részletes keresés

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:45
Létrehozva: 2012-06-26 12:00:00

Nálunk járt a Lenovo legújabb középkategóriás noteszgépe. A Lenovo IdeaPad Z580 egyaránt alkalmas játékra, zenélésrere, filmezésre vagy bármilyen multimédiás tevékenységre



Bevezető

 

A Lenovo IdeaPad Z580 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a termék már 179.900Ft-tól elérhető, színesebb, műanyag borítású testvére pedig már 149.900Ft-tól kapható.

 

 Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Mint már sokadjára az IdeaPad Z580 noteszgépnél is megemlítjük, hogy a Lenovo szervizfolyamata megváltozott. Erről még március elején írtunk is egy rövid kis cikket (katt). Előnye, hogy sokkal kényelmesebb, mivel csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös ingyen hívható telefonszámot, elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatos kollégának, aki másnapra küld nekünk egy futárt, hogy bevigye rosszalkodó noteszgépünket a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja. Lakhatunk bárhol az országban a futár ingyen házhoz jön így mentesülünk a jelenlegi benzin és magas tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. A Lenovo elmondása szerint 10 napos határidővel dolgozik, de ez általában a fele szokott lenni. Ugyan a márciusi szervizátállást követő 1-2 hónapon belül voltak hosszas szervizügyintézések, de 2012. május hónap óta a Lenovo kelet-európai szervize már átlagosan 4-5 napos határidővel dolgozik. Hátrányként pedig, mint minden „pick up and return” garanciával rendelkező notebook esetén a nem megismétlődő hiba jelensége és a szervizessel történő személyes kontaktus hiánya róható fel. Ha a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik a hiba (pl.: óránként elhomályosodó kijelező), akkor a notebook a hiba kijavítás nélkül érkezhet vissza. Ilyenkor sajnos nincs esélyünk az asztalra csapni és élni jogos szervizkövetelésünkkel, hanem újra szervizbe küldeni egy részletes hibaleírással, melyet a Lenovo telefonos diszpécserének lehet nyomatékosan elmagyarázni. Persze mindezt megelőzhetjük azzal, ha már ez első szervizbeküldés esetén részletes hibaleírást adunk a diszpécsernek.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A barnás színárnyalatú, kívül-belül szálcsiszolt fémes páncéllal rendelkező Lenovo IdeaPad Z580 igen pofásra sikerült. Kinyitást követően megint csak fém és fém melybe ügyesen illeszkedik bele a szigetes kialakítású billentyűzet és a meglepően hatalmas érintőpad. A Dolby® Home Theater® v4 sztereo hangszórók nagyon szépen szólnak, kellemes érzés zenét hallgatni, játszani vagy filmet nézni velük. A Lenovo okos kis megoldása a „one key recovery” biztosít minket arról, hogy akár egy gombnyomással újra tudjuk telepíteni számítógépünket, ugyanis a rejtett partíción lévő Windows 7 és az integrált driverek szakember segítsége nélkül automatikusan feltelepülnek. 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Az üzleti notebookoknál megszokott dokkoló port, e-Sata csatlakozó és a kivehető optikai meghajtón kívül az IdeaPad Z580-nál megtalálhatjuk az összes otthoni használthoz kellő portot és csatlakozót. Hiányoltam ugyan az Y580-nál megtalálható m-Sata SSD foglalatot, de ezt egyik gyártó se rakja bele középkategóriás készülékeibe. Ha viszont a jövőbe tekintünk és tényként kezeljük a HDD-k lassúságát, akkor logikus megoldásnak tűnhet az egyre inkább teret hódító sokkal, de sokkal gyorsabb m-Sata SSD meghajtó befogadására képes másodlagos csatlakozó megléte.

 

Szemből: SD-MMC kártyaolvasó

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Jobbról: Audio ki és bemenet, 2xUSB 2.0 (az egyik töltő funkcióval is rendelkezik, így kikapcsolt állapotban is tölthetjük USB-s eszközeinket), optikai meghajtó, töltő csatlakozó 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Balról: Kensington zár, hő kivezető nyílás, d-sub, lan, hdmi, 2xUSB 3.0

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Hátulról: Zsanérok, akkumulátor

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Alulról: Gumitalpak, szellőzőnyílások, akkumulátor eltávolításáért felelős nyitógombok és az akkumulátor

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Kijelző

 

A zsanérok erősen tartják a 15.6 hüvelykes kijelzőt, bár az IdeaPad Y580 ebben jobban szerepelt. A notebook TN+film technológiás, fényes borítással rendelkező 1366×768 pixelfelbontású panelt kapott.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A fényes kijelzők nagy hátránya, hogy erős fényben tükröződnek, mint az a fényképfelvételen is látható, de kontrasztjuk szebb, mint a matt kijelzős notebookoknak. A kijelző jó betekintési szögekkel, kontraszttal és színhűséggel rendelkezik. Természetesen egy 1600×900-as vagy 1920×1080-as kijelzőnek a nyomába sem érhet a Z580 HD kijelezője, de azért elégedett voltam vele.

 

 

Beviteli eszközök

 

A billentyűzete szigetes kialakítású, karaktereinek pedig kellemes tapintása van. Nyomáspontjuk rövid, használat közben halkan járnak. Az alátámasztás is rendben van, nem tapasztaltam sehol érezhető, zavaró huppogásokat. A fényerőt, hangerőt, wifi-t és a többi multimédiás funkciót a notebookoknál már jól ismert FN+F”x” billentyűzet kombinációval érhetjük el.  Mint általában minden IdeaPad notebooknak a Z580-nak is kiváló billentyűzete van, de sajnos a lélegző billentyűzet itt is elmaradt.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Az érintőpad hatalmas, felülete mattos-gumiszerű borítást kapott, melyet igen kellemes használni. Méretéből kifolyólag a multi touch funciók ideértve a duplaujjas görgetés, nagyítás stb. jól alkalmazhatóak, bár nem annyira kifinomult, mint az Apple noteszgépeinél. Az IdeaPad Y580-nál hibának felrótt maszatolódás viszont itt már nem tapasztalható, köszönhetően a mattos borításnak. Sajnos az IdeaPad Y580 után itt is hiányolnom kellett a különálló touchpad gombokat, ugyanis a jobb és bal kattintás nem az igazi.

 

 

Hardver >

BREAK

 

Hardver

 

Mivel 2012 nyara az Intel® platformváltásáról szól, érdekes „öszvére notebook” jutott el hozzánk tesztelésre. Miért nevezem öszvérnek? Az IdeaPad Z580 már az Intel® HM76-os chipstere alapoz, de viszont a készülék kapható a régebbi SandyBridge és az új IvyBridge platformmal is. Hozzánk még is egy Sandy Bridge Core™ i3-verzi Processzoró került, mely azzal magyarázható, hogy az új Ivy Bridge Core™ i3-processzorok Processzor még a mai napig nem jelentek meg. Az Ivy Bridge platformot már kielemeztük a korábbi Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben (katt).

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A tesztalanyunkban az egyik legerősebb Sandy Bridge Core™ i3-CPU Processzor foglal helyet, pontos típusjelölése pedig Core™ i3-2350M. A processzor teljesítménye közel azonos, mint a leggyöngébb Core™ i5-processzoroknak Processzor és mivel az i3-2350M nem támogatja a turboboost-ot, a melegedés is jóval kisebb lehet terhelés alatt. A Sandy Bridge platform részletes leírása pedig a következő cikkben érhető el (katt). 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A processzor 2 fizikai maggal rendelkezik, támogatja a Hyper Threeding technológiát így kétszer annyi szálon fut, mint sima kétmagos társai, valamint rendelkezik egy úgynevezett Intel® HD Graphics 3000 integrált VGA-val, mely a Z580-ban elhelyezett Nvidia GT 630M dedikált VGA-val és az Nivida Optimus technológia (katt) segítségével képes automatikusan váltani a videokártyákat annak függvényében, hogy a felhasználónak mire van szüksége. 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A videokártya Nivida GeForce GT 630M névre hallgat, mely a Lenovo IdeaPad Y570-ben megtalálható Nivida GeForce GT 555M-el azonos módon a GF108 kódnevű chipre alapoz. A GT 555M-el megegyező módon GT 630M is 96 számolóegységgel és 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, melyen 2GB GDDR3, 900 MHz-en járó memóriák csücsülnek.

 

 

Tesztek 

 

HD Tunde Pro 5.00

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Windows 7 élményindex

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Hőmérséklet, zaj

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

A Processzor alapjáraton 43-44°C környékén mozogott és mindehhez néma zajszint párosult, mely a „Smart Fan Noise Control”-nak köszönhet a notebook. Ez a technológia visszaveszi a processzor órajeleit, de csak oly mértékben, hogy az ne okozzon lassulást. A játéktesztek futtatása közben viszont már sikerült megizzasztanunk a CPU-GPU párost. A hosszas játéktesztek futtatása maximális 80°C-os processzort és 79°C-os videokártya processzort eredményeztek. A zajszint 22-23db között ingadozott, ami minimálisan több volt, mint az Y570 vagy Y580 esetében, bár nincs is akkora rézhűtője, mint az előbb említett modelleknek. Egy dolog biztos, hatékonynak hatékony és nem is hangos.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével szokás szerint megmértem, hogy a Core™ i3-2350M-ből 100%-os terhelésen mit lehet kihozni kikapcsolt diszkrét grafikus vezérlővel. A Maximális 75°C-os hőmérséklet jó, de nem a legjobb, ugyanis a korábban tesztelt Lenovo IdeaPad Y570 és Asus N55SF-nél, hasonló CPU-val is 60°C körüli értékek születtek. 

 

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Az IdeaPad Z580 burkolata átlag felhasználás során mindenhol hűvös volt, ami a több órás játék után azért kissé megnövekedett. A notebook viszont hála istennek zavaró helyeken nem melegedett, gondolok itt például a csuklótámaszra. A legmelegebb pont a készülék hő kivezető nyílása köré összpontosult 40°C maximális hőmérséklettel, viszont a többi helyen mindenhol nagyon jó értékek születtek. 

 

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Akkumulátor

 

A Notebookban egy 6 cellás (4,1Ah*10,8V) 48Wh Li-Ion akkumulátor található. Az akkumulátor üzemidejét kétféleképen mértem meg. Az első teszt minimális fényerő és minimális terhelés alatt született, eredménye pedig kiválónak mondható 10 óra 12 percet volt. Közepes fényerő és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont már jóval soványabb, de még így is jónak mondható 5 óra 05 percet sikerült mérnem.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Játék >

BREAK

 

Játék

 

Már a videokártya GPU-Z vel való megszemlélése közben is gyanítható volt, hogy az Nivida GT 630M és az Nvidia GT 555M hasonló teljesítményt fog nyújtani, de a játékok futtatása és későbbi FPS diagramok létrehozása közben teljesen meg is bizonyosodtam erről a tényről. Az IdeaPad Y570 tesztjénél (katt) megszemlélhető, hogy egyedül csak a Skyrim hozott alacsonyabb FPS számot, de ez a tesztelő hibája, ugyanis régebben nem vettem észre, hogy vannak további grafikai beállítási lehetőségek, amiket viszont a GT 630M esetében már alkalmaztam.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

Értékelés >

BREAK

 

Értékelés

 

Mit is mondhatnék a Lenovo legújabb középkategóriás noteszgépéről? Kezdjük a rosszal, amiből ugyan nem sok van, de van. Nem igazán tetszett a fényes, alacsony felbontású kijelző, de minőségét tekintve a jobbak közé tartozik. Én személy szerint jobban szeretem a magasabb felbontású, tükröződésmentes kijelzőket, sajnos viszont ebben az árkategóriában, sőt, ebben a szegmensben ilyen nem nagyon létezik. Az érintőpad ugyan hatalmas, kellemes tapintású és pontos, de nincsenek különálló gombja, ami miatt a jobb és bal kattintás néha idegesítően tud viselkedni. Tesztünk elején kielemeztük a szervizt, ami jó is meg nem is. Kényelmesnek kényelmes, viszont a meg nem ismétlődő hibajelenségek esetén előfordulhatnak kellemetlenségek. Ez a hibajelenség nem csak a Lenovo problémája, hanem az összes „pick up and return” garanciával rendelkező gyártóé (Packard Bell, Asus, Acer, Sony, HP Pavilion). Az viszont jó hír, hogy a meg nem ismétlődő hibajelenségek nagyon ritkák és általában kijavítják őket, de ugye mi mindig a legrosszabbra készítjük fel olvasóinkat. Miután kitárgyaltuk a hátrányokat beszéljünk egy kicsit a notebook előnyeiről is, amiből viszont igen sok van. Nagyon tetszett nekem a teljes fémborítás és szép formatervezés. Aki halk notebookot keres annak ideális választás az IdeaPad Z580, ugyanis a „Smart Fan Noise Control”-nak köszönhetően, mely visszaveszi a processzor órajeleit, de csak oly mértékben, hogy az ne okozzon lassulást szinte némává teszi a notebookot. Nagyon tetszettek még a Dolby® Home Theater® v4 sztereo hangszórók is, melyek ugyan nem az Y570/Y580-nál megtalálható JBL hangszórók minőségét hozzák, de minőségükre és hangerejükre nem lehet panasz. A játéktesztek futtatása során az is kiderült, hogy a notebookban lévő Nvidia GeForce GT 630M alkalmas a legújabb játékok magas grafikai részletességen való futtatására is, ráadásul pár százalék eltéréssel hozta a korábban „gamer” notebooknak nevezhető IdeaPad Y570-ben lévő GT 555M teljesítményét. A kényelmes, halk és jó minőségű billentyűzet, a jó hűtésrendszer és az akár 10 órás akkumulátoros üzemidő miatt a Lenovo IdeaPad Z580-at a különösen ajánlott kategóriába sorolom.

 

Lenovo IdeaPad Z580 teszt

 

 

 

Pucu

 

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...