részletes keresés

Samsung Series 9 NP900X3D teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:29
Létrehozva: 2013-05-03 08:14:13

Ellátogatott hozzánk a Samsung legcsúcsabb ultrabookja, a Series 9


A  Samsung Series 9 (NP900X3D) ultrabookot a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.


Bevezető


Már korábban is szemezgettem a Samsung ultrabookjával, ugyanis amikor lecseréltem előző noteszgépemet a Series 9 is felmerült, mint lehetőség. A döntésem végül mégis egy MacBook-ra esett, a Sors adta lehetőséget viszont most kihasználhatom, hogy kiderítsem jó döntést hoztam-e. 


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


A Samsung Series 9 egy küllemre megnyerő, minőségre kiváló ultrabook. Ma már megkülönböztethetünk első-, és második generációs ultrabook-okat, esetünkben azonban lényegtelen a téma komolyabb boncolgatása: csak és kizárólag a második generációról beszélünk. Mi teszi ultrabook-á az ultrabook-ot? Elkerülhetetlen a szócséplés: ultra alacsony fogyasztású processzor (Intel® Ivy Bridge 17 watt TDP-vel), legalább 16 GB-os tárkapacitás, mely minimum 80 MB/s adatátviteli sebességgel bír. 13.3 hüvelykes képátló esetében a legnagyobb megengedett vastagság 18 mm, 14 hüvelyknél már 21 mm-ről beszélhetünk (billentyűzetes tableteknél viszont engedélyezett a 23 mm). Minimum 5 óra akkumulátoros üzemidő is szükségeltetik a kötelező USB 3.0-ás port mellett, hogy valaki (pontosabban valami) az ultrabook-ok elit klubjának tagjának nevezhesse magát. A fentieket végigszemezgetve ki kell jelenteni: a Samsung Series 9 egyenlő az ultrabook-ok tökéletes mintapéldájával.


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Csatlakozók tekintetében minden ésszerű igényt kielégít a Seris 9, ugyanis megtalálható a kor kívánalmainak eleget tevő összes port és csatlakozó. A dolgok szépséghibája azonban, hogy a vékony kialakításból adódóan micro LAN, HDMI és D-sub portokkal van felszerelve a készülék, ami csak átalakítóval használható. Érdekes módon csak a LAN-hoz kaptunk átalakítót, valószínűleg a többi már nem fért bele a 330.000 forintos keretbe.


Anyaghasználat, szerelhetőség


A noteszgép minőségét, összeszerelést tekintve az egyik legjobb. A kijelző kereten valamint a zsanér burkolaton kívül pedig minden alumíniumból illetve magnéziumból készült, személyes tetszésemet az is kiváltotta, hogy elkerülték a fényes felületek alkalmazását. Szerelehetőséget illetően sincs okunk a panaszra, ugyanis alul a 10 csavar eltávolítása után könnyedén levehető a hátlap, viszont az akkumulátoron és SSD-n kívül semmit nem tudunk cserélni, nagy sajnálatunkra még a memóriákat sem mivel minden rá van forrasztva az alaplapra.


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Support


Mivel még gyakorlati tapasztalatunk nincs a Samsung gépek szervizügyintézésről csak elméletben fogunk róla nyilatkozni. Tehát, ha a készülék az elkövetkezendő 3 évben meghibásodik akkor a vállalat futárt küld a notebookért, szervizbe szállíttatja és igyekszik 1 nap alatt megjavítani a hibás készüléket, így ha minden igaz akkor 3 nap alatt visszakerülhet hozzánk szeretett noteszgépünk, ami a többi szervizt elnézve nagyon is jó. Murphy törvényeit figyelembe véve előbb, vagy utóbb lesz gyakorlati tapasztalatunk is a kérdést illetőleg. 


Használhatóság


Kijelző


Mivel úgy gondolom, hogy a notebook egyik legfőbb eleme a kijelző, kíváncsian vártam, hogy mit is tud a Series 9. Először kicsit gyakorlatiasan: a kijelző mérete 13.3 hüvelyk, natív felbontása pedig 1600×900. A kijelző lelke azonban a PLS panel, melynek köszönhetően élethű, szép színeket, éles képet és kiváló betekintési szögeket, így akár többen is tudnak egy készülékről filmezni úgy, hogy ne torzuljon a kép. Mivel megint utazom, a következő sorokat vonaton ülve  teszem meg; és még a mögülem beszűrődő napsütéssel is meglepő módon minden látható. Úgy látszik a PLS panel matt verziója külterületen kiválóan alkalmas munkára. A kijelzőkről egyébként írtunk már korábban egy részletes cikket, így aki jobban bele akarja ásni magát a témába most megteheti.


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Extraként érdemes még megemlíteni az automatikus fényerő szabályozást, melynek köszönhetően a panel fényereje a látási viszonyokhoz képest állítja a kijelző fényerejét, viszont az én tapasztalatom kicsit visszásságos a megoldást illetőleg, ugyanis olykor indok nélkül állítja a fényerőt, ezért az FN+F11-el javasolt ezt a funkciót kikapcsolni.


Felűl a Series 9, alul pedig a MacBook Pro 13 betekintési szögei

















Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt
Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt

Azt hittem, hogy a Series 9 PLS panel sokkal jobb lesz, mint a MacBooké, részben tévedtem. Jobb mivel nagyobbak a betekintési szögek (nem sokkal) és nem tükröződik, ami például nagyon idegesítő az Apple gépeknél, de a színei mégsem olyan szépek. Valószínűleg egy kalibráció segítene a dolgokon.


Hangzás


A Series 9 vékony kialakításából adódóan fel voltam készülve az extra gagyi, dobozszerű hangszórókra. Amikor viszont megszólaltattam egy zenét jóformán leesett az állam. Korrekt stereo élmény és tiszta hangzás fogadott, természetesen ez csak notebook-os viszonylatban mondható jónak.


Billentyűzet és érintőpad


A kényelmes gépelés alapismérvei a jó alátámasztás, kényelmes, jó minőségű gombok melyek közepes úton és halkan járnak. Ultrabook-oknál sajnos nehezen kivitelezhető a közepes úton járó billentyűzet, melyet sajnos itt is negatívumként értékelünk, viszont az egyetlen negatívumnak. Ha a többi szempontot vesszük alapul, akkor bizony az egyik legjobb billentyűzetről beszélünk. Ebben a tekintetben csak a MacBook Air és Thinkpad X1 Carbon veri meg a Series 9-et. 


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Megtalálható extraként, de mégis az alapkiszereléshez is hozzátartozó billentyűzet háttérvilágítás, mely a többi gyártóval ellentétben zöldes fényű és érezhetően kevésbé irritálja a szemet.









Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt

Az érintőpad igen figyelemreméltó méretű, kellemes tapintású és szinte minden klaffolna is, ha nem pont egy olyan verziót hoztam volna el tesztre, aminek kicsit akadnak a rejtett gombjai. Vélhetően ez a többi típusnál nem ilyen, de jelenleg ezt most sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Mindenesetre, ha ezt nem vesszük figyelembe és eltekintünk attól a ténytől, hogy a Windows még mindig nem képes normálisan kezelni a többujjas mozdulatokat a Macintosh rendszeréhez képest akkor az érintőpad igen kellemes része ennek a noteszgépnek. Bár azt is érdemes megemlíteni, hogy a többujjas műveletek fényévekkel jobban működnek a Windows 8-on mint a Windows 7-en.


2013.06.06. szerk.: Az érintőpad hibája egyedi probléma volt, a többi típusnál nem fordult elő, ellenőriztük!


Hardver


A Samsung Series 9-ben található 3. generációs Ivy Bridge kódnévre hallgató Intel® Core™ i mobil processzor pontos típusjelölése Core™ i5-3317U. A típusszám végén elhelyezkedő „U” jelölés, avagy „ultra low power” jelölés a processzor energiatakarékos mivoltára utal. A processzor fizikailag 2 magos, de támogatja a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor. Órajele 1,7 GHz, mely a TurboBoost technológia segítségével akár 2,6GHz-en is tud működni. A Processzor teljesítménye megtekinthető a notebookcheck.net oldalán.









Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt

Graphics HD4000. Az új harmadik generációs Intel® processzorokba található IGP már elegendő lehet az újabb 3D-s játékok futtatására is. Az Intel® Graphics HD4000 részletes játéktesztje és az összehasonlító táblázat megtalálható a notebookcheck.net oldalán.


Háttértár


Mi mostanában minden tesztünkben megemlítjük, hogy hétköznapi használat során a számítógép sebességét illetően nem a processzor számít a legjobban, hanem bizony az SSD meghajtó. Erről korábban már írtunk a „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” című írásunkban. 


Bal oldalon a HDD, jobb oldalon az SSD









Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt

Nagy örömünkre a Series 9 alapból tartalmaz egy Liteonit LMT 128 GB-os SSD meghajtót, így gyorsaság tekintetében nagyon kellemes meglepetések érhetnek minket.


Tesztpad


Az akkumulátoros üzemidő kiváló, mely igen meglepő volt a filmnézéses tesztünk során. Akkumulátorról használva a készüléket alapfeladatok során teljesen halk a Series 9, töltőre csatlakoztatva viszont már megjön a hangja bár az is a nagyon halk kategóriába sorolható.


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Más, elsősorban külföldi tesztek a Series 9 ellen hozzák fel, hogy terhelés alatt hangoskodik. Ebben a viszonylatban a zaj relatív fogalom, ezt pedig saját példámon át tudom megerősíteni: mint minden tesztalanyt a Series 9-t is megizzasztottam, de véleményem szerint korántsem nevezhető hangos masinának a Samsung ultrabook-ja. Ami viszont komolyabb problémát jelent és szintén másoknál is tapasztalható volt az a melegedés, melyet lentebb jobban szemügyre vehetünk. Ezen sajnos még a dupla hűtésrendszer sem tud nagyon segíteni.


Samsung Series 9 NP900X3D teszt 
 


Kép forrása: Prohardver


Néhány probléma


Azért kell életet lehelnem ebbe a fejezetbe is, mert véleményem szerint egy ilyen árcédulával rendelkező noteszgép esetében van néhány dolog, ami nehezen tolerálható. Az első dolog amire kitérek az, amivel szemben a legnagyobb értetlenséggel állok: a töltő csatlakozó nagyon könnyen kicsúszik a gépből, nagyjából elmondható róla – kis túlzással -, hogy olykor “spontán” kicsúszás is előfordul. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ha egész egyszerűen egy asztalon használom majd megemelem a gépet akkor könnyedén kicsúszik a töltőcsatlakozó.ű


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Korábban már utaltam a környezeti fényérzékelő szenzor sajátos működésére. Nos erre itt is fel kívánom hívni a figyelmet és hangsúlyozom, hogy a személyes tapasztalat azt mutatja, békességünk érdekében jobb ezt kikapcsolni.


Valószínűleg hardverhiba, de az érintőpad a megnyomást követően néha 1-2 másodperces fáziskéséssel kattan csak ki a helyéről (már ha kipattan), vélhetően a rugó hibájából. Ám ha már a beviteli eszközöknél tartunk és nagyon szőrös szívű akarok lenni, ki kell jelentenem, hogy a billentyűzet is elviselt volna egy 0,5mm-el nagyobb nyomáspontot, igaz ezt idővel meg lehet szokni (nekem ennyi időm nem volt). Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Ultrabook-ok általában alacsony nyomáspontú billentyűzettel vannak ellátva, bár azt tudom, hogy a Thinkpad X1 Carbon és az Apple MacBook Air kivételt képeznek.


Van azonban még egy dolog, ami nyomja a szívemet. Ez azonban sokkal inkább a Microsoft hibája, sem mint a Samsung-é. A windows 8 számomra érthetetlen, az érintőpad kezelése közben előugráló mindenfajta rejtett funkciója olykor az idegeimet tépte. Várom és remélem, hogy a Windows Blue már sokkal kifinomultabb lesz.


2013.06.06. szerk.: A töltőcsatlakozó hibája egyedi probléma volt, a többi modellnél nem fordult elő, ellenőriztük!


Értékelés


A fentebb leírt problémákat leszámítva pedig nagyon is tetszett a Series 9. Tetszett, mert minőségi anyagokból épült, mely a gyönyörű formatervezéssel és a pengevékony kialakítással együtt a számomra felállított igen magas igényeknek is tökéletesen megfelelt.


Tetszett, mert az 1600×900-as PLS technológiás panel gyönyörű képe mellett szinte tökéletes betekintési szögekkel is rendelkezik úgy, hogy az elénk táruló kép pedig valóban tükröződésmentes. 


Végül, de nem utolsó sorban azért is tetszett, mert 3 év garancia van hozzá, mely a Samsung üzletpolitikáját tekintve nem is akármilyen színvonalat takar. Az extra jó akkumulátoros üzemidő pedig csak hab a tortán (ezen a habon pedig cseresznye a lehetőségekhez mérten jó hangzást biztosító hangszórók). 


A Samsung Series 9 ultrabook jó, nagyon is jó. De! Van még hova fejlődni és kell némi ráncfelvarrás a jövőben melyekkel a fentebb taglalt problémákat kiküszöböli a gyártó, ennek fényében csak tetszett plecsnit adhatok a termékre.


A fent taglaltakra visszatérve, hogy vajon jó döntést hoztam-e amikor a Samsung Series 9 helyett az Apple MacBookot választottam a válasz igen, jó döntést hoztam! Bár a fényes kijelző és az alap 1 év garancia néha mégis erősen elgondolkoztat.


Samsung Series 9 (NP900X3C)
Laptopkalauz – tetszett!


Samsung Series 9 NP900X3D teszt


Samsung Series 9 NP900X3D teszt

























Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt
Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt
Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt
Samsung Series 9 NP900X3D teszt Samsung Series 9 NP900X3D teszt  

Pucu


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...