részletes keresés

Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:41
Létrehozva: 2012-11-17 12:03:43

Megérkezett hozzánk a Prestigio okos kis táblagépe, a MultiPad 9.7 ULTRA



A Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA táblagépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.


Az összes gyártó sorra dobálja ki ilyen, meg olyan táblagépeit igazodva a piac igényeihez. A  legnagyobb eladási arányokat egyelőre az Apple iPad-ja valósítja meg, melyet szorosan követnek a Samsung táblagépek. Hozzánk viszont mégis a kínai piac egyik büszkesége látogatott el, a Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA. A 9.7-es típusjelölés a kijelző méretére utal, míg a ULTRA kifejezés arra, hogy létezik egy PRO változat is körülbelül 8000ft-al olcsóbban. Az ULTRA verzió annyival tud többet a PRO-nál, hogy processzora nem 1 GHz-en, hanem 1,2 GHz-en jár, továbbá az ULTRA-n megtalálható egy 2 megapixeles hátlapi kamera is.


Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt


A doboz tartalma igen egyszerű. Találunk benne egy töltőadaptert, USB átalakítót és egy igen kellemes tapintású, minőségi bőrtokot. A készüléket kibontva igen kellemes meglepetés fogad minket, ugyanis a tablet árából kifolyólag komoly minőségi problémákra számíthattunk volna, de csalódnom kellett. A MultiPad 9.7 anyaghasználatába sehol nem lehet belekötni. Az illesztések rendben vannak és a hátlap alumínium.


Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt


Súlya 580 gramm így a MultiPad 9.7 ULTRA a könnyebb táblagépekhez sorolható. A kijelző mérete 9,7 hüvelyk, a panel pedig egy 1024×768 natív pixelfelbontással rendelkező kapacitív IPS kijelző, melynek nagy előnye, hogy minden szögből torzításmentes, gyönyörű képet ad. A készülék tetején találhatunk egy 2 megapixeles webkamerát is, mely videóbeszélgetésekre tökéletesen alkalmas, fotózásra pedig a hátlapon lévő ugyancsak 2 megapixeles webakmera szolgál. A MultiPad 9.7 ULTRA rendelkezik vezeték nélküli N-es WLAN kártyával, így könnyedén rá tudunk csatakozni bármilyen WiFi hálózatra. Sajnos viszont a 3G támogatás nem szerepel a készülékben, így csak külső eszközzel oldhatjuk meg azt, hogy olyan helyen is tudjunk internetezni, ahol a WiFi hálózat már nem elérhető. A digitális kép és hangátvitelért a mini HDMI csatlakozó felel, mely átalakító segítéségével akár egy nagy képernyős TV-re is kiköthető. A MultiPad 9.7 ULTRA tableten találunk még micro SDHC kártyaolvasót, 2db mini USB 2.0-át, beépített hangszórót és mikrofont is.


Hardver


Mind a MultiPad 9.7 ULTRA, mind pedig a MultiPad 9.7 PRO táblagépekében a kínai piacon igen népszerűnek számító ARM Cortex A8 processzorok találhatóak meg. A csavar csupán annyiban mutatkozik meg, hogy a PRO készülékekben 1 GHz-en jár a processzor, míg a MultiPad 9,7 Ultra támogatja Allwinner A10 CPU technológiát azaz 1,2 GHz-en jár a processzora. Sokan, velem együtt valószínűleg legyintenek és azt mondják „mint jelent az a 200 MHz, semmit!”. Pedig de! Míg a MultiPad 9.7 PRO táblagépet iszonyatosan lassúnak és döcögősnek találtam, addig a MultiPad 9.7 ULTRA mindent nagyon gyorsan és gördülékenyen csinált. A készükben egyébként 1 GB DDR3 rendszermemória és 16 GB belső háttértár található.


Rendszer


Tesztpéldányunkon az Android 4.0.3 operációs rendszer fut. A gyári külsőn szinte egyáltalán nem változtattak a Prestigio-nál. A zárolt képernyőt ujjunk jobbra húzásával fel is oldhatjuk és máris ismerős látvány fogad minket.


Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt


A készülék támogatja a FullHD 1080p lejátszást és az AVI, RMVB, VOB, WMV, H.264 HD, MKV, MP4, MPEG-4, MPEG-2 videoformátumokat. A könyvolvasás szerelmesei is boldogak lehetnek, ugyanis a MultiPad 9.7 ULTRA támogatja az EPUB, PDF, TXT, FB2, PDB, RTF formátumú e-könyveket is, melyeket a szoftverbe integrált eReader Prestigio szoftverrel tudunk elolvasni. A gyártó egyébként az Andorid rendszerbe az eReader-en kívül bele integrálta még az Adobe Flash, Google Play, Office Suite és Skype alkalmazásokat is.


Használat közben


Táblagépünk beviteli eszköze meglepően pontos és kellőképpen érzékeny, semmi kivetnivalót nem találtam benne. Internetezés közben mind az alap, mind pedig a googlechorome igazán szépen és gördülékenyen működött. Nem szakadozott, hanem teljesen egyenletesen, folyamatosan tudtam görgetni ujjammal a böngészősávot, valamint a két ujjas nagyításokat is a kellő rugalmassággal vette. Természetesen a felhasználói élmény jócskán elmarad az iPad szintjétől, viszont az ára is jóval soványabb. Az Android rendszeren lévő zenelejátszó program könnyen kezelhető, viszont a beépített hangszórókat nem éppen diszkózáshoz, vagy házi bulikhoz találták ki, bár a tabletek sose voltak híresek a minőségi hangszórójukról. Ennek ellenére célnak pont megfelelő.


Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt


A Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA készülék rendelkezik egy előlapi és hátlapi 2 megapixeles kamerával is. Az előlapi kamera és a beépített mikrofon a videóbeszélgetésekre való, a hátlapi kamera pedig fényképezésre szolgál. Utóbbit nem igazán értem. Teljesen abszurd dolognak tartom azt, hogy valaki egy 10 hüvelykes készülékkel fotózzon, de legalább van rajta. Sajnos a képek minősége kritikán aluli, a fotók is magukért beszélnek. Viszont a kis táblagép védelmére szolgáljon, hogy az össze táblagép borzalmas minőségű képeket csinál.


Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA teszt


A készülékben elhelyezett 7.000mAh Lithium-Polymer akkumulátor optimális feltételek mellett 4 óra folyamatos használatot biztosít, melynek üzemideje teljes mértékben a felhasználástól és a kijelző fényerejétől függ.


Értékelés


Mit is lehetne elmondani erről a kis táblagépről? Első megjegyzésként azt, hogy nem szabad az Apple iPad-jához vagy a Samsung Galaxy Tab-jához hasonlítani, de az ára is csupán azoknak a fele. Egész jó anyaghasználata van, könnyen kezelhető és 2 év garancia tartozik hozzá, míg a dupla vagy tripla annyiba kerülő iPad-hoz csak 1év. Még ajándék védő tokot is kapunk a készülékhez, mely igen kellemes, divatos és minőségi is egyben. A kamera által készített képek nagyon gyöngék, viszont ugyanez elmondható az összes többi táblagépről. Hiányoltam még a 3G opcionális elérhetőségét, de legalább ezt egy okostelefon WiFi megosztásával kivitelezhetjük, ugyanis manapság mindenkinek van okos telefonja, főleg, aki egy ilyen tablet megvásárlásán töri a fejét, meg persze külső modemet is csatlakoztathatunk megfelelő átalakítóval társítva.


A Laptopkalauz szerkesztősége olcsónak és jónak találta a Prestigio MultiPad 9.7 ULTRA táblagépet ezért a készülék megkapta tőlünk az ajánlott plecsnit.


Pucu



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...