részletes keresés

Lenovo IdeaPad S400 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:38
Létrehozva: 2013-02-01 12:00:00

Meglátogatott minket a piac legolcsóbb ultrabookja, a Lenovo IdeaPad S400



A Lenovo IdeaPad S400-at a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, mely most akciós áron 124.900Ft-ért kapható.

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Az ultrabook palettát szemügyre véve láthatjuk, hogy korábban csak a Fujitsu LifeBook U772 járt nálunk, ami bizony nem azt az árkategóriát képviseli, mint tesztünk hőse a Lenovo IdeaPad S400. Első olvasásra is felmerülhet a kérdés, hogyan is foghatnánk meg az ultrabook lényegét? Nos, a fogalom meghonosodását az Intelnek köszönhetjük és az e mögött levő lényeget nem kell túlmisztifikálni. Nincs itt másról szó csak a fogyasztás, kialakítás és a súly hármas együtthatójának kényes együttállásáról. A követelmények azonban idővel finomodtak, hiszen nem volt olyan gyártó mely a fenti hármast a megálmodottaknak megfelelően és korántsem mellesleg, a célközönség számára megfizethető áron tudta volna letenni az asztalra. Így ma már különösebb lelkiismeret furdalás nélkül titulálnak ultrabooknak minden vékony noteszgépet.

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Engedelmeskedve a berögződött konvencióknak, kezdjük a sort a supporttal. 2012. március 6-án a gyártó költségcsökkentés címén a Kelet és Közép – európai szervizszolgáltatásokat központosította egy szinte kimondhatatlan nevű Lengyel városkába (Bydgoszcz). Az átállást követő pár hónapban voltak ugyan fennakadások, de tapasztalatink szerint mára átlagosan 5 napos határidővel dolgozik az IdeaPad szervize. A Lenovo ezzel a lépésével nem csak saját költségeit csökkentette hanem, a felhasználónak is szerzett némi plusz kényelmet, hiszen csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös zöldszámot és elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatosnak. Másnap már számíthatunk is egy futár látogatására, aki elszállítja a rosszalkodó noteszgépet a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja azt nekünk. A futárszolgálat az ország teljes területén ingyenes, ezzel mentesülünk a jelenlegi magas benzin és tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. Fontos megjegyezni, hogy ha a szervizelés folyamán bebizonyosodik, hogy a hibát szoftver vagy a cserélt alkatrész okozta, akkor a Lenovo áthárítja a futárszolgálat és bevizsgálás teljes költségét a fogyasztóra. Ez azonban nem újdonság, hiszen az összes „hozom-viszem” garanciával rendelkező gyártó esetében ugyan ez az eljárás. Azonban megnyugtatásként leszögezzük, hogy tudomásunk szerint ezt a lépést egyetlen fogyasztójával szemben sem lépte meg a Lenovo. Lényeg a lényeg, ha a hiba jogos és azt hardverhiba okozza, akkor a készülék gyorsan és zökkenőmentesen javításra kerül.

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt 

 

Az IdeaPad S400 ezüstszürke színben pompázó matt bevonatot kapott. Miért jó, hogy matt? Mert kevésbé maszatolódik és karcolódik. Azonban meg kell vizsgálnunk egy fontosabb kérdést is: tényleg egy ultrabook-al van dolgunk? Vékony, viszonylag könnyű és valóban alacsony fogyasztású processzor lakozik benne. Első ránézésre tehát nem jogtalanul kiáltott a Lenovo ultrabook-ot az S400-as esetében. Viszont akarva-akaratlanul is felmerül egy kényelmetlenebb kérdés: mi teszi ilyen olcsóvá (125.000 HUF!) az új IdeaPad-ot? A válasz az anyaghasználatban rejlik, ugyanis az S400-as teljes műanyagborítást kapott, mely első hallásra néhányakat talán elrettenthet, a valóságban azonban kellően masszívnak bizonyult. Őszinte leszek, már az előtt megítéltem az S400-ast, hogy kezembe vettem volna: egy kommersz, gagyi kis szerkezetnek gondoltam. Be kell ismernem, hogy tévedtem. Jó ideje vendégeskedik nálam a Lenovo terméke és még ez az alacsonyabb árkategóriás noteszgép is arra döbbent rá, hogy a kínai gyártó nagyon is tisztában van azzal mi kell a népnek és hogyan is kínálja portékáját. Persze a konfucionista bölcsek által sugallt tökéletességtől messze van az S400-as, de erről majd később.

 

Portok és csatlakozók

 

Portok és csatlakozók tekintetében, főleg ha egy ilyen vékony kis szerkezetről van szó, bizony “habzsi-dőzsi” van. Néhányakban esetleg hiányérzetet ébreszthet az, hogy nem fognak optikai meghajtót találni az S400-asban, de akinek igénye van ilyesmire valószínűleg nem az ultrabook-ok piacán fog szemezgetni. Vagy ha netán mégis, azért létezik megoldás hiszen kiegészítő gyanánt vásárolhatunk hozzá külső USB-s optikai meghajtót.

 

Jobbról: memóriakártya olvasó, kombinált audio ki-és bemenet, 2 db USB 2.0, töltő csatlakozó

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Balról: one key recovery gomb, hőkivezető nyílás, LAN, HDMI, 1 db USB 3.0

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Az optikai meghajtón kívül hiányoltuk még a kensington zárat, melyre a felhasználónak iskolai környezetben nagy szüksége lehet, ugyanis a notebook kiköthető lehetne, mely megakadályozná, hogy ellophassák. 

 

Beviteli eszközök

 

Billentyűzet tekintetében sem kellett csalódnom a Lenovo-ban. Ismételten el kell ismernem, hogy a legigényesebb klaviatúrákkal szerelik fel termékeiket. Más gyártók különböző árfekvésű modelljeik esetében könnyen észrevehető ismertetőjegy a billentyűzet, ám a Lenovo-nál csak két fajta létezik: a nagyon jó és a még jobb. A karakterek tapintása kellemes, nyomáspontjuk ideális és viszonylag csöndesek, valamint megfelelő alátámasztással bírnak. Ez lényegében az összes ismert dolog, mely ideálissá tesz egy billentyűzetet. 

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

A billentyűzet és az érintőpad akár „yin és yang” egészítik ki egymást, míg az előbbiről beszélhetünk szuperlatívuszokban, az utóbbi már igenis hagy maga után kívánni valót. Nincs különálló jobb és bal gomb, mivel egybe van integrálva az érintőfelülettel ezért olykor művészet őket használni, valamint az a csodálatos kotyogó hang melyet kiad olyan mint ha a Tiszán lennék és hallgatnám, hogy a horgászok kuttyogtató módszerrel próbálnak harcsát fogni. A dupla ujjas görgetés viszont egész korrektül működik rajta. 

 

Kijelző

 

A zsanér kellően masszív, minimális holtjátékkal és körülbelül 160°-os dőlésszöggel. Bár ahogy elnézem a zsanér szerkezeti kialakítását kételkedem abban, hogy, hosszú távon a notebook előnyét fogja képezni. 

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

A 14” hüvelykes kijelző TN+film technológiás panelt kapott, mint a notebookok körülbelül 99%-a, borítása fényes és 1366×768 natív pixelfelbontással rendelkezik. A TN+film technológiás kijelezők hátránya, hogy a vertikális és horizontális dőlés esetén képük torzul, melyet jól szemléltet a következő kép, viszont azt is kell tudni, hogy az összes alacsony felbontású TN+film technológiával rendelkező notebook ilyen kijelezővel rendelkezik, továbbá felülete fényes, mely erősebb fény hatására erősen tükröződik.

 

Egyéb

 

Az IdeaPad S400 tartogat számunkra még egy 1,3 MP felbontású webkamerát és beépített mikrofont a videobeszélgetésekhez, valamint notebook viszonylatban átlagosnak számító Dolby® Advanced Audio™ v2 sztereo hangszórókat. A Lenovo okos kis megoldása a „one key recovery” pedig biztosít minket arról, hogy akár egy gombnyomással újra tudjuk telepíteni számítógépünket, ugyanis a rejtett partíción lévő Windows operációs rendszer és az integrált driverek szakember segítsége nélkül automatikusan feltelepülnek. 

 

 

BREAK 

 

Hardver

 

A Lenovo IdeaPad S400-ban az Intel® ultra alacsony fogyasztású 2. generációs Intel® Dual Core™ mobil processzora foglal helyet, melynek órajele 1,6 GHz-en pörög. A CPU pontos típusjelölése Intel® Pentium Dual Core™ 997. Ezeknek a processzoroknak 35W helyett csak 17W a TDP-je (thermal design power – hő tervezési áramfelvétel), így alacsonyabb hőfokon dolgoznak és kevesebbet is fogyasztanak, mely kedvező hatással van a notebook melegedésére és akkumulátor üzemidejére is. Az IdeaPad S400 elérhető még az Intel® Core™ i processzorsorozatával és a jelenleg tesztelt Dual Core-os verzióval is. A két CPU között csupán annyi különbség van, hogy míg az Intel® Pentium 997 fizikai 2 maggal rendelkezik, addig az Intel® Core™ i3 Processzor ugyancsak 2 fizikai maggal rendelkezik, de támogatja a Hyper-Threading technológiát, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására képes.

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

A következő tesztben láthatjuk, hogy mekkora különbség van a Core™ i és Dula Core™ processzorok között. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a benchmarkok nem éppen valós képet tükröznek, így igazából érezhető különbséget nem fogunk tapasztalni a Dual Core és Core™ i processzorok között. Aki jobban bele szeretne merülni a témába, annak ajánljuk a Dell Inspiron 5520 médiatesztünket, ahol részletesen kielemeztük, hogy hétköznapi használat során mik számítanak igazán. Aki végigolvasta az előbb linkelt tesztet az láthatja, hogy igazán nagy különbséget akkor fog észlelni rendszerén, ha a lassú merevlemezt egy gyors SSD meghajtóra cseréli.

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Az Intel® Pentium 997 processzor rendelkezik még egy úgynevezett Intel® HD Graphics 2000 integrált grafikus vezérlővel is, melyen akár egy Sims 3 is könnyedén futtatható. Az Intel® Graphics HD2000 részletes játéktesztje a notebookcheck.net oldalán, a többi videokártya részletes összehasonlító táblázata pedig megtalálható a Laptopszalon VGA rangsor oldalán.

 

HD Tune Pro 5.00

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Hőmérséklet, zaj

 

A vékony notebookokra az a jellemző, hogy terhelés közben meglehetősen szeretnek melegedni, valamint süvítő hangot adnak ki. Az S400 érdekes módon egyiket se teszi. A hűtés folyamatos és közelebb hajolva hallható suhogó hangot bocsát ki. Ennek viszont az a pozitív eredménye, hogy normál használat mellett a CPU 35°C környékén ingadozik, míg a burkolat maximum 27°C-ig „hűvösödik”. 

 

Burkolati hőmérsékletek „alap”

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Terhelés közben sem sokat változik a helyzet, a burkolat pár °C-ot megemelkedik, de még így is hidegnek számít, valamint a ventilátor eggyel magasabb fordulatszámra kapcsol, mely inkább hasonlít valami halk suhogásra, mintsem ventilátorzajra. 

 


Burkolati hőmérsékletek „terhelt”

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt


 

A notebookra szokásunkhoz híven ráeresztettük az Aida 64 teszt programot, mely a CPU, HDD és GPU 100%-os terhelését mérte. A maximális CPU hőmérséklet pedig csak 62°C volt, mely vélhetően a processzor energiatakarékos mivoltának köszönhető. 

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Az eredményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy egy halkan működő, jó hűtésrendszerrel rendelkező noteszgép az IdeaPad S400. 

 

Akkumulátor

 

Az IdeaPad S400-ban egy 4 cellás 32Wh-ás Li-Ion akkumulátor található meg, mely minimális fényerővel, minimális fogyasztással 4 óra 40 percet üzemelt, ami őszintén szólva siralmasnak mondható, viszont közepes fényerővel, hanggal DivX film lejátszásával már 3 óra 40 percet üzemelt. Mivel egy kis kapacitású akkumulátorról beszélünk az első eredmény sejthető volt, viszont a második már egész korrekt, kevesebbre számítottam. 

 

 

BREAK 

 

Értékelés

 


Szerkesztőségünkben tulajdonképpen nem járt még olyan notebook, amire azt tudnám mondani, hogy „ezt nem ajánljuk”. Az IdeaPad S400 árából ítélve azt gondoltam, hogy végre ez lesz az a notebook, amire azt tudom mondani, hogy nem ajánlom. Erre még várni kell, ugyanis tesztünk után, még a tökéletesség hiányában is bátran merjük ajánlani az IdeaPad S400-at. Az első és legfontosabb kiemelhető dolog a noteszgép ára, ugyanis egész korrekt hardverrel már akár 125.000 forintért a miénk lehet ez a kis szerkentyű. Tetszett még a noteszgép vékony kialakítása és szokás szerint kiváló „Lenovos” billentyűzete. A hab a tortán pedig, hogy halk működés mellett hűvös hardvert és burkolatot kapunk.

 

Ebben az árkategóriában nem kell fém burkolatra számítanunk, de ettől független mégis keltett némi hiányérzetet ez az apróság, főleg mivel az ultrabook-ok esetében a gyártók ezt a megoldást igen csak nagy előszeretettel alkalmazzák. Ami viszont inkább vet negatív fényt az S400-asra az a szinte egész Lenovo IdeaPad noteszgép-családot fenyegető érintőpad pontatlansága. Igazából ezeket leszámítva árához mérten nagyon jó készülékről beszélünk, ezért ebben a konfigurációban az Ideapad S400 megérdemel egy ajánlott plecsnit.


 

Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

Lenovo IdeaPad S400

Laptopkalauz – ajánlott!

 

Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt

Lenovo IdeaPad S400 teszt Lenovo IdeaPad S400 teszt

 

 

Pucu

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...