részletes keresés

HP Sleekbook 15-b000sh áttekintő

Frissítve: 2017-07-19 09:59:05
Létrehozva: 2013-08-10 06:25:30

Könnyed, légies elegancia köntösébe bújtat Hewlett Packard noteszgép: HP Sleekbook 15


A HP Sleekbook 15 noteszgépet a Laptopszalon-tól kaptuk egy rövid bemutató erejéig.


Kis angoltudással a birtokunkban, már látatlanban sejteni lehet, hogy miféle szerkezetre is számíthatunk. Az ami azonban a szemünk elé tárul még így is meglepő lehet és akkor még csak ki sem bontottuk a HP Sleekbook 15-ös dobozát. 


HP Sleekbook 15-b000sh áttekintő


Méretéhez képest kifejezetten könnyűnek mondható az alig 2 kilogrammos súlyával, a címben hangsúlyozott légies eleganciának köszönhetően pedig hamar beleszerethetünk külsejébe. Viszont csak úgy mint a párválasztás esetében, itt sem állhatunk meg a külsőségek vizsgálatánál, főleg ha hosszabb távra tervezünk nem árt a belső értékekre is odafigyelnünk. Az anyaghasználat nem túlságosan varázslatos, de a Sleekbook 15 árát elnézve ezen annyira nem kell csodálkoznunk, szerencsére ez már nem mutatkozik meg az összeszerelésben. 







































































Termék megnevezése Sleekbook 15-b000sh
Processzor Intel® Core™ i3 Processzor-3217U – 1,8 GHz (Ivy Bridge)
Lapkészlet Intel® HM76
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6 HD 1366×768 fényes
Grafika Intel® HD Graphics HD4000
Merevlemez Seagate 500GB / 5400rpm
Optikai meghajtó nincs
Protok és csatlakozók 2db usb 3.0, 1db USB 2.0, HDMI, kártyaolvasó, LAN
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 1MP
Akkumulátor kapacitása 4 cella
Méret 38,6 x 25,9 x 2,1 cm
Tömeg 2,1 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) 129.900.- Ft
Garancia 24 hónap „hozom-viszem” HP garancia

Bekapcsoláskor az első, ami feltűnhet a halk működés. Természetesen vannak benne aktív hűtőelemek is, de ezek olyannyira halkan teszik a dolgukat, hogy alapjáraton a háttérzajokban odavesznek a foszlányai – persze mindez csak olcsó parasztvakítás volna, ha nem társulna hozzá kellő minőségű hűtéshatékonyság, de szerencsénkre erre is kellő mértékben odafigyeltek a tervezés során a mérnökök. 


HP Sleekbook 15-b000sh áttekintő


A beviteli eszközöket górcső alá téve nagy csalódás nem ér minket és bár tesztjeink, áttekintőink során mindig hangsúlyozzuk, hogy jószerivel árkategóriától független etalonnak számít a Lenovo a billentyűzeteket tekintve, a HP-nak sincs mért szégyenkeznie. A billentyűk borítása kellemes tapintású, nyomáspontjuk kielégítő, kis szokást természetesen igényel, de ezt követően kellemes társunkká válik. Egy valami azonban hiányzik, ez pedig a billentyűzet háttérvilágítás – a jelenlegi trendeket elnézve ez a filléresnek nevezhető befektetés hamar megtérülne, hiszen nem csak mind dizájn elem kell, hogy szerepeljen a palettán tekintve, hogy ma már komoly funkcionalitással bír. A touchpadról lentebb nyilatkozunk. 


Az 1366x768p-s felbontású 15.6 hüvelykes kijelzőt megvizsgálva azt kell mondjuk, hogy nem ennek az árfekvésnek a királya, de hozza a kötelezőt: a betekintési szögek nem kifejezetten jók bár „szódával elmegy”, az ehhez társuló színhűség pedig hasonló tendenciát mutat. 


Hardware ügyileg nem lehet panasz a HP Sleekbook 15-re, már ha tisztában vagyunk az i3-as CPU és a 4 GB memória határaival. Ennél fogva nem kell kifejezetten komoly élményre számítanunk a 3D-s alkalmazások futtatásakor, a jelenlegi igényeket legjobb esetben is csak alapszinten elégíti ki, de régebbi játékok futtatása során már sokkal inkább görbülhet mosolyra a szánk. 


Ami a hangzást illeti: itt sem kell nagy áttörésre számítani. A Sleekbook teljesen átlagosnak nevezhető hangszórói pontosan arra lesznek elegendőek, hogy ha más eszköz (külső hangrendszer, fejhallgató) nem áll rendelkezésünkre, akkor ideig/óráig kiszolgáljon minket. 


Jöjjön hát a touchpad. Azért került az áttekintőnk végére, mert ez szolgáltatta a legnagyobb meglepetést és úgy éreztük megérdemli, hogy kicsit kiemeljük. A rendszeres olvasónk emlékezhetnek, az újdonsülteknek pedig itt jegyezzük meg, hogy a noteszgépek esetében a legnagyobb fejfájást a touchpadok okozzák, főleg ami a multi-touchos funkciók esetében. Így örömmel jelenthetjük ki, hogy a HP Sleekbook 15 ezen a téren olyasmit hozott el nekünk, amire sokan képtelenek: egy jól használható touchpadot. Méretügyileg talán a legideálisabb amivel találkoztam (ennek köszönhetően nincsenek felesleges ugrálások egy születendő félben levő word dokumentum esetében), a rajta található apró bordázott felületnek köszönhetően pedig nem csak kellemes a tapintása, de szinte minden rezdülését éreztem is a kurzornak, az elengedett kattintások pedig kis túlzással akár tökéletesnek is nevezhetők.



























Sleekbook 15-b000sh – Értékelés
Előnyök + Szép dizájn
Könnyed súly
Erős, fém burkolatú zsanér
Kellemes beviteli eszközök
Alap állapotban halk és hatékony hűtésrendszer
Hátrányok Fényes, fakó kijelző
Lakkos, műanyag burkolat
Optikai meghajtó hiánya
Kényelmes érintőpad
Alternatívák   Dell Inspiron 3521
Asus X501/X502
Samsung NP370

Összegzésképp tehát kijelenthetjük, hogy külcsínt elnézve az egyik legelegánsabb noteszgéppel állunk szemben, mely azonban minden más tekintetben az átlaghoz tartozik. Kompaktsága némileg kérdőjeles a viszonylag nagy méretnek köszönhetően, ezt csak az alacsony súly kompenzálja, ami sajnos viszont leginkább az olcsóbb anyagok használatának köszönhető. Az ár/érték arányt szem előtt tartva egész ésszerű kompromisszumot hozhatunk a vásárlás során, de nem felejthetjük el, hogy nagy meglepetésekkel nem fog szolgálni, hiszen csak egy általános felhasználásra készült átlagos noteszgépről van szó a HP Sleekbook 15 esetében.


 


K.Zoli



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...