WiFi kártya, a HDD és a ramok könnyedén cserélhetőek. Gyárilag az egyik ram slot szabad, így egyszerűen bővíthetünk. Az optikai meghajtó is eltávolítható 1 csavar kitekerése után. Az optika fölött láthatunk egy rácsot, ami nagy piros pont, sok gép passzivitást veszt, mert ezt lehagyják. A HDD fiókja is kapott rezgés ellen szivacsot, csendesen is tette a dolgát.


Lenovo IdeaPad G585 teszt Lenovo IdeaPad G585 teszt


Tápellátás


Egy mindössze 40 wattos apró adaptert kapunk, ami könnyű és tényleg bárhová elrakható a táskában. Többet a gép teljesítményéből kiindulva nem is kérne.


Garancia


2 év el és visszaszállításos garancia van a gépre, ingyenesen hívható a központi szerviz probléma esetén, ahol egy rövid problémavázolás után nagy eséllyel már másnap elviszi a futár, és 1 héten belül vissza is kerül a tulajdonoshoz.


Használatba vétel


Operációs rendszernek Windows 7 Home Premiumot választottam mivel ehhez a rendszerhez tartozott a driver CD, később Windows 8 tapasztalatokról is írok. A rendszer 15 perc alatt fel is települt, a driverezés 10 perc alatt lezajlott, így egy fél óra alatt valóban menetkésszé varázsolható a laptopunk.


Processzor


A gép lelke az AMD 2 magos processzora, E1-1200-as kódjellel, magonként 1400Mhz-es maximális órajelekkel. A 40nm-es gyártástechnológiával készült csöppség melegedésre így főleg nem hajlamos, ráadásul ez egy 18W-os TDP osztályba sorolt processzor, ami meglehetősen kevéske, így tényleg nem lehet okunk panaszra ilyen szempontból.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Rendszer teljesítmény


Ezzel a nagyon keveset fogyasztó és alacsony órajelekkel bíró processzorral sajnos azt is elérték, hogy az egyszerre futtatható programok/weboldalak száma erősen korlátolt. Ez a gyakorlatban egy PDF megnyitásából egy Youtube videóból és 3 reklámokkal közepesen telített weblapból, valamint egy email kliensből állt. Ezután már nagyon nehezen nyíltak meg az oldalak és a váltások is nagyon lassúak voltak egyes feladatok között. Ezt a Windows élményindex is alátámasztja, ami pedig bőséggel szokott pontozni processzorban, ám itt ő lett a leggyengébb láncszem.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Flash lejátszásnál sajnos erősen érezni a processzor harmatos teljesítményét, 720p-s videókat sem tudtam már rendesen lejátszani Youtube-ról, ez azonban változott az operációs rendszer cseréje után, erről bővebben később.


A HDD sebességével sem voltam kibékülve, a RAM mérete ehhez a processzorhoz elegendő, de a második szabad slotba bármikor behelyezhető egy másik modul is, ami esetenként segíthet megelőzni a belassulást. A tesztben egy SSD-vel is kipróbáltam a gépet, ezt lentebb részletesen is leírom majd.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Grafikus kártya, játék teljesítmény


Az integrált egység, ami a processzorhoz jár egy 7310M, ami 500Mhz-es mag és 533Mhz-es maximális memória órajelekkel operál. FULLHD videókat gond nélkül lejátszik, HDMI kimenettel TV-re kötve minden fennakadás nélkül tudtam filmet nézni. Játékokban ne várjunk hatalmas csodát, aki játszani szeretne, annak a Geforce 635M-el szerelt változatát ajánlanám ennek a gépcsaládnak, G580 néven. A Sims 3 zökkenőmentesen futott medium beállításon is, League of Legends, Diablo 3 és Starcraft 2 low beállításon szintén jól futott, ezeknél erősebb játékot nem próbáltam, és a grafikai beállításokat sem mertem fentebb húzni, érthető okokból.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Hőmérsékletek, melegedés, zaj


Az alacsony teljesítmény itt viszont meghozza előnyét, ez a notebook egyszerűen képtelen melegedni. Összehasonlítottam az itthon kapott értékeket más oldalakon tapasztaltakkal és alapjáraton mindössze 5 fokkal volt melegebb nálam a környezethez képest a burkolat, ami több mint jó. Egy órányi szintetikus tesztet futtatva sem lehetett a gép alján kéz melegnél magasabb hőmérsékletet előcsalogatni, a csuklótámasz is éppen csak fel tudott langyosodni. Átlagos felhasználás mellett pedig tényleg szinte a szobahőmérsékletet hozza, ez nagyon tetszett. A ventilátor hangja szintén nem érdemel bővebb kommentárt, maximális terhelés mellett is halk, alapjáraton pedig inkább a HDD hangját hallani, mintsem a ventillátorét, ide jár a piros pont.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Akkumulátoros idő


Itt ismét dicsérnem kell a G585-öt. Nagyon sokféle kombinációban futtattam le teszteket, hogy biztosan ki merjem jelenteni: ez a gép bizony átlagos használat mellett jól fogyaszt. Ehhez kapunk egy egyszerű kis programot is, amivel tudjuk állítani az energiasémákat is.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


Valamint driverből az órajeleket is tudjuk szabályozni kedvünkre.


Lenovo IdeaPad G585 teszt


További jó hír, hogy a Lenovo energiamenedzser szoftverében található akkumulátorkímélő opció, így 60%-on tarthatjuk az akkumulátor maximális töltöttségét, amivel elkerüljük a csepptöltést és felesleges töltési ciklusokat.


Lenovo IdeaPad G585 teszt Lenovo IdeaPad G585 teszt


Lássuk akkor miként vizsgázott az AMD üdvöskéje ezen a téren:































Tesztelési beállítások Mért idő
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, nulla fényerő, de bekapcsolt kijelző 8:40 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 15/8 fényerő 4:40 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 15/12-es fényerő 2:10 perc
Átlagos használat, egy FullHD film, PDF nézegetés, netezés, rar csomagolás, futtatott torrent kliens, BT és WiFi bekapcsolva 4:10 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
(Kikapcsolt gép mellett az időből 10% levonandó)
40% -> 45 perc
60% -> 1:10 perc
80% -> 1:40 perc
99% -> 2:15 perc

Elégedett voltam az üzemidővel, egy jól beállított rendszerrel ezek az értékek hozták a várakozásaimat.


SSD teszt


Egy rövidke teszt erejéig egy Samsung 840 Basic 120GB-os SSD került a gyári winchester helyére, erre pedig a teszteléshez használt környezet visszamásolva. A gép érezhetően meglódult, a HDD-vel mért majdnem 2 perces boot időt mindössze 35 másodpercre sikerült csökkenteni. A gyenge processzor mellett is cammogó merevlemezzel szemben az SSD-vel már sikerült egészen jó felhasználói élményt előállítani, a processzor így tényleg kifuthatta magát. A főleg PDF kezelésnél fellépő fagyás-gyanús esetek megszűntek, sebesen lehetett pörgetni oda-vissza a dokumentumokat.


Az esetleges bővítéseket így első körben errefelé indítanám el, esetleg még 2GB ram opcionálisan. Tényleg egészen más tőle még egy ilyen belépőszintű gép is. A későbbiekben pedig az SSD áthelyezhető az új gépünkbe is, ami nem kis előny.


Teszt Windows 8 környezetben


Mivel a gyártó oldalán megtalálhatóak a Windows 8 driverek is a laptophoz, így egy Windows 8 Professional is felkerült tesztgépre. Telepítés után belefutottam abba a hibába, hogy a vezeték nélküli adapter drivere nem települt fel, szerencsére a driver CD Windows 7 drivere is megfelelt a célnak, ezután már a gyártó oldaláról gond nélkül települt minden más is. Gyorsulásra számítottam főleg az általános használatban és a weblapok megnyitásában. Igazam lett, a Youtube videók 720p-ben immáron szaggatás nélkül futottak, és egyszerre 4-5 weblap kezelése sem volt probléma.
Hasonlóan javult a programok közötti váltás ideje is, jóval kevesebb olyan eset volt, amikor valamelyik futó program kényszerített bezárással volt csak hajlandó eltűnni. Ehhez a géphez ez a rendszer sokkal jobban passzol.


Értékelés


A gép megítéléséhez mindenképpen rendet kell rakni az ember fejében. Ez egy 85.000 forintért elvihető, 2 év garanciával ellátott notebook. Ehhez mérten az elvárásokat is kicsit lentebb kell szorítani, hiszen ebbe az árba nehéz mindent beleszorítani. Jelent teszt szereplője érdekes helyzetben van. Hibái és hiányosságai egy részét az ár, másik felét pedig az átgondolatlanság okozza.


A fényes, lakkos külső nem szerencsés választás. A nagyobb változatok matt borítása sokkal jobb megoldás, és nem hiszem, hogy drágább volna. Az összeszerelés ettől függetlenül jól sikerült, a zsanérok tartanak, a gép nem recseg-ropog, a billentyűzet szintén megfelelő. Kritika a touchpadot érheti még, sem az anyag megválasztása, sem az elhelyezés nem az igazi, külső egérrel nyilván ez nem probléma, de azért erre illett volna jobban odafigyelni, többször is sikerült a csuklótámaszra kifutnom a padról. A gombok keménysége is zavaró lehet. A hangszórókkal és a webkamerával sem tudtam megbékélni, lehetett volna jobbat is beszerelni, minimális többletköltséggel. Aki ezeket gyakran használja, azok nem biztos, hogy maradéktalanul elégedettek lesznek a kapott minőséggel.


A kijelző fényes bevonata engem zavart, aki nem használja a gépét szabadban vagy erős fényben, annak viszont jó választás lehet, mert a színek szépek és fényerő is van bőven. A portok száma elégséges, az USB2.0 port jól jöhet telepítésnél, nekem a Windows 8 a többi porton makacskodott telepítés közben. Telepítés után viszont jóval szebben futott a rendszer, ha más nem indokolja, akkor mindenképpen ezt a verziót ajánlanám ehhez a notebookhoz. A legfájóbb pont a merevlemez, ami elég gyengén szerepelt, valamint a processzor. Utóbbi alaposan behatárolja a gép felhasználási területeit, itt tényleg alapszintű felhasználásról tudunk beszélni, többet ez a konfiguráció egyszerűen nem bír el. Cserébe az akkumulátoros üzemidő igen jóra sikerült, akinek ez fontos, az mindenképpen jól jár ezzel a géppel. Aki pedig szereti ölben és ágyban használni szintén elégedett lehet, mivel melegedésről nem is nagyon beszélhetünk, a ventilátor is igen halk darab. A könnyű bővíthetőség szintén pozitívum és tetszetős.


Mi tehát a végszó? A Lenovo ezzel a géppel az abszolút belépőszintet célozta meg, többé-kevésbé sikeresen. Ha valaki képes elfogadni azt, hogy ez tényleg egy belépő szintű gép, korlátozott felhasználási körrel, és nem zavarják a kisebb-nagyobb ergonómiai és egyéb hibák, akkor még ajánlott is lehet, hiszen felépítésében és egyéb, a tartósságot befolyásoló tényezőben sokkal drágább vetélytársakat is maga mögé tud utasítani.



























Lenovo IdeaPad G585 – Értékelés
Előnyök + Jó összeszerelési minőség
Jó billentyűzet
Könnyű bővíthetőség
Halk hűtés
Jó hőelvezetésű ház
Remek akkumulátoros üzemidő
2 év kényelmes garancia
Alacsony ár
Hátrányok Kényes külső
Fényes kijelző
Nem túl jó touchpad
Torzításra hajlamos hangszórók
Alacsony felbontású webkamera
Lassú merevlemez
Gyenge processzor
Külföldi szervizszolgáltatás
Alternatívák  

Lenovo IdePad B590
Toshiba Satellite C855D
Asus X55A



 














































































Dlenovo IdeaPad G585
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 6/10 pont
Súly 7/10 pont
Csatlakozók 7/10 pont
Bővíthetőség 10/10 pont
Szerviz és garancia 8/10 pont
Kijelző 5/10 pont
Zsanér 8/10 pont
Billentyűzet 8/10 pont
Érintőpad 5/10 pont
Játékos teljesítmény 5/10 pont
Hangrendszer 6/10 pont
Zajszint 9/10 pont
Hűtéshatékonyság 10/10 pont
Akkumulátor 10/10 pont
Ár/érték arány 8/10 pont
Összegzés 75,00%

 


Lenovo IdeaPad G585 teszt Lenovo IdeaPad G585 teszt Lenovo IdeaPad G585 teszt Lenovo IdeaPad G585 teszt


 


K.Attila


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...