részletes keresés

Toshiba Satellite C855 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:45
Létrehozva: 2012-06-05 08:52:48

A Satellite C855 sorozat sokoldalú, stílusos laptopokból áll, amelyeket minden szükséges tulajdonsággal felvérteztünk az alapvető feladatok ellátásához. Ezeket a gépeket a kiemelkedő ár-érték arányt szem előtt tartva alkotta meg a Toshiba, aminek eredmény



Toshiba Satellite C855 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Már jó ideje nem volt nálunk Toshiba készülék, ezért úgy döntöttünk, hogy beszerzünk egy Satellite C855 típusú notebookot. A gyártó ezt a típust otthoni felhasználásra szánta, melynek ára is erre enged következtetni. Végignézve a gyártók által elérhető kínálatot 100.000 forintig bezárólag, akkor igencsak leszűkül a választási lehetőség. Ami rögtön feltűnik számomra ennél a kis Toshiba notebooknál, hogy fehér színben igen megnyerő a külseje még így férfi szemmel is. Esetleg ha leszűkítjük a keresést az újabb modellekre, vajon milyen egyéb alternatíva lehet még? Talán a Lenovo IdeaPad G580 tükörlakkos fekete, illetve barna verziója, ami mindennek nevezhető csak szépnek nem? Vagy esetleg a HP 650-es készülék, ami még talán annyira se szép, mint a Lenovo? Őszintén szólva ebben az árkategóriában, örüljünk, hogy egyáltalán lehet még notebookot kapni. Éppen ezért tesztünk jórészt nem arról fog szólni, hogy mi nem tetszett a notebookban, hanem, hogy azonos áron lévő konkurensei esetén miben van előnye, illetve hátránya. Ettől függetlenül természetesen megemlítjük a notebook gyenge pontjait is.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Már korábban említettük, hogy a készülék formája és színe miatt ebben az árkategóriában talán az egyetlen külső szemmel is vonzó lehetőség a mostani elérhetőséget figyelembe véve. A fedél lakkos fehér, apró kockás mintázatú. Természetesen nem előny ha egy notebook lakkos borítással rendelkezik, mert könnyebben karcolódik, illetve jobban meglátszódik rajta az ujjlenyomat. Ez alól viszont a fehér szín kivételt képez, ugyanis a fehéren se a maszat se a karc nem látszódik meg, vagyis nem annyira, mint a többi szín esetén. A Satellite C855 notebookot körbetapogatva érezhető, hogy nem egy prémiumkategóriás notebookról van szó, de ugyanilyen érzésünk volt a Lenovo IdeaPad G580 kommerszebb, lakkosabb verziójával és a HP 650 noteszgéppel is. Sajnos el kell fogadnunk azt a tényt, hogy ennyi pénzből egyik gyártó sem fogja megváltani a világot, vagy éppen kielégíteni a minőség iránti igényeinket.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Csatlakozók és beviteli eszközök

 

Portok és csatlakozók tekintetében nem kell szégyenkeznie a készüléknek. Jobb oldalon láthatjuk a kombinált audio ki- és bemenetet, 1 db USB 3.0 és 1 db USB 2.0 csatlakozót, HDMI és D-Sub kimenetet és a LAN csatlakozót. A notebook elején van egy SD kártyalávasó, bal oldalon pedig az optikai meghajtó és még egy USB 2.0 csatlakozó.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

A Toshiba C855-t kinyitva olyasféle szokásos, lekerekített Toshiba dizájn fogad minket természetesen mindenhol fehér köntösbe burkolózva. Itt nagy örömünkre viszont már nem lakkos festéket, hanem recés, mattos megoldást használt a gyártó. Még a billentyűzet is fehér színű, amit vélhetően az idő múlásával illik rendszeresen takarítani, mivel még az átlagosnál gyakrabban tisztálkodó ember ujjbegyeiből is fel tud halmozódni igen tisztességes zsírréteg, ami magához vonzza a nem kívánt szöszöket és piszkokat. Mint majdnem minden notebook esetén a C855 is szigetes billentyűzetet kapott egy numerikus rész kiegészítésével. A lapkák nyomáspontja ideális, ráadásul halkan járnak és érintésük is kellemes, viszont a billentyűzet alátámasztása egy két helyen hagy némi kívánnivalót. Az optikai meghajtó környékén tapasztalt alátámasztási hiányoktól eltekintve összességben azért nem sikerült olyan rosszul.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Az érintőpad a notebook bal részéhez igazodva helyezkedik el egy kisebb mélyedésben. Érintőfelülete récés, pont mint a csuklótámaszé, a gombok nyomáspontja viszont túl kicsi, de legalább nem olyan hangosan kattogó, mint a Fujitsu LifeBook A532 esetén. Használhatósága, mint minden Windows 8 notebook esetén igazán kellemes.

 

Kijelző

 

A kijelző mérete 15.6 hüvelyk, melynek1366x768 natív pixelfelbontása és TruBrite fantázianévvel illetett fényes panelja van. Betekintési szögek és színek tekintetében, mint minden TN+film technológiás kijelző esetén, itt is csak átlagos élményekről számolhatunk be. Grafikai munkára természetesen nem alkalmas a többi 200.000ft alatti árkategóriás notebebookal egyetemben, de otthoni tevékenységre szinte tökéletes. A zsanérok feszessége is átlagos, viszont tapasztalható azért némi egészséges holtjáték.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

 

BREAK

 

Hardver

 


A 2. generációs Intel® Sandy Bridge kódnévre hallgató processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. A készülékben egy Intel® Core™ i3 Processzor – 2328M processzor található meg, melynek órajele 2,2 GHz-en pörög. Ez a Core™ i3-as CPU a Core™ i5 / 7 processzorokkal ellentétben ugyan a Turbo Boost technológiát nem támogatja, de a Hyper Threading technológiát annál inkább. A processzor ezzel a tulajdonságával kétszer annyi párhuzamos programszál futtatására képes mint egy sima kétmagos CPU. A teljes processzor összehasonlító táblázat egyébként megtekinthető a Laptopszalon CPU rangsor oldalán.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

Tesztalanyunkban, ugyan csak egy a processzorba integrált grafikus vezérlő található (IGP), mely az Intel® HD3000 nevet viseli, de a Satellite C855 sorozat elérhető az 1 GB memóriával ellátott AMD Radeon HD7610M-el is. Nemrégiben írtunk egy rövidke írást arról, hogy ez a két, erősnek ugyan nem mondható grafikus vezérlő mire képes, így könnyebben mérlegelhetjük, hogy mire van szükségünk.

 

Melegedés, zaj


 

Melegedés és zaj tekintetében azt kell mondjam, hogy a Toshiba ezzel a Satellite C855 modelljével nem csinált olyan rosszat. Alap felhasználás közben a notebook halk és a CPU se nagyon megy 45°C fölé. A burkolati hőmérsékletek is igazán kellemes értékeket mutatnak, ugyanis 31°C-nál itt sem mértem magasabb hőmérsékleteket. A jobb oldali csuklótámasz ugyan langyos, de méréseink alapján csak 31°C volt. Valószínűleg a burkolat többi részéhez képest érezzük a csuklótámaszt melegebbnek.

 

Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt

 

Az Aida 64 terheléses tesztje során maximális 63°C processzor hőmérsékletet mértem, ami igazán jónak számít. Kipróbáltuk azt is, hogy mit szól a notebook egy egész napos Call of Duty 4 játékhoz, aminek az lett az eredménye, hogy a Satellite C855 ugyan hangosabb lett, de a burkolati hőmérsékletek körülbelül 10%-al visszaestek.

 

Akkumulátor

 

A 6 cellás 48Wh-ás Li-Ion akkumulátor minimális fényerővel, minimális fogyasztással 6 óra 20 percet üzemelt, viszont közepes fényerővel, hanggal, DivX film lejátszása közben már csak 4 óra 30 percet ment akkumulátorról a készülék. Sajnos a többi notebookhoz képest az eredmények nem olyan jók, ugyanis a konkurens gyártók hasonló paraméterekkel ellátott készülékeinél azért ennél jóval magasabb üzemidőt szoktunk mérni. Persze a realitások talaján maradva elmondható, hogy ezek az eredmények bőven elegendőek lehetnek számunkra.

 

BREAK

 

Értékelés

 

Közel 1 hónapig volt nálam a Toshiba Satellite C855, mellyel a karácsonyi hajtás miatt nem túl sok időm volt foglalkozni. Használtam mint ha a sajátom volna és tesztelgettem amikor időm engedte. Az értékelésem rövid és lényegre törő lesz, ugyanis kár szaporítani a szót ebben az árkategóriában. Tetszett a készülék színe és formaterve, jó ár/érték aránya és, hogy rendelkezik hazai szervizhálózattal, ami nem is akármilyen színvonalú. A hazai szervizhálózat előnyeit egyébként már kifejtettük a hasznos tippek notebookvásárlás előtt című írásunkban. Nem tetszett viszont a készülék gyönge anyaghasználata, főként a billentyűzet és az optikai meghajtó körüli részén, valamint az átlagosnál gyöngébben teljesítő akkumulátora.

 

A Toshiba Satellite C855 árkategóriáját tekintve jó választásnak bizonyulhat és igen kellemes kis készülékről van szó, de mint minden olcsó kategóriás notebook a C855 is teli van hiányosságokkal. Ennek ellenére a notebook a Laptopkalauz szerkesztőségétől megérdemel egy tetszett plecsnit.

 

Toshiba Satellite C855 teszt

 

 

Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt

Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt

Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt Toshiba Satellite C855 teszt

 

 

 

Pucu 

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...