részletes keresés

Asus K56CB teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:58:57
Létrehozva: 2013-09-22 04:50:56

Ultrabook forma és méret, mégis játékra termett belső. Tesztünkben kiderül sikerült-e megalkotnia az Asus mérnökeinek az arany középutat.


A tesztben szereplő Asus K56C notebookot a Laptopszalon biztosította.


Áttekintés


Ezen a héten az egyre népszerűbb ultrabook kategóriát célozzuk meg. Az Asus üdvöskéje hivatalosan ugyan nem felel meg az ultrabookok minden követelményének, azonban kellően vékony és könnyű ahhoz, hogy legalább virtuálisan odahelyezzük ezt a jelzőt.


Asus K56CB teszt


A doboz tartalma


Asus K56CB teszt


A doboz a szokásos dolgokat rejti: némi olvasnivalót, töltőt és akkumulátort, valamint a gépet kapjuk meg zacskóban. Különlegesség a dobozolásban keresendő, ugyanis egy külső doboz tartalmazza a notebook valódi dobozát. Így már tényleg garantált a szállítási sérülések kizárása.


A külső


Az igazi fegyvere a notebooknak mindenképpen a külseje. Nagyon szép szálhúzott anyag borítja már a fedelet is, ami a belső részen is folytatódik. Mindenképpen fémes érzetű és hideg is tapintásra, így ha nem is alumínium a borítás, de mindenképpen ezzel futtatott a csuklótámasz is. További apróság a gyártó részéről, hogy az akkumulátor, ami “belóg” a kijelző elé, szintén hasonló felülettel rendelkezik. A belső rész teljes egészében egy darabból lett elkészítve, így a merevség garantált, az összeszerelési minőség is teljesen rendben van, már ha nevezhetjük ezt összeszerelési minőségnek egyáltalán.


A gép vastagsága mindössze 21mm a legvastagabb ponton is, ez igazán kecsessé teszi, további remek hír, hogy a kijelző maga és a körülötte lévő keret is matt felületű. Itt egy HD felbontású webkamerát is találhatunk. A billentyűzet rendelkezik numerikus résszel, viszont ezt zsugorították a mérnökök, helyet adva a billentyűzet többi részének, ezt mindig hiányolom a gépekről, a nagy touchpad szintén jó pont, a csuklótámasz is hihetetlenül nagy. Idáig tehát tökéletes minden, konzumer gépekhez képest hihetetlenül jól eltalálták ezt a részt.
Elöl 6 darab visszajelző ledet találunk, minden lényeges funkciót láthatunk, és van Num és Caps visszajelzés is. Ezen ponton be is fejezhetném az írást és mondanám, hogy rohanjon mindenki a boltba, de természetesen nem minden a külső. A belső legalább annyit ér, mint egy jó borítás és beviteli rész.


Portok, ergonómia és beviteli eszközök


Asus K56CB teszt


Az elöl található kártyaolvasó süllyesztett dizájnnal, a mechanika nagyon finoman jár benne, SD és SDHC kártyákkal tudjuk etetni.


Asus K56CB teszt


Jobb oldalon a Kensington zár nyílása, slim DVD író (ekkora méretben nagyon ritka) és 2 darab 2.0-ás USB található. Kapunk még egy kombinált mikrofon/füllhallgató aljzatot is.


Asus K56CB teszt


Bal oldalon töltőcsatlakozó, hűtőnyílás, D-Sub kimenet, HDMI port, ethernet és 1db USB3.0 a sorrend.


Asus K56CB teszt


Hátulról pedig még éppencsak látunk valamit, leginkább az akkumulátort.


Billentyűzet


A billentyűzet szintén egy jól sikerült darab, mint már írtam, teljes méretű, numerikus résszel, szigetes kialakítással. Háttérvilágítást nem kapunk.
Jól használható, nagyobb kezűek is könnyen tudják használni, kialakításából eredendően abszolút stabil az egész, a nyomáspont talán kicsit kemény és rövid úton járnak a gombok, de ezt többen szokták szeretni tapasztalataim szerint, mint a hosszabb és puhább verziókat. Az általam annyira hiányolt visszajelző ledek szerencsére itt megvannak, ez pozitívum. A teszt megírása alatt nem volt gondom a gépeléssel, mindenképpen elégedettek lehetünk a tapasztaltakkal.


Asus K56CB teszt


Touchpad


Nagy méretű, multi-touch képeséggekkel rendelkező és ezeket jól kihasználó egységről beszélhetünk. A pad teljes egészében képes a kattintásra, alsó részeken pedig elválasztott funkcióval is bal és jobb oldalhoz egyaránt. Kitűen vizsgázott a pad, mérete és felülete is elsőrangú. Talán mozoghatna finomabban, kevesebb erőből, de az alső rész finoman járt, panaszra nem volt sok alapom.


Asus K56CB teszt


Hang


SonicMaster nevezetű hangrendszert kapunk a vékony házba, ezek alul helyezkednek el és sztereó kialakításúak. Hangminőségük átlagos, mélyhangokról nem nagyon tudunk beszélni és a hangerő sem túl acélos, sajnos ez a kis hellyel jár. Filmnézéshez kisebb szobában és ágyban azért elegendő.


Kommunikáció


Gigabites LAN várja a vezetéket kedvelőket és N-es Wi-Fi a kábelmentes internetezőket, emellett Bluetooth is van a fedélzeten.


Kijelző


LED világítású, TN panellel gyártott, 15.6″-os 1366×768 pixel felbontású kijelző járt a konkrét noteszgéphez, matt borítással. A mindennapokban kellemesen használható, a többi hasonló kijelzőre jellemző betegségekre ez is hajlamos, invertálás és sötétedő színek oldalról és alulról itt is vannak, de nem vészes. A matt borításnak hála a színek nem annyira szaturáltak és erősek, cserébe remekül használható erősebb fénynél és bevilágításnál is. A fényerő rendben volt, 8-as fokozaton napközben is élvezhető volt a kép.
A kijelzőt tartó zsanérokkal voltak egyedül problémák, erősen tartják a kijelzőt, magát a gépet is bátran ráfordíthatjuk, viszont a vékony fedlap miatt sajnos keresztirányban nem elég merev és így egy állítás után még bizony hajlamos a hintaló effektre. Ez annyira nem tetszett, nem vészes, de mindenképpen óvatosan kell kezelni és középen 2 kézzel nyitni a gépet, elkerülendő a drága szervizszámlát a későbbiekben.


Asus K56CB teszt


Bővíthetőség


A bővíthetőség ultrabook szinten parádés, 2 csavar és már rakhatunk is plusz memóriát és SSD-t a masinába. Gyárilag 1 modulban érkezik a 4GB ram, így főleg könnyű dolgunk lesz.


Asus K56CB teszt


Tápellátás


A többi gyártól eltérő kialakítású tápegységet kapunk, 65W-os méretben, ez az alacsony fogyasztású processzor miatt elegendő is, hiába van mellette egy nagy grafikai egység is.


Garancia


2 éves elszállításos garanciát kapunk alapáron a gépünkhöz.


Használatba vétel


Talán az eddigi legjobb és legegyszerűbb megoldással találkoztam. Előre telepített Windows 8 található a gépen, ami 3-4 kattintással mindössze már használható is. Az igazán szép pedig a driverezés, ami már előre integrálva van, tehát ez is magától feltelepül. Az egész művelet 9 perc, ebben már minden benne foglaltatik. Akinek fontos a kényelem és az idő, mindenképpen imdni fogja.


Processzor


A processzor egy alacsony fogyasztású Intel® Core™ i5 Processzor-ös változat az Ivy Bridge szériából, 1.7 GHz-es órajelekkel  2600MHz-es maximális Turbo Boost órajellel és HT támogatást is kapunk. A TDP mindössze 17W


Asus K56CB teszt
 


Rendszer teljesítmény


Általános használatban bőven elegendő ez a konfiguráció, legyen ez internetezés, HD filmnézés vagy akár játék magasabb beállításokon. A sebességet továbbra is a HDD lassítja, SSD-re való cserélést a maximális élmény kiaknázása végett feltélten ajánlanék továbbra is.


Asus K56CB teszt


Grafikus kártya, játék teljesítmény


Az Nvidia által gyártott GeForce 740M-es gyorsító 128 bites memóriavezérlőjével és 2GB GDDR3-as memóriájával egy erősebb darab, a tesztekben és játékokban is megmutatkozott az ereje.


Asus K56CB teszt


Szintetikus tesztben a 3dmark legújabb verziója került elő:


Asus K56CB teszt


Ezek már szép eredmények egy ilyen géptől, de a fontosabb továbbra is a valódi játékteljesítmény. Minden beállítást alapon hagyva, natív felbontással, csak a fő beállításokat mozgatva az alábbi étékeket kaptam:


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


Jól látható tehát, hogy panaszra nincs okunk, high beállításon szinte minden játék tudja hozni a 30fps körüli értéket, ami igencsak jól hangzik, akit nem zavar a néhai fps drop az ultrán is játszhat. A processzor kihasználtsága bizonyos helyeken sajnos elérte a 90%-ot, így itt már valóban CPU limites a játékok egy része. Viszont magasabb hőtermelésű egységet képtelen volna lehűteni egy ilyen vékony és könnyed hűtőrendszer, így ezt sajnos el kell fogadnunk.


Hőmérsékletek, melegedés, zaj


Asus K56CB teszt


Alapjáraton a merevlemez érces hangját hallani, némi ventillátor hanggal. Fokozva a terhelést a ventiltor egyre magasabb fokozatokba kapcsol, játék alatt még elvislehető szinten dolgozott, elindítva az összes terhelési tesztet viszont egészen hangos lett, bár ez elég ritka módja egy notebook felhasználásának. A végeredmény nem rossz mindenesetre, egészen a játékok elindításáig egy halk és hűvös gépünk lesz, és mi más is lenne a fő felhasználása egy iylen noteszgéonek ha nem ez. Játékok alatt sem melegedett fel túlzottan a billentyűzet, így ilyen igénybevétel mellett sem kell feltétlenül külső billentyűzetet ragadnunk.


Értékelés


Az Asus gépe nem csak rám, hanem a kollégákra is hirtelen csapást mért a semmiből, hosszú idők óta az első olyan konzumer gép, főleg ebben a kategóriában, amire nagyon kevés rosszat tudunk mondani. A mindennapi életben jól használható, kiegyensúlyozott masina, erős videokártyával azoknak, akik igénylik a játékok futtatását is. A zsanárok élettartama az egyedüli kérdés, erre sajnos jelenleg nem tudunk mondani semmit, az egyedüli megoldás az, ha középen, előírásszerűen nyitjuk két kézzel a kijelzőt.
A billenyűzet a remek touchpad és a jó anyagok mind-mind szavatolják a kényelmes használatot, a dizájn pedig a szemet kényezteti. Mindenképpen ajánlott típus azoknak akik ilyen árban keresnek laptopot általános és játékos felhasználásra is.


Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt Asus K56CB teszt


 


Mulder


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...