részletes keresés

Toshiba Qosmio X870-14M áttekintő

Frissítve: 2017-07-19 09:59:06
Létrehozva: 2013-08-10 05:27:43

Bemutató a Toshiba legdurvább notebookjáról, a Qosmio X870-ről


A Toshiba Qosmio X870-14M noteszgépet a Laptopszalon-tól kaptuk egy rövid bemutató erejéig.


Jó néhány ember összetenné a két kezét, hogy ha abban a kegyben részesülhetne, mint én: tesztelhet egy Qosmio noteszgépet. Szerencsémet pedig a lentebbi bemutatóm során fogom részletezni. 







































































Termék megnevezése Toshiba Qosmio x870-14M
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-3630QM – 2,4/3,4 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel® HM76
Memória 4x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 17.3 FHD (1920×1080) fényes
Grafika Intel® HD Graphics HD4000 / Nvidia GTX670 / 3GB
Merevlemez Toshiba MQ01ABD100
Optikai meghajtó MatshitaBD-MLT UJ260AF
Protok és csatlakozók 4x USB 3.0, HDMI, VGA, fülhallgató,mikrofon, webcam, wifi n, cardreader,kensington lock mikrofon
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 1MP
Akkumulátor kapacitása 47 Wh Lithium
Méret 417,6 x 272,5 x 36,5 (elöl) / 43,5 (hátul) mm
Tömeg 3,82kg
Operációs rendszer Windows 8
Fogyasztói ár (2013.08.) 571.900.- Ft
Garancia 24 hónap Toshiba “hozom-viszem” garancia + no problem

’Nomen est omen’, tartja a régi latin mondás, tehát nevében a végzete. A címben szereplő szójátékot nem csak a Toshiba Qosmio szériájának fantázia neve alapozza meg, hanem a doboz is, mely azt az érzetet kelti bennünk, hogy hamarosan magától kinyílik és egy földönkívüli keveredik elő belőle. A nyugalom megőrzése érdekében kijelenthetem: ilyesmiről szó sincs. Helyette egy masszív, jó összeszerelésű, egészen súlyos noteszgépet vehetünk kezünkbe, melynek fémes burkolata további bizalmat kelt már első érintésre.


Toshiba Qosmio X870-14M áttekintő


Majd jöhet a „fekete leves”. A billentyűzet számomra nem hozta azt amit vártam, sőt már-már kényelmetlennek is merem nevezni. A piros színben pompázó háttérvilágítást sem tartom a legmegfelelőbb ötletnek, kissé funkciótlan, inkább csak nevezném egyfajta dizájn elemnek.


Toshiba Qosmio X870-14M áttekintő


A fentebb látható paraméterek beszédesek és a tapasztalat is azt mutatja, hogy van kraft a Toshiba noteszgépében. A memória több mint elégséges, a processzor szintúgy, a dedikált VGA pedig egészen magas szinten tudja kielégíteni az igényeinket, legyen szó 3D-s alkalmazások futtatásáról vagy bármi másról. 


HDD ügyileg nem biztos, hogy a legjobb megoldást választotta a Toshiba, a 2×1 TB ugyanis már túlságosan sok egy kompakt készülék esetében, egészen nyugodtan tehettek volna rendszermeghajtó gyanánt egy SSD-t az egyik HDD helyére, ezzel a megoldással számottevő mértékben sikerült volna felgyorsítani a rendszert. Sőt, a tény, hogy csak 5400-as percenkénti fordulatszámot produkálnak az alapból beépített HDD-k, nem kifejezetten késztet örömujjongásra. Igaz ugyan, hogy a Toshiba nem gondolkodott el ezen a megoldáson, de szerencsénkre a több módszer is létezik, hogy felturbózzuk újdonsült noteszgépünket egy SSD-vel.


Toshiba Qosmio X870-14M áttekintőAz egyik legnagyobb meglepetést számomra a Harman Kardon által telepített hangszórók ereje. Kicsit félve kell elismernem a munkájukat, mely olyannyira jól sikeredett, hogy külső hangrendszer csatlakoztatására sem lesz semmi szükség a teljes audio élmény megélése érdekében. A melegedést tekintve lehet az olvasó egészen kíváncsi, hiszen egészen sok elem van összezárva egy eléggé szűknek mondható térbe: megnyugtatásként közölhetem, hogy nincs mitől félni. Az aktív és passzív hűtőeszközök együttes munkájának eredménye képen egészen hűvösnek mondható a noteszgép és még komolyabb munkafolyamatok során is elviselhető a ventillátorokhoz köthető háttérzaj. 


A 17.3 hüvelykes FullHD kijelző mérete már bőven elégséges a kellemes játék, vagy mozi élményhez, sőt még a szerkesztéshez is kielégítő lehet. A betekintési szögek azonban már sokkal inkább ébresztenek kétséget és komolyabb vizsgálódást követően csak az nyugtathat meg minket, hogy a színhűségre legalább odafigyeltek. 


A Toshiba által alkalmazott Touchpad jelen esetben nem kifejezetten varázsolja el a potenciális vásárlót, de figyelembe véve azt, hogy a legtöbb esetben a fontosabb és pontosabb munkák során amúgy is szükséges a külső egér csatlakoztatása, talán megbocsájtható bűn az ilyesmi, hiszen az alapvető funkcióknak még ebben a formájában (igaz hangosan, de) is eleget tesz. 



























Toshiba X870-14M – Értékelés
Előnyök + Szép dizájn
Kiváló anyaghasználat
Sok csatlakozó
Könnyű bővíthetőség
Erős, fém burkolatú zsanér
Kellemes beviteli eszközök
Alap állapotban halk és hatékony hűtésrendszer
Kiváló hangzás
Hátrányok Nehezen kezelhető touchpad
Nehéz
Drága
SSD hiánya
Kijelző betekintési szögei
Alternatívák   Lenovo IdeaPad Y510p
Dell Alienware
Asus G75

Összegzésképp azt kell mondjam, hogy a játékokra optimalizált gépektől elvárt „hűha-hatás” bizony elmaradt és bár itt-ott bizonyít a Toshiba Qosmio X870-14M 3D merülnek fel kétségek azzal kapcsolatban, hogy ebben az árfekvésben ez a noteszgép lenne a legmegfelelőbb választás. 


 


K.Zoli



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...