részletes keresés

Samsung Series 3 NP350V5C áttekintő

Frissítve: 2017-07-19 09:59:06
Létrehozva: 2013-08-07 01:41:43

Most pedig következzék egy rövid áttekintés a Samsung Series 3 NP350-es noteszgépéről


A Samsung NP350 noteszgépet ismételten a Laptopszalonnak (ki másnak?!) köszönhetjük.







































































Termék megnevezése Samsung Series 3 NP350V5C
Processzor Intel® Pentium Dual Core™ B970 – 2,3 GHz (Sandy Bridge)
Lapkészlet Intel® HM76
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1333MHz
Kijelző 15.6 HD 1366×768 matt
Grafika Intel® HD Graphics HD3000 + AMD Radeon HD7670M
Merevlemez Hitachi Travelstar 750GB / 5400 rpm
Optikai meghajtó DVD író és olvasó
Protok és csatlakozók 2db usb 3.0, 2db USB 2.0, HDMI, d-sub, kártyaolvasó, Lan
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 0,3 MP
Akkumulátor kapacitása 6 cella, 49 Wh Lithium-Ion, 11.1V, 4400mAh
Méret 33 x 373 x 243 mm
Tömeg 2,45 kg
Operációs rendszer Windows 8
Fogyasztói ár (2013.08.) 134.900.- Ft
Garancia 24 hónap Samsung háztól-házig garancia

Anyaghasználat


A készülék ára már az első pillanatban árulkodó, de hiba volna ez alapján máris ítélkezni – hiszen belépő kategória és belépő kategória között is van különbség. Jelen esetben a műanyag burkolat összeszerelése megfelelő, de nagy igényeket nem kell vele szemben támasztani. Egy kifejezett pozitívumot viszont meg kell említeni: ez pedig a matt burkolat (fedél kivételt képez), melynek köszönhetően nem kell tartanunk az ujjlenyomat foltoktól.


Samsung Series 3 NP350V5C áttekintő 


Csatlakozók, kommunikáció


Nem mondhatni, hogy megtalálható itt minden ami szem-szájnak ingere, viszont túlságosan nagy problémával nem is kell szembesülnünk. Akad itt 4 USB port (2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0), HDMI port, VGA csatlakozó, biztonsági zár, kártyaolvasó illetve WiFi kártya és egy Bluetooth gondoskodik a kommunikációról.


Samsung Series 3 NP350V5C áttekintő


Samsung Series 3 NP350V5C áttekintő


Ma már szinte nem is találunk olyan noteszgépet, ami ne kapott volna egy alap webkamerát és mikrofont, ez alól pedig NP350 sem kivétel. Webkamera (0.3Mpixel) és mikrofon is helyet kapott a készüléken. 3.5 jack segítségével pedig kivezethetjük a hangot a készülékünkből, ezáltal megkímélve magunkat a dobozszerű, gyenge hangszórók által szolgáltatott zajtól. Viszont külön ki kell emelnünk, hogy 100/1000-es hálózati vezérlő is kapott helyet, mely erre az árkategóriára korántsem jellemező és nem mellesleg, kifejezetten hasznos is. 


Kijelző, zsanér


A szokásosnak nevezhető 15.6 hüvelykes kijelzővel van dolgunk, melynek fényerejét gond nélkül jóra értékelhetjük, a színhűség azonban már jóval inkább kérdőjeles. Ezt nem csak a relatíve gyenge minőségű kijelző panelnek köszönhető, hanem annak is, hogy mattosított – ez utóbbi viszont kifejezett előnyként kerül fel a listára és egészen ésszerű kompromisszumnak tűnik, főleg ha egy munkaállomásról van szó. Azonban azoknak egyáltalán nem lehet jó szívvel ajánlani, akiknek fontos szempont, hogy a lehető legjobb képet láthassák viszont noteszgépükről. 


A zsanérok egészen jónak nevezhetőek, bár sok esetben jobbnak tűnik, ha két kézzel nyitjuk fel azt – cserébe viszont nincs holtjátéka.


Billentyűzet, touchpad


A billentyűzet átlagos, ami ebben az árfekvésben inkább jónak nevezhető. Ami leginkább problémás az a nyomáspont, de mint sok esetben ez is inkább szokás kérdése. A gombok szerencsére egészen halkan járnak, így az éjszakai gépelés sem fogja feltétlen zavarni az alvókat. Néhány hasznos gyorsgomb is helyet kapott (ha már a Caps Lock és  a Num Lock működéséről semmilyen visszajelzés nem szolgáltat információt), mint például a hűtés állítása vagy az érintőpad tiltása.


Samsung Series 3 NP350V5C áttekintő 


Az érintőpad már problémásabb, elsősorban a gombok miatt melyek kifejezetten hangosak, kattognak, ráadásul meglehetősen rövid úton járnak. 


Teljesítmény


A tesztelt Samsung NP350-ben egy letűnőben lévő kor gyermeke dolgozik, egy második generációs Sandy Bridge architektúrás processzor személyében, melyről már korábban jelent meg írásunk (katt). Szerencsére az old-timer válogatott egyik legerősebb tagját tisztelhetjük benne: B970. Annyit mindenféleképp érdemes tudnunk, hogy mind a Core™ i processzorok, mind pedig a Pentium B sorozatú processzorok 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek. Mindkét CPU kétmagos, a különbség abban rejlik, hogy míg, az Intel® Pentium B970 nem, addig, addig az Intel® Core™ i3 Processzor támogatja a Hyper-Threading technológiát, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására képes.


Az Intel® Pentium B960 processzor rendelkezik még egy úgynevezett Intel® HD Graphics 2000 integrált grafikus vezérlővel is, mely a notebookban elhelyezett Radeon HD7670M dedikált VGA-val képes automatikusan váltani a videokártyákat annak függvényében, hogy a felhasználónak mire van szüksége. Az AMD Radeon HD7670M részletes játéktesztje megtalálható a korábbi Dell Inspiron 5520 médiatesztünkben.


Igaz, hogy némi anyagi ráfordítást igényel, mégis érdemes megfontolnunk, hogy a gépben található HDD-t leváltjuk vagy kiegészítjük egy SSD-vel, hiszen ezzel a lépésünkkel számottevő eredményt érhetünk el a gyorsulás tekintetében. Azzal viszont számolnunk kell, hogy ez a belépő kategóriás Samsung bizony melegszik, mely akár böngészés közben is érezhető. Ez kicsit becsapós lehet tekintve arra, hogy egy relatíve ritka megoldást alkalmazva a mérnökök a hőt nem az akkumulátor irányába, hanem a kezünk felé vezetiték el – ezáltal megtévesztve a potenciális vásárlót, de védve az akkumulátor üzemidejét. Túlmelegedésről pedig szó sincs, hiszen kellő erő van a ventilátorokban, hogy megóvják gépünket. Saját áramforrásról üzemeltetve a noteszgép egészen jól teljesít, normál felhasználás közben még a négy órát is túllépte. 


Samsung támogatás


Ezen a téren nehéz versenyezni a Samsunggal, hiszen az egyik legnagyobb vállalat a világon így megengedheti magának, hogy a magyar vásárlók üdvére tisztességes szervizhátteret biztosítson. Ennek örömére háztól-házig szóló garanciát biztosít a gyártó, mely legjobb esetben három munkanap alatt megoldja a problémánkat. 


Összegzés


Árban bizony nem lőtt felé a Samsung. Akinek egy relatíve olcsó készülék kell, átlagos mindennapi felhasználásra, az bizony könnyen elcsábulhat az NP350 előtt álldogálva. Egészen kényelmes, hosszabb használata során is inkább az üléssel lesz bajunk, kifejezetten jó akkumulátoros üzemidő és megbízható név az ehhez kapcsolódó szervizháttérrel. A legkomolyabb versenytárs a kategóriában a Lenovo IdeaPad G580, melyet csak egy téren pipál le a Samsung NP 350, ez pedig a szervizháttér (tekintve, hogy a Lenovonak nincs ilyesmije hazánkban még, de ami késik nem múlik).


 


K.Gábor



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...