részletes keresés

Lenovo ThinkPad X300 teszt – mérföldkő a notebook történelemben

Frissítve: 2017-07-18 18:40:26
Létrehozva: 2008-03-24 04:01:00

Rég nem volt ilyen fontos terméke a Lenovonak, mint az X300-as. Az ünnepek alatt nálunk járt a ThinkPad család legújabb tagja, és módunkban állt egy a hagyományainktól eltérő, főként impressziókra hagyatkozó írást készíteni e rövid szeánszról.



Amikor anno bejelentették az IBM – Lenovo frigyet, sokan temették a ThinkPad családot mondván: biztos kínai tucatáruvá válik. Aztán nem így lett, a Lenovo csodát csinált az IBM veszteséges notebook és PC üzletágából. Az értékesítés fellendült, és a ThinkPadek minősége és presztízse sem sínylette meg a névváltást. Megjelent a T61, mely igazán nagy változásokat nem hozott az elődhöz képest, inkább csak ráncfelvarrás volt, de mégis méltó folytatása lett a komoly sikereket megélt ThinkPad sorozatnak. Az X300 esetében már mertek a Lenovo mérnökei valami újszerűt készíteni, nevezetesen a világ legelső igazán hordozható teljes funkcionalitással bíró laptopját! A hagyomány tisztelete nem kötötte gúzsba a tervezők kezét, inkább csak segítette őket a helyes arányok és a megfelelő technikai tartalom kialakításában. Az X300 még a legmerészebb álmainkat is felülmúlta, teljesen más dimenziókba emeli a notebookgyártást és olyan mércét állít fel a konkurensek számára, amit nem lesz könnyű abszolválni.
Külsejében illeszkedik a ThinkPad sorozat többi notijához, visszafogott,  külsejű, de mégis egy kicsit modernebb és talán többek számára lesz tetszetősebb is. Filozófiája, mely kikényszerítette a világra jöttét egyértelmű: egy olyan laptopot akartak alkotni a Lenovo mérnökei, melynek jelenlétét csak akkor vesszük észre, ha épp használjuk. Nem a súlya, és a csillogó dizájnelemek tudatosítják létét, hanem az, hogy a kellő időben rendelkezésre áll, és alkalmas az előttünk álló feladatok megoldására. A technológia jelenleg olyan szinten áll Lenovoéknál, hogy nem kellett a funkcionalitást feláldozni a hordozhatóság oltárán. Tud mindent: megfelelő számítási teljesítmény, villámgyors merevlemez, ragyogó kép a kis fogyasztású LED-es kijelzőn, DVD írás,  Webkamera, Touch pad, Track point (MultiNav), stb…


Innováció


A ThinkPad fejlesztőcsapata teljesen újragondolt mindent. Mondhatni a nulláról kezdte el fejleszteni az X300-at de ez természetesen nem igaz. Bár ha csak a végeredményt nézzük, mégis lehet benne valami, hisz az új gép annyira más mint az előző ThinkPad-ek. Anno mindenki szentségtörésnek érezte a széles kijelzőt, amit a Lenovo a “haladjunk a korral” szlogennel fogadtatott el mindenkivel. És valóban bizarr látvány volt az első wide screen-es gép, talán sokunknak még ma is az. Ellenben ha valaki meglátja az X300-at az rögtön érzi, ez a gép csak széles kijelzővel képzelhető el. Hát ennyit változik a világ és a Lenovo jól érezte: ez a helyes irány.
Az X300 fejlesztése során az egyik legfőbb tényező a könnyűség, a hordozhatóság volt. Ezt a tervet maximálisan sikerült teljesíteni, hisz a gép egyszerűen döbbenetes fizikai paraméterekkel rendelkezik. A kijelző – az alkalmazott LED-es technológiának köszönhetően – szinte papírvékonyságú, az egyedüli vastagságot az elhanyagolhatatlan roll-cage merevítés jelenti. Apropó roll-cage! Kiemelendő, hogy a gépben már a következő generációs merevítés került bele, mely mind anyagban (szén és üvegszál keverék), mind kialakításban eltér az elődökétől. Az anyagválasztást a könnyűség mellett az indokolta, hogy a speciális szén-üvegszál keverék semmiféle formában nem zavar be a wifi-be, azaz a jel vétele tökéletes.
Ragyogó ötlet a Lenovotól, hogy a sokak számára zavaró hátsó akkumulátort előre hozta. Ezzel a gép súlyeloszlása tökéletes lett és esztétikailag is sokat javított az összképen. A gépbe bekerült 6 cellás akksi egyébként remek, a gép közel 5 órát ment vele bekapcsolt wlan és bluetooth mellett.
Szintén a könnyebb hordozhatóság és a vékony kialakítás jegyében kerül be a gépbe a háttértároló és az optikai meghajtó. A hagyományos merevlemez leváltására érkező SSD (Solid State Drive) remekül illik az X300 koncepciójába: gyors, megbízható, alacsony fogyasztású és teljesen néma! Egyébként pont ebből a megfontolásból a hagyományos HDD-vel nem is rendelhető az X300. Az optikai meghajtó a Matsushita – azaz Panasonic – ultravékony megoldása, mely már talán túl törékenynek is tűnik. Lehet, hogy egy slot-os író szerencsésebb megoldás lett volna.
A felhasznált csomagoló anyagok tekintetében is élen jár a Lenovo: 90%-ban újrahasznosítható, méltán nevezhető a “legzöldebb” notebooknak. Nem mellesleg az EPEAT programban a legkomolyabb, azaz EPEAT GOLD minősítést kapta az X300. Az EPEAT program 3 éve indult a Green Electronics Council felügyelete alatt, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal finanszírozásával. Lényege, hogy az asztali PC-kel és a notebookokkal szemben rendkívül szigorú követelményrendszert támaszt: az EPEAT GOLD minősítést elnyert termékeknek a 23 kötelező mellett az ajánlott kritériumok több, mint 75%-át teljesíteni kell. A környezet védelmét szolgálják a fent említett műszaki megoldások (LED-es kijelző mely teljesen higanymentes, SSD meghajtó, alacson fogyasztású CPU, stb.) is. Megemlítendő még a processzor is: a MacBook Air mellett az X300 az első, amely megkapta a kis tokozású Core™ 2 Duo processzort az Inteltől. Sokan ezért azonosnak is vélik a MacBookokban dobogó szívet az X300 processzorával, de ez nem teljesen így van: a ThinkPadben az SL7100 1,2GHz-en üzemel, és mindösszesen 12W-ot fogyaszt, míg a MacBook Air-ekbe a komolyabb változatú 1,6 illetve 2GHz-es procik kerülnek. Az X300 egyébként megkapta az Energy Star 4.0 minősítést is, mely büszkén díszeleg a fedlapon is.


Használat és design


A gép minden porcikájáról süt a hordozhatóság. A tervezés egyik zsinórmértéke is ez volt, és ezt is 100%-ban sikerült teljesíteni. A gép ultrakönnyű, ultravékony, minden road warrior ilyenre vágyik. A gép másik fő erőssége a kommunikáció; a gigabites ethernet kártya mellett n-es wlan, bluetooth és HSDPA áll rendelkezésünkre, ami minden helyzetben biztosítja az Internet elérését. Mivel a gép az üzleti szférába pozícionált, ezért kissé hiányolok rajta pár kimondottan “üzleti funkciót”. A legérzékenyebben a dokkolási lehetőség hiánya érint. Nem tudom elképzelni miféle koncepció vezérelte a Lenovot, amikor lehagyta a gépről az egyik legfontosabb üzleti megoldást. Sovány vigaszt jelent a ThinkPad-eken bemutatkozó webkamera illetve a sztereo hangszóró. Ha végzett volna a cég egy közvélemény kutatást az X300-al kapcsolatban, miszerint ki mit látna szívesen az új modellen, nem hinném hogy a webkamera lett volna a favorit a dokkoló ellenében! Fáj még az Express Card foglalat és a kártyaolvasó “lefelejtése” a gépről, de ezek nyilván a súlycsökkentés és helytakarékosság oltárán véreztek el. A gépen mindössze 3 USB csati és egy VGA out található, illetve az audio ki és bemenetek, melyek zöldben és rózsaszínben pompáznak az amúgy koromfekete gépen. Vajon miféle megfontolásból lettek ilyen rikítóak? Kiemelendő viszont a gép borítása: egyszerűen a legjobb fogású ThinkPad lett! Kimondottan jó érzés hozzáérni a gumiszerű borításhoz, és a belső borítás is megkapta a remek bevonatot, végre nincs a Suzuki műszerfal-szerű műanyag förtelem a gépen! A dizájnhoz még pár apróság hozzátartozik. A notit felnyitva örömmel fedeztem fel retrós vonásokat: nagyon bejön a bekapcsoló gomb világítása, a billentyűzet, a szőrös pöcökegér, illetve az egérgombokon visszaköszönő piros kék színek! Újdonság a világítós ThinkVantage gomb, mely szép kék fényével hirdeti a “Big Blue” nagyságát. Tetszik még a feketén csillogo Lenovo felirat a gépház tetején és bejön a feketére “mázolt” zsanér is, amely azért a látszattal ellentétben továbbra is acélból van.


Záróakkord


Olvasgattam több írást is az X300-ról és mindegyik arról beszél micsoda remek eredményeket produkálnak a benne lévő hardverelemek az unalomig ismert szintetikus teszteken. Írhatnék megint mindenféle processzor meg videokártya teszteket, merevlemez seek időket, de abszolút fölösleges. Még mindig nem látom a koncepciót abban, hogy hardverelemeket minősítek, hisz az nem a Lenovo érdeme, hogy a gépben lévő SSD meghajtó milyen remek elérési időket produkál, és hogy a processzor milyen bámulatos tempóban számítja a Pi értékét. Furcsának találom viszont azt, hogy egyetlen kolléga sem említi meg a Lenovonak a környezetvédelemért tett erőfeszítéseit! A mai világban pedig ez sokkal fontosabb tényező, mint bármilyen benchmarkeredmény okozta élvezet. Bár minden noteszgép gyártójának legalább egy EPEA GOLD minősítésű notebookja lenne. Talán majd csak egyszer a korhoz idomul nálunk is a “tesztírói szemlélet”…
Tulajdonképpen hihehetlent alkotott a Lenovo. Nehéz jelzőkkel leírni a gép külsejét, a súlyát, az egész érzést, ami körüllengi a gépet. Az a néhány dolog pedig ami nem találkozott az izlésemmel, vagy objektív szempontok alapján is hibának róható fel, nem csökkenti oly mértékben az X300 tökéletességét, hogy ne lehessen nagy biztonsággal kijelenteni: új király ül a hordozható számítógépek trónján! E hiányosságok dacára is ez az egyetlen olyan gép jelenleg, amire a ThinkPad X60 Tabletem lecserélném!   


Folkmann Ferenc, Gungl Ákos – Laptopkalauz.hu



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...