részletes keresés

Fujitsu Lifebook A557 teszt

Frissítve: 2017-09-26 01:01:07
Létrehozva: 2017-07-22 08:37:02

A Fujitsu A557-et a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Áttekintés Az 1935-ben alapított Fujitsu dolgozói valószínűleg a...


Dell Inspiron 15 5000 (5567) - Fejlődés?


A Fujitsu A557-et a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés


Az 1935-ben alapított Fujitsu dolgozói valószínűleg a 2000-2010 közötti időszakot tartják a laptopgyártás mélypontjának, amikor a Siemens-szel karöltve próbáltak gépeket csinálni. Minden laptoppal foglalkozó szakember szeme előtt élénken élnek a FuSi gépek kritikán aluli anyagú, megbízhatatlan és ronda rémképei.


2009-ben aztán gyökeresen megváltozott a helyzet, a cég szakított a Siemens-szel és megalakult a Fujitsu Technologies Ltd, a notebook gyártást új szemszögből közelítették meg és olyan gépekkel jelentek meg a piacon, melyek azóta az olcsó kategóriában is a legmegbízhatóbbak közé tartoznak.



















































































Adatlap
Fujitsu Lifebook A557
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel® HD 620
Merevlemez WD 1 TB (WD10JPVX)
Optikai meghajtó DVD író
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB2, headset, SD, LAN, HDMI, DSUB
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2 LE
Egyéb  
Akkumulátor kapacitása 49 Wh
Méret 378 x 256 x 31 mm
Tömeg akkumulátorral 2,25 kg
Töltő tömege 0,15 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2017.07.) 228 900,00Ft
Garancia 3 év

Mindezt azért fontos elmondani minden Fujitsu teszt elején, mert sajnos még mindig sokakban él, hogy ezek a gépek megbízhatatlanok, pedig ez már rég nem igaz.


Tesztünk tárgya a belépő kategóriánál kicsit feljebb pozícionált A557, mely elsősorban üzleti, kisirodai felhasználásra készül, ennek ellenére tartogat meglepetéseket azoknak is, akik esetleg némi multimédiás felhasználást is beiktatnának a dolgos hétköznapokba.


Külső


Az üzleti kategória belépő szintjén vagyunk, ezért a gép külsejétől különösebb dizájnt vagy csillogást ne várjunk. Itt bizony a kőkemény célszerűség uralkodik, a gép teljes egészében fekete, durva felületű, matt műanyagból készült. A design kifejezetten elavult, sokan simán rámondanák, hogy ronda és nem vehetjük zokon tőlük ezt, mert a gép tényleg nem túl szép. Ellenben sugallja, hogy ellenálló anyaggal van dolgunk és ezt tapasztalhatjuk is, sem karcolásoktól, sem ujjlenyomatoktól nem kell félteni a gépet. Az egyhangúságot egyedül a fedlap közepén található csillogó betétes Fujitsu logó töri meg.


Kinyitva a gépet elénk tárul a teljes értékű, numerikus paddal is ellátott billentyűzet, a matt kijelző és a bal alsó sarokban a visszajelző ledek sora. Ez a led sor és a mellette lévő nyitott SD kártyahely a gép legcsúnyább része, valamikor az 1990-es évek elején voltak általánosak ezek a nagy, szögletes visszajelzők. Ugyanakkor örüljünk ennek is, mert sok új gépen már egyáltalán nem találunk például HDD, NumLock vagy CapsLock visszajelzőt.



A korábban tesztelt A514-nél kritizáltam a ház merevítését. Jó hír, hogy az A557-nél sokat javult a dolog. A kijelző kifejezetten stabil, a hajlításnak átlagon felül ellenáll és benyomni sem lehet normál használat során (persze ha véletlenül rátérdelünk a csukott gépre, akkor az nem normál használat). Az alsó rész is kifejezetten merev, sarkánál fogva is bátran felemelhető a gép, nem konyul le, mint néhány kategóriatársa.


Csatlakozók


Sokat kritizálom azokat a gyártókat, akik a jobb oldalra pakolják a gépek csatlakozóit, hiszen ha a gép mellett szeretnénk egeret használni, akkor minden itt lévő vezeték útban lesz a kezünknek. Szerencsére a Fujitsu azok közé a gyártók közé tartozik, akik ezt felismerték. Így a jobb oldalon csak a headset nyílását, a töltőnyílást és egy usb2 csatlakozót találunk, ahova bedughatjuk az egerünk vevőjét, minden más a bal oldalra került. A töltőnyílás is mehetett volna a másik oldalra, de végül is eléggé hátul van ahhoz, hogy ne legyen útban.


Elöl a már említett, kissé őskövületnek látszó ledsort találjuk, sorrendben wifi, bekapcsolás, töltés, HDD, NumLock és CapsLock visszajelzőkkel. Mellette a fedetlen, emiatt elég csúnya SD kártyanyílás található. Jó helyen van az SD kártya elöl, csak kellene bele egy fél dolláros kis betét, amivel használaton kívül lezárhatjuk a nyílást és nem gyűjtené a koszt.


Jobb oldalt a már említett headset csatlakozó, usb2 nyílás, dvd író és töltőcsatlakozó található.



Hátul csak a két zsanér van.



Bal oldalon hátulról előre a biztonsági zár, a gigabites LAN csatlakozó, a hűtés kivezetése, egy VGA, egy HDMI és három USB3 csatlakozó van.



Beviteli eszközök


A billentyűzet alátámasztása a merev háznak köszönhetően jó. A leütési utak tovább rövidültek az aktuális divatnak megfelelően, de a könnyű lenyomás és a határozott leütési visszajelzés összességében egy jó billentyűzetet adnak ki, mely gépeléskor csak enyhe zörgést produkál.


Apró zavaró tényező, hogy az ékezetes karakterek más betűtípussal vannak szitázva, mint az eredeti billentyűk, sőt, a hosszú í egy harmadik karaktertípust kapott, így teljes a káosz. De ez természetesen csak esztétikai hiba.



A touchpad az A514-gyel ellentétben különálló gombokat kapott, ami hatalmas pozitívum a mai világban. A felület kifejezetten sima, szinte üveglap szerű, ami jó érintésérzékelést és kényelmes használatot tesz lehetővé. A két különálló gomb a billentyűzethez hasonlóan rövid úton jár, de határozottan kattan, így jól használható.


Hang, kommunikáció


A gép két hangszórója a billentyűzet tetejére került egy rácsozat alá. A felcsendülő hangról annyit érdemes tudni, hogy irodai használatra kiváló, de filmet és zenét ne ezeken keresztül akarjunk élvezni, mert az nem fog menni. Inkább vegyünk egy fülhallgatót.


Kommunikáció terén a ma szokásos „pakkot” kapjuk: a RealTek műhelyéből érkezett a gigabites LAN, az Inteltől pedig a kétsávos (2,4 és 5 GHz), ac-képes wifi modul, mely egyben a 4.2-es bluetooth-t is szolgáltatja.


Kijelző


A kijelzővel érkezik el a gép legnagyobb meglepetése. Egy 175 ezer forint körül induló gépnél legalábbis engem abszolút meglepetésként ért a fullhd felbontású IPS kijelző. Méghozzá nem is akármilyen, ugyanis a jó összeszerelési minőség miatt szinte semmilyen fényszivárgást nem tapasztalhatunk a széleken, mint egyes kétszer, háromszor ennyibe kerülő gépeknél. Egy irodai munkásnak mindenesetre felüdülés lesz egy ilyen kijelzős gépen dolgozni és munka után megnézni egy filmet. A kijelző maximális nyitási szöge átlagosnak mondható.




Processzor és grafikus kártya


Hetedik generációs, Kaby Lake alapú cpu hajtja a gépet, I5-7200U-nak hívják, 14 nm-es technológiával készült, maximális fogyasztása 15W. A benne lévő HD 620-as integrált vga kellően erős akár játékra is, természetesen nem GTA5-re, de régebbi játékokkal el lehet játszogatni rajta. Plusz pont, hogy a Fujitsu nem szerelt a gépbe egy belépő szintű vga-t, mint sok más gyártó. Egy Geforce 920M semmit nem adna a teljesítményhez, ellenben plusz hibaforrás és a fogyasztást is növeli.



Memória, háttértár, bővíthetőség


Egyik szemünk sír, a másik nevet. Nevet, mert a gép alján összesen három szerelőablakot találunk, ezek közül a memóriát és a HDD-t takaró lapokat egyetlen csavar segítségével levehetjük, míg a nagyobb darabhoz ki kell csavarnunk még néhány csavart, de attól is könnyen megszabadulhatunk.



És sírunk, ugyanis a könnyen nyitható szerelőablakok mögött alig vár minket bővítési lehetőség. A két memóriahely megvan, a gyári 8 GB DDR4 memória csak az egyiket foglalja el, így memóriát viszonylag könnyen bővíthetünk. De sajnos nincs m.2 SSD hely, így ha a gyári lassú HDD-t gyorsabbra akarjuk cserélni, akkor vagy a HDD-t vagy a DVD írót fel kell áldoznunk. Nincs szabad PCI csatlakozónk se, ahova esetleg betehetnénk egy 4G modemet. Összességében elmondhatjuk, hogy a bővíthetőség fejezet alatt lehet legjobban megtapasztalni, hogy ez bizony egy belépő szintű gép.


Belső

Belső



Hőmérséklet, zaj, üzemidő


A gép hűtése jól sikerült, annak ellenére, hogy egyetlen vékony hőcső vezeti el a meleget a cpu-ról. Szinte minden helyzetben halk marad, még maximális terhelés alatt is. A belső hőmérsékletek megfelelőek, a CPU-nál 75 fok volt a maximum, amit sikerült kicsiholni. A külső hőmérsékletekkel sincs probléma, hiszen 36-37 fok fölé nem melegszik a gépház.


Hűtés

Hűtés


A 48 Wh-s akkumulátor mérete átlagos, ennek megfelelően átlagos üzemidőket produkál. Ez terhelés mellett kb. másfél óra, filmnézés, netezés esetén pedig akár 5 óra is lehet. A töltési idők is átlagosak, 50%-ra kb. 1 óra, teljes kapacitásra kb. 2 óra alatt tölt fel az akku.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Fujitsu Lifebook A557
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 620
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 10 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 25 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 30 °C 70 °C 75 °C
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint közepes közepes hangos
Környezeti hőmérséklet 23 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
33 32 29 31 32 29
34 33 30 32 32 29
31 34 31 31 31 30
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
35 33 31 35 32 29
37 36 31 37 32 30
33 37 33 33 31 34

Értékelés


Az A514 volt a Fujitsu új belépő üzleti kategóriás gépeinek első példánya, melyet mi is teszteltünk. Akkoriban jó véleménnyel voltunk a gépről, hiszen árához képest legalább egy kategóriával magasabb minőséget képviselt. Nincs ez másként az A557-tel sem. Bár a belépő üzleti gépek szintjén van az ára, simán megállja a helyét az alsó-közép kategóriás gépek mellett is. Sőt, túl is lép rajtuk az IPS kijelzővel. Strapabíró anyagai, jó billentyűzete és irodai használathoz megfelelő bővíthetősége miatt ajánlott gép azoknak, akik kisebb irodába, de kár otthoni multimédiára keresnek gépet.






















































Értékelés
Fujitsu Lifebook A557
Előnyök Strapabíró anyagok
  Jó összeszerelési minőség
  IPS kijelző
   
Hátrányok Design elavult
   
Alternatívák HP 250 G5
  Dell 3568





 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...