részletes keresés

Samsung Series 5 NP530U3C teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:27
Létrehozva: 2013-05-11 12:04:09

Nálunk járt a Samsung Series 5, egy költséghatékonyságot szem előtt tartó Ultrabook


A Samsung Series 5 (NP530U3C) tesztpéldányt a Laptopszalon ajánlotta fel számunka


Bevezető


Nos nem biztos, hogy a leghelyesebb analógiát követve álltunk neki a Samsung Series-ek tesztelésének tekintve, hogy legutóbb a Series 9 – vagyis a csúcskategória – járt nálunk, most pedig a Series 5, mely ugyan ultrabook-nak nevezhető, de nincs egy súlycsoportban a Series 9-cel (szerencsére ezt az árcédulája is tükrözi).


Samsung Series 5 NP530U3C teszt


Amennyiben a Series 5-öt a saját kategóriájában vizsgáljuk, szerencsére okunk sem lehet a panaszra. Igaz, hogy akadnak hiányosságok, de ebben az árkategóriában még így is remekül teljesített a Samsung költséghatékony Ultrabook-ja. Nyilvánvaló, hogy a Series 9 kijelzője teljesen más kategória és bizony a billentyűzet háttérvilágításáról is le kell mondanunk; ilyen és ehhez hasonló kompromisszumokat kell megkötnünk ha nem kívánunk sokat áldozni egy ultrabook-ra.


Az ultrabook kategóriához hűen – melyet a Series 9 tesztjében kifejtettünk – megtaláljuk rajta az összes manapság elengedhetetlen portot és csatlakozót, ráadásul nem csak a “micro” verziókban mint például a Series 9 esetében, hanem teljes méretben. A Samsung NP530-on találunk LAN csatlakozót, 3 db USB protot (2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0), HDMI-t, kombinált audio ki- és bemenetet, SD kártya olvasót és egy micro D-sub csatlakozót.


A szervizről és a support színvonalával kapcsolatban szintén Series 9 tesztünket ajánljuk. Az egyetlen releváns különbség, hogy olcsóbb árkategória lévén a Series 5 esetében mindösszesen csak 2 év garanciát kapunk, szerencsére a kiszolgálás minőségét ez nem befolyásolja. 


Anyaghasználat és szerelhetőség


Míg a fedlap és a billentyűzetet körbeölelő rész alumíniumból, addig a kijelzőkeret és a notebook alja csupán műanyagból készült. Nagyon elegáns a formatervezés, sőt véleményem szerint a legelegánsabb ebben az árkategóriában, ránézésre masszív és prémium hatást ébreszt. Persze ennek ellenére ne higgyük, hogy elpusztíthatatlan, szétszedve ugyanolyan, mint bármelyik consumer noteszgép, színültig tele műanyaggal.


Samsung Series 5 NP530U3C teszt


Bővítéskor könnyű dolgunk van mivel egyetlen csavar kiszedésével a zárófedél eltávolítható a notebook aljáról és könnyedén cserélhető a memória. Sőt, a háttértárat is igen könnyen cserélhetjük SSD-re, melyet teljes szívvel merünk is ajánlani – a készülékben találunk az 500GB-os HDD mellett egy 24GB-os SSD-t – hiszen ezt a megoldást alkalmazva érhetjük el a leg(költség)hatékonyabb gyorsulást noteszgépünkben.


Kijelző és zsanér


A kijelző 13.3″ hüvelykes, natív pixelfelbontása 1366×768. Szerencsére tükröződésmentes matt panelt kapott, melynek előnyeit egy korábbi írásunkban részletesen kielemeztünk, hátránya pedig, hogy sima TN+film technológiát alkalmaztak a kivitelezés során, ráadásul abból is a rosszabbikat. Sajnos ezért a betekintési szögek és színek kriminálisan rosszak, bár ha a készülék árát vesszük figyelembe, akkor nem is számítottam sokkal jobbra.













Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt
Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt

A zsanér viszonylag jól tartja a kijelzőt, viszont azt csak 100 fokig lehet kihajtani ami bizonyos esetekben egészen zavaró is lehet. Talán azért alkalmazták ezt a megoldást, mert túlságosan hátrahajtva a kijelzőfedelet áthelyeződhet a súlypont vagy ezzel próbálták némileg palástolni a gyenge betekintési szögeket.


Samsung Series 5 NP530U3C teszt


Billentyűzet és érintőpad


Kellemes csalódás ért ezen a téren, mivel a billentyűzet talán még jobban is sikeredett, mint a Series 9 esetében, köszönhetően annak, hogy hosszabb úton járnak. Amennyiben nagyon kötözködni kívánok, azt kell mondjam, hogy még így is elbírtak volna a billentyűk egy kicsivel erősebb nyomáspontot. A minőség és a kivitelezés természetesen így is hagy némi kívánnivalót, de újra hangsúlyoznunk kell: ebben az árkategóriában kompromisszumokat kell kötnünk. 









Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt

Tetszett, hogy igazán kellemes az érintőpad tapintása, ám a dupla ujjas mozdulatokkal már akadtak problémák és bizony a hangosan kattogó gombok is kissé fülsértőek.


Hangzás


Az egyik legnagyobb eltérés a Series 9 előnyére a hangzás terében mérhető. Hiszen az Ő esetében meglepően gyönyörű és tiszta hangzást kaptunk, ám a Series 5 már sokkal inkább kísért dobozszerű, torz hangzással. A kijelző képességeit is figyelembe véve önmagában filmezésre nem igazán ajánlott.


Hardver


A Készülékben egy ultra alacsony fogyasztású 3. generációs Intel® Core™ i3 Processzor-3217U processzor foglal helyet, melynek órajele 1,8 GHz. Az Intel® 3. generációról, avagy az Ivy Bridge platformról olvashat korábbi Series 9 tesztünkben. Teljesítményét illetően természetesen ez a CPU nem egy erőbajnok, viszont korábbi “Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című tesztünkben azt is kifejtettük, hogy lényegi különbséget – gyorsaság tekintetében – csak az SSD beépítésével érhetük el. Akik viszont a számok szerelmesei azok megtalálják a Core™ i3-3217U processzor részletes benchmark tesztjét notebookcheck.net oldalán.









Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt

Amennyiben van valamilyen új generációs játék konzolunk valószínű, hogy nem fogjuk a kukába dobni meglátva ezen a téren a Series 5 teljesítményét. A processzorba integrált grafikus vezérlő (IGP) az Intel® HD4000-es játékon kívül szinte mindenre alkalmas, persze azért régebbi vagy gyöngébb 3D-s játékok futtatása sem okoz neki problémát. Az Intel® HD4000-es részletes játéktesztje megtalálható egy korábbi írásunkban.


Tesztpad


Az NP530-as alapjába véve alig hallatja hangját, még terhelt állapotban sem nevezhető hangosnak, továbbá pozitívum még, hogy alapjáraton és terhelve is csak langyos burkolatot kapunk.


Akkumulátoros üzemidő tekintetében is pozitívan tudok nyilatkozni, ugyanis minimális fényerővel és minimális terheléssel közel 10 órán át üzemelt a notebook, közepes fényerővel, hanggal és DivX film lejátszásával pedig pont 5 órát sikerül mérnem.


Samsung Series 5 NP530U3C teszt


Értékelés


Ha valaki 150 és 200.000 forint között keres Ultrabook-ot annak a Dell Vostro 3360-at, a Fujitsu LifeBook UH552-t és a Samsung NP530-at szoktam ajánlani. Lényegében mind a három ultrabook jó választás, azonban a Dell Vostro 3360 masszívabb, jobbak a beviteli eszközei, találunk benne mSata SSD foglalatot és 3 év garanciával rendelkezik, ami ráadásul helyszíni. Egyetlen előnye van csupán a Samsung NP530-nak, az viszont úgy látom manapság hatalmas előny, mégpedig, hogy tényleg nagyon jól néz ki. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz, igen is egy nagyon jó, kellemes kis készülékről van szó, de azonos áron létezik jobb minőség.


Bár a teszt java-része teli van kisebb-nagyobb negatívumokkal, de alapvetően, ha a 150-200.000ft-os árkategóriát nézzük és szempont a könnyed súly és a vékony kialakítás és a megnyerő külső akkor az egyik legjobb választás lehet az Samsung Series 5 (NP530).


Írásunk elolvasás után a kedves olvasóban lehet más fogalmazódik meg, de a konkurens gyártók termékeihez képest mégis ajánlott vétel a Samsung Series 5.


Laptopkalauz
Samsung Series 5 (NP530) – ajánlott!


Samsung Series 5 NP530U3C teszt


Samsung Series 5 NP530U3C teszt




















Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt
Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt
Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt Samsung Series 5 NP530U3C teszt

Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...