részletes keresés

Acer Aspire 7720G teszt – szórakoztatásra teremtve

Frissítve: 2017-06-27 20:39:23
Létrehozva: 2008-02-20 11:11:00

A betervezett teszteket némiképp felborította az Acer Aspire 7720G érkezése. A tesztre mindössze 4 nap állt rendelkezésre, de próbáltuk kivesézni mit is nyújt nekünk a gép

\n
n

Intro

n

Amikor az ember notebook vásárlásra adja a fejét nyilvánvalóan kialakul benne egy kép arról, mit is szeretne, hisz mindenki tudja mire használja majdan a gépet és ennek tükrében választ. Aki üzleti célra veszi a notit, azt természetesen más szempontok motiválják mint egy olyan embert, aki az otthoni gépét cserélné le egy notebookra. Mostani tesztünk azoknak kíván támpontot nyújtani, akik a DTR gépek frontján keresgélnek.

n

DTR…de mi is ez?

n

DTR (DeskTop Replacement) néven futnak azok a notebookok, amelyek az asztali pécéink leváltására készültek. Ezen csodamasinák legfőbb jellemzői a méretes kijelző, a komoly processzor, az erős grafikus kártya, valamint a multimédiára való kihegyezés. A mai világban ezek gyorsan változó dolgok, szinte naponta jelentenek be újabb szabványokat, újabb processzorokat, újabb grafikus vezérlőket. Ezért ebben a szegmensben a legnehezebb választani, vajon eltaláljuk-e azt a konfigurációt, ami a mi igényeinket kielégíti. Az Acer 7720G általunk tesztelt modellje remek választás lehet egy átlagos mai DTR gépnek. A kiépítése megfelelő, a benne lévő hardverelemek szerintem ideálisak. Ha egy picit is gyengébb lenne bármelyik egysége, már nem merném nyugodt szívvel ajánlani.

n

Panem et Circenses

n

Iuvenalis már az antik világban megfogalmazta a mai napig érvényes örökigazságot: kenyeret és cirkuszt. Ezt a gondolatot a mai modern érába átültetve inkább a szabadidőt, szórakozást a megfelelő kijelentés. Hisz míg régen a biztonságot, a nyugalmat a kenyér jelentette, addig a mai világban a higgadtságot, a nyugodtságot a szabadidő és annak kúltúrált eltöltése jelentheti. Ezt továbbgondolva míg régen a szórakozást a cirkusz jelentette, addig manapság a modern gépek és technikai eszközök okozzák ugyanazt az élvezetet. És ennél a momentumnál lép be a képbe az Acer. Ugyanis a szabadidőnk mellé a szórakozást a 7720G garantálja, ebben biztos vagyok.

n

Elvárások

n

Mint fentebb említettem, az Acer garantálja a felhőtlen szórakozást. De mit is várhatunk el egy géptől? Vajon mi a teljes kikapcsolódás titka? Nos a válasz összetett, de a következők minimálisan beletartoznak: a játék, a film, a zene, a családi videók, képek nézegetése, nyomtatása, az Internet.
Tehát leszögezhetjük: egy minden igényt kielégítő DTR gépnek ezen pár dolgot minimálisan tudnia kell, de nem baj, ha ezek felett pár extrával is szolgál. A gép górcső alá vételekor tehát ezen pár paraméter a zsinórmérték, megpróbálom a pozitívumok mellett a nekem esetleg nem tetsző dolgokat is átadni, bár köztudottan kritikus szemmel méregetem a gépeket. Olyannyira igaz ez, hogy a szerintem problémás dolog az emberek 99%-ának még apróbb kellemetlenséget sem fog okozni, de hát ilyen vagyok.

n

Realitás

n

Nos hát nézzük mit is tud a gép. A legfontosabb dolog nálam mindig az első benyomás. A gép itt remekül teljesített. Már a csomagolás is mutatja: Acerék sokat adtak a dizájnra. Nem sajnáltak egy esztétikus dobozra költeni. Szerintem sokat dob a dolgon, hogy nem egy kommersz kartonba nyomják a kezembe a masinát. A kicsomagolás után a géppel megkezdett esztétikai petting okozta kellemes érzés tovább fokozódott. A Gemstone design – akárhányszor meglátom – mindig magával ragad. Hiába, a BMW mérnökei megint remekművet alkottak. Hihetetlenül nagy húzás volt az Acertől, hogy a BMW-vel terveztette meg az új gépeik házát. Persze más kérdés az, hogy miképpen teljesít egy abszolút más frontról ideszabadult mérnök műve egy komolyabb kihíváskor. Hisz itt nem az a lényeg, hogy a cw-je alacsony legyen a notinak és a szélcsatornában jó értékeket érjen el, hanem a fő szempont a strapabíróság, a zsanérok stabilsága, a kiváló hűtés, stb. Erre majd alkalmasint vissza is térünk a tesztünkben. Visszakanyarodva a külsőhöz, a 7720G igazán impozáns látványt nyújt, mondhatni a nappalink dísze is lehet. A speciális, zongoralakk fekete felső részben sajátos ezüstszemcsés betét lelhető fel, melynek közepén egy ragyogó, krómozott Acer felirat díszeleg. A logó – a furcsán tükröződő felületnek és festésnek köszönhetően – olyan, mintha lebegne a fedlap felett.
A gép belseje – a már megszokott Gemstone dizájnhoz hűen – csontfehér, ami lecsukott állapotban is elősejlik, remek cezúrát vonva a gép alja és teteje közt. Apropó alja: nos az itt használt anyag minősége egy árnyalattal lehetne jobb is, sajnos ez a klasszikus zörgős, dorozmás mattfekete matéria nem javít az összképen. Felnyitás után kellemes csalódás a gép belsejében használt műanyag. Itt már nyoma sincs a puritánságnak, jó minőségű, sima, kellemes tapintású a burkolat. De mellette engem kellően lehangol a rengeteg matrica! Nem tudom megérteni miért kell telenyomkodni a Centrino, a Vista, az nVidia, a HDTV ready, a WebCam és még sorolhatnám milyen matricával. Mellé lehetne tenni kis zacskóba, és aki akarja, az majd elcsúfítja vele a gépét. Mindent egybevetve a ház festése, esztétikuma, a használt anyagok az igényességről tanuskodnak, látszik a tudatos tervezés, az átgondoltság.
A külső után egy pillantást a felszereltségre és az ergonómiára is vessünk: a 7720G frontján mindössze a szokásos audio csatlakozók, egy SPDIF és a jobb sarkában az infraelőkészítés kapott helyet. A jobbján csak a DVD író – mely minden létező DVD lemezt ír és olvas – 2 USB és a modem csatlakozó lelhető fel. A hátuljára kár is nézni, ide nemes egyszerűséggel semmit nem rakott az Acer, kivéve a hűtő kivezetését és a tápcsatlakozót. A gép bal oldala annál kaotikusabb. A Kensington zár mellé VGA és DVI csatlakozót, LAN csatit, még 2 USB portot, S-video kimenetet, firewire és Express Card slotot, valamint kártyaolvasót és egy hardveres hangerő szabályozó tekerőt zsúfoltak be. Ha a csatlakozók mennyiségét és milyenségét vesszük figyelembe akkor bátran kijelenthető: a gép tényleg minden olyan manapság használt és szükséges csatlakozóval, porttal és slottal fel van szerelve, ami egy asztali gépen megtalálható. Viszont ha az ergonómiát nézzük, akkor nagy a baj. Mivel a gép egy DTR osztályba szánt modell, nyugodt szívvel feltételezhetjük: nem cipeljük naponta. Ebből kiindulva különböző kérdések ötlenek fel bennem, melynél esetlegesen felmerülhet a BMW mérnökeinek notebook tervezésben való járatlansága is. Nézzük is ezt meg közelebbről. A gép hátulja teljes mértékben kihasználatlan, ide került ugyanis az akkumulátor és a hűtés kivezetése is. Viszont jópár perifériát szerencsésebb hátul csatlakoztatni a notebookhoz. Ilyennek tartom én többek közt a monitort, a TV-t, a nyomtatót. Ha ezeket a csatlakozókat hátra tették volna, akkor elképzelhető, hogy a bal oldali USB foglalatokba olyan eszközt is dughatnék, ami egy picivel szélesebb, mint a “klasszikus” csatlakozó. De így az van, hogy ha bedugom pl az MP3 lejátszómat, akkor a LAN-ból a netet, és az S-Videoból a TV-t ki kell húznom. Érdekes koncepció. Pozitív viszont, hogy a billentyűzet és az egyéb kezelőszervek remekül vannak megtervezve és elhelyezve a notiban. Egyetlen zavaró tényező még az egér elhelyezése lehet, eléggé balra került bár nekem nem kényelmetlen. Összességében az Aspire 7720G egy remekül felszerelt gép, pár apró hibával: fájó pont a híres uralkodóról, I. (Kékfogú) Haraldról – kinek Dánia a kereszténységet köszönheti – elnevezett eszköz hiánya, valamint a kissé átgondolatlan tervezés, melynek köszönhetően a gép bal oldala némiképp zsúfoltra sikeredett.

n

Élményfaktor

n

A felszereltség és a kialakítás után nézzük mit is kínál nekünk az Acer bevetés közben. Az előtelepített Vistát most nem minősítem, az olyan, amilyen. Ellenben az Acer által mellékelt szoftverről szólni kell. Remek, átlátható, egyszerű ám rendkívül hasznos kis segédprogram. Ennek segítségével egyszerűen menedzselhetjük gépünket a biztonsági mentéstől elkezdve az akkumulátor optimalizáláson keresztül a teljesítménynövelésig szinte mindent. Külön kiemelendő a multimédiás része az Empowering Technology-nak, ami egy olyan átfogó multimédiás alkalmazás, mely digitális szórakozást hoz az otthonokba és növeli a felhasználók élményét. Választható benne TV, video, zene, képek, FM és internetrádió, melyek mindegyike könnyedén elérhető. A gép amúgy is a multimédiára van kiélezve. A Dolby Home TheaterVirtual Surround hangrendszernek köszönhetően a noti hihetetlen hangzásélményt kínál, melyhez a rendkívül kontrasztos, élénk színekkel bíró kijelző párosul. A DVD, de különösen a HD filmek nyújtanak maradandó élményt.
A gépben dübörgő, 512MB dedikált memóriát magáénak tudható GeForce 8600M GT szinte minden játékkal megbírkózik. Időhiány miatt csak két komolyabb gémmel teszteltem, a Need for Speed Carbon 4X AA-al és Motion Blur-el akadás nélkül, hihetetlen játékélményt biztosítva futott. De nem okozott gondot a gépnek a Spiderman 3 futtatása sem. Kicsit tartottam attól, hogy a BMW tervezte tok hűtése nem állja majd a sarat, de egy óra játék után sem tapasztaltam az átlagosnál komolyabb melegedést a gépen. Pedig a Carbon adott a 8600GT-nek és a mellé párosított Core™ 2 Duo T7500-nak.

n

Szentencia

n

Bevallom kicsit félve kezdtem el használni az Acer multimádiás Góliátját, de kellemesen csalódtam benne. A gép elég masszívan van összerakva, bár a kijelző zsanérjaiban annyira nem bízok. De hát ez a gép nem arra van tervezve, hogy naponta cipelgesse az ember a munkahelyére, hanem a havi 1-2 mozgatás a reális, arra pedig elég ez a tok, ez a zsanér. A gép nyilvánvalóan az otthoni szórakoztatásra való, illetve pár LAN partyn villogni vele, de semmiképp nem a mindennapi mobilitás volt a tervezés fő mozgatórugója. Amire való, az tökéletesen elvégzi: ennek a gépnek a zenehallgatás, a filmnézés, a családi fotók nézegetése, az internetezés, a játék a lételeme. Aki egy komoly, és minden igényt kielégítő szórakoztatóközpontra vágyik, annak a választáskor mindenképp kitüntető figyelmet kell szentelnie az Acer 7720G-nek. A teszt során megbarátkoztam vele, kényelmes volt használni, szép a külseje, jó a szoftverellátottsága, remek a hangja és ragyogó, kontrasztos a kijelzője. Általam a javasolt kategóriába tartozik, egyedül az Acer garanciája miatt nem teszem a különösen javasolt szegmensbe.
A gépet a CHS és a laptopszalon.hu jóvoltából tesztelhettük, köszönet érte! 

n

polip – techkalauz.hu

n

Névjegy:

n

Acer Aspire 7720G-602G25N LX.ANS0X.092

n

CPU: Intel® Core™ 2 Duo T7500, 4MB L2 cache, 2.2 GHz
HDD: 250 GB SATA
RAM: 2x 1 GB DDRII
ODD: DVD SuperMulti
Kijelző: 17” CrystalBrite WXGA+
VGA kártya: nVidia GeForce Go 8600M GT, 512 MB
Akkumulátor: 6 cellás, 44 W
Beviteli eszközök: 106 gombos + Touch Pad
Audio: Intel® HD audió
OS: Microsoft Windows Vista Home Premium
Bővítőhelyek:
– 1x ExpressCard/54 bővítőhely
– 5 az 1-ben kártyaolvasó (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
– 4x USB 2.0 csatlakozó
Interfészek:
– 1x DVI-D csatlakozó HDCP támogatással
– 1x IEEE 1394 csatlakozó
– 1x felhasználói infravörös port (CIR)
– 1x csatlakozó külső kijelzőhöz (VGA)
– 1x S-video/ TV-kimenet csatlakozó (NTSC/PAL)
– 1x fejhallgató-/hangszóró-/vonalkimenet-csatlakozó (S/PDIF támogatása)
– 1x mikrofon csatlakozó
– 1x vonalbemenet-csatlakozó
– 1x hálózati tápegység csatlakozója
Kommunikáció:
– 1x 56K ITU V.92 FAX/modem (RJ-11)
– 1x 10/100/1000 Mbps Ethernet (RJ-45)
– Intel® 4965AGN 802.11 b/g
Egyéb: Crystal Eye webkamera
Méret: 404 x 298 x 38/43 mm
Súly: 3.62 kg

n

 

n

 

n

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...