részletes keresés

Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:11
Létrehozva: 2013-07-13 06:24:44

Mivel már több mint másfél év telt el a korábbi „hasznos tippek notebookvásárlás előtt” című írásunk megalkotása óta úgy döntöttünk, hogy újragondoljuk, kiegészítjük és frissítjük írásunkat.


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt


Anyaghasználat


Az anyaghasználat a notebook kiválasztásának egyik, ha nem a legfontosabb eleme, hiszen míg egy asztali számítógép csak megpihen ott ahova éppen elhelyeztük és egy szép nagy házban dolgoznak a különböző hardverek, addig egy laptopban minden egybeintegrált, a hordozhatóság miatt pedig mindenféle külső fizikai hatásnak ellen kell állnia. Ezek miatt nem árt, hogy ha az átlagnál eggyel magasabbra tesszük a lécet mind az anyaghasználat, mind az összeszerelés terén. Amennyiben nem kifejezetten igényeljük a fényes, lakkozott borítást inkább kerüljük el: könnyen maszatolódik, karcolódik és az idő előrehaladtával könnyebben is adják meg magukat. Az előbbiek miatt ajánljuk elsősorban az alumínium-, de legalábbis a matt műanyag borítást. Vásárlás előtt mindenféleképp olvassuk utána a kiszemeltnek és még ennél is jobb, ha személyesen vesszük szemügyre, vizsgáljuk körbe. 


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előttManapság számtalan megközelítésben osztják fel a laptopokat milyenségük szerint. Léteznek az alapfunkciók ellátására készített, olcsó, ún. „low-end consumer” noteszgépek, vagy a fokozottan igénybe vett, üzleti szektorban helytálló igáslovak a „business” laptopok. Nyilvánvaló, az előbbinél a megjelenés és az olcsó előállítás, az utóbbinál pedig a funkcionalitás és a tartósság a fő csapásirány. Megkülönböztethetünk még „premium consumer” noteszgépeket is, ahol bár a külsőre továbbra is hangsúlyt fektetnek, már sokkal inkább előtérbe kerül az anyagfelhasználás valamint a megbízhatóság. Érdekes tény, hogy a business kategória besorolás alá eső noteszgépek legalább 1000 órás tesztnek lettek kitéve a piacra bocsájtást megelőzőleg, elkerülve az esetleges szériahibákat és tömeges meghibásodásokat (ezzel pedig fejet hajtva vállalatok igényeinek). Ezek a noteszgépek nem különösebben melegednek, főleg nem a kritikus helyeken, alacsony fogyasztással rendelkeznek, kielégítő az akkumulátoros üzemidejük, viszonylag könnyűek, kellő mértékben ellenállóak a külső behatásokkal szemben (hőmérséklet, páratartalom, nyíró & csavaró erők, stb., bővebben a:  „Üzleti notebookok előnyei” című írásunkban olvashat ezekről).


Persze nem fogom a kedves olvasót álomvilágba ringatni hiszen mindenki ismeri az unalomig ismételt Murphy-frázist: „ami elromolhat, az el is romlik”, csak nem mindegy hogy mi, milyen mértékben, mekkora eséllyel és mindezt milyen üzletpolitikával kezeli le a gyártó, hogyan is áll rendelkezésünkre a szervizháttér (support).


Consumer kategóriában anyaghasználattal rendelkező gyártók:
– Dell Inspiron 5 / 7, Lenovo IdeaPad G (kivéve a lakkos verziók) B / Z / Y / U, Fujitsu Lifebook A / AH / LH, Sony Vaio, Toshiba Satellite P / U, Samsung Series 5 / 7, Asus N


Consumer kategóriában kiváló anyaghasználattal rendelkező gyártók:
– Dell XPS / Alienware, Sony Vaio Z, Toshiba Qosmio, Samsung Series 9, HP Spectre, Apple MacBook Air / Pro


Business kategóriában anyaghasználattal rendelkező gyártók:
– Lenovo ThinkPad L / Edge, Toshiba Portege / Tecra, Dell Latitude 5, Dell Vostro (kivéve 2-es széria), Fujitsu LifeBook U / UH, HP ProBook 4 / 6, Samsung B


Business kategóriában kiváló anyaghasználattal rendelkező gyártók:
– Dell Latitude 6, Dell Precision, HP EliteBook, Fujistsu LifeBook S, Lenovo ThinkPad Helix / X / W / T


Support, szervizháttér


A másik legfontosabb dolog a support, avagy szerviz és egyéb szolgáltatások. Ha már oly sok pénzt költünk egy ilyen számítástechnikai eszközre, akkor elvárható, hogy ne romoljon el, vagy ha el is romlik, akkor gyorsan megjavítsák.


Három fajta garanciális típus létezik a notebookoknál.


(1) A szervizgarancia (carry in), mely során, ha elromlik a noteszgép a fogyasztó azt elviszi a szervizbe és lehetőség szerint 15 napon belül megjavítják.


(2) A hozom-viszem garancia (pick up and return), mely során a gyártó az ügyfélszolgálatának segítségével futárt küld a fogyasztóhoz, a futár beszállítja a noteszgépet a központi szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja hozzánk lehetőség szerint 15 napon belül. Lényeges megemlíteni, hogy van olyan „pick up and return” garanciával rendelkező gyártó, aki noteszgépét egy külföldi szervizbe, míg van amelyik hazánkban szervizelteti noteszgépét.


Magyarországi „pick up and return” garanciával rendelkező gyártók:
– HP Pavilion, Asus, Toshiba, Samsung, Fujitsu LifeBook


Külföldi „pick up and return” garanciával rendelkező gyártók:
– Lenovo IdeaPad, Acer, Sony, Packard Bell


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előttPick up and return garanciával rendelkező gyártók esetén a futárszolgálat házhoz jön, a noteszgépet elviszi a saját központjába, ott tovább adják egy másik futárnak, aki elviszi azt a külföldi vagy magyar szervizbe. Ha kész a notebook, akkor ugyanez a folyamat megy visszafelé is. A „hozom és viszem” garanciával az a probléma, hogy ha egy nem megismétlődő probléma van (pl.: óránként elhomályosodik a kép) és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor gépet egyszerűen visszaküldik az adott hiba kijavítása nélkül. Sőt, sok esetben pénzt is kérnek, mivel a hiba indokolatlan volt és a futárt innentől az ügyfélnek kell fizetni. Éppen emiatt javasoljuk, hogy válasszon olyan gyártót melynek hazai szervizhálózata van, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására.


Tapasztalataink szerint a leggyorsabb és legjobban működő „pick up and return” garanciája a következő gyártóknak van:
– Lenovo IdeaPad, Toshiba, HP Pavilion, Samsung, Sony, Fujitsu


Igaz, hogy a Lenovo IdeaPad és Sony noteszgépeket külföldre szállítják javításra, azonban tapasztalataink szerint ennél a két gyártónál gyorsan és zökkenőmentesen zajlik a szervizfolyamat.


A hamarkodik és egyben legjobb pedig a (3) helyszíni garancia (next business day), mely általában opcionálisan választható a gyártóknál súlyos felár ellenében. Ezt a garanciális szolgáltatást a Dell alapból adja a Latitude, Vostro (kivéve Vostro 2520), XPS és Precision modellekhez. A helyszíni garancia röviden annyit jelenti, hogy ha elromlik az előbb említett Dell noteszgépek egyike, akkor az ügyfél felhívja +36 80 016-157-es telefonszámot, ahol egy diszpécser a felveszi az adatait. Adatfelvétel után a Dell a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebbi hivatalos Dell szervizt kiértesíti, majd a szervizes bepattan gépjárművébe és egyeztetett helyszínen (akár a fogyasztó lakásában) megtörténik a hibajavítás 24 órán belül.


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt


Röviden és tömören, ha a jövőben Dell Latitude, Vostro (kivéve Vostro 2520), XPS és Precision noteszgépet vásárlunk akkor 3 éven keresztül bárhol legyünk, bármi baja legyen a készülékünknek azt lehetőség szerint 24 órán belül a helyszínen (akár a fogyasztó lakásán) megjavítják.


Support összegzés


supporttal rendelkező gyártók a következők:
– Dell Inspiron, Lenovo IdeaPad, Sony, Toshiba, HP Pavilion, Fujitsu, Apple


Kiváló supporttal rendelkező gyártók a következők:
– Lenovo ThinkPad, HP ProBook / EliteBook


Legjobb supporttal rendelkező gyártó és modelljei:
– Dell Precision / Latitude / Vostro / XPS / Alienware


Használhatóság


Bár noteszgép vásárlása esetén az első buktatónk az anyaghasználat és a jó szervizháttér, mindez azonban mit sem ér, ha nem tudjuk a választottunkat az igényeinkhez mérten kihasználni. Itt jön képbe a kijelző, zsanérok, billentyűzet, érintőpad és a súly – vegyük hát ezeket szépen sorban.


Mit kell nyújtania a jó kijelzőnek? Magas felbontást, színhűséget és gazdagságot, jó betekintési szögeket és természetesen tükröződésmentes felülettel kell rendelkezzen. Erről mélységeiben a „A laptop kijelzőkről nagy általánosságban” című írásunkban olvashat.


Az erős zsanér magától értetődik, tartsa kellő magabiztossággal a kijelzőt, a súly viszont talán az összes tényező közül a leginkább viszonylagosnak nevezhető, itt leginkább csak tapasztalás útján tudunk ítélni. 


Mit nyújtson egy jó billentyűzet? Minőségérzetet, jó tapintást és megfelelő nyomáspont mellett halkan kell, hogy járjon. Itt szintén fontos szerepet tölt be a tapasztalás útján történő ismerkedés, lehetőség szerint vegyünk kezünkbe minél több modellt. Nagy általánosságban a „business” és a „premium consumer” noteszgépek viszik a prímet ezen a téren (de a Lenovo egyes belépőszintű laptopjai is egészen kielégítőek ezen a téren), saját tapasztalataimra támaszkodva pedig a következőket tudom kiemelni: Dell Latitude / Precision, HP EliteBook, Lenovo Thinkpad X / T / W és Apple MacBook Pro. Az előbb említettek azonban – sajnos – mind a 300.000+ kategóriát képviselik és nem mindenki kíván ennyit szánni következő noteszgépére, ezért az olcsóbbakból szemezgetve ajánlom a Lenovo IdeaPad és Dell Latitude 5-ös szériát (utóbbit inkább, mint az előbbit). Fontos még megjegyezni, hogy a gépelést nagyban megkönnyíti a háttérvilágítás léte, ugyanis nem csak sötétben, de még egy kevésbé megvilágított szobában is előnyt jelent a billentyűzetnek ezen tulajdonsága.


Hardver


Sajnos a felhasználók 90%-nál tapasztalhatóak laptopvásárlás előtt a következő tévhitek: Olyan laptopot szeretnék aminek 2 GB-os videokártyája van” vagy Olyan laptopot szeretnék amiben legalább i7-es processzor meg legalább 16 GB memória van, hogy jobban fussanak a játékok és gyorsabb legyen a számítógép”.


Egy játék élvezhetőségének a kulcsa a megfelelő FPS szám (frame/sec), ami lényegében annyit tesz, hogy 1 másodperc alatt hány képkockát tud megjeleníteni. Az emberi szem a másodpercenként 24-25 képkockát már folyamatosnak érzékel, amennyiben ennél alacsonyabb számmal operálunk jöhet szóba a „szaggatás”.


Vegyük alapul mondjuk a GTA 4 nevű játékot és szögezzük le, hogy 1366x768p felbontás számít átlagosnak notebookok esetén, míg a játékra szánt notebookok esetén 1920×1080 maximális felbontással kell számolni. Azt, hogy a grafikus vezérlőnek másodpercenként hány darab pixelpontot kell összerakni nagyon egyszerű kiszámolni. 1366x768p felbontás esetén 1.049.088 pixelpontot, 1920x1080p felbontás esetén lényegében kétszer annyi, 2.073.600 pixelpontot kell mozgatni. A tesztgép egy Lenovo IdeaPad Y500, melyben egy Nvidia GT750M 2GB GDDR5 memóriákkal ellátott grafikus vezérlő foglal helyet. A GTA 4-et, mely jól tudjuk igen nagy gépigényű játék, 1920x1080p felbontással és maximális, very high grafikai beállításokkal futtatunk. A GPU-Z 0.7.1 verziójú tesztprogram segítségével megmértük, hogy ilyen felbontáson is csak 1069 MB-ot használt.


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt


Ezzel a kis eszmefuttatással lényegében tisztáztuk is, hogy a „GB”-nak semmi jelentősége nincs egy laptop esetén. A nagy grafikus memóriának csak akkor van jelentőség, ha extra nagy felbontáson és grafikai részletességen akarjuk futtatni a játékot, erre viszont a laptopok jóformán alkalmatlanok. A grafikus vezérlők teljesítménye ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb, de ez a cikk most nem erről szól éppen ezért csak annyi tanácsunk van, hogy nézzük meg a notebookcheck.net oldalát, ahol erősségi sorrendbe vannak rakva a mobil grafikus kártyák.


Sok RAM / rendszermemória, biztos kell?


Mekkora méretű RAM-ra van szükségünk (hány GB)? Ez felhasználás függvénye. Maga az operációs rendszer (pl.: Windows 7, Windows 8) működése is lefoglal bizonyos mennyiségű memóriát, mely attól függ mennyi és milyen programok futnak az operációs rendszer betöltését követően, vagy annak használata közben. Mi azt javasoljuk, hogy legalább 4 GB memóriát használjunk noteszgépünkben. Ha csak filmet nézünk és Office alkalmazásokat futtatunk akkor elég lehet, akár 2 GB memória is, de ha mindezt egyszerre és közben még meg van nyitva pár böngésző ablak is, akkor a 2 GB memória könnyen elfogyhat. 


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt


Fontos megjegyzés! A sok memóriától (8-16 GB) nem lesz gyorsabb számítógépünk, ugyanis a memória csak a CPU (processzor) által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat tárolja ideiglenesen és nem gyorsítja azokat. Természetesen ha felhasználási területünk igényli a sok memóriát, akkor létrejön a gyorsulás, de egyszerű feladatok esetén semmi különbséget nem tapasztalunk 4 GB vagy 16 GB memória esetén. Sok rendszermemória inkább csak extrémebb felhasználók számára szükséges, ha mondjuk virtuális gépeket futtatunk, extra nagy felbontású képekkel dolgozunk vagy hatalmas adatbázisokat kezelünk.


Erős processzor, minek?


A másik gyakori tévhit, hogy a noteszgépünk sebességének legmeghatározóbb eleme a processzor. Itt is hangsúlyozzuk, ahogy tesszük szinte minden írásunkban: manapság ez már nem igaz, legalábbis az esetek nagy többségében. Sokkal inkább mérvadó gyorsulást érhetünk el SSD beépítésével mint erősebb CPU választásával, erről is találhat az érdeklődő olvasó bővebb infót a „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!” című írásunkban.


Mi az a HDD és SSD? Miért gyorsabb az SSD?


A HDD (Hard Disk Drive), avagy más néven merevlemez, winchester vagy éppen ki, hogy nevezi a számítógép háttértára mely arra szolgál, hogy adatainkat (képek, videók, játékok stb…) tároljuk. A háttértárnak az adott méretű tároló kapacitását adott sebesség mellett tudja számunkra biztosítani. A merevlemezek és az SSD-k (Solid State Drive) sebessége két dologtól függ: a folyamatos olvasási és írási sebességtől, valamint az átlagos elérési időtől. A hétköznapi használatot illetően sokkal fontosabb az elérési idő. Ez az adat azt mutatja meg, hogy mennyi idő telik el egy IO művelet parancsának kiadása és tényleges megkezdése között. Egy hagyományos merevlemezen lévő rendszerpartíció esetében ez az érték 5-6 ms, ami azt jelenti, hogy egy HDD legfeljebb csak 160-180 fájlt tud megnyitni elméletben és ennél jóval kevesebbet a gyakorlatban. Egy SSD-nél az elérési idő akár 0,01-0,02 ms is lehet, ami 50.000-100.000 fájl elérését jelenti másodpercenként. A különbség hatalmas – és egyben magyarázza is, hogy miért teljesítenek az SSD-k ennyivel jobban.


Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt


Még a játékok többségénél sem számít a processzor, azonban egyes Pentium Dual Core és AMD processzorok sebessége már nem biztos, hogy ki tudja szolgálni teljesen a grafikus vezérlő étvágyát.



Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt

Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt Milyen notebookot / laptopot vegyek? Tippek és tanácsok vásárlás előtt

 


Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy SSD-vel se kapunk több FPS számot, viszont a pályák betöltése akár 3x gyorsabban is megtörténhet.

Összegzés – avagy mit is tegyünk?


Lehetőségeinkhez mérten válasszunk alumínium borítással rendelkező, nem fényes és/vagy lakkozott borítással rendelkező noteszgépet. Amennyiben anyagi kereteink engedik inkább ruházzunk be egy business kategóriás gépbe, mintsem egy low-end consumerbe – ezen lépésünkkel pedig máris adtunk egy pofont a fentebb már emlegetett Murphy által megfogalmazott törvénynek, miszerint „ami elromolhat, az el is romlik”, hiszen az üzleti kategória termékei mind megfelelő szervizháttérrel rendelkeznek (a legjobb ha legalább 3 év garanciával kapjuk kézhez a noteszgépünket, melynek hazánkban is van szervizhálózata). Végül, de nem utolsó sorban pedig itt van nekünk a használhatóság: kijelző, zsanér, billentyűzet és érintőpad, illetve megfelelő súly és a megfelelő hardver / szoftver alap – ezek már nagy mértékben az egyén szája íze szerint változnak, mélyebben nem kívánunk belemerülni a témába. Egy javaslatunk maradt még: az idő pénz, időt pedig ma a noteszgépünkbe beszerelt SSD-vel tudunk leginkább spórolni. 


Abban az esetben ha írásunk után sem tudod eldönteni, hogy milyen laptopra lenne szükséged, válaszolj a következő linkben található kérdésekre és mi majd segítünk.


Pucu



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...