részletes keresés

MSI Megabook VR600 – barát a mindennapokban

Frissítve: 2020-09-18 01:01:03
Létrehozva: 2007-04-08 01:18:00

A pécsi Laptop Szalon bocsátotta rendelkezésünkre egy teszt erejéig a legújabb MSI laptopot, a VR600-at. Az előzetes elvárások magasak voltak, hiszen az MSI név lassan fogalommá válik a minőségi hardverek tekintetében. Lássuk mennyiben igaz ez a laptopjai



Bevezető


Újabb tesztünk sem sokat váratott magára, köszönhetően a pécsi Laptop Szalonnak ( www.laptopszalon.hu ), aki az új MSI Megabook VR600-at biztosította nekünk egy alaposabb vizsgálatra. Az MSI név nem cseng idegenül az informatikában, kiváló minőségű alaplapjai és videókártyái méltán népszerűek széles körben. A cég természetesen felismerte, hogy botorság lenne kimaradni a mára már a legdinamikusabban fejlődő piaci szegmensből és 2004-ben megkezdte laptopjainak gyártását. Az MSI ezen a fronton is jól szerepel, a subnotiktól elkezdve a thin & light-okon keresztül a robosztus DTR gépekig minden megtalálható a palettán, amelyek között nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg az Intel és az AMD plattformok.

Mostani gépünk az Intel® 945GM chipset köré épül, mely magában foglal egy Intel® 950GMA videóvezérlőt is, a motorja egy Celeron M430, amely 1,73GHz-en dübörög.


Tartozékok


Olyan sok mindennel nem pakolták tele a dobozt, de azért hiányérzetünk sem kell hogy legyen, tulajdonképp minden szükséges dolog megtalálható a csomagban. A szokásos drótok mellett találunk egy driver cd-t és egy Vista Recovery lemezt. A CD választék ennyiben ki is merült, de ez mindenre elég, a többi sallang netről beszerezhető. Ezek mellé még egy Quick Start Guide jár, mely színes fotókkal illusztrálja, hogy helyezzük üzembe laptopunkat. A füzetcsomagot az MSI garanciapakkja egészíti ki, 2 év limitált garanciával. Természetesen az akkumulátor, a töltő és a modemhez mellékelt drót is megvan, de mást nem találtunk.


Külső


Miután alaposan szemügyre vettük mik is járnak új barátunkhoz, nézzük magát a gépet. Ahogy kibontjuk a csomagolásból, már összecsukott állapotban is lenyűgöz. Egyszerű, letisztult vonalak, markáns élek, remek dizájn jellemzi. Kézbe fogva is kellemes. Masszív, stabil gépház, semmi nyikorgó hang, semmi lötyögő alkatrész, behajló tető, egyebek. A teteje egyszerűen gyönyörű. A matt fekete felszínből kiemelkedő fém gyűrű, melynek közepén fehér fénnyel világít az MSI felirat hihetetlen eleganciát kölcsönöz a gépnek. Ha ez ilyen szép, vajon milyen lehet a 120 Swarowsky kristállyal kirakott változat? De nézzük tovább…MSI Megabook VR600 - barát a mindennapokbanA gép elején kis illúzióromboló részlet. A kellős közepén, közvetlen a zár és a kártyaolvasó mellett meglepetésként a szokásos hangcsatlakozókat találjuk, elbűvölő műanyagkék, műanyagrózsaszín és ugyanilyen zöld színben…hát miért nem lehetett ezeket is fekete anyagból csinálni ahogy ezt számtalan gyártó meg is cselekszi? A kis piktogramok úgyis mindent elárulnak mellette. Eltekintve ettől az apróságtól, gépünk mindenütt fekete színben pompázik, érdekes módon a sokszor sárga S-Video és az általában kék D-SUB csatlakozókat is meg tudták csinálni szépen feketére, ami remekül illeszkedik az összképhez. A fent említett két csatin kívül egy PCMCIA, egy FireWire, 2 USB valamint a hálózati töltő csatlakozója található a gép jobb oldalán. A bal oldalon a dvd író mellett még 2 USB, egy RJ-11, egy RJ-45, és a Kensington zárnyílás lelhető fel. A gép hátuljára – elég egyedi módon – semmi nem került, bár elég sokan kedvelik, ha ott is van pár USB port az általában ritkábban cserélt hardverelemeknek (nyomtató, scanner, stb).

A gépet szétnyitva újabb érdekességre bukkanunk. A 15,4″-os laptopoknál szokatlan módon egy teljes értékű billentyűzet tárul elénk, azaz a numerikus billentyűk is megtalálhatók. A másik szemet gyönyörködtető megoldás az egér asszimetrikus elhelyezése, rendkívül sokat dob a gép külsején, hogy a tapipad a gép bal oldalára került. A billentyűzet és a gyorsindító gombokon kívül a bekapcsoló gombot, két hangszórót és egy kisméretű MSI logót lelünk még a gép belsejében, na meg természetesen a 15,4″-os GlareType kijelzőt. Egyetlen negatívum azért itt is akad, a számomra utálatos matricák, melyek számtalan „nélkülözhetetlen” információval gazdagítanak minket. Többek közt hogy gépünk az Intel® Celeron processzorával készült, a Microsoft új, Vista fantázianevű operációs rendszerével előtelepített, és hogy gépünk még a következő specifikációkkal bír: 15,4″ widescreen, GlareType LCD, DDR2 Dual Channel, 4in1 Card Reader, Gb LAN, Vivid Technology, Numeric Keypad, Intel® GMA 950 Graphic Module. Vajon mi benne a koncepció, hogy ezeket mind rá kell ragasztani a külsejére? Nem elég, ha én tudom ezeket? Na mindegy…


Belső


Gépünkben egy 1,73GHz-es Celeron található, az Intel® 945GM chipsetje körében. Talán minden szívfájdalom nélkül kijelenthető, hogy a mobil chipsetek körében jelenleg ez a legkiforrottabb, legstabilabb, legmegbízhatóbb megoldás. Ezek mellé 1GB RAM-ot, 80GB merevlemezt, dual-layeres dvd írót és WLAN-t is kapunk. A többi hardverelemről a már említett matricák adnak tájékoztatást nekünk, így hát nézzük meg, mit is jelentenek a feliratok. A 15,4″-os Widescreen önmagáért beszél, a képernyőnk követi az egyre népszerűbb dizájnt, azaz 16:10.es képaránnyal bír. Mellette a GlareType felirat díszeleg, ami elég nagy vitát váltott ki a laptophasználók körében. Van aki rajongásig szereti, van aki ki nem állhatja. Maradjunk annyiban, hogy vannak előnyei és hátrányai is. Fényzajos környezetben, utcán, ablaknak háttal inkább tükörként funkcionál, viszont ha nincs háttérfény, akkor ragyogó, kontrasztos képpel ajándékoz meg bennünket. A DDR2 Dual Channel feliratból rögtön kiderül, hogy gépünk 2 memória slottal rendelkezik, amibe meglepő módon DDR2 memóriamodulokat tehetünk (jelenleg 1db 1GB-os modul lakik benne). MSI Megabook VR600 - barát a mindennapokban A következő két piktogram sem érdemes komolyabb magyarázatra, 4in1 kártyaolvasó és Gigabites hálókártya áll még a rendelkezésünkre. Az Intel® GMA950 felirat a grafikai képességekről árulkodik, míg a Numeric Keypad a napnál is világosabban látható numerikus billentyűzetre hívja fel a figyelmünket. Komolyan nem értem, minek ezeket felmatricázni ilyen rondán, vélhetően egy olyan matricára, amit az egérhasználtak sejtésem szerint 3 hónap alatt fog teljesen lekoptatni. Egyetlen logo maradt magyarázatlanul, a Vivid Technology. Az MSI Vivid technológia egy nagyszerű megoldás arra, hogy a játékainkban, illetve filmjeinkben a képminőséget még tovább növeljük, hiszen az erre hivatott szoftver automatikusan optimalizálja a grafikus minőséget, a kontrasztot, stb. a használat függvényében. Mindezekből kiderül, hogy laptopunkat a komolyabb játékon kívül szinte mindenre használhatjuk, a munkától elkezdve a tanuláson keresztül a kikapcsolódásig.


Használat


Mint említettük, a laptop a Microsoft Windows legújabb generációjának, a Vistának a Home Basic változatával van előtelepítve. Bekapcsolás után meglepően gyorsan bootol, az operációs rendszer hamar bevetésre készen áll. A teljes értékű billentyűzet tesztelésére feltelepítettem egy Office 2003-at, ami minden gond nélkül fel is ment. A gépelés egész kényelmes, viszont a gombkiosztást szokni kell! A hosszú “í” betű a jobb alsó sarokba, az Enter alá került, ennek használata kissé fura volt. A valamit valamiért elv itt is érvényesült, a numerikus billentyűk miatt az Enter körül kissé összesűrűsödtek a dolgok, a jobb oldali Shift és a kurzor nyilak hihetetlen apróra sikeredtek. Egy biztos, Need for Speed-ezni ezzel a billentyűzettel biztos nem kell! Ezektől eltekintve a gombok használata rendkívül kényelmes.

Az egér kimondottan jól sikerült darab. Kellő mértékben szenzitív, felületesem nem túl sima, sem nem túl dorozmás, könnyen siklik rajta az ember ujja. A gombok lenyomásához is kellő határozottság kell, nem fog előfordulni pár véletlen klikkelés. Az elhelyezése nem csak esztétikus, de kimondottan kényelmes is, legalább is a jobbkezesek számára.

A képernyője gyönyörűen kontrasztos, de mint említettem, nem igazán fényzajos környezetre termett. Viszont ha nem olyan helyen használjuk ami ezt zavarja, akkor szemet gyönyörködtetően üde színei vannak, széles látószöggel. MSI Megabook VR600 - barát a mindennapokban

Amivel nem voltam nagyon kibékülve, az a beépített hangszórók minősége. Egy nagyon pici dobozszerű a hangzás, de persze ezeknek nem is a tökéletes hangélmény nyújtása az elsődleges feladatuk. Ami viszont nagyon tetszett, a képernyőn megjelenő visszajelzések igényessége. Magyarul kellően nagy, informatív és remek dizájnú a hangerő, a fényerő, a wi-fi, stb visszajelzője.

A gép akkumulátora szokásosnak mondható, a 4400MAh-ás, 6 cellás erőforrás standard használat mellett kb. 2,5 míg teljes igénybe vételnél kb. 1,5 órán át működteti laptopunkat.


Összegzés


Összefoglalva a két napos használat során szerzett élményeimet, szinte csak pozitívan tudok szólni a VR600-ról. Halk működésével, kényelmes egerével, remek formatervezésével, éles kontrasztos képével hamar belopta magát a szívembe. Eltekintve a számomra bosszantó apró dolgoktól – amik lehet mást nem is zavarnak (matricák) – nincs olyan dolog, ami miatt nem javasolnám a gép megvételét. A billentyűzet is inkább szokatlan, mint kényelmetlen, tartós használat mellett hamar rááll az ember keze és onnantól igen hasznos tud lenni a numerikus blokk. Talán még annyi megjegyzésem lenne, hogy az elegáns fekete gépházon a legkisebb por is rögtön meglátszik, így nem árt a gép mellé mindjárt egy puha szarvasbőr kendőt is beszerezni. A latopot a saját kategóriájának egyik legjobbjának is lehetne nevezni, így bátran adhatjuk neki az “erősen ajánlott” minősítést.


polip


Névjegy:


MSI Megabook VR600


CPU: Intel® Celeron M 430 1.73GHz/533MHz

Chipset: Intel® 945GM + ICH7-M

RAM: 1024MB DDR2 memória

HDD: 80GB SATA merevlemez

ODD: Super Multi DVD író

Kijelző: 15.4″ WXGA kijelző (1280×800)

VGA: Intel® GMA950 integrált videókártya

Audio: Realtek HD Audio

LAN: Gigabit Ethernet adapter

WLAN: 802.11 b/g Wireless LAN

Bővítőhelyek: PCMCIA Type II, 4-in-1 kártyaolvasó (SD/MMC/MS/MS Pro)

Csatlakozók: 4x USB, FireWire csatlakozó, S-Video, VGA, fejhallgató, beépített mikrofon, váltóáramú tápegység,  zárnyílás

Akkumulátor: 4400MAh  cellás Li-ion

Garancia: 2év korlátozott MSI garancia

Súly: 2.5kg

Extra: numerikus blokkal kiegészített billentyűzet

OS: VISTA HOME BASIC (HUN)


Az MSI Megabook VR600 laptopot a Laptop Szalon biztosította.


 www.laptopszalon.hu


A tesztpéldány megvásárolható!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...