részletes keresés

Rockchip 3188 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:27
Létrehozva: 2013-05-13 04:05:16

A régóta várt Rockchip 3188-as egy röpke teszt erejéig nálunk vendégeskedett.


Az olcsó, kínai tabletek  tavalyi év második felében kezdték el igazán meghódítani Európát, és ezzel együtt hazánkat is. A legnépszerűbbek ezek közt is azok a modellek voltak, amelyek a Rockchip által készített SoC-kal érkeztek. A kétmagos lapka meggyőző teljesítményt nyújtott a mindennapi használatban, de a játékok terén sem kellett szégyenkeznie, hiszen a már jól ismert Mali-400-as gyorsító MP4-es, tehát négymagos változata ott is kielégítőnek bizonyult.


Nem csak a felhasználók, de mi magunk is izgatottan vártuk tehát, hogy mit hoz az idei év, és mire lesz a valóságban képes a 3188-as típusjelzésű chip, amely már a négymagos mezőnyt erősíti, de árban még mindig a pénztárcabarát megoldások közé tartozik.


RK3188 ( Forrás: SoC kisokos – logout.hu)



  • Csíkszélesség: 28nm

  • Utasításkészlet: ARMv7

  • Processzormag: ARM Cortex-A9

  • L2: 512 kB

  • Magok száma: 4

  • Órajel: 1,4GHz – 1,8GHz magonként

  • GPU: ARM Mali-400MP4


Sajnos az ezzel a hardverrel szerelt tabletek értékesítése idehaza még nem történt meg, de szerkesztőségünk kézhez kaphatott egy “Sample” darabot, amely elméletileg már ezzel van felvértezve. Gyártót senki se kérdezzen, mivel ahogy írtuk, ez egy teszt példány, így semmiféle márkajelzés nincs az eszközön. A poént nem szeretnék lelőni, így gyorsan essünk is neki a bemutatónak!


A doboz tartalmáról kár lenne szót ejteni, mivel még csak doboz sem volt, csak egy töltő és maga az tab. A külsejéről azonban mindenképpen ejtsünk néhány szót. A tablet a 10 colos mezőnyt gyarapítja, ott is a retina kijelzősöket. Igen, elég nagy felbontással rendelkezik a tesztalanyunk (2048×1440 pixel). A panel IPS technológiával rendelkezik, így a fényerő és a betekintési szög megfelelő, az anyaga pedig vélhetően Gorilla Glass, bár karcolgatni nagyon nem mertük. Ezek a számok és adatok jól mutatnak, de a valóságban nem nagyon estünk hasra, mert bár elég nagy ambícióra vallana egy Nexus 10-hez vagy iPad-hez hasonlítani a megjelenítőt, de összefoglalva: a színek élénkek, de túlzás lenne az állítani, hogy megfelelő a minőség, sőt…


Most, hogy letudtuk a legkisebb problémát a külsővel, haladjunk a súlyosabbak felé. A hátlap matt, sötétkék fém, aminek a tapintása kellemes. A jobb felső sarokban találjuk az 5 MP-eles autófókuszos főkamerát, melyhez az előlapon egy 1,9 MP-es webkamera tartozik. Ennek a minősége nem a legjobb. A beállítási lehetőségek elég gyérek, a videófelvétel gyatra, homályos felvételre képes, míg a fotókészítés nem megfelelő körülmények közötti alkalmazása az átlagnál zajosabb képek készítését eredményezi.


 











Nagyításhoz kattints!
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt

 



Baloldalon találjuk a ki/be kapcsolót és a hangerőszabályozókat, míg a jobboldal üres. Alul a két darab hangszórót.A hangerővel nincs gond, viszont a hangzás nem éppen kellemes, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kelleténél jobban dobozhangja van. A ház felső részén helyezkednek el a további csatlakozók (balról jobbra): füllhallgató bemenet, mini HDMI kimenet, micro USB, microSD kártya hely, töltő csatlakozó és a végül a mikrofon.


























Nagyításhoz kattints!
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt  
     

Összegezve: első blikkre egy kellemes hatású eszköz a 10 colos tab, de ha közelebbről megnézzük, akkor bizony sok helyen hagy kivetnivalót maga után. AZ illesztés nem az igazi, instabil hatást kelt. Több helyen, még a gyengébbek is könnyedén be tudják nyomni a borítást. A kijelző kicsit kiemelkedik a házból, ami fura, ráadásul egy kényelmetlen peremet alakít ki körbe a gépen. Az átlag felhasználnak egy szó juthat  külsőről eszébe: gagyi!


A vas és a szoftver


A fent már említett négymagos SoC mellett találunk még 1 GB memóriát, 16 GB háttértárolót (utólag bővíthetőt és a CPU-hoz párosuló Mali-400MP4-es GPU-t. Ahogy már írtuk sokan(köztük mi is) sokat vártak a következő generációs Rockchip-től, így hát rögtön a szintetikus tesztekkel kezdtük. Az Antutu és a Qaudrant lefuttatása közben egész korrekt FPS értékeket láttunk és a végeredmény biztatónak tűnt, hiszen felvette a versenyt a Galaxy S III-al és a Nexus 7-tel is.


 


























Nagyításhoz kattints!
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt
Rockchip 3188 teszt    

 


De! Az általános használat közben ezeket a mutatókat mintha a Föld nyelte volna el. Miért?Az eszközön futó Android 4.1.1-es Jelly Bean laggolása borzalmas, szinte már elviselhetetlennek bizonyult. Az utasításokra lassan vagy volt hogy nem is, csak annak ismételt kiadására reagált. Érdekesség, hogy ezek ellenére a HD videókat minden gond nélkül lejátszotta.  Ez persze nem jelenti egyenesen azt, hogy a Rockchip újdonsága ne bírná a strapát, csakhogy a  hardver által működtetett felület nem igazán van optimalizálva, ami figyelembe véve, hogy egy prototípusról van szó, bizakodásra adhat okot, főleg, ha teszteredményeket vesszük figyelembe.


Maga a launcher egyébként nem sokban tér el stock Android-étól, viszont egy pillanatra megijedtünk, amikor gyárilag a kínai nyelvvel találtuk szembe magunkat. Rövid sakkozás után gyorsan eljutottunk a nyelvekhez, ahol az angol mellett nagy örömünkre magyart is találtunk. Túl sok applikációt nem találunk gyárilag, néhány alapvető Google app is hiányzik (pl.: youtube), de szerencsénkre van Play Store (ez nem mindig jellemző), így ezeket gyorsan pótolhatjuk.


 



 


Ezalatt a néhány óra alatt, amíg tesztünket elvégeztük, több ponton is éreztük, hogy a hiba a szoftverben van, így nem kaptunk valós képet a Rockchip 3188-as SoC-ról. Ezt bizonyítja az érthetetlen laggolás a kezdőképernyők váltása közt, a menü lapozása közben és az applikációk elindításánál is. mi pedig feltette az “i”-re a pontot, az az akkumulátor hektikus statisztikája. Teljes valójában nem tudtuk megtapasztalni mennyit is megy egy feltöltéssel az eszköz, viszont míg az egyik pillanatban 65%-on állt a mutató, addig két percre rá ismét 70% fölötti értéket mutatott.










Nagyításhoz kattints!
Rockchip 3188 teszt Rockchip 3188 teszt

Zárásképp annyit, hogy ez a negatív élmény ne vegye el senkinek a kedvét az új SoC felől, mivel ahogy az előd sem okozott csalódást, úgy minden bizonnyal ezzel sem lesz gond, csak egy megfelelő gyártó és annak megfelelően optimalizált felülete szükséges a valódi teljesítmény megítéléséhez.


 


Bazsa



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...