részletes keresés

SNES Classic Mini teszt – igazi retróhangulat

Frissítve: 2017-11-13 01:01:02
Létrehozva: 2017-11-07 04:15:11

A SNES Classic Mini konzolt a Laptopszalon biztosította nekünk tesztelésre. Megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható az üzletben vagy az interneten keresztül. Bevezető Több mint...


A SNES Classic Mini konzolt a Laptopszalon biztosította nekünk tesztelésre. Megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható az üzletben vagy az interneten keresztül.


Bevezető


Több mint 30 évvel a háta mögött a Nintendo rengeteg klasszikust rakott le az asztara, amiket még a mai világban is előszerettel vesz elő mindenki. Jóval azelőtt, hogy .a Wii felrobbantotta a piacot és lehetőséget biztosított régebbi produktumok futtatására, még a japánok második generációs otthoni konzolja, a Super Nintendo tartotta lázban az embereket.



Aminek most megjött a kicsinyített, némileg fejlettebb változata, amit SNES Classic Mininek neveztek, nem meglepő módon a NES Classic Mini sikerét próbálja meg meglovagolni.



Ahelyett tehát, hogy a Nintendo lehetőséget biztosított volna egy új gépen a régebbi játékok futtatására, inkább kiadtak egy tenyérnyi méretű, az eredetihez teljesen hasonló konzolt, méghozzá két kontrollerrel és kiváló minőségben.


A NES Classic Mini esetén voltak nemtetszésüket kifejező vásárlók, ezekből a visszajelzésekből pedig a Nintendo nagyon sokat tanult, javarészt minden problémát megoldottak.


Dizájn


Európában az 1990-ben bemutatott, nagyjából 50 milliós példányszámban értékesített konzol tökéletes, ám jóval kisebb burkolatba szerelt változatát lehet megvásárolni a gépet, méghozzá klasszikus, szürke színben, két irányítóval, aminek gombjai ugyanolyan színesek, mint régen. Érdekesség, de a joyok mérete és kialakítása egyáltalán nem változott.



A SNES Classic Mini tetején a reset és a bekapcsológombot találjuk, a régen még kazettákat fogadó nyílás/ajtó már csak dizájnelem, ahogy egyébként elöl is csak a műanyag mintázata mutatja, hova kellett bedugni a kontrollereket. Külön kis kapu rejti a csatlakozókat, nagy öröm, hogy jóval hosszabb már a zsinór (nagyjából 142 cm), mint a NES Mini Classic esetén (76 cm), így azért nem kell ráülni a tévéképernyőre. Az eredetitől mondjuk még így is messze van a dolog, hiszen ott 228 cm-es zsinórral lehetett gazdálkodni.


Az irányítók gombjai nem kattognak, kényelmes a fogása, jól kitapinthatók a billentyűk és minden funkciógomb megtalálható, amit régen megszokhattunk. Sőt. A kompatibilitásnak hála akár a WiiMote-hoz is lehet kapcsolni a joyt, szóval a Wii-n is lehet már SNES játékokat játszani. Mivel két kontrollert csomagolnak a dobozba, rögtön a fotelbe lehet huppani baj a barátokkal, családdal.


Funkcionalitás és felület


A SNES Classic Mini bootolása már eleve meghozza a nosztalgiaélényt, a játékok borítóképe jelenik meg, a menüben jobbra és balra lehet haladni, sok infót kapunk a game megjelenésének időpontjáról, tartamáról. Mivel a Nintendo nem először futtatja más gépen ezeket a produktumokat, nem volt nagy kunszt megoldani a dolgot, szóval tökéletesen folyamatos minden.



Háromféle nézetet választhatunk: egyrészt van a CRT monitorokat imitáló borzalom, a pixel perfect mód, valamint a sima lehetőség. A játékok közötti váltás nem az igazi, mindig meg kell nyomni a reset gombot ehhez. Oké, még mindig jobb, mint kazettákat cserélni. Kicsit fura érzést kelt az emberben, amikor nekiáll gémelni, hiszen egyrészt tényleg őrülten durva retróélményt kap, másrészt viszont a NES Classic Mininél érezhetően javult a grafika, itt viszont semmit nem módosítottak.


Vannak save slotok, tehát el lehet menteni a játék pillanatnyi állását, más kérdés, hogy újraindítás után törlődik minden. Öröm az ürömben, hogy ameddig a mentési állások aktívak, akár 45 mp-cel is vissza lehet tekerni őket, némileg imitálva az újkori, általam kevésbé kedvelt trendeket.


Játékok


A SNES Classic Mini fedélzetén dobozból való kibontás és bekapcsolás után 20+1 játékot (teljes lista a cikk végén) találunk, olyan híres címekkel, mint a Super Mario World, az F-Zero, a Donkey Kong, vagy éppen a The Legend of Zelda: A Link to the Past. Elképesztő fejlesztések voltak ezek anno, engem a Mario még mindig sokkal jobban leköt, mint néhány egekig magasztalt mai megoldás. Itt tényleg a retró korszak átélése a lényeg, aki élt még a SNES idején, biztos örömét leli majd a konzolban.



A kép már HDMI-n keresztül jut át a tévékre vagy monitorokra, a csatlakozó hátul található, a töltőport mellett. Kapunk extra tartalmat is (ez a +1), a Star Fox 2-t, ami egész eddig még soha nem jelent meg, ennek oka, hogy mire kész lett, a japánok már a Nintendo 64-re koncentráltak.


Szerencsére manapság már minden meghekkelhető, így akinek nem elég a 21 játék, vagy nem találja meg a régi szerelmét, az a Reddit blogposztja szerint már könnyedén rá tud másolni bármit, ami régen a SNES-re elérhető volt.


Összegzés


A SNES mini változata sokkal átgondoltabb lett, mint a NES minié. Immár két kontrollert csomagoltak a gép mellé, amiknek jóval hosszabbak lettek a zsinórjaik, a 21 játék pedig bár első blikkre elég, a plusz tartalom rámásolhatósága szinte kivételes ajánlattá teszi a gépet. Vagyis tenné, mert itthon valami oknál fogva jóval drágább a konzol, mint külföldön, 44 ezer forintot kell fizetni érte, ami főleg azoknak fogja megérni, akik gyűjtők, vagy mondjuk újraélnék gyerekkori élményeik egy részét. Nekik viszont nagyon megéri.


Bónusz


A játékok listája:



  • Contra 3: The Alien Wars

  • Donkey Kong Country

  • EarthBound

  • Final Fantasy 3

  • F-Zero

  • Kirby Super Star

  • Kirby’s Dream Course

  • The Legend of Zelda: A Link to the Past

  • Mega Man X

  • Secret of Mana

  • Star Fox

  • Star Fox 2

  • Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting

  • Super Castlevania 4

  • Super Ghouls ‘n Ghosts

  • Super Mario Kart

  • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

  • Super Mario World

  • Super Metroid

  • Super Punch-Out!!

  • Yoshi’s Island



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...