részletes keresés

HP EliteBook 8440p teszt

Frissítve: 2017-07-19 10:00:02
Létrehozva: 2010-08-16 04:30:05

Szép külsővel megáldott noteszgéppel rukkolt elő a Hewelt Pakard. Az új Elitebook 8440p nem, hogy szép, de a katonai szabványnak megfelelő felépítése miatt elpusztíthatatlan is.



Bevezető


 


Úgy látszik leáldozóban van az EliteBook 30-as szériája, mivel megjelent a minden tekintetben jobb és újabb 40-es széria. Az egyik legnagyobb PC gyártó, a Hewlett-Packard ismét megmutatta, hogyan kell egy igazi elit gépet piacra dobni. A formaterv lényegében ugyanaz mindegyik modellnél (12″ 2540p, 14″ 8440p 8440w, 15″ 8540p 8540w, 17″ 8740w), csupán a kijelző méretében és a VGA teljesítményében van eltérés. A korábbi széria megismételte önmagát a már megszokott szögletes formában, az elpusztíthatatlan szerkezetben és a szálcsiszolt alumínium borításban. A fedlapon a már jól megszokott HP logó díszeleg, mely az elődökhöz képest kissé megváltozott.


HP EliteBook 8440p teszt


Egy átlagos ember valószínűleg a billentyűzetet emelné ki mint lényeges különbséget, melytől egy sokkal üzletiesebb külsőt kapott a notebook. Egy üzleti gép külső jegyeiben, inkább a szögletes formavilágot követi, melyet a billentyűzet megtervezésénél is figyelembe vett a HP. 


HP EliteBook 8440p teszt


 


Az EliteBook 8440p-n megtalálhatóak a mai igényeknek megfelelő portok és csatlakozók.


Szemből nézve: Nyitó gomb, memóriakártya olvasó, 4db apró LED


HP EliteBook 8440p teszt


Hátulró nézve: Biztonsági zárfoglalat, akkumulátor, zsanér, táp csatlakozó, DisplayPort, VGA kimenet


HP EliteBook 8440p teszt


 


Bal oldal: Hőnyílás, 3X USB 2.0, FireWire 400, hang kimenet, ExpressCard slot


HP EliteBook 8440p teszt


 


Jobb oldal: Optikai meghajtó, kártya olvasó, E-Sata, Lan, Modem


HP EliteBook 8440p teszt


 


A 30-as széria egyetlen gyenge pontja a zárszerkezet volt, melyet egy pár órás szervizelés (alsóház csere) örökre megoldott. A 40-es széria viszont már mondhatni tökéletes. Kisebb változások történtek mind a zárszerkezet, mind pedig a kijelző tetején található kampókban de a működési elv ugyanaz. 


HP EliteBook 8440p teszt


A notebookon találunk még egy kifejezetten jó minőségű 2 megapixeles webkamerát és egy kipattintható LED-et, mely korlátozott látási viszonyok között segít nekünk, hogy lássuk a billentyűzetet. A LED fényereje tökéletes, nem is kellene erősebb.


HP EliteBook 8440p teszt


A gép súlya akkumulátorral 2,42 kg, töltő adapterrel együtt viszont 2,837 kg.


 


Platform >


BREAK 


Platform – CPU, HDD, RAM, VGA


 


A tesztalanyban egy kifejezetten erős Intel® Core™ i5 Processzor-540m 2.53GHz-es processzor dolgozik. A 8440p-nél elérhető a legkisebb Intel® Core™ i3 Processzor-370M és a legnagyobb Intel® Core™ i7 Processzor-620M processzorral szerelt változat is. A gépeket alapból 1x2GB DDR3-as 1333Mhz-en járó RAM-okkal szerelték fel ügyelve arra, hogy a bővítés a lehető legkisebb költségekkel járjon, de akár 8GB-ig is bővíthetjük. Grafikus vezérlő szempontjából választhatunk az integrált Intel® HD Graphics és az 512mb-os nVidia Quadro NVS3100M között.


HP EliteBook 8440p teszt 


Everest CPU-RAM mérési eredmények


HP EliteBook 8440p teszt


 


Csak, hogy mindenki számára világos legyen mi a különbség egy Core™ i5-540m és egy P8600-os CPU között harcba hívok egy HP EliteBook 8530p-t.


HP EliteBook 8440p teszt


A teszt alapján láthatjuk, hogy ugyan van sebességbeli különbség a két processzor között, viszont a hétköznapi használatban ez nem észrevehető.


 


VGA 


A VGA sajnos csak 64 bites de ez játék során nem okozott hátrányt.


HP EliteBook 8440p teszt


 


 


3Dmark03 és 05


HP EliteBook 8440p teszt


 


HP EliteBook 8440p teszt 


 


HDD


HP EliteBook 8440p teszt


A notebookban egy Seagate Momentus 320GB SATA 2.5″ / 7200RPM-es HDD dolgozik, mely a mérés során átlagos sebességet mutatott.


 


Megjelenítés, bevitel, hangszórók >


BREAK 


 


Megjelenítés, bevitel, hangszórók


Mivel a 16:10-es képarány ideje leáldozóban van a HD filmeknek köszönhetően üdvözölhetjük az üzleti kategória 14″ 16:9-es képarányú 1366×768-as felbontású kijelzőjét. Ezen azt értem, hogy követni kell az éppen aktuális szabványt, de egy business gép esetén mi szükség van erre? Szerencsére a változás nem számottevő. A helyzet nem sokat változott, szintén TN+film technológiás kijelző panelja van LED-es háttérvilágítással. A betekintési szögek meglepően jók, nem torzulnak kisebb döntés hatására sem. A képe kicsit fakó, de azt figyelembe kell venni, hogy alacsony felbontású (1366×768) valamint Antiglare / MATT borítású , melynek köszönhetően külső fényviszonyok között is tökéletesen használható. A gépezetet a már jól megszokott módon ellátták egy külső fényérzékelővel, ami a fényviszonyokhoz képest állítja a kijelző fényerejét.


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


Sajnos a fényerőeloszlás mérését műszer hiánya miatt nem tudom elvégezni, de szabad szemmel teljesen egyenletesnek tűnik. Nincsenek sem a sarkokban és alul sem jobban megvilágított részek.


 


Billentyűzet 


A billentyűzetet a szokásos HP DuraKeys-el vonták be, ami az ujjbegyből származó olajok és piszkok fényesítő és koptató hatását hivatott megakadályozni. Lehet van bennem némi elfogultság, de a billentyűzet minőségét illetően nem tudok olyan gyártót vagy modellt mondani, ami jobb volna a W, P szériás HP-k billentyűzeténél. Az alátámasztás a régebbi szériáknál is atom biztos volt és csak nagyon erős nyomóerő hatására hajlik be minimálisan. Na igen! A 8440p billentyűzetének alátámasztása olyan, mintha vasbeton lenne alatta. Erősebb nyomás hatására sem hajlik egy tizedmillimétert sem. A billentyűzetet úgy tervezték, hogy akár egy pohár vizet is el tudjon vezetni az apró elfolyók segítségével a notebook alá. A gépelési élmény elsőre furcsa, másodjára megszokható, végül pedig sokkal jobb. Minden új dolgot meg lehet szokni. A billentyűzet design-ja régebben, képek alapján nem tetszett. Természetesen élőben egészen más hatást kelt, gyönyörű! A karakterek leütése picit hangosabb, mint a korábbi verzióknál, de a többi gyártó modelljéhez képest halknak számít.


HP EliteBook 8440p teszt


 


Touchpad, trackpoint 


A Trackpoint HP-s lett, egyszerűen nem Thinkpad :). A touchpad és az alatta található gombok érzékenységében és minőségében nem sok különbség van. Ugyanúgy szuper! A Touchpad szintén HP DuraKeys-el van bevonva, melyről a fentiekben már tettem említést.


HP EliteBook 8440p teszt


 


Fingerprint 


Egy üzleti gépnél elengedhetetlen az ujjlenyomat azonosító, melynek formavilága kicsit megváltozott.


HP EliteBook 8440p teszt


 


Hangszórók 


A hangszórók a nyitógomb két oldalán helyezkednek el, melyeket a korábbi tesztekben “ágyékhangszórók”-nak csúfoltak. Ágyékhangszóró ide, ágyékhangszóró oda minőségük tökéletes. Rendkívül erősek és torzítás mentesek. Képesek egy egész szobát beteríteni hanggal, így élmény rajta zenét hallgatni vagy egy jó filmet megnézni.


HP EliteBook 8440p teszt


 


Hőmérséklet, zaj, akkumulátor >


BREAK


Hőmérséklet, zaj, akkumulátor


A 6930p hűtésének megfigyelésekor álmodni se mertem volna, hogy a HP képes lesz jobbat csinálni. A gép alja egy egész napos használat után (tesztek, játékok) sem volt forró. Talán a langyos, a leghelyesebb kifejezés. A notebook egy kifejezetten erős VGA-val rendelkezik, ezért ne is álmodjunk hangtalan üzemmódról. A hűtést úgy tervezték meg, hogy folyamatosan alacsony fordulaton működjön, melyet csak a nagyon vájt fülűek érzékelhetnek. Csupán halk suhogás hallatszódik, melyet csak akkor hallunk, ha fülünket a hő kivezető nyílására helyezzük. A gép nagyobb terhelés vagy játék hatására átvált egy hangosabb fokozatra. Ez picivel hangosabb, mint az előző szériáknál, viszont a többi gyártóhoz képest még mindig nagyon halk.


A hőmérsékleteket Everest-el mértem és mondhatni elég kellemes eredmények születtek:


 


CPU alap: 38-40 °C


GPU alap: 44-46 (néha 50) °C


HDD alap: 36 °C


 


CPU terhelt: 74 °C


GPU terhelt: 84 °C 


 


Az akkumulátor viszont nem igazán meggyőző. Minimális fényerővel 3 órán keresztül tudtam filmet nézni. Érdekes módon, ha a filmet kikapcsoltam a windows akkumulátor megfigyelője több, mint 5 órás üzemidőt mutatott. Valószínűleg ezen eredmény a Core™ i5-ös CPU-nak és a viszonylag erős VGA-nak tudható be.


 


Játék >  


BREAK 


Call of Duty 4: Modern Warfare – 1366×768


(A grafikai beállítások úgy lettek optimalizálva, hogy a játék élvezhetően fusson.)


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt 


HP EliteBook 8440p teszt


 


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


 


Call of Duty 6: Modern Warfare 2 – 1366×768


(A grafikai beállítások úgy lettek optimalizálva, hogy a játék élvezhetően fusson.)


HP EliteBook 8440p teszt


 HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


 HP EliteBook 8440p teszt


 


HP EliteBook 8440p teszt


HP EliteBook 8440p teszt


Értékelés >


BREAK


Értékelés 


A HP EliteBook 8440p egy szinte tökéletes notebook, melyhez bátran merem adni a nevemet. A gép egyszerre gyönyörű és egyszerre a minőség megtestesítője.


Akármit csináltam, akárhova nyúltam csak pozitívumokat tudok a gépről elmondani. A LED-ek világítása nem zavaró, a billentyűzet és maga a gépelési élmény fantasztikus. A billentyűzetet megvilágító lámpa végre átvilágítja az egész billentyűzetet. A hűtése és a hangja kiváló, a gépen egy forró pont sincs egy egész napos használat után sem. Örültem annak is, hogy végre normális grafikai beállításokkal tudtam játszani egy 14″-os üzleti gépen. A kijelző látható bármilyen fényviszony között, bár sötétben kicsit kiemeli a fakóságot, melyen egy kalibrálás vagy egy nagyobb felbontású kijelző megvétele segíthet.


 


Előnyök: 


-alumínium borítás


-erős zsanérok


-erős szerkezet


-kiváló billentyűzet és annak megvilágítása


-hűtés hangja és a gép melegedése


-jó grafikus vezérlő


 


Hátrányok: 


-sötétben kicsit fakó kijelző (csak az 1366×768-as kijelző)


-igaz jó a grafikus vezérlő, de csak 64bit-es


-kevés akkumulátoros üzemidő


 


Miért érdemes egy ilyen notebookot megvenni?


(1) Nincs lakkos festés ami lekophat, maszatolódhat, karcolódhat. Az anyaga fém, elég nehéz benne kárt tenni. A műanyag alkatrészek is egyrészt minimálisra vannak szűkítve, másrészt pedig magnéziumos megerősítést kaptak. A billentyűzet nagyon jó minőségű, halk, nem fényesedik, nem kopik. A touchpad matt borítású nem úgy, mint egyes gyártók egyes modelljein látható tükörszerű borítás, ami szinte használhatatlan. A zsanérok nagyon erősek, 100%, hogy nem fognak meglazulni, eltörni. A kijelző MATT borítást kapott, mely kültéren akár napsütésben is jól használható. 


(2) A gyártó, ezeket a gépeket piacra kerülésük előtt, akár több 1000 óráig is teszteli. Ezek a gépek főként nagyvállalatok igényeinek lettek kifejlesztve, hogy a meghibásodás apró esélye se merülhessen fel . Ha ez mégis megtörténik, akkor súlyos összegeket és bizalmat veszítenek, mely nem éri meg egy ilyen neves vállalatnak. És miért is fontos különösen egy mobil számítógép esetében az előzetes tesztelés, tervezés és hibajavítás?


Mert ellentétben egy asztali számítógéppel itt minden egybe van integrálva, sokkal kisebb és ha esetleg még hordozni is akarjuk ki van téve mindenféle külső fizikai hatásnak. Tehát fontos, hogy a lehetőségekhez képest: 


-ne melegedjen nagyon vagy ne a zavaró helyeken


-ne fogyasszon sokat,


-megfelelő ideig menjen az akkumulátor


-ne legyen túl nehéz


-ellenálló legyen a minél szélsőségesebb külső fizikai hatással szemben, úgy mint a hőmérséklet, páratartalom, nyíró és csavaró erők, stb…. 


Többek között ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe a consumer termékeknél. Persze van negatívum is. A hosszas tesztelés azt eredményezi, hogy a kikerült business gépek drágábbak és az eltelt idő miatt konfigurációjuk nem éppen a legfrissebb. 


(3) Nagyon fontos a support (szerviz és driver támogatottság). Egyes gyártók (nem nevezném meg őket) a költségcsökkentés érdekében külföldre helyezik a szervizüket. Ha a notebookkal bármi probléma történik, akkor a tulajdonos beviszi a boltba a gépet, ahol vette, a boltos beviszi egy átvevő pontba, az átvevőpontos pedig továbbküldi futárral a külföldi szervizbe. (1) Nincs meg a szervizessel a személyes kontaktus, ami egy meg nem ismétlődő hiba esetén akár azt is eredményezheti, hogy javítás nélkül kerül vissza a notebook a tulajdonoshoz. (2) A szállítás során bármi történhet a géppel. Elveszhet, megsérülhet. Ilyenkor ezt hogyan bizonyítsuk, kihez forduljunk?


 A HP-nak sok magyarországi szervize van és ehhez hasonlók biztosan nem fognak megtörténni! Az üzleti notebookok esetén a gyors szervizelést több 1000-10.000 előre legyártott alkatrésszel tudják biztosítani. Így olyan kellemes meglepetés érhet minket, hogy bevisszük a gépet a szervizbe és másnap csörög a telefon, hogy kész a gép. Egy consumer gép esetén, főleg ha azzal a szériával probléma is volt (tesztperiódus hiánya) lehetséges, hogy rengeteget kell várni.


 


Pucu 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...