részletes keresés

Dell Inspiron N5050 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:43
Létrehozva: 2012-09-08 05:55:55

Szemügyre vettük a Dell Inspiron N5050 noteszgépet, mely a gyártó legolcsóbb modellje



A Dell Inspiron N5050 notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a modell konfigurációtól függően akár 99.900Ft-tól elérhető.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

A Dell Inspiron ezen sorozata igen sokrétű, ugyanis az Inspiron N5050, N5040 és M5040 modellek külsejükben kísértetiesen hasonlítanak egymásra, pontosabban tökéletesen egyformák. A modellek közötti különbség csupán a processzor gyártója, azon belül is a generációk közötti különbségben rejlik. Az Inspiron N5050-ben már 2. generációs Intel® processzor, míg az N5040-ben az 1. generációs Intel® processzor található meg, az M5040-ben pedig már AMD processzor dolgozik.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

A Dell-ről, mint márkáról annyit kell tudni, hogy a világ notebook eladásainak tekintetében jelenleg a 3. helyen áll, továbbá az egyik legjobban kiépített szervizhálózattal rendelkezik kicsiny hazánkban, így túl sok kellemetlenség nem érhet minket. Ennek előnyeiről egyébként már egy korábbi írásunkban beszámoltunk.

 

Külső

 

A Dell Inspiron N5050 külső fedele lakkos borítású, ezáltal jobban gyűjti az ujjlenyomatokat és könnyebben karcolódik. Ebből kifolyólag jobban is kell rá vigyázni, mint egy alumínium vagy matt fedelű notebookra.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Az Isnpiron N5050-et kinyitva matt kijelző fedél és szálcsiszolt alumínium látszatát keltő, műanyag csuklótámasz fogad minket. A korábbi Inspiron sorozatok nem a legjobb összeszerelésükről és anyaghasználatukról voltak híresek, de ez a notebook a fényes fedéltől eltekintve egész jó anyaghasználattal rendelkezik és rendesen össze is van rakva. Nincsenek illesztési problémák, sehol nem nyekereg vagy huppog, tényleg rendben van.

 

Csatlakozók

 

Jobb oldal: 2db USB 2.0 portot, mely töltő funkcióval is rendelkezik

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Bal oldal: Hőkivezető nyílás, LAN, d-sub, HDMI, USB 2.0 (töltő funkcióval), audio ki- és bemenet

 

Dell Inspiron N5050 teszt


 

Szemből: Működést jelző ledek, kártyaolvasó

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Hátulról: Kensington zár, akkumulátor, töltő csatlakozó

 

Dell Inspiron N5050 teszt


 

Beviteli eszközök

 

A billentyűzet szigetes kialakítású megfelelő nagyságú gombokkal. Az alátámasztás is teljesen rendben van, nem hullámzik, mint például az N5110-es modellek esetén, bár a minősége hagy némi kívánnivalót. Az érintőpad kissé ragadós lesz, ha elkezd izzadni az ujjunk és a görgető felület se pontos. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor kifejezetten nehezen használható, viszont annak gombjai kellemesek, halkan és könnyen járnak.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Kijelző

 

A Kijelző fényes borítású 1366×768 natív pixelfelbontással és LED háttérvilágítással. Színhűség, betekintési szögek, fényerő, kontraszt átlagosak, a zsanér viszont roppant masszív, ráadásul holtjátéka sincsen.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

 

BREAK

 

Hardver

 

A nálunk tesztelésen járt modellben egy Core™ i5-2450M Processzor jelölésű processzor dolgozik, mely az Intel® 2. generációs processzora. A Sandy Bridge kódnévre keresztelt proceszor platformját, már egy korábbi írásunkban kielemeztük. Röviden a CPU alapjáraton 2,5GHz-en üzemel, támogatja a TurboBoost és Hyper Threading  technológiát is, továbbá a processzor tartalmaz még egy grafikus processzort (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel® Graphics HD3000.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

A processzor és videokártya erőssége megtekinthető a Laptopszalon CPU teszt és VGA teszt oldalán, továbbá a HD3000 videokártya játékos teljesítménye megtekinthető a notebookcheck oldalán.

 

Háttértároló

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Melegedés, zaj

 

A notebook alapjáraton kifejtetten halk és hűvös burkolattal rendelkezik, csupán az alja langyosodik be kissé, mely az alapjáraton igen alacsonynak számító 44-46°C között ingadozó processzorhőmérsékletnek köszönhető. A burkolat hőmérsékletét illetően terhelés közben sem nagyon változik a szisztéma, egyedül csak a hőkivezető nyílásnál mértem melegnek nevezhető értékeket.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

A processzor maximális hőmérsékletének értékeit az Aida 64 rendszerstabilitási tesztjével mértem meg, mely 96°C maximális hőmérsékletet eredményezett. Ez az érték lehet sok, de a burkolat mégsem melegszik át. Mindenesetre ilyen terheléssel valószínűleg soha nem fogjuk bombázni noteszünket.

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “terhelt – Játék”

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

Akkumulátor

 

A Notebookban egy 6 cellás (4,2Ah*11,1V) 48Wh Li-Ion akkumulátor található. Az akkumulátor üzemidejét kétféleképen mértem meg. Az első teszt minimális fényerő és minimális terhelés alatt született, eredménye pedig 8 óra 55 perc volt. Közepes fényerő és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont már kicsivel soványabb 5 óra 10 percet sikerült mérnem.

 

Értékelés

 

A Dell Inspiron N5050 annak ellenére, hogy nem tökéletes mégis egy bevállalható kategória, éppen ezért a Laptopkalauz szerkesztősége megilleti egy „tetszett” plecsnivel.

 

Dell Inspiron N5050 teszt

 

 

Dell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 teszt

 

Dell Inspiron N5050 tesztDell Inspiron N5050 teszt

 

 

Pucu

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...