részletes keresés

OnePlus 6T teszt – a legjobb telefon 2018-ban

Frissítve: 2019-02-12 01:01:03
Létrehozva: 2019-02-09 06:32:20

A OnePlus 6T teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap OnePlus 6T teszt Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845 (Octa-core, 10nm, up to 2.8 GHz)...


A OnePlus 6T teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.















































































Adatlap
OnePlus 6T teszt
Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845 (Octa-core, 10nm, up to 2.8 GHz)
GPU Adreno 630
Memória 6 GB / 8 GB / 10 GB LPDDR4X
Kijelző 6.41” (2340 x 1080) AMOLED érintőkijelző, fényes, 19.5:9, 402 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 16MP (pixel méret: 1.0 µm), f/2.0 (Sony IMX 371)
16MP (pixel méret: 1.22 µm), f/1.7 (Sony IMX 519) + 20MP (pixel méret: 1.0 µm), f/1.7 (Sony IMX 376k)
Háttértár 128 / 256 GB (nem bővíthető)
Csatlakozók 1x USB Type C
Adatkapcsolat 4G (dual Nano-SIM), GSM, WCDMA, LTE FDD, LTE TDD, 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos WiFi, Bluetooth 5.0
IP-védettség 0 (gyári specifikáció nincs a vízállóságra)
GPS GPS, Galileo, GLONASS, Beidou
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó, környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 157.5 x 74.8 x  8.2 mm
Tömeg 185 g
Akkumulátor 3700 mAh, 5V2A
Operációs rendszer OxygenOS (Android Pie)
Garancia 12 hónap






A tavaly megjelent telefonok láttán elképesztően vékony jégre téved az, aki kvázi független szakértőként kimeri jelenteni: ez a legjobb telefon 2018-ban. Ez a vékony jég viszont nem rettentette el a szerkesztőséget attól, hogy véleményét az olvasóközönséggel is megismertesse. Nagy meglepetést nem tartogatunk, hiszen már a címben lelepleztük, hogy a most következő teszt a OnePlus 6T-ről fog szólni.




OnePlus 6T teszt

külsőségek


2017-ben az Apple egy kifejezetten alattomos, szemfényvesztő trükkel vonta el a közönség figyelmét a valódi innovatív megoldások hiányáról: igen, a szenzorszigetről van szó. Ennek köszönhetően 2018 arról szólt, hogy minden gyártó ilyen, vagy ehhez hasonló dizájn megoldásra adta a fejét. Ezek közül a gyártók közül a OnePlus sem jelent kivételt, hiszen az év végén megjelent OnePlus 6T (és elődje is) kijelzőjét is elcsúfították. Bűnét azonban tekinthetjük bocsánatosnak is, hiszen némi kreativitással próbálták az Apple bakiját egy cseppre zsugorított sziget formájában orvosolni.


OnePlus 6T teszt


Ettől eltekintve a OnePlus 6T ugyan az a jellegtelen okostelefon, amit minden ember kezében láthatunk – forradalmi változásról nem beszélhetünk. Ezt azonban nem kell félreérteni: a jellegtelenség minden gyártót megfertőzött, és újszerű dizájn megoldásokat már csak a deviancia irányába láthatunk.






Méretét tekintve a OnePlus 6T tökéletesen megfelel a jelenlegi trendeknek: 6.41 hüvelykes AMOLED kijelzővel (2340 x 1080p) rendelkezik, amelynek képaránya: 19.5:9. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az átlagosnál valamivel nagyobb kijelzőt foghatunk a kezünkbe, de a közel edge-to-edge megoldásnak köszönhetően ez nem lesz kifejezetten zavaró. Ennyit az előlapról. A hátlapon kapott helyet a duplakamerás-setup, és az ezt támogató vaku – de az ujjlenyomat olvasót már a kijelző alatt kell keresnünk. A jack csatlakozótól viszont véglegesen búcsút kell vennünk, csak egy árválkodó USB-C járatot hagyott nyitva a gyártó. A telefont elöl és hátul Gorilla Glass üveglapok védik, ami igazi prémium benyomást kelt, de sajnos a vezetéknélküli töltés támogatását kispórolták.




OnePlus 6T teszt

kijelző


Ugyan nem pont ebben a formában, de már láthattuk a 6T kijelzőjét a korábbi OnePlus szériákban. Ahogy említettük egy 6.41 hüvelykes AMOLED panelről van szó, amelynek felbontása 2340 x 1080p. Ez összesen 402 pixelt jelent hüvelykenként, és ezzel az eredménnyel az erős középmezőnyben érdemelte ki a helyét a 6T. Papírforma szerint a kijelző/ház 86:14 arányban osztja meg az előlapot, ami éppen elég ahhoz, hogy az árkategóriával szemben támasztott minimális elvárásoknak megfeleljen.


OnePlus 6T teszt


Természetesen az AMOLED kijelző színei vibrálnak, ami egészen szemet gyönyörködtető. Hivatalos gyártói adatot sajnos nem találtunk a fényerőre vonatkozóan, de valahova a Samsung Galaxy S9 és a Google Pixel 3 közé tudjuk belőni (~ 450 nit). Ez már bőven elég ahhoz, hogy napsütésben is jó helyre bökjünk és különösebb kényelmetlenség nélkül navigáljunk a menüben.




OnePlus 6T teszt

kamerák


A kamerák jelentősége megkérdőjelezhetetlen, de marketing szempontjából túlreprezentált alkotóelemről van szó. Ennek magyarázata egészen egyszerű: éves szinten 1200 milliárd digitális fénykép készül, amelyek ~85%-ban okostelefonok segédkeznek. Tehát az átlag-felhasználók ontják magukból a képeket és a telefongyártók őket kívánják megszólítani az egyre szofisztikáltabb kameráikkal. A OnePlus 6T nem igazán változtatott a korábban jól bevált kamera-receptjén, de nézzük meg, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.






Selfi kamera

Az előlapon a Sony IMX371 modulját találhatjuk, amely f/2.0 rekeszértékkel, és 16 megapixeles (pixelméret: 1.00 µm) tűzerővel rendelkezik. Az arzenálhoz hozzá tartozik az elektronikus képstabilizáció, és a fix fókusz mellett csak szoftveresen támogatott portrémód is.


Hátlapi kamerák

A hátlapon szintén Sony szenzorok kaptak helyet, név szerint az IMX519 (fő) és az IMX376 (másodlagos). A főkamera 16 megapixellel (pixelméret: 1.22 µm), valamint f/1.7 rekeszértékkel operál és optikai, valamint elektronikus képstabilizációval is rendelkezik. A másodlagos kamera 20 megapixeles (pixelméret: 1.00 µm), és f/1.7 rekeszértékkel bír.


Mit jelent ez a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az átlagos felhasználói igényeknek a OnePlus 6T nagymértékben eleget tesz. Nappali fényviszonyok mellett a selfi, és a hátlapi kamera segítségével is albumképes képeket lövöldözhetünk, amit több, mint elég az instagramra. Ezt elsősorban annak köszönhetjük, hogy a képek részletgazdagsága nagyítás mellett sem veszik el / válik értelmezhetetlenül zajossá. Sajnos a 6T hajlamos némi túlexponálásra, de ez szinte minden okostelefon kamerájára igaz. Az alábbi fényképek eredetije ezen a linken keresztül érhető el.






A megbízható képminőséget a OnePlus videórögzítés során is hozza, sőt ebben még inkább remekel. Mozgókép rögzítés kapcsán a 4k@60fps a maximum, és az optikai képstabilizációs megoldásnak köszönhetően segédeszköz (gimbal) nélkül is értelmezhető felvételeket készíthetünk.




OnePlus 6T teszt

belsőségek


Hardver

Az üvegházban egy Snapdragon 845-ös lapka dolgozik Adreno 630-as GPU társaságában. Ezt támogatja 6 / 8 / 10 GB LPDDR4X RAM és 128 / 256 GB háttértár. Akik a specifikációkat bújja az pontosan tudja, hogy ennél már tavaly is volt erősebb hardver-kompozíció. Ez azonban nem csökkenti a OnePlus 6T érdemeit, hiszen a gyakorlati alkalmazásból levont tapasztalatok alapján elmondhatjuk:



komoly terhelés alatt is magabiztosan teszi a dolgát.



OnePlus 6T teszt

Szoftver

A OnePlus 6T előretelepített Android Pie alapokra építkező OxygenOS 9.0.5-tel érkezik, ami önmagában is megérne egy hosszabb misét. Ebben a rövid bekezdésben legyen elég annyi, hogy az OxygenOS minden porcikájában látható, hogy a OnePlus a szoftvermérnökök munkáján sem spórolt. Ennek köszönhetően:



  • az alkalmazások töltési ideje, és az azok közötti navigáció hibahatáron belül mozog;

  • a kövér honlapok betöltése inkább függ a vezetéknélküli hálózat sebességétől, mintsem a hardver-szoftver összhangtól;

  • a felhasználói felület kellően reszponzív és az empatikus dizájnelemeket sem hagyták ki.



Végeredményként megkaptuk a(z egyik) leghatékonyabb Android-ot.



Szenzorok

Szenzorok tekintetében mindent megkapunk, amire szükségünk lehet: van giroszkóp, környezeti fény és gyorsulásérzékelő, e-iránytű, stb. Ezek mellett viszont igazi nagy dobásnak számít a kijelző alá applikált ujjlenyomat olvasó, ami sebesség és hatékonyság tekintetében azért hagy némi kívánni valót maga után.


Üzemidő

A hivatalos álláspont szerint a jack csatlakozót az üzemidő oltárán áldozták fel. Ez az áldozat lehetővé tette, hogy egy 3700 mAh akkumulátor kapjon helyet a telefonban. Az üzemidőt tovább javítja az intelligens szoftver menedzser, ami a kijelzőt is a felhasználási körülményekhez igazítja. Ennek eredményeként – közepes igénybevétel mellett – 2 napos üzemidőre számíthatunk.


Adatkapcsolat

A OnePlus 6T minden releváns frekvencia tartományt támogat. Ezen túlmenően a telefont két nano SIM fogadására készítették elő, és a helyzetmeghatározás során GPS, GLONASS, Beidou és Galileo jelekkel dolgozik. Ennek köszönhetően szinte az összes GNSS műhold jelével képes számolni a 6T, ami egy nagy piros pontot érdemel a kínai gyártó ellenőrzőjébe. Emellett kétsávos Wi-Fi (2×2 MIMO), és a Bluetooth 5.0 támogatja a vezetéknélküli adatkapcsolatot.




OnePlus 6T teszt

6 vs 6T


Vegyük sorra a 6 és a 6T közötti különbségeket.


Kijelző

A OnePlus 6T kijelzője ~0.1 hüvelykkel nagyobb.


Szenzorsziget

A OnePlus 6T szenzorszigete szenzorcseppje kisebb.


Ujjlenyomat olvasó

A OnePlus 6T ujjlenyomat olvasóját a kijelző alá applikálták.


Akkumulátor

A OnePlus 6T 500 mAh-val nagyobb akkumulátorral rendelkezik.


3.5mm jack

A OnePlus 6T-n nincs 3.5 mm jack csatlakozó.


OnePlus 6T teszt


Ezek a változtatások egyetlen kivételtől, név szerint a 3.5 jack csatlakozó feláldozásától eltekintve indokoltnak tűnnek. Ezt azért tartjuk szükségtelennek, mert az 500 mAh-ás kapacitásnövekedés csak marginális üzemidő javulást (néhány óra) eredményez, nem számít forradalmi (3-4 nap) előre lepésnek. Napjaink gyakorlatában bőven elég, ha egy munkanapra elegendő üzemanyaggal fel tudjuk tölteni a telefont, hiszen az esti töltés szinte már rutinnak számít. Tehát szinte értelmezhetetlen üzemidő növekedésért feláldoztuk a jack csatlakozó adta kényelmi lehetőségeket, ami végeredményben a használhatóság értékét csökkenti.




OnePlus 6T teszt

miért a legjobb telefon?


A tesztet végig olvasva joggal merülhet fel az a kérdés az olvasóban, hogy miért is ezt az eszközt választottuk 2018 legjobb telefonjának? Nos, azzal nem lehet vitatkozni, hogy a szó szoros értelmében a OnePlus 6T egyetlen vizsgált területen sem került fel a dobogó legfelső fokára. A dobogó(k) legfelső fokára tekintve viszont azt kell látnunk, hogy 300 – 400 eFt közötti szuperbajnokokról van szó. Ezzel szemben a OnePlus zászlóshajója még emelt árazás mellett is csak fele ennyibe kerül. Ez természetesen azt jelenti, hogy néhány területen áldozatot kell hoznunk. A magas szintű IP védettség, a jack csatlakozó (és fülhallgató), valamint a vezetéknélküli töltés hiányát azonban ellensúlyozza az ésszerű árazás, az innovatív ujjlenyomat olvasó, illetve az olyan apróságok, mint a dobozban mellékelt gyorstöltő és plasztik tok, plusz az előre felhelyezett kijelzővédő fólia. Tehát a csökkenő hozadék elve alapján látható, hogy az áldozatok eltörpülnek a megtakarított anyagiak mellett.


OnePlus 6T teszt


Az előbbi közgazdaságtani maszlagot érdemes egy analógiába foglalva értelmezni. Ennek alapján:



a OnePlus 6T hasonlít arra a diákra, aki egyetlen területen sem kiemelkedő, de az ellenőrzője minden egyes rubrikájában jelest fogsz találni.



Az ötöshöz nem kell mindenből a legjobbnak lenni – elég mindenből elég jónak lenni. A OnePlus 6T pedig azon kevés telefonok egyike, ami minden területen elég jó – és cserébe nem méregdrága.


A OnePlus 6T teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...