részletes keresés

Lenovo IdeaPad Y570 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:50
Létrehozva: 2012-02-01 12:00:00

Szerkesztőségünk arcán nagy öröm volt, ugyanis nálunk volt a Lenovo játékra teremtett harcosa, az IdeaPad Y570. Megállapítottuk, hogy ez a notebook majdnem tökéletes és mindössze 200.000ft körüli összegért akár a miénk is lehet.



Bevezető


Nagy szeretettel vártuk a Lenovo legjobb ár/érték aránnyal rendelkező notebookját, az IdeaPad Y570-et. Szerkesztőségünk azért választotta ezt a modellt, mert részletes magyar teszt még nem található erről a sorozatról, pedig igen népszerű modell a játékosok körében. Erős hardvere, kitűnő anyaghasználata és hűtése, valamint első osztályú supportja miatt kategóriájának egyik legjobb terméke.


A felsőkategóriás, belső alumínium borítással rendelkező Lenovo IdeaPad Y570-et a Laptopszalon bocsátotta rendelkezésünkre, mely már 205.000ft-tól megvásárolható, akár ingyenes házhoz szállítással is.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


 


 


 


teteje: A notebook teteje fekete színű, fém hatást keltő, jó minőségű műanyaggal van beborítva, mely kiváló minőség érzetet és gyönyörű, egyedi kinézetet varázsol az Y570-nek.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


 


 


 


bal oldal: D-Sub, HDMI, hő kivezető nyílás, LAN, e-Sata, 1x USB 2.0, audio ki/be menet


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 jobb oldal: 2x USB 2.0, DVD író/olvasó, töltő, zár foglalat


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 szemből: apró ledek, univerzális kártyaolvasó, VGA váltó pöcök, WiFi ki/be kacsoló pöcök


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 hátulról: akkumulátor, zsanér


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 alulról: gumitalpak, akkumulátor, szellőzőnyílások


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


 


Hardver >


BREAK


Hardver 


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


Processzor


Még 2011 elején mutatkozott be az Intel® második generációs Core™ i processzorcsaládja, mely a Sandy Bridge kódnévre hallgat. Az IdeaPad Y570-ben egy Intel® Core™ i3 Processzor-2330M 2,2 GHz-es processzor dolgozik. Az Intel® Core™ i5 Processzor-ös szériával ellentétben a Core™ i3-nem Processzor rendelkezik a TurbBoost technológiával, mely alkalmazástól függően megemeli a CPU órajeleit. Ezen technológia hiánya viszont csökkentett fogyasztást és kisebb hőtermelést biztosít számunkra.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


A második generációs Core™ i processzor, mely a Sandy Bridge kódnévre hallgat leváltotta az Arrandale és Clarkdale magos processzorokat. A Sandy Bridge-nél ugyanúgy, mint az Arrandale és Clarkdale magos processzoroknál itt is vannak 2 magosak és 4 magosak, támogatják a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képesek, mint sima 2 magos elődeik, valamint egyes sorozataik támogatják a TurboBoost technológiát, ami alkalmazástól függően felemeli a processzor órajeleit. Az új processzorcsalád esetén már a 4 magosok is rendelkeznek egy beépített videokártyával, mely az Intel® HD Graphics 3000 névre hallgat, mely integrált társai közül az egyik legerősebb. Ezen processzorok újdonsága még az is, hogy támogatják az 1600MHz-en futó DDR3-as RAM-okat, valamint fejlettebb energiagazdálkodással rendelkeznek, mint elődeik.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt 


Videokártya


A notebookban kettő VGA található. Az egyik a CPU-ba integrált Intel® HD3000, mely kisebb fogyasztással, kisebb hőtermeléssel rendelkezik és bőven elegendő HD filmek és gyöngébb 3D-s alkalmazások futtatására, valamint találunk benne egy nVidia GeForce GT555M szörnyeteget is, mely az összes ma kapható játék futtatására elegendő. Az IdeaPad Y570 nem az Optimus technológiával, automatikusan váltja át a VGA-t, hanem fizikai gombbal kapcsolható ki/be. Nekem ez a megoldás jobban tetszik, ugyanis az Optimus technológia tulajdonképpen nem kapcsolja le a VGA-t, hanem azt alacsony energia szinten nyugalmi állapotba tartja. Ezen fizikai gombbal ténylegesen leválasztjuk a VGA-t, így semmilyen fölösleges energia illetve + melegedés nem tapasztalható.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


Az nVidia GeForce GT555M-ből 5 fajta verzió is létezik, melyek közül nálunk a GF108 kódnevű chipre alapozó járt, aminek 96 számolóegysége és a 128 bites memóriavezérlőn 2GB GDDR5-ös, 785 MHz-en járó memóriák csücsülnek. Mivel a különböző fórumokon mindig aktív téma a különböző GT555M VGA-k variációja kigyűjtöttem őket.


 Lenovo IdeaPad Y570 teszt


Ami számunkra releváns az a GF116 és a GF108 közötti különbség. A GF108-nak ugyan kevesebb számolóegysége van, mint a GF116-nak de a memóriája gyorsabb, így a paraszt logika szerint kiegyenlítik egymást. No, de ez pár nap múlva kiderül az Asus N55 tesztjénél.


 


Használhatóság, extrák >


BREAK


Használhatóság, extrák


Kijelző


A zsanérok kellően erősen tartanak bár egy természetes, minimális holtjáték azért van. Vélhetően ennél a modellnél sem kell félnünk zsanértörés vagy zsanérlazulás miatt.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


A Lenovo IdeaPad Y570 TN+film technológiás panelt kapott, melyet a gyártó VibrantView fantázianévvel illetett. A fényes kijelzők nagy hátránya, hogy erős fényben tükröződnek, mint az a fényképfelvételen is látható. Azért nem mondanám ezt a tulajdonságot hátránynak, mert a notebookok 90%-a fényes kijelzővel kapható.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


A kijelző jónak nevezhető betekintési szögekkel, jó kontraszttal és színhűséggel rendelkezik. Nem mondanám kiemelkedőnek, mivel láttam már jobbat, főként az 1600×900-as viszonylatban, de alapvetően szép képet van.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt 


Billentyűzet


Nagy örömömre a notebook AccuType „lélegző billentyűzettel” rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a hűtéshez szükséges levegőt nem alulról, hanem a billentyűzet közül szívja be, így az ölben vagy ágyban is bátran használható. A billentyűzet szigetes kialakítású, lényegében ugyanolyan formával rendelkezik, mint bármelyik IdeaPad. Nyomáspontjuk rövid és ennek köszönhetően halk is, valamint kifejezetten kényelmes. Az alátámasztás elég jó, csak igen erős nyomás hatására hajlik befelé középtájékon. A billentyűzeten megtalálhatjuk numpad-ot, mely megkönnyíti a számolást, továbbá a billentyűzet fölött apró gödrök találhatóak. Ezek érintésérzékelős multimédiás gombok, melyek között megtalálható a némítás, hangerő szabályzás, alvómód és egy multimédiás funkciógomb. A többi funkciót a notebookoknál már jól megszokott Fn + FX billentyűzet kombinációkkal érhetjük el. 


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


Touchpad


Az érintőpad nagy méretének köszönhetően kényelmes és pontos. Kellemes, bordázott matt borítást kapott, melyen könnyedén siklik ujjunk. Nos, a touchpad gombjai, pontosabban gombja egybe van építve, nyomáspontja nem annyira jó, valamint igen hangos. Az én erre utaló negatív véleményem viszont elég szubjektív, mivel túlságosan is hozzá vagyok szokva a prémium kategóriás üzleti gépek halkan járó, kényelmes gumi gombjaihoz.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


Recovery


Okos megoldás ez a Lenovo mérnökeitől, ugyanis egy gombnyomással újratelepíthetjük a recovery partíción elhelyezkedő Windows 7 operációs rendszert driverekkel együtt. Meg persze pénztárca barát is, mivel nem mindenki képes egy operációs rendszert újratelepíteni. Ebben persze számíthatunk egy informatikusra, aki talán egy Szent István áráért segít rajtunk.


Lenovo IdeaPad Y570 teszt


 


Hangszórók


És a desszert….. Multimédiás notebook révén elengedhetetlen a jó hangszórók megléte. Ki ne ismerné a JBL hangszórókat, mely notebookos viszonylatban az egyik legnagyobb sztár. Eszméletlen hangosak és tiszták, melyen rendkívüli élmény zenét hallgatni vagy egy horror film fosatósabb részénél a csönd utáni hangos trombita és zongora hangjától megijedni, miközben a főhős torkát átharapja egy „T” vírussal megfertőzött zombi


Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...