részletes keresés

» Prémium hőközlő cseréje laptopon - Noctua NT-H1

LSZNTH1

Prémium hőközlő cseréje laptopon - Noctua NT-H1

140 értékelés
9 900 Ft
Személyes átvétel üzletünkben
Laptopszalon Pécs Jelenleg nem elérhető!
Laptopszalon Budapest Jelenleg nem elérhető!

Könnyű megfeledkezünk arról, hogy a laptopok is igényelnek némi karbantartást és egy kevés odafigyelést - azok a darabok amelyek pedig mindezt megkapják, bizony meg is fogják hálálni. A laptop karbantartás egyik esszenciális eszköze a hővezető paszta (aka. hőközlő zsír). 

A

A laptopok ősellensége a magas hőmérséklet, így nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő állagú hővezető paszta adja át a processzor által megtermelt hőt a rézhűtőnek. Hővezető paszta esetében a jó minőség és a megfelelő állag kéz-a-kézben jár, de az állag az idő múlásával mindenféleképp romlik, végső soron pedig kiszárad a paszta, ebben az állapotban már alig beszélhetünk hővezető képességről. A laptopban uralkodó magas hőmérséklet lényegében minden hardverelemre fenyegetést jelent - és itt nem kell extrém magas hőmérsékletről beszélni. Lényegében már egy infraszauna hőmérséklete (45°C felett) elég ahhoz, hogy rohamosan csökkentsük a laptop áramellátásáért felelős akkumulátor élettartamát vagy az gyengítsük alaplapon található forrasztásokat.

A

A fentiek miatt szakemberhez fordultunk, hogy megtudjuk, milyen időközönként érdemes újrapasztázni az egyes laptopokat. E kérdés kapcsán Baka Zoltán, a Laptopszalon Kft. szerviz vezetője volt segítségünkre aki elmondta, hogy az integrált GPU-val rendelkező gépeket évente, míg a dedikált GPU-val szerelt darabokat fél évente érdemes kitakarítani és pasztázni.

Az első bekezdésben hangsúlyoztuk - karbantartás & odafigyelés. Utóbbit a mindennapos használatban adhatjuk meg laptopunkat és ehhez elég néhány alapszabályt betartanunk:
- laptop párna (notebook-stand) nélkül ne használjuk ölben, vagy ágyban noteszgépünket;
- amennyiben lehetséges óvjuk meg az extrém magas hőrmérséklettől (főleg a nyáron esedékes szabadtéri használattól);
- a legtöbb laptop a környezetében levő levegőt magába szívva hűti le magát, emiatt próbáljuk a lehető legtisztább, leginkább por, szösz és (háziállattartók figyelem!) szőrmentes környezetben dolgoztatni és pihentetni, vagy takarítsuk gyakrabban a ventilátorokat.

Ismerjük meg a paszta teszt versenyzőit:

(1) gyári hővezető paszta

A A

(2) Cooler Master IC Value V1

A CM legolcsóbb pasztája, amivel könnyű dolgozni, de sajnos a teszt eredmények alapján nem jobb, mint egy nevesincs versenytársa. Talán éppen ezért nem is túl gyakori a webshopok polcain.

A A

Jellemzők:
- Model: RG-ICV1-TW20-R1
- Szín: fehér
- Fajsúly: 2.5
- Hővezető képesség: >1.85 W/m-K
- Elektromos ellenállás: 1.0E+10 ohm-cm
- Hőellenállás: <0.201°C 2/W

A

(3) Cooler Master IC Essential E1

Kétszer drágább, mint az (1)-es versenyző, de kétszer annyira hatékony is? A válasz röviden: nem. Hatékonyabb ugyan és könnyen is kezelhető, de csak a középmezőnyben van a helye.

A A

Jellemzők:
- Model: RG-ICE1-TG15-R1
- Szín: szürke
- Fajsúly: 2.5
- Hővezető képesség: >4.5 W/m-K
- Elektromos ellenállás: 1.0E+10 ohm-cm
- Hőellenállás: <0.185°C 2/W
- Kiszerelés: 1.5ml

A

(4) Cooler Master E2 IC Essential

Ez már sokkal inkább közel áll ahhoz, amit keresünk. Kitűnő hővezető képességgel, alacsony hőellenállással rendelkezik, emellett jó elektromos szigetelő, könnyen kezelhető, nem korrodálódik. Sőt! Itt még arra is odafigyelt a gyártó, hogy egy tisztító-szettet is adjon a paszta mellé, amivel eltávolíthatjuk a korábbi szennyeződéseket.

A A

Jellemzők:
- Model: RG-ICE2-TA15-R1
- Szín: arany
- Fajsúly: 2.4
- Hővezető képesség: >3.5 W/m-K
- Elektromos ellenállás: 1.0E+10 ohm-cm
- Hőellenállás: <0.19°C 2/W
- Kiszerelés: 1.5ml

A

(5) Arctic MX-2

Elég a sok CM termékből! Az Arctic MX-2 legnagyobb fegyvere, hogy karbon mikroszemcséket tartalmaz, amelynek eredményeképp extrém magas hővezető képességgel bír (így akár overclockingra is alkalmas). A gyártói ajánlás alapján elég 8 (!) évente cserélni.

A A

Jellemzők:
- Model: n/a (Arctic Cooling)
- Szín: szürke
- Fajsúly: 3.96
- Hővezető képesség: 5.6 W/m-K
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 3.7gr

A

(6) Arctic MX-4

Az Arctic MX-2 csak a bíztató kezdet volt, ugyanis az Arctic MX-4 a PC Games Hardware munkatársai szerint a legjobb hővezető paszta (a mérés során 11 terméket hasonlítottak össze). Csak úgy, mint az MX-2 karbon mikroszemcséket tartalmaz, de fémet nem, így ha szakszerűtlenül viszik fel a pasztát, akkor sem kell tartanunk a rövidzárlattól. Mindennapi és professzionális felhasználók számára egyaránt ajánlott.

A A

Jellemzők:
- Model: n/a (Arctic Cooling)
- Szín: szürke
- Fajsúly: 2.5
- Hővezető képesség: 8.5 W/m-K
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 4gr

A

(7) Arctic Silver 5

Az Arctic hű kívánt maradni a nevéhez és az MX-4-et is felülmúlta. Ezúttal nem karbon mikroszemcsék gondoskodnak a hővezetésről, hanem ezüst és kerámia valamint a kötőanyag sem holmi szilikon, hanem poliszintetikus olajok keveréke. A felvitelt követő első 50-200 óra alatt nyeri el végleges állagát az Arctic Silver 5, ezt követően várhatjuk a maximális teljesítményt - úgyhogy az elején csak óvatosan. A gyártó állítása szerint csak hővezető képességről beszélhetünk, elektromosság vezetéségre nem alkalmas a paszta. Az ezüst tartalom miatt én ezzel a kijelentéssel óvatosabb volnék, ezért a felvitelt bízzuk szakszerű kezekre, hogy elkerüljük az esetleges rövidzárlatokat.

A A

Jellemzők:
- Model: AS5-3.5G
- Szín: szürke
- Fajsúly: 2.4
- Hővezető képesség: >8.9 W/m-K
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 3.5g

A

(8) Noctua NT-H1

Nézzük mit gyártanak sógorék - designed in Austria. Ez a paszta is a felső kategóriát képviseli és az Arctic nagyágyújával szemben mindenféleképp nagy előnye, hogy nem kell várnunk a bejáratására. A teszt során öröm volt vele dolgozni, könnyen eltávolítható és könnyen felvihető anyagról van szó, de sajnos megbízható információt a gyártó sem szolgáltatott arról, hogy pontosan milyen mikrorészecskék gondoskodnak a hővezetésről és ami még fájóbb, hogy a hővezető képességet sem adta meg (erről referenciát csak az általunk készített teszt ad). A hivatalos ajánlás szerint 2 évente érdemes cserélni.

A A

Jellemzők:
- Model: n/a (Noctua)
- Szín: szürke
- Fajsúly: 2.49
- Hővezető képesség: n/a
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 1.4ml

A

(9) Thermal Grizzly Conductonaut

Ez gyakorlatilag a Terminátor filmekből ismert csúcsmodell, a T-1000-es. Igen, a Thermal Grizzly Conductonaut esetében nem is pasztáról, hanem egy eutektikus ötvözeten (ón & indium & gallium) alapuló folyékony fémről van szó - így tényleg csak szakavatott kezeknek javasolt dolgozni ezzel. Ez a hővezető a legkomolyabb igények kielégítésére készült el és ezt az ára is hűen tükrözi. Nagy előnye, hogy hővezető képessége hosszú évekig kitart, így csak a ventilátor tisztításáról kell gondoskodunk időnként.

A A

Jellemzők:
- Model: n/a (Thermal Grizzly)
- Szín: metál
- Fajsúly: 6.24
- Hővezető képesség: >73 W/m-K
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 1g

A

(10) Thermal Grizzly Kryonaut

A Kryonaut egy fokkal közelebb áll a mindennapi emberhez, mint a Conductonaut, itt ugyanis legalább pasztáról beszélhetünk. A Kryonaut-át úgy alkották meg, hogy az OC közösség igényeit is kielégítse, ennél fogva a hővezetésről nano-aluminium és ón-oxid gondoskodik, amelyek extrém magas hőmérsékleten is teszik a dolgukat.

A A

Jellemzők:
- Model: n/a (Thermal Grizzly)
- Szín: szürke
- Fajsúly: 3.7
- Hővezető képesség: >12.5 W/m-K
- Elektromos ellenállás: n/a
- Hőellenállás: n/a
- Kiszerelés: 5.5g

A

(11) Cooler Master L1

A grátisz. Noha nem paszta, de ahogy a bevezetőben is hangsúlyoztuk a laptopunk hűtésében komoly szerepet kap a helyes használat. Emiatt elengedhetetlen, hogy sima felület legyen alatta, ami lehetőség szerint nem csak hagyja, hanem segíti is a lélegzést. Erre való a CM L1 hűtőpad.

A

Egy korábbi tesztünkben már egymásnak ugrasztottuk az egyes itthon is kapható hűtőpadokat és a verseny ár-érték győztese egyértelműen a CM L1 lett. A titok nyitja valószínűleg a ventilátor - ne hagyjuk megtéveszteni magunkat az apró lapátokkal szerelt darabokkal. A CM L1 egyetlen ventilátora optimális mennyiségű levegő mozgat meg és méreténél fogva azt is halkan, hiszen kisebb (és létszám fölényben levő) versenytársaival szemben elég alacsonyabb fordulaton dolgoztatni ugyan azért a hűtési teljesítményért. Nagy előnye még, hogy a levegőt el és nem rá vezeti a notebookra, így nem fog porosodni a laptop belseje. Játékosok számára a CM L1 még némi komfortot is nyújthat, hiszen az egész napos LAN partik izzasztóak lehetnek - a gamer pedig hálás, ha legalább a keze alatt dolgozó hardver nem tűzforró.

Infrás hőmérő szenzor gyári pasztával

 

 

Burkolati hőmérsékletek (Teljes terhelés)
 
Gyári hővezető paszta
Átlag
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
29,2 34,1 45,2 50,4 43,3 27,9
33,2
27,9 33,9 43,1 36 33,6 26,7
25,4 26,9 30,9 29,9 26,4 25,9

Infrás hőmérő szenzor Thermal Grizzly Conductonaut + Cooler Master L1-el

 

 

Burkolati hőmérsékletek (Teljes terhelés)
 
Thermal Grizzly Conductonaut + Cooler Master L1
Átlag
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
26,9 31,4 42,3 38,8 30,4 26,9
31,3
28,5 33,8 43,7 34 30,9 26,6
26,1 29,1 32,4 29,9 26,4 25,2

Thermal Grizzly Conductonaut + Cooler Master L1 belső hőmérsékletek

 A A

 

 

 

Lenovo Legion Y520 - CPU / GPU átlag (AVG) és maximális (MAX) hőmérséklet
 
Hővezető paszta CPU átlag órajel GPU átlag órajel CPU MAX GPU MAX CPU 1 mag AVG CPU 2 mag AVG CPU 3 mag AVG CPU 4 mag AVG GPU AVG különbség AVG
gyári paszta 2696 MHz 1660 MHz 93 75 85 84 84 82 73 0,0%
Thermal Grizzly Conductonaut + Cooler Master L1 3099 MHz 1680 MHz 75 61 66 67 68 67 59 -19,9%

A legszembetűnőbb különbség, hogy a gyári értékhez képest 20%-kal jobb hűtés teljesítmény mellett a CPU 400MHz-el, míg aprócska előnnyel ugyan de a GPU is 20 MHz-zel magasabb órajelen pörög.

Összegzés

A teszt eredmények jól összefoglalják a lényeget: a gyári pasztánál - szinte - minden jobb. Arról nem is beszélve, hogy a Lenovo Legion Y520-ban alkalmazott paszta még a jobbak közé tartozik, egy nem gamer laptopban talán már annak is örülhetünk, hogy raknak valami hőközlő anyagot a processzor és a hűtő közé.

 

 

 

Lenovo Legion Y520 - CPU / GPU átlag (AVG) és maximális (MAX) hőmérséklet
 
Hővezető paszta CPU átlag órajel GPU átlag órajel CPU MAX GPU MAX CPU 1 mag AVG CPU 2 mag AVG CPU 3 mag AVG CPU 4 mag AVG GPU AVG különbség AVG
gyári paszta 2696 MHz 1660 MHz 93 75 85 84 84 82 73 0,0%
Cooler Master V1 IC Value 2493 MHz 1648 MHz 99 78 84 80 90 83 76 1,2%
Cooler Master E2 IC Essential 2699 MHz 1650 MHz 95 77 84 82 84 82 74 -0,5%
Arctic MX-2 2702 MHz 1660 MHz 93 75 83 81 83 80 72 -2,2%
Cooler Master E1 IC Essential 2709 MHz 1660 MHz 91 74 80 78 82 79 72 -4,2%
Thermal Grizzly Kryonaut 2709 MHz 1659 MHz 88 73 80 79 81 79 72 -4,2%
Arctic MX-4 2699 MHz 1659 MHz 88 72 78 77 81 77 70 -6,1%
Arctic Silver 5 2712 MHz 1660 MHz 87 72 78 75 79 74 70 -7,8%
Noctua NT-H1 2714 MHz 1660 MHz 86 71 76 76 78 76 69 -8,1%
Thermal Grizzly Conductonaut 2724 MHz 1659 MHz 82 71 75 76 76 74 69 -9,3%
Thermal Grizzly Conductonaut + Cooler Master L1 3099 MHz 1680 MHz 75 61 66 67 68 67 59 -19,9%

Négy kategóriában hirdetünk győztest:

(1) kategória - meg-ne-vedd (Cooler Master V1 IC Value)
A meg-ne-vedd kategória győztese CM V1 IC Value, aminél még a gyári paszta is jobb. A hőmérő “higanyszála” gyakran kúszott 100°C fok fölé és ha ez nem lenne elég, az órajelek gyakran estek vissza akár 25%-kal is. Senkinek sem ajánlott.

(2) kategó


Kérj egyedi ajánlatot a készülékről!

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
Üzenjen nekünk

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
Vagy válassza a Laptopszalon Facebook ügyfélszolgálatot:

Használt laptopodat beszámítjuk.

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
A házhoz szállítás díja 990Ft, 500.000 Ft felett ingyenes.

Kiszállítási idők: amennyiben a fenti táblázatban bármely üzletünkben az "Azonnal" információ szerepel, akkor az adott terméket a 14:00-ig leadott rendelés esetén már másnapra ki tudjuk küldeni, illetve személyesen átvehető az üzletben a nyitvatartási idő alatt. Ha 1-3 nap szerepel, akkor másik üzletben illetve főraktáron elérhető a termék, ebben az esetben maximum 3 munkanapon belül tudjuk küldeni a csomagot. Amennyiben "érdeklődjön telefonon" státusszal jelölt termékről van szó, úgy általában 5 munkanap alatt tudjuk kiküldeni a csomagot.
További információkért kattints ide