részletes keresés

Samsung Series 3 NP370R5V teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:24
Létrehozva: 2013-05-23 12:29:23

Egy újabb Samsung noteszgép, méghozzá az NP370-es érkezett hozzánk tesztelésre


A Samsung Series 3 (NP370R5V) noteszgépet ismételten a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre.


Bevezető


Miután alaposabban szemügyre vettük a Samsung Series 9, majd a Series 5 modelleket már csak a teljesség kedvéért is illő, hogy a Series 3 is sorra kerüljön. Egy belépőszintű noteszgépről van szó és a gyártó is elsősorban azokat az otthoni vásárlókat kívánja megszólítani, akik csak minimálisan kívánnak a zsebükbe nyúlni. Szerencsére az ilyen kategóriás noteszgépekről alkotott előzetes képnek korántsem felel meg a Series 3, kicsomagolást követően a légies, könnyed vonalvezetés és nem utolsó sorban a fehér szín egészen másról árulkodik.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Anyaghasználat


Anyaghasználat tekintetében természetesen nem kell csodákat várnunk, amire kellett odafigyeltek, amin lehetett költséget takarítottak meg a mérnökök. Ezáltal egyszerű műanyag vázat kapunk, mely viszont mentes az illesztési hibáktól, a vékony kialakítás pedig nem csak megfelel a kor dizájnjának, de kellően masszív hatást is kelt. Természetesen az illesztéseknélq kevesen szokták feszegetni, de én megtettem: ekkor apróbb recsegések, roppanások hallhatóak. Egyéb negatívum még a lakkozott fedél, mely néhányak számára talán eladhatóbbá teszi a terméket, de hosszú távú tapasztalatok alapján könnyebben karcolódik és kopik.


Csatlakozók


Annak ellenére, hogy 15,6″ hüvelykes noteszgépről beszélünk nincs benne optikai meghajtó, mely a vékony kivitelezés negatív velejárója. Ilyenkor persze felmerül a következő kérdés miszerint 2013-ban kinek van szüksége optikai meghajtóra? Véleményem szerint a CD/DVD mára egy elavult technológia, de aki ragaszkodik a régi, megszokott dolgokhoz vehet külön, akár 9000 forintért USB-s külső meghajtót. Ezt az apróságot leszámítva megtaláljuk rajta szinte az összes szükséges portot és csatlakozót. Baloldalon láthatjuk a töltő csatlakozót, LAN, D-sub, HDM, USB 3.0 és kombinált audio ki/és bemeneti infrészeket, jobb oldalon pedig a kensington zárat, 2 db USB 2.0-át és az SD kártyaolvasót.


Bővíthetőség


A vásárlók szerencséjére és az én nagy örömömre ezt a jó szokást itt is megtartotta a Samsung, valóban elég volt egyetlen egy csavart eltávolítani, majd ezt követően könnyedén hozzáférhetünk a RAM-hoz, csak úgy mint a HDD-hez (hogy SSD-re cseréljük!).


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Szerviz és garancia


Előző két tesztünk óta sem gazdagodtunk gyakorlati tapasztalatokkal a szerviz ügyintézés kérdését illetőleg, ennél fogva csak a korábban megfogalmazottakkal hangsúlyozhatom itt is. Tehát, ha a készülék az elkövetkezendő 2 évben meghibásodik, akkor a Samsung futárt küld a notebookért, szervizbe szállíttatja és igyekszik 1 nap alatt megjavítani, így ha minden jól megy akár 3 nap alatt visszakerülhet hozzánk megjavított noteszgépünk.


Kijelző és zsanér


Habár a zsanér is műanyag borítást kapott, mégis kellően feszesnek bizonyult és holtjáték nélkül, kellő magabiztossággal tartja a 15.6 hüvelykes kijelzőt. Az 1366×768 natív pixel felbontással rendelkező panel tükröződésmentes borítást kapott, melynek egyetlen és talán legnagyobb hátránya, hogy szemöldök kiszedésre és/vagy borotválkozásra kevésbé tudjuk majd igénybe venni, mint fényes társait. 


Az olcsó árfekvéshez tartozó betegség, hogy a betekintési szögek nem a legparádésabbak a laptop piacon, ám némi behatóbb vizsgálatot követően szemből határozottan szép képet kapunk.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Billentyűzets és érintőpad


A Samsung billentyűzetekkel komoly baj sosem volt, cserébe különösen jónak sem lehet őket nevezni. Ebben az esetben újabb kis meglepetéssel gyarapodtam, mert a vártnál jobb, meglehetősen kényelmes klaviatúra került a kezem alá. A fehér gombok jó minőségűek, halkan járnak megfelelő nyomáspont mellett (bár talán kicsit hosszabb úton is járhatnának). A gyakori használat mellett csak a gyors koszolódás jelenthet majd gondot tekintve, hogy az ujjainkról származó zsír és piszok megragad a billentyűzet lapkákon, ezek pedig majd megkötik a nem kívánt port, szöszöket. Ennél fogva gyakrabban kell időt szakítani a takarításra, ergo a lapkák hamarabb kifényesedhetnek.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Eddig sem értettem és szerintem soha nem is fogom megérteni a gyártók azon észjárást, hogy miért raknak rövid úton járó, kattogós gombokat az érintőpad alá. A kényelmes érintőpad gumírozott bevonatú, hosszabb úton jár és nincs a nyomáskor hallható kattanó hangja. Maga az érintőfelület viszont kellemes tapintású és pontosan navigálható, főleg ha kikapcsoljuk a többujjas funkciókat, mert azok roppant idegesítőek tudnak lenni. 


A többujjas funkciók beállításai megtalálhatóak a „vezérlőpult / hardver és hang / touchpad beállítások” menüpont alatt. Mi a következő beállításukkal használtuk:


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Hardver és játék


A Samsung NP370 noteszgépben az Intel® 3. generciós IvyBridge kódnévre hallgató processzora található meg, melynek pontos típusjelölése Core™ i3-3110M. A processzor 2400 MHz-en dolgozik, támogatja a HyperThreading technológiát így a fizikai 2 mag mellett még további 2 szálon (összesen 4 szál) tud számolni.


Ám az átlagfelhasználó számára mégsem a CPU hoz sebességnövekedést, hanem az SSD beépítése, melyet minden tesztünknél rendszerint ki is emelünk. Aki viszont továbbra is a benchmarkok szerelmese az megtalálja Core™ i3-3110M processzor részletes benchmark tesztjét a notebookcheck.net oldalán.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


A processzorban találunk még egy Intel® HD4000 névre hallgató integrált grafikus vezérlőt (IGP), mely játékon és komolyabb grafikai alkalmazásokon kívül szinte mindenre alkalmas. Egyébként annak ellenére, hogy integrált grafikus vezérlőről beszélünk egész derekasan helyt állt a játékok tesztelése során, mely megtekinthető a notebookcheck.net oldalán. De! A játékok szerelmeseinek se kell aggódniuk, ugyanis az IGP mellett találunk még a Samsung NP370-ben egy 1 GB GDDR3 memóriával rendelkező AMD Radeon HD8750M-et is, mely nem sokkal, de legyőzte a Radeon HD7670M-et és az Nvidia GT635M-et. Utóbbi két VGA található meg Dell Inspiron 3521 / 5520 / 5521-ben, illetve az IdeaPad G580 / Z580 / Z500-ban, melyek a Samsung NP370 vetélytársai. Persze ebbe a csatába lesz majd még beleszólása a Lenovo-nak is az IdeaPad G500 modelljével, melyről korábban már írtunk, továbbá biztosan a Dell-ék tarsolyában is lapul már valami.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Hangrendszer


Hangszórók tekintetében sincs mért szégyenkeznie a Series 3-nak, igaz nem egy kiemelkedő hangzást kapunk, de ebben az árfekvésben ilyesmire ne is nagyon várjunk. Nem nevezhető kifejezetten doboz-hangnak, de tisztának sem. Egyszerű filmnézéshez tökéletesen elég.


Tesztpad


A ventilátor folyamatosan megy, bár ebből alapjáraton alig veszünk észre valamit, olykor-olykor eggyel magasabb fordulatszámot produkál, de a hangja még itt sem vészes. Ezzel a folyamatos üzemmel viszont elérték a mérnökök, hogy relatíve hűvös lett a Series 3, melegedés alig tapasztalni. Természetesen az egy órás aktív üzem Crysis 2 alatt már megizzasztotta a masinát: néhol (hangsúlyozottan nem zavaró helyeken!) a burkolat elérte az 50°C hőmérsékletet, szerencsére ehhez még mindig nem társult zavaró ventilátor hang.


Talán üzemidő tekintetében született meg a legnagyobb meglepetés: annak ellenére, hogy az NP370-ben 3 cellás akkumulátorral érkezik valóban képes a készülék a 8 órás folyamatos működésre. Még filmlejátszás alatt, mely közepes fényerővel történt is képes volt a 4 óra 40 perces üzemidőre. Jóformán csoda ez a 3 cellás akkumulátortól.


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Értékelés, Ár/érték arány


Kisebb-nagyobb meglepetésekkel fűszerezte a tesztelés folyamatát a Samsung Series 3 NP370, ezzel pedig némi izgalmat is csempészett a mindennapokba. Összességében nagyon tetszett a noteszgép, az olyan pozitívumok mellett, mint az üzemidő, kényelmes billentyűzet, viszonylag jól használható érintőpad, tükröződésmentes kijelző és már-már el is felejtettük a lakkozott fedelet és a teljes műanyag borítást. 


Ha esetleg elromlana a készülék sincs nagy gond, hiszen fentebb már írtuk: elméletileg 3 napon belül megoldja a problémáinkat a garanciális idő alatt a Samsung szakszervize, sőt! Mindezt a lehető legnagyobb kényelem mellett, futár viszi, majd hozza gépünket. 


A könnyed, légies forma megnyerő, ennek azonban az az ára, hogy nem kapunk optikai meghajtót. Viszont legyünk őszinték, a mai világban ez a fajta megoldás már egyre inkább kikopik és ha nagyon szükségét/hiányát érezzük be tudunk szerezni külső meghajtót is viszonylag kevés pénzért. Az ár/érték arány már rögtön érdekesebb kérdéseket vet fel, hiszen a belépőszinten minden gyártó képviselteti magát, mint például a Dell Inspiron 3521 / 5520 / 5521, Asus K55, Toshiba L850, Acer Aspire V3, HP Pavilion G6 és a Lenovo IdeaPad G580/Z500. És persze a hamarosan érkező Lenovo IdeaPad G500-ról még nem is beszéltünk. Amennyiben a külső és minőség nagyobb szerepet játszik döntésünkben, (annak ellenére, hogy egészen tetszett a Series 3) ki kell jelentsük, hogy jó eséllyel több örömünket fogjuk lelni a Dell Inspiron 5521-ben, illetve a „csúnyábbnak” nevezhető Lenovo IdeaPad G580-ban. 


Laptopkalauz
Samsun Series 3 (NP370) – tetszett!


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt Samsung Series 3 NP370R5V teszt


 


 


Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...