részletes keresés

Asus Fonepad teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:18
Létrehozva: 2013-06-10 08:44:16

Egy hétvége erejéig vendégeskedett nálunk az Asus CES-en bemutatott tablet/telefon hibridje a Fonepad. Kíváncsiak vagytok, hogy szerepelt?


A mai egy különleges teszt, mivel először sikerült egy Intel® SoC hajtotta tesztgépet megkaparintani 2 napra. Jómagam már nagyon vártam ezt a lehetőséget, mivel sok-sok jót lehet olvasni a kaliforniai cég okostelefonokba és tabletek-be szánt mobil processzorairól. E hétvégén tehát egy 7 colos “telefont” kaptam kölcsönbe, amely az Asus Fonepad névre hallgat. De, mielőtt belecsapnánk, a teszt lehetőségéért köszönet illeti a Laptopszalon Kft-t, ahol 79 900 Ft-os összegért meg lehet venni a telefon/tablet hibridet sőt, több üzletükben is megtekinthető egy-egy demó készülék, többek között Szegeden és Pécsen is.


Bevezető, doboz, tartozékok


Az intróban még idézőjelek közé raktam a telefont, de ezentúl nem fogom, mivel ahogy a neve is sejteti (Fonepad), ez a mobil eszköz tulajdonképpen egy tablet és okostelefon egyben. De 7 col! Igen, anno az MWC-n  bemutatott Asus és versenytársai (Note 8.0) sokaknál kiverték a biztosítékot mondván, ki az aki képes megvenni egy tabletet azért, hogy telefonálhasson vele. Sajnos én is ebbe a táborba tartoztam, de ez a hétvége mindent megváltoztatott. Korábban mindenki azt feszegette, hogy miért “csak” mobilinternet használatára képesek a 3G modemmel ellátott táblagépek, mikor innnen már kb. egy lépés lenne a telefon funkció. Akkoriban a gyártók elvetélt ötletnek tartották, mivel senki nem használná ilyen célra. Majd elérkeztünk a jelenhez, ahol a felhasználóknak az a problémájuk, hogy miért telefonálnék a nyílt utcán egy 7 vagy 8 colos tablettel. Fura lény az ember, mi alakítjuk a piacot, nekünk próbálnak meg eleget tenni a gyártók, és mégis azt kérdezzük, hogy minek? Mert ezt akartuk, megcsinálták, de így már sokaknak nem érdekes, de most vissza a Fonepad-hez.


A doboz az egyszerű, mégis elegáns és szép színvilágot hozza el, amelyet az Asus-tól már megszokhattunk, főleg a Transformer családnál. A fekete és a szürke több árnyalata kellemes hatást kelt az azt nézőben, melynek elején a dobozban lévő mobil eszköz fotója díszeleg. A hátoldalon a kötelező információkat találjuk a gyártóról és a Fonepad-ről. A specifikáció nincs feltüntetve, ami talán kis hiány, mivel sokan vannak, akik nem egy komplett adatbázissal a fejükben érkeznek meg egy szaküzletbe.











Nagyításhoz kattints!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Kinyitva a dobozt, rögtön a lényeggel, az Asus új mobil/tablet hibridjével találkozunk, ami alaposan be van fóliázva. Hasonló eljárást kapott a microUSB kábel és a hozzá tartozó töltőfej is, így is jelezve a prémium gyártó mivoltát. Ezek mellett már csak két papíralapú, kötelező dokumentációt lelhetünk. Az egyik a garanciajegy, míg a másik felhasználási kézikönyv. Külön pozitívum, hogy ezek csak a régiónak megfelelő, jelen esetünkben tehát kizárólag magyar nyelvet tartalmaznak. Egy hiányosság van csak a dobozban, ami egy telefonnál azért alapfelszereltség kellene hogy legyen: headset.












Nagyításhoz kattitns!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Külső, kijelző


Ahogy arról már szó volt, egy 7 colos tablettel van dolgunk. Az összképet tekintve kiváló anyaghasználat jellemzi, ami a fém és műanyag alkotóelemek szinte tökéletes összeszerelését is magában foglalja. A hátlap mintegy 90% fém, egyedül a felső rész, a 3 MP-es kamera feletti keskeny sáv, ami műanyag. Itt rögtön álljunk is meg. Lepattintva a fedelet, alatta találjuk a microSD kártya és a microSIM foglalatot. Miért nem fém? Valószínűleg a megfelelő jelátvitel szempontjából, a fém ugyanis jobban árnyékol. Okos megoldás. A további részen egy elegáns Asus logó, míg az alsó harmadán az “Intel® inside” és a származásra utaló felirat látható. A bal alsó sarokban a kb. 2 x 0,5 cm területű hangszórórácsot láthatjuk.












Nagyításhoz kattitns!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Az alul lévő peremen a mikrofon, egy 3,5 mm-es audioaljzat és egy microUSB bemenet látható. A jobb oldal, valamint a fenti rész üres. Kicsit meglepő módon a baloldalon helyezték el a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombokat. Ez nem feltétlenül áll kézre, így egy kis ergonómiai hátrányt be is húzok a Fonepad-nek.












Nagyításhoz kattitns!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Szemből nézve egy letisztult és elegáns tab érzetét kelti. A fenti és az alsó káva kicsit talán szélesebbre sikeredett, az oldalsók megfelelőek. A két vertikális is csak apró tüske, keresve a negatívumokat a gépen, amit nagyon nehéz megtalálni, mivel rendkívül masszív, nem mellesleg még szép is. Alul a diszkrét Asus felirat, míg fent az 1,2 MP-es webkamera és a telefonáláshoz használatos hangszóró köszön vissza. A kettő között helyezkedik el a 7 colos 1280 x 800 pixel felbontással (216 ppi) rendelkező, IPS kapacitív multitouch kijelző. A panel technológiájának köszönhetően a betekintési szögek közel 180 fokosak, a láthatóság még ebben a verőfényes napsütésben is kiváló. Nehéz lenne rá bármit is mondani, talán annyi kis kritika érheti, hogy a fényerő nem tartozik a kiemelkedők közé, mivel láttunk már olyan eszközt, amely mintegy 15-20%-kal nagyobb értékre volt képes. Öröm az ürömben, hogy ez nincs hatással a használatra, sőt akadnak olyan felhasználók is, akik ebből semmit nem vesznek észre (nem fordult meg a kezükben annyiféle eszköz, mint pl. nekem), így ez szubjektív.











Nagyításhoz kattitns!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Vas


Ha valaki esetleg nem ismerné a Fonepad hardverezettségét, azok között talán többen is meglepődnek majd. Az Asus phablete a középkategóriát képviseli, így nem szabad arra gondolnunk, hogy sorra dönt meg minden eddigi rekordot a benchmark teszeteken. Az egy magos Intel® Atom™ Processzor Z2420 SoC látja el a számítási és grafikai feldatokat. A CPU a Saltwell platfromra épülő 1,2 GHz-es egység, mely természetesen Hyper Threading funkciót is támogat, így az egy mag két szálon képes dolgozni. A GPU, ami a megjelenítésért felel az Intel® chip-jeinél használatos PowerVR családból származik, nevezetesen az SGX540. Mindehhez kapunk 1 GB memóriát és 16 GB háttértárat, ez utóbbi microSD kártyával bővíthetjük. A szintetikus teszeteken korrektül helyt állt a Fonepad. Olyannyira, hogy könnyedén felveszi a versenyt a kétmagos ARM tabokkal. Beszéljenek a számok!


















Nagyításhoz kattints!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Ahogy azt mind tudjuk, a számok csak egy nézőpont, de nem a legfőbb érv egy-egy eszköz megvétele előtt. Az általános, mindennapos használat tud lenni a mérvadó, így inkább arról ejtenék néhány szót. A rendszer nagyon stabil és elképesztően gyors. Kicsit félve kapcsoltam be az Asus-t gondolván, az elvárásaim az elmúlt hónapok várakozásai miatt elérték a tetőpontot, és a Fonepad nem fog felnőni a feladathoz. Tévedtem. Az ARM az elmúlt 3-4 évben elhitette a világgal, hogy az az eszköz a “jó”, amelyik minél több magot tartalmaz. Következésképpen a felhasználók nagy többsége ez alapján azonosítja a megjelenő és az üzletekben levő modelleket, ami sajnos téves. Sokkal több tényező játszik szerepet abban, hogy teljes képet kapjunk egy-egy mobil eszközről. Az Asus újdonsága csupán egymagos, de a midennapos használatban semmi hátránya nincs, mivel a megfelelően portolt operációs rendszer és a kiváló hardver összhangja szinte tökéletes. Miért szinte? Ne feledjük el, hogy közép kategóriájú tablet-ről beszélünk, így előfordulhat olyan szituáció, amikor lassabban reagál, bár ezt e rövid két nap alatt nem vettem észre. Amiben talán el tud maradni a versenytársaktól, az a komolyabb hardvert igénylő játékok futtatása lehet, de mivel nem vagyok nagy játékos, ez sem zavart.


A Fonepad elsősorban a tartalomfogyasztásra, online jelenlétre és a kapcsolattartásra lett kialakítva, így a számítási teljesítmény volt a fő tényező. Ebben pedig az Intel® nagyot alkotott, ami nem is csoda, hiszen egy pár év tapasztalatuk van a processzorgyártásban. Összefoglalva, a teljesítmény hozta azt, amit a kézhezvétel előtt vártam, illetve amit az Intel és az Asus állított a január eleji CES rendezvényen.


Szoftverezettség


Itt az első és legfontosabb kérdés, hogy melyik Android verzió fut a gépen. Nos, a Fonepad Jelly Bean-nel érkezik, a pontos számozás a 4.1.2. A felület nagyon hasonlít a Google-féle AOSP ROM-ra, csak ott változtattak rajta a fejlesztők, ahol szükségesnek érezték. A 4.2.2-es vagy a későbbi frissítésről egyelőre nincs információ, de ahogy az Asus-t ismerhetjük, valószínűsíthető az upgrade. Ennek megfelelően a Project Butter algoritmusai gondoskodnak a vajsima felhasználói élményről. Bekapcsolás után, általában az első dolgunk, hogy telepakoljuk mindenféle applikációval az Android eszközünket. Itt is fel voltam erre készülve, de az Asus annyi szoftvert előtelepített nekünk, hogy győzzük összeszámolni őket. Az alábbi appokat biztosan megtaláljuk: Google+, GTalk, Google Maps, Google Messenger, ASUS Studio, App Locker, ASUS Splendid, BuddyBuzz, Instant Dictionary, MyPainter, Sticky Memo, Tiltólista, Zinio, Szótár. De ezek mellett van itt Asus Audio Wizard, Multiwindow, Webstorage, Power Manager és még sok más.


Ez a két nap sajnos nem elegendő arra, hogy mindent alaposan végig lehessen tesztelni, de úgy vélem pár szót mindegyik megérdemel, így a legegyszerűbb egy rövid bemutatóban bemutatni a szoftveres okosságokat.






















Nagyításhoz kattints!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Multimédia


A tesztek e részét nem túlságosan kedvelem, miért? Számomra ezek a mobil eszközök elsősorban a munkaeszközt jelentenek, és legkevésbé használom olyan célokra, amire az felhasználók többsége: multimédiára. Ennek ellenére kíváncsi voltam mire lesz képes ezen a téren a Fonepad. Nem tartozom a white fülűek közé, de szeretem ha a vásárolt termékek szépen, de legalább tűrhetően szólnak. Az Asus újdonsága nem egy HTC One, ennek ellenére szép hangzása van, a mély és magas általában egyensúlyban van (ez azért függ a média minőségétől is), az olcsóbb kínai tablet dobozhangja sem köszön vissza. Ami fura, hogy kb. 50%-ig elég halk, majd afelett hirtelen elkezd hangosodni. Film/video nézés-nél van, hogy ez a hangerősség kevésnek bizonyul. A kamera a tabletek szintjét hozza, ha nagyon kell, akkor jó, de nem ezzel fogunk családi fotókat készíteni, hogy 10-20 év múlva azokat nézegessük.










Nagyításhoz kattints!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

Üzemidő, hálózat


Erről a pontról csak jókat tudok írni. A kicsit több mint 2 napos használat alatt nem sikerült lemerítenem a gépet. Ez persze betudható annak, hogy időm nem volt túl sok, és nem is vagyok az a hardcore user. Az Asus állítása szerint 7-8 óra az, amit az interneten tudunk tölteni wifi használata mellett, ami jónak mondható. Ha már wifi. A kártya gyorsna talál jelet, pont úgy, ahogy a GPS is, és stabilan tartja azt, előbbi még viszonylag nagy távolságról “rá lát” a routerre, vagy az képes nagy területet lefedni, ki-ki döntse el maga. Visszatérve az üzemidőre, a két nap abszolút nem lehetetlen, és a 7-8 óra kijelzőhasználat is elérhető. És hogy mi képes ennyi energiát biztosítani a Fonepadnek? Egy 4270 mAh-s akkumulátor a forrás, ami mellett az igazsághoz tartozik, hogy az Intel® biztosította SoC sem az az energiafaló lapka.










Nagyításhoz kattitns!
Asus Fonepad teszt Asus Fonepad teszt

 


Összegzés


Összefoglalva a két nap tapasztalatait, annyit elmondhatok, hogy ekkora telefont ilyen olcsón, Intel® SoC-kal nem találunk, mint az Asus Fonepad. A teljesítménye meggyőző, a mindennapos használatban abszolút hibátlan, gyors, stabil. Az anyaghasználat és a minőség az Asus-ra jellemző prémium hatás. A gyengébb pont a tablet-ekre jellemző kamera és funkciói, de őszintén megvallva ez engem egyáltalán nem érdekel, mivel úgyis ritkán használom a mobil eszközeim kameráit. A hálózatkezelés és a telefon funkciók korrektek, melyek segítségével könnyedén ki tudnak váltani egy mobiltelefont is. Kinek ajánlom? Olyan felhasználóknak, akik szeretnek kitűnni a tömegből, elég nagy zsebbel rendelkeznek, és preferálják a minél nagyobb annál jobb elvet. Nálam 10/8!


 


Az összes kép: http://goo.gl/P6pwO


 


Bazsa


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...