részletes keresés

HP Omen 15 teszt – Voodoo örökség

Frissítve: 2017-10-07 01:01:02
Létrehozva: 2017-09-29 02:48:42

A HP Omen 15-öt a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Áttekintés A HP Omen 15 gyökerei...


Dell Inspiron 15 5000 (5567) - Fejlődés?


A HP Omen 15-öt a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés


A HP Omen 15 gyökerei egészen 1991-ig nyúlnak vissza. Ekkor alakult meg ugyanis Kanadában, Calgary-ban a Voodoo nevű cég, mely közel 20 évig foglalkozott luxus asztali és notebook pc-k gyártásával. A HP 2006-ban vásárolta meg a céget és 2012-re meg is szüntette, mint önálló márkát. Ettől fogva számítjuk a HP Omen sorozat létrejöttét.


HP Omen 15 logo


Mivel több gyártó is igyekszik felépíteni a gamer termékvonalat, a HP sem maradhatott ki ebből. Az Omen márkanév alatt nem csak játékos notebookokat forgalmaz, találunk itt asztali gépeket egészen futurisztikus desing-nal (és árcédulával), monitorokat, egereket, billentyűzeteket, egyszóval mindenfélét, amire egy gamernek szüksége lehet.




















































































Adatlap
HP Omen 15
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 16 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel® HD 630
  Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4 GB
Merevlemez Samsung 256 GB NVMe SSD + HGST 1TB 7200rpm HDD
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB3.1, headset+mikrofon, SD, LAN, HDMI, Displayport
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2, Gigabites LAN
Egyéb Billentyűzet világítás
Akkumulátor kapacitása 69 Wh
Méret 382 x 253 x 26 mm
Tömeg akkumulátorral 2,2 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2017.06.) 449 990,00Ft
Garancia 3 év

Külső


Tesztünk tárgya, a HP Omen 15-ös méretű kijelzővel szerelt gépe nagyrészt műanyagból készült, egyedül a csuklótámasz és a gép aljának egy része fém. Külseje magán hordozza az Omen sorozat design elemeit. A vörös és a fekete szín dominál, a fedlapon a Voodoo-tól örökölt maszkos logo látható, valamint X alakban mintázott betétek.


HP Omen 15 fedlap


A gépet kinyitva elénk tárul a vörös körvonallal díszített billentyűzet, melyet fémből készült csuklótámasz vesz körül. A kijelző kerete matt műanyag, ebben a keretben találjuk felül a webkamerát és a dupla mikrofont.


A HP Omen 15 háromféle videokártyával és kétféle cpu-val érhető el. A leggyengébb változatban négymagos I5 és GTX 1050 dolgozik, a középmezőnyt a tesztünkben is szereplő I7 + GTX 1050 Ti képviseli, a felső kategóriában pedig a vga már GTX 1060-as.


Csatlakozók


Játékos gépről van szó a tesztben, így nem vagyunk nagyon elkényeztetve csatlakozókkal. A HP Omen 15 egyedüli érdekessége az USB Type C port (mely választható Thunderbolt 3 kompatibilitással is), ezen kívül csak a szokásos csomagot kapjuk: a monitornak Displayport és HDMI, a perifériáknak három USB3.1, ezen felül SD kártyaolvasó és LAN csatlakozó található a gépen.


Elöl szokás szerint nincs semmi.


HP Omen 15 eleje


Jobb oldalon Sd kártyaolvasót, a HDD visszajelző ledjét, két USB portot és a töltőcsatlakozót találjuk. Sehogy nem sikerül magam elé képzelni azt a felhasználót, aki a gép oldalán ellenőrzi a HDD működését…


HP Omen 15 jobboldal


Hátul a dupla ventilátoros hűtés futurisztikus kivezető nyílásai találhatók.


HP Omen 15 hátulja


Bal oldalra került a többi csatlakozó, hátulról előre haladva a biztonsági zár, a Displayport, a HDMI, a LAN csatlakozó, melynek van két visszajelző ledje is, egy USB3.1 és a Type-C port. Érdekes módon két hangcsatlakozó is került a gépre, egyik a szokásos fülhallgató-mikrofon egyben, másik pedig egy külön mikrofon csatlakozó.


HP Omen 15 baloldal


A gép alján a két ventilátor alatt méretes szellőzőnyílásokat találunk, szerelőablak sajnos nem került ide. Ezen kívül itt találjuk a gép lábait, melyeket egészen nagyra terveztek a mérnökök, ezáltal a gép stabilan áll az asztalon.


HP Omen 15 alja


Kijelző


Nem kapunk semmi különlegeset kijelző témában, a gép hozza a kötelezőt: fullhd felbontás, ips panel. Sajnos azonban brutális bevilágítások (clouding) jellemzik az Omen kijelzőjét. Még az eddig listavezető Acer gépeken is túltesz bevilágításban, sötét tartalomnál nagyon zavaró jelenség.


HP Omen 15 clouding


A kijelző kerete matt fekete műanyag, merevítése pedig nem sok van, bátorság kell ahhoz, hogy valaki a sárkánál fogva próbálja felnyitni. A zsanérok viszonylag könnyen járnak, egy kézzel is ki lehet nyitni a gépet. Nyitott állapotban van egy minimális holtjáték, de nem veszélyes.


HP Omen 15 kijelző


Beviteli eszközök


Meglepően jól sikerültek a HP Omen 15 beviteli eszközei. A billentyűzet alátámasztása ugyan hagy némi kívánnivalót maga után és a pirosra színezett WASD gombok is elég zavaróak, de maga a gépelési élmény egész jó. A gombok halkan, zörgésmentesen járnak, a leütési visszajelzés jó. A háttérvilágítás vörös, ereje nem szabályozható. Azt viszont választhatjuk, hogy csak a WASD gombok világítsanak vagy az egész billentyűzet. Előbbiek, mint említettem, pirosra vannak színezve, így fehér színű háttérvilágítást kaptak.


HP Omen 15 billentyűzet


HP Omen 15 billentyűzet


Hogy legyen mibe belekötni, hozzuk fel a billentyűzet kiosztást. A HP mindig is külön utakon járt, elég csak az Elitebook sorozat összenyomorított kurzormozgató gombjaira gondolni. 2017-ben pedig búcsút mondtak az ISO kiosztású billentyűzeteknek és minden gépükbe az amerikai, ANSI kiosztás kerül. Ez nekünk Magyarországon azt jelenti, hogy az Enter gomb összemegy, az Ű felköltözött az Enter fölé, az Í gomb eltűnik és a vakon, 10 ujjal gépelők soha többé nem vesznek HP notebookot. Az Omen-nél az Í nem tűnt el teljesen, mert átkerült a hatalmas méretű Space túloldalára, ráadásul rögtön 3 billentyű méretű lett, ezáltal viszont elveszett a jobboldali Ctrl, a Menü gomb és a jobboldali Windows gomb is.


HP Omen 15 WASD


A touchpad nem túl nagy és nem is túl sima, viszont különálló gombokat kapott, így nem kell az egész felületet lenyomva kattintanunk. A gombok halkan működnek így összességében ez a beviteli eszköz is pozitív értékelést kaphat.


Még egy érdekessége van a billentyűzetnek, ez pedig a Voodoo emblémás Omen Command Center dedikált gomb, mely nem túl meglepően az Omen Command Centert nyitja meg. Túl sok mindent nem csinálhatunk itt, kapunk némi információt a CPU, GPU, RAM terhelésről és bekapcsolhatjuk a Network Boostert, mely elvileg csökkenti a pingünket játékok alatt azzal, hogy előnyt biztosít a játék adatforgalmának.


HP Omen 15 command center


Hang, kommunikáció


Hiába van rajta a gépen a dán prémium hangmérnök Bang & Olufsen logója, a HP Omen 15 hangja sajnos nagyon nem sikerült jól. Elsősorban azért, mert a hangszórók a gép alján vannak és lefelé néznek. Emiatt a sztereó hatás szinte teljesen hiányzik, egy pontból szól minden. A másik probléma a hangkeltők minősége. Több gyártó kísérletezett dedikált „mélynyomó” beépítésével játékos gépekbe és azoknál némi mély hang fel is fedezhető a hangképben, még ha nem is vetekszik a pár ezer forintos hangszórók mélyeivel. A HP-nál sajnos nem lépték meg ezt, pedig nagyon ráfért volna a két apró hangszóróra némi segítség, mert mély hangokat szinte egyáltalán nem tudnak kiadni magukból. És sajnos a többi tartományban sem jeleskednek, a középtartomány enyhe dobozhangja és a magasok kicsit fülsértően túltolt szintje egyaránt alkalmatlanná teszik a gépet bárminemű zenehallgatásra, de játék esetén is inkább vegyünk fel egy fülhallgatót.


HP Omen 15 hangszóró


A kommunikációt intéző felszerelés a „szokásos”: Realtek által készített gigabites LAN (RTL8168) és az Inteltől származó Dual Bandos wifi (7265 AC 2×2) és 4.2-es Bluetooth felel karöltve a kapcsolatokért.


Processzor


Az egyik legerősebb Kaby Lake processzor került a gépbe, az I7-7700HQ-t. A négy magos, nyolc szálon dolgozó központi egység alapórajele 2,8 GHz, mely turbo módban egy magnál 3,8, két magnál 3,6, négy mag esetén pedig 3,4 GHz-ig mehet fel. Munkáját 6 MB cache segíti, TDP értéke pedig 45 W. Az előző generációs párjánál, a 6700HQ-nál mintegy 7-10%-os teljesítménynövekedést sikerült elérnie. Talán kicsit felesleges ekkora CPU a GTX 1050 Ti mellé, hiszen játékok alatt 30, nagyon maximum 40%-os a kihasználtsága. Szerencsésebb lett volna egy négymagos I5-öst tenni a gépbe és akkor talán a hűtés határait sem feszegetné a processzor.


HP Omen 15 CPUZ kép


Grafikus kártya


A HP Omen 15-be az új Pascal videokártyák második tagja került (ha teljesítmény szerint nézzük: 1050, 1050Ti, 1060). A GP107-es kódjelű chip 14 nm-es eljárással készül, teljesítménye kb. a régebbi 970M szintjén van, mindezt kb. 70W-os fogyasztás mellett képes nyújtani. 128 bites memóriabusza 4 GB GDDR5 ramot kezel, a GPU maximális órajele 1620 MHz. Ereje minden mai játékhoz elegendő fullhd felbontásnál, bár a teljesítményigényesebb (vagy optimalizálatlanabb) címeket csak közepes beállításokkal tudjuk futtatni (pl. Ark Survival Evolved, Mafia 3).


HP Omen 15 GPUZ kép


HP Omen 15 fps


Memória, háttértár, bővíthetőség


16 GB RAM található a gépben, 2×8 GB elosztásban, a modulok DDR4-esek és 2133 MHz-en mennek. Háttértár kettő is van. Rendelkezésre áll egy 1 TB-os HDD, mely ráadásul a gyorsabbik fajta, 7200-as fordulatszámon pörög. Persze sebessége még így is messze elmarad a 256 GB-os NVMe SSD mellett, mely a részére kialakított csatlakozóban helyezkedik el. Sebessége egészen elképesztő, a gép alap működése pattogós, minden program azonnal megnyílik, nincsenek várakozások.


HP Omen 15 SSD


A gép alján nincs szerelőablak, viszont a 10 csavar eltávolítása után viszonylag könnyen leszedhető, így hozzáférünk a belső alkatrészekhez. Ha bejutottunk a gépbe, akkor kitisztíthatjuk a hűtést, szükség esetén cserélhetjük az akkut és ennyi. A tesztelt gépnél másra nem is volt lehetőség, hiszen foglalt volt a HDD hely, az NVMe SSD csatlakozó és a két memória bővítőhely is. Aki esetleg gyengébb felszereltséggel veszi a gépet, az a fenti részeket tudja bővíteni.


HP Omen 15 belseje


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


Terheletlen állapotban a 40 fokos cpu és a 30 fokos felületi hőmérsékletek teljesen átlagos értéknek számítanak. Ha a gépen játszani kezdünk, akkor már nem lesz ennyire jó a helyzet. A videokártya bírja a tempót, maximális terhelés esetén is csak 68 fok körülre melegedik és órajele sem esik le. A négymagos i7-viszont Processzor hamar beleszalad a 97 fokba, ahol már kezdi csökkenteni az órajeleket a túlmelegedés miatt. Szerencsére ezek az órajel esések nem drasztikusak. 100%-ra terhelve a cpu-t viszont már nem hogy turbo módba nem tud lépni, de az alap 2,8 Ghz-es órajelet sem tudja tartani, 2,7 Ghz-re esik az órajel. Ilyenkor a CPU is visszahűl kicsit, 87-89 fokig. Prime95 és Furmark együttes terhelésekor teljesen megborul a gép hűtési rendszere, a cpu 99 fokra melegszik még úgy is, hogy órajele 2,5 GHz-re esik vissza. A hűtés ekkor már kifejezetten hangos lesz.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
HP Omen 15
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 630
Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4 GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 2,5 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra
Akkumulátor töltése Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 40 °C 97 °C 99 °C
GPU hőmérséklet n.a. 68 °C 72 °C
Zajszint halk* közepes hangos
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
30 31 29 29 31 30
28 30 29 29 31 26
26 28 27 26 25 27
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
39 45 41 40 42 38
35 44 38 31 47 30
29 29 37 27 27 30

Érdekes módon itt is tapasztalható, amit az utóbbi időben több gépnél is láttam, hogy a cpu magok nem egyenletesen melegednek, terheléses teszt alatt akár 20 fokos különbség is megfigyelhető. Ez lehet pontatlan összeszereléstől, hűtőpaszta helytelen felhelyezésétől is. A felületi hőmérsékletek játék alatt sajnos pont a billentyűzeten, azon belül is a középső részén emelkednek meg, itt elérik a 44-45 fokot is.


A gép dupla ventilátoros hűtést kapott, melyhez három hőcső szállítja a meleget. Terhelés nélkül nem hallani semmit, valószínűleg ilyenkor teljesen leállnak a ventilátorok. Kis terhelés esetén, amikor alacsony fordulaton dolgozik a hűtés, van egy érdekes búgó hangja, amit akár zavarónak is nevezhető. Ahogy emelkedik a gép teljesítménye, úgy pörögnek fel a ventilátorok és lesz egyre hangosabb a zaj, és maximális terhelés mellett már kifejezetten hangosnak mondható.


A gép egész nagy, 69 Wh-s akkut kapott, azonban az erős hardver mellett ez sem sokat számít. Terhelés alatt kevesebb, mint 1 óra a rendelkezésre álló akkuidő még úgy is, hogy ilyenkor jelentősen romlik a teljesítmény. A CPU 1,9, a GPU 1,1 GHz-en működik akkuról, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 65 fps-sel futó játék sebessége 47 fps-re esik, amikor kihúzzuk a gépet a konnektorból. Filmnézéssel, netezéssel 2,5 óra körül alakul az üzemidő, ami szintén nagyon kevés. Ráadásul filmnézés közben alacsony fordulaton megy a ventilátor, aminek ilyenkor megjön az a feljebb említett búgó hangja és egészen tönkre tudja tenni az élményt.


Értékelés


Ha a versenytársak tükrében nézzük a gépet, akkor óvatosan kell nekiindulnunk az összehasonlításnak. Hiszen ha leszűrjük a webshopok kínálatát az Omennek megfelelő hardverre, akkor azt látjuk, hogy az Asus ugyanezt a hardvert majdnem százezer forinttal olcsóbban adja a GL553 modellben. Mindenképp érdemes kezünkbe venni a két gépet és elolvasni a teszteket, hogy egyértelmű legyen, miért kerül többe az Omen. A ház minősége, a hűtés (még ha az Omené sem tökéletes, sőt), a gép mögött álló támogatás (3 év garancia) alapján azt kell mondani, hogy a kettő közül a HP a jobb választás. Hasonló a helyzet, ha a VN-es Acer gépekkel hasonlítjuk össze az Oment. Itt már az árkülönbség sem olyan nagy, de a minőség mindenképp a HP oldalán áll. És akkor sem változik a dolog, ha az Y520-as Lenovot nézzük, ahol ráadásul bejön a képbe a bizonytalan, sokat szidott garanciális háttér is. Az egyetlen gép, ami minőségben felveszi a versenyt a HP Omen 15-tel, az a Dell 7567, mely ugyan műanyag házas, de abból a jobbfajta, hűtése pedig valamivel jobb, mint az Omené.


Mint minden gépnek, a HP Omen 15-nek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Hátrányként említhetjük a hangos és néha elégtelen hűtést valamint a gép hangszóróinak gyengeségét. A 10 ujjal gépelők pedig egyenesen utálni fogják a HP új billentyűzetelosztását. Az előnyök közé sorolhatjuk a fém felületeket, a jól összerakott és stabil alsó részt és a jó billentyűzetet.  És persze a játékra alkalmas hardvert, mely nem ijed meg a legújabb játékoktól sem. A biztonságot pedig a 3 év megbízható HP garancia szavatolja.


 







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...